Connect with us

Administratie

Lui Chițac i s-a pus pata și pe elevi: „Am dubii legat de numărul burselor. Voi trimite un audit la școli“

Published

on

Consilierii locali au votat numărului și cuantumului burselor aferente semestrului II al anului școlar 2020-2021 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat. În total, vor fi acordate 20.680 de burse, din care 51 de burse de performanţă, 16.051 burse de merit, 724 burse de studiu și 3.854 burse de ajutor social. În ceea ce privește cuantumul burselor, pentru performanță se acordă 1.000 lei/lună, pentru merit 100 lei/lună, pentru studiu 250 lei/lună, iar pentru ajutor social 250 lei/lună.

Subiectul nu a fost lipsit de scandal. Atât consilierii PSD, cât și Silviu Morcan, președintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa și secretarul executiv al departamentului de organizare internă al  Silviu Morcan, preşedinte al Consiliului Național al Elevilor, au propus majorarea tuturor burselor cu 100 de lei. Susținătorii amendamentului au spus că Primăria nu va suporta niciun leu în plus de la bugetul local față de semestrul I, pentru că banii ar urma să vină de la Guvern.

În schimb, primarul Vergil Chițac, alături de consilierii PNL și USR-PLUS s-au opus cu vehemență propunerii. Mai mult decât atât, Chițac s-a lăudat și a spus că administrația de la Constanța face un efort considerabil în acest sens. El a dat exemplul Clujului, despre care a spus că are un buget mai mult decât dublu, dar alocat învățământului doar 18 milioane de lei, față de 23 de milioane cât alocă orașul Constanța.

Mai mult decât atât, enervat că i se cere suplimentarea cuantumului burselor, Chițac a declarat că are dubii în ceea ce privește corectitudinea stabilirii burselor de merit în școli. Practic, Chițac îi bănuiește pe șefii unităților de învățământ că au umflat numărul burselor.

„Am dubii legat de numărul burselor în școli, unde cele de merit au crescut cu 50% de la un semestru la altul. Voi trimite un audit la școli“, a spus Chițac.

După lungi dezbateri, amendamentul PSD privind majorarea cu 100 de lei a cuantumului tuturor burselor a fost respins de majoritatea formată din PNL și USR-PLUS.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta