Connect with us

Politica

Majoritatea politicienilor, o apă și-un pământ

Maria Ionescu

Publicat

la

Se apropie cu pași repezi alegerile locale. Am tot vorbit despre ele, ne-am referit la candidați, la partidele politice care își vor depune candidatura, dar nu am intrat în prea multe detalii referitoare la mișcările pe care le fac formțiunile politice și mulți oameni cu un trecut atât de mare încât nu prea mai știu cum să-i facă față. Am primit la redacție un comunicat de presă al PSD Constanța, prin care suntem informați că numărul membrilor Comitetului Executiv al PSD Medgidia crește de la 17 la 21. În plus, ni s-a comunicat că Fița Cornelia Bereș și Mircea Pintilie au fost cooptați în funcția de vicepreședinte al partidului. Wow, adică Mircea Pintilie nu era nici măcar membru în comitetul executiv al acestei formațiuni politice atât de puternice?

“La trecutu-ți mare, mare viitor”

Pentru cine nu-și amintește, reamintim că aceste versuri au fost scrise de Eminescu în poezia “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Este de presupus că nu intuia atât de profund viitorul țării acesteia, dar poeziile sale denotă faptul că a preconizat multe lucruri adevărate, care s-au produs deja. Trecând peste versurile lui Eminescu, noi ne referim concret la foarte mulți oameni politici care, din varii motive, s-au hotărât să facă mai departe pași în viața de partid. Mă rog, de partide, ca să fim mai corecți.  Cum spuneam, din comunicatul PSD ne-a atras foarte tare atenția cooptarea lui Mircea Pintilie în conducerea locală de la Medgidia. Pentru cei care nu cunosc istoria acestui om, trebuie să vă spunem că a fost, până la ora actuală cel puțin, unul dintre cei mai longevivi primari ai județului. A fost ales primar în anul 1991, iar apoi – în 1992 – a candidat din nou și a fost ales fără nici un fel de probleme. Iar asta s-a întâmplat până în anul 2004. Ceea ce nu-i puțin lucru pentru un edil al unui oraș mare, în care nu se cunoaște toată lumea, ca într-o comună, spre exemplu. Iar cum Pintilie a trecut de la FSN la PD, iar mai apoi la PSD, ne este destul de clar că nu partidul l-a promovat, ci el a promovat partidul, în oricare dintre acela ar fi fost. Cu toate că, dacă ne amintim bine, și-a cîștigat mandatele fiind membru al centrei stângi politice.

Până într-o zi…

De-a lungul timpului, a mai cochetat cu alte partide mici, care doreau să se facă cunoscute dar, potrivit propriei declarații, “eu am fost mereu de stânga. Pesemne acolo voi fi întotdeauna”, ne-a spus Mircea Pintilie. Înainte de anul 1989, a fost șef de secție la IMUM, unde l-a avut ca angajat pe actualul primar, Marian Iordache. Culmea, aceasta i-a fost și viceprimar, deci relațiile dintre ei nu au fost prea tensionate cu toate că proveneau din medii politice contrare. Ulterior, după ce nu a mai fost primar, Pintilie s-a axat pe afaceri private și s-a ocupat de asigurări. Dar de politică tot nu s-a lăsat. După cum spuneam, acum este vicepreședinte al PSD și o susține cu fermitate pe candidata Luminița Vlădescu.

 

Comments

comments

Politica

Mihai Vîlcu este nominalizarea pentru subprefect din partea USR-PLUS Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urma negocierilor dintre PNL și USR-PLUS, la Constanța, Alianța va avea un post de subprefect. După ce liderii Organizației de la Constanța ai USR-PLUS au anunțat că au 3 nume pentru acest post: Dumitru Paris, Anca Mănăilă și Mihai Vîlcu, Biroul Național al partidului a decis ca viitorul subprefect al Constanței din partea USR-PLUS va fi Mihai Vîlcu, consilier local la Ghindărești. Acesta a candidat în toamna anului trecut la funcția de primar al comunei. Cel mai probabil, Mihai Vîlcu o va înlocui în funcția de subprefect pe Aura Bozdoacă, care a fost susținută de PMP.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernarea PNL: Datoria statului a crescut cu 124 de MILIARDE de lei în doar un an

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Datoria guvernamentală a ajuns la finele lui 2020 la 498,3 miliarde lei şi la o pondere de 47,7% din PIB, faţă de 35,3% din PIB cât reprezenta în 2019, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

În 2019, datoria administraţiei publice se ridica la 373 miliarde lei, conform Mediafax.

Cea mai mare parte a datoriei aparţine adminsitraţiei publice centrale, în sumă de 482 miliarde lei, restul fiind în contul administraţiei locale.

Din suma totală datorată la finele anului trecut, 480 miliarde lei au scadenţa pe termen mediu şi lung.

Din punct de vedere al instrumentelor, cea mai mare parte, respectiv 417 miliarde lei sunt titluri de stat vândute de Finanţe, iar 69 miliarde lei împrumuturi şi 11,4 miliarde lei numerar şi depozite.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Conferință internațională pentru legalizarea canabisului în scop medical

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ieri, 23 februarie a avut loc prima conferință internațională din România pe tema utilizării canabisului medicinal. Cu toată deschiderea și tot suportul pentru acest demers am primit răspunsuri și explicații despre importanța canabisului medicinal și din partea altor invitați din domeniul legislativ, economic sau farmaceutic.

Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal care se află pe ordinea de zi în Camera Deputaților este o inițiativă extrem de importantă care vine în sprijinul multor pacienți, suferinzi de multiple afecțiuni ce au dreptul la un tratament cu reale și dovedite beneficii.

“Conferința a creat contextul științific și profesional pentru ca toți factorii decidenți din Parlament, indiferent de culoarea politică să afle din experiența altor state din lume și să trateze cu seriozitate și responsabilitate acest proiect legislativ. Legalizarea canabisului în scop medical ar reprezenta o adevărată victorie pentru pacienții români care au tot atâtea drepturi ca cei din alte țări”, transmite Crestina Ileana Dumitrache, deputat PSD și inițiator al acestui proiect legislativ.

Conferința  s-a desfășurat online pe platforma Zoom și a fost transmisă live pe facebook și youtube. A fost un maraton de prezentări susținute de unii dintre cei mai prestigioși medici și cercetători din România și din lume.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: