Conecteaza-te cu noi

Societate

Mâine, ministrul Sorina Pintea se va afla la Saturn. Vezi ce eveniment are loc

Published

on

Mâine, 4 septembrie a.c., la sala de Conferințe a hotelului Cleopatra din Saturn se va desfășura Conferința de deschidere a Școlii de vară a pacienților cronici, ediția a V-a. Printre participanți se vor număra ministrul sănătății, Sorina Pintea, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, Liliana Tuta, președintele Societății Române de Nefrologie, precum și Radu Cristian, primarul municipiului Mangalia.

Vor participa pacienți pre și post transplant, în program de dializă, donatori, aparținători ai pacienților, medici specialiști, cooordonatori de ateliere, reprezentanți ai organizațiilor similare din Republica Moldova și Bulgaria.

Pe parcursul unei săptămâni (4-11 septembrie 2019), se va desfășura Școala de vară a pacienților cronici, ediția a V-a, organizată de Asociația Transplantaților din România (ATR).

Participă pacienți cu transplant, pacienți aflați pe listele de așteptare și în dializă, precum și însoțitori ai acestora. Aceștia primesc informații necesare în monitorizarea stării de pacient cronic, de la specialiști – medici, psihologi, nutriționisti, kinetoterapeuti etc. – fac schimb de experiență, socializează.

Advertisement

Școala de vară a pacienților cronici este un concept care vizează pregătirea pacientului cu insuficiență funcțională cronică de organ vital pentru a face față vieții de pacient cronic, pentru a-și crește calitatea vieții și a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze pe lângă latura medicală a vieții sale și alte laturi ca cea psihologică, de comunicare, nutriție, socializare etc.

Sunt circa 4000 pacienti în stare post transplant și nici măcar 20 de medici care să se ocupe de monitorizoarea lor, în cele 7 centre de transplant care funcționează în țară. Pentru aceștia nu este nici un psiholog, nici un nutriționist dedicați pentru acest segment. Din păcate, nici la dializă situația nu este cea dorită.

Medici puțini, pacienți mulți!

În consecință, timpul medicilor acordat unui pacient este limitat și de aici imposibilitatea ca la pacient să ajungă informații suficiente … Pornind de la aceste considerente, Asociatia Transplantaților din România a gândit și implementează, de 5 ediții, proiectul „Școala de vară a pacienților cronici.”

Activitățile se desfășoară sub forma de ateliere, cuvântul cheie fiind NONFORMAL. Organizatorii solicită specialiștilor care conduc atelierele, creativitate și flexibilitate in organizarea acestora, așa încât să implice și să activeze toți participanții în ceea ce se întâmplă în spațiul și timpul alocate activității.

Advertisement

„Telefoanele sună la asociație și pacienții pun o imensă varietate de întrebări: cer informații despre stări pe care le întâlnesc în viața cotidiană, despre afecțiuni noi cu care se întâlnesc, despre unde să se adreseze în situații medicale nou apărute, cum ar trebui să își organizeze hrana și ar trebui să mai enumar multe, multe situații. La fel se întâmplă și în spațiul virtual.

Ne întâlnim la Școala de vară a pacienților cronici, tocmai pentru a lămuri parte din aceste întrebări, poate și altele, pentru a vorbi de noutăți medicale specifice patologiilor noastre, despre drepturi și obligații sociale. Ce este mai important, pacienții au posibilitatea să discute cu specialiști în alte condiții de spațiu și timp decât cele din cabinete.

Nu în ultimul rând, vom aloca timp discuțiilor privind organizarea și activitatea ATR, importanța organizării pacienților pentru a-și susține drepturile, socializării și promovării talentelor participanților.

De la activitățile Școlii de vară a pacienților cronoci, cu toții plecăm mai „învățați”, mai încrezători și mai bine orientați în hățișurile vieții de pacient cronic.”, precizează  Gheorghe Tache, președinte ATR.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions