Connect with us

Energie&Mediu

Mănăstirea ridicată haiducește în Canaralele de la Hârșova a scăpat de singura amendă primit vreodată

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Călugării care au construit o mănăstire în aria naturală protejată Canaralele de la Hârșova în deplină haiducie, fără nicio aprobare, au scăpat și de singura sancțiune dispusă până acum împotriva lor: o simplă contravenție aplicată, cu chiu cu vai, de Garda de Mediu, în luna iulie a.c.. Comisariatul județean Constanța al Gărzii de Mediu a amendat Mănăstirea Prodromița din Hârșova pe 5 iulie 2017. Sancțiunea a fost dispusă la cinci ani de la ”invazia” fețelor bisericești în aria naturală protejată, săvârșită în anul 2012, la punerea pietrei de temelie de către arhiepiscopul Teodosie și de fostul primar din Hârșova, Tudorel Nădrag. În 2013, călugării au amenajat terenul și au demarat construcția unei capele cu o arhitectură simplistă. Au urmat apoi chiliile și alte construcții anexă, ridicate și ele fără autorizație. Ani de zile, nici autoritățile de mediu, nici custodele ariei naturale protejate nu au scos un cuvânt.

Imagini preluate de pe pagina de socializare a Mănăstirii

Abia la începutul acestui an, haiducia din Canarale a ajuns în presă, după ce starețul Mănăstirii Prodromița a solicitat la APM Constanța un aviz de mediu pentru ”întocmirea Planului Urbanistic Zonal în scopul construirii unei mănăstiri cu hramul Icoana Maicii Domnului Prodromița de la muntele Athos propus a fi amplasat în Hârșova”. Numai că, în realitate, construcțiile nu erau propuse spre amplasare, ci erau deja amplasate și ridicate în proporție de 80%. În luna martie a.c., publicația noastră a obținut un punct de      de la directorul Direcției Silvice Constanța, instituția care deține calitatea de custode al ariei naturale protejate Canaralele de la Hârșova. Acesta ne-a declarat că nu a semnat niciun aviz pentru elaborarea PUZ-ului care avea să camufleze invazia ilegală săvârșită cu ani buni înainte. Or, în absența acestui document, întreaga procedură de obținere a acordului de mediu era lovită de nulitate. Așa cum a precizat, ulterior, Agenția pentru Protecția Mediului, la dosarul depus de reprezentanții Mănăstirii exista un aviz al custodelui. Din informațiile noastre, documentul fusese semnat de un reprezentant al Ocolului Silvic Hârșova, în baza delegării de atribuții. În acest fel, procedura a fost acoperită. Pe 13 martie 2017, Agenția a emis o decizie, conform căreia proiectul ”nu necesită evaluare de mediu și nici parcurgerea celorlalte etape din procedura de evaluare adecvată, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu”. Din punctul nostru de vedere, a fost o decizie năucitoare, deoarece terenul nu se află într-o zonă urbană, ci chiar în aria naturală protejată. Direcția Silvică a motivat, într-un drept la replică transmis redacției noastre în luna martie 2017, următoare:

”Suprafata pe care se realizează investiția este mică (10000 mp = 1 hectar, față de 7406 hectare – Canaralele de la Hârșova şi 25943 hectare – Canaralele Dunării); folosința anterioară a terenului a fost arabil, astfel că biodiversitatea pe amplasament este nulă, atât din punct de vedere botanic, cât și zoologic; nu se suprapune cu habitate Natura 2000, nu este inclusă în nicio rezervație naturală și nu reprezenta pentru păsări decât cel mult un loc de odihnă sau hrană (cu rezerva că pe suprafețele arabile se folosesc pesticide pentru protejarea culturilor agricole, într-o anumita măsură nocive faunei și florei locale, chiar dacă sunt substanțe omologate în țara noastră) și nu era o suprafață de cuibărit; zona în care se realizează investiția este în marginea siturilor Natura 2000, lângă orașul Hârșova, astfel că nu se produce o fragmentare a ariilor protejate, iar în apropiere se află și alte construcții mai vechi. Siturile Natura 2000 reprezintă areale de dezvoltare durabilă cu rolul de menținere și conservare a speciilor de interes comunitar și a habitatelor naturale, fără însă a exclude activitatea umană.”

Contrar acestui comunicat redactat într-o perfectă limbă de lemn, chiar din fotografiile postate de călugări pe o pagină de socializare se putea observa prezența păsărilor și a țestoaselor pe terenul Mănăstirii. Dar ce preț să pui pe acest explicații venite din partea unei instituții care nu a observat ani la rând că în aria care i-a fost dată în grijă se construiește în neștire, în deplină haiducie, fără avizul său, fără acord de mediu, fără autorizație de construire?

Iată cât este de nul din punct de vedere al biodiversității terenul pe care a fost ridicată Mănăstirea

Amplasamentul cel nul, văzut de pe malul Dunării

Așa cum spuneam în partea introductivă a articolului, pe 5 iulie 2017 a fost luată singura măsură împotriva Mănăstirii. La data menționată, Garda de Mediu a amendat instituția de cult pentru ridicarea clădirilor, în proporție de 80, fără aviz de mediu. Constatarea, în sine corectă, s-a dovedit tardivă, căci între timp Mănăstirea își rezolvase problemele cu Mediul. În consecință, instituția de cult a contestat procesul-verbal de contravenție seria GNM nr. 02437/05.07.2017 la Judecătoria Hârșova, în dosarul 1386/842/2017. Pe 25 octombrie 2017, după un singur termen de judecată, instanța a admis plângerea contravențională și a desființat procesul-verbal. Soluția poate fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile.

Comments

comments

Energie&Mediu

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, OPRITĂ CONTROLAT, vineri

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 1 CNE Cernavoda va fi oprita controlat in noaptea de vineri spre sambata (22 spre 23 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrari de remediere ca urmare a aparitiei unei defectiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unitatii 1.  Manevrele de reducere a puterii vor incepe pe data de 23.01.2021, ora 0:01.

Reamintim ca oprirea controlata a Unitatii 1, anuntata initial pentru noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, a fost amanata in data de 15 ianuarie pentru a asigura productia de energie electrica necesara Sistemului Energetic National pe fondul inregistrarii unor temperaturi deosebit de scazute.

Atat amanarea opririi controlate cat si oprirea controlata nu impacteaza securitatea nucleara, personalul sau populatia, lucrarile de remediere realizandu-se cu respectarea procedurilor specifice.

SNN va comunica data la care Unitatea 1 va fi reconectata la Sistemul Enegetic National. (comunicat Nuclearelectrica)

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

SNN primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nuclearelectrica a anunțat acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ieri, Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (“US-TDA”) si SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta acordarea de catre USTDA a unui grant neramburasbil in valoare de $ 1.277.115 US pentru finantarea costului serviciilor de asigurare a asistentei tehnice aferente identificarii si realizarii unei evaluari preliminare a unor potentiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR in Romania.

„USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generație în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. ” a spus Todd Abrajano, COO al USTDA si directorul agentiei. „Sprijinul noastru va crea legaturi mai stranse intre industriile noastre si va crea noi oportunitati de afaceri pentru industria SUA pe o piata importanta.

Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanta costurile de asistenta tehnica pentru identificarea si evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici si modulare (“SMR”) si elaborarea unei foi de parcurs pentru licentierea acestora.

SUA si Romania sunt angajate in dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetica a Romaniei, utilizarea reactoarelor nucleare mici si modulare ar putea fi benefica pentru asigurarea de noi capacitati energetice fara emisii de carbon si surse de productie de hidrogen, dupa anul 2035. Asadar, interesul SNN este de a  initia in timp util identificarea si evaluarea preliminara a unor amplasamente, altele decat zona Cernavoda, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA.

Pe langa dezvoltarea in forma actuala a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesata in evaluarea dezvoltarii Reactoarelor Modulare Mici ca o solutie pe termen lung pentru dezvoltarea in continuare a industriei nucleare din Romania. Suntem interesati de caracteristici precum flexiblitate, modularitate si eficienta ridicata care ar putea sa ofere avantaje atat pentru sistemul energetic cat si pentru mediul de afaceri dupa anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente si tehnologie avand o asistenta tehnica adecvata si sa initiem acest proces de evaluare in timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior.”- Cosmin Ghita, director general al SNN.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Nuclearelectrica oprește CONTROLAT unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nuclearelectrica oprește CONTROLAT unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă.

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda va fi oprita in mod controlat, in noaptea de vineri spre sambata (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrari de reparatie ca urmare a aparitiei unei defectiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unitatii 1. Manevrele de reducere a puterii vor incepe pe data de 16.01.2021, ora 0:00.

Oprirea controlata a Unitatii 1 CNE Cernavoda se realizeaza conform procedurilor aplicabile in astfel de situatii si este necesara pentru a permite personalului CNE Cernavoda realizarea lucrarilor de reparatie in conditii de siguranta, dat fiind faptul ca fluidul de lucru (apa demineralizata) este la temperatura si presiune ridicate.

Defectiunea aparuta la circuitul tehnologic clasic al Unitatii 1 si lucrarile de remediere aferente nu au  impact advers asupra securitatii nucleare, mediului, personalului sau populatiei.

SNN va transmite comunicat de presa dupa finalizarea lucrarilor de remediere, la momentul reconectarii Unitatii 1 CNE Cernavoda la Sistemul Energetic National. (Comunicat de presa Nuclearelectrica)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: