Connect with us

Energie&Mediu

Mănăstirea ridicată haiducește în Canaralele de la Hârșova a scăpat de singura amendă primit vreodată

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Călugării care au construit o mănăstire în aria naturală protejată Canaralele de la Hârșova în deplină haiducie, fără nicio aprobare, au scăpat și de singura sancțiune dispusă până acum împotriva lor: o simplă contravenție aplicată, cu chiu cu vai, de Garda de Mediu, în luna iulie a.c.. Comisariatul județean Constanța al Gărzii de Mediu a amendat Mănăstirea Prodromița din Hârșova pe 5 iulie 2017. Sancțiunea a fost dispusă la cinci ani de la ”invazia” fețelor bisericești în aria naturală protejată, săvârșită în anul 2012, la punerea pietrei de temelie de către arhiepiscopul Teodosie și de fostul primar din Hârșova, Tudorel Nădrag. În 2013, călugării au amenajat terenul și au demarat construcția unei capele cu o arhitectură simplistă. Au urmat apoi chiliile și alte construcții anexă, ridicate și ele fără autorizație. Ani de zile, nici autoritățile de mediu, nici custodele ariei naturale protejate nu au scos un cuvânt.

Imagini preluate de pe pagina de socializare a Mănăstirii

Abia la începutul acestui an, haiducia din Canarale a ajuns în presă, după ce starețul Mănăstirii Prodromița a solicitat la APM Constanța un aviz de mediu pentru ”întocmirea Planului Urbanistic Zonal în scopul construirii unei mănăstiri cu hramul Icoana Maicii Domnului Prodromița de la muntele Athos propus a fi amplasat în Hârșova”. Numai că, în realitate, construcțiile nu erau propuse spre amplasare, ci erau deja amplasate și ridicate în proporție de 80%. În luna martie a.c., publicația noastră a obținut un punct de      de la directorul Direcției Silvice Constanța, instituția care deține calitatea de custode al ariei naturale protejate Canaralele de la Hârșova. Acesta ne-a declarat că nu a semnat niciun aviz pentru elaborarea PUZ-ului care avea să camufleze invazia ilegală săvârșită cu ani buni înainte. Or, în absența acestui document, întreaga procedură de obținere a acordului de mediu era lovită de nulitate. Așa cum a precizat, ulterior, Agenția pentru Protecția Mediului, la dosarul depus de reprezentanții Mănăstirii exista un aviz al custodelui. Din informațiile noastre, documentul fusese semnat de un reprezentant al Ocolului Silvic Hârșova, în baza delegării de atribuții. În acest fel, procedura a fost acoperită. Pe 13 martie 2017, Agenția a emis o decizie, conform căreia proiectul ”nu necesită evaluare de mediu și nici parcurgerea celorlalte etape din procedura de evaluare adecvată, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu”. Din punctul nostru de vedere, a fost o decizie năucitoare, deoarece terenul nu se află într-o zonă urbană, ci chiar în aria naturală protejată. Direcția Silvică a motivat, într-un drept la replică transmis redacției noastre în luna martie 2017, următoare:

”Suprafata pe care se realizează investiția este mică (10000 mp = 1 hectar, față de 7406 hectare – Canaralele de la Hârșova şi 25943 hectare – Canaralele Dunării); folosința anterioară a terenului a fost arabil, astfel că biodiversitatea pe amplasament este nulă, atât din punct de vedere botanic, cât și zoologic; nu se suprapune cu habitate Natura 2000, nu este inclusă în nicio rezervație naturală și nu reprezenta pentru păsări decât cel mult un loc de odihnă sau hrană (cu rezerva că pe suprafețele arabile se folosesc pesticide pentru protejarea culturilor agricole, într-o anumita măsură nocive faunei și florei locale, chiar dacă sunt substanțe omologate în țara noastră) și nu era o suprafață de cuibărit; zona în care se realizează investiția este în marginea siturilor Natura 2000, lângă orașul Hârșova, astfel că nu se produce o fragmentare a ariilor protejate, iar în apropiere se află și alte construcții mai vechi. Siturile Natura 2000 reprezintă areale de dezvoltare durabilă cu rolul de menținere și conservare a speciilor de interes comunitar și a habitatelor naturale, fără însă a exclude activitatea umană.”

Contrar acestui comunicat redactat într-o perfectă limbă de lemn, chiar din fotografiile postate de călugări pe o pagină de socializare se putea observa prezența păsărilor și a țestoaselor pe terenul Mănăstirii. Dar ce preț să pui pe acest explicații venite din partea unei instituții care nu a observat ani la rând că în aria care i-a fost dată în grijă se construiește în neștire, în deplină haiducie, fără avizul său, fără acord de mediu, fără autorizație de construire?

Iată cât este de nul din punct de vedere al biodiversității terenul pe care a fost ridicată Mănăstirea

Amplasamentul cel nul, văzut de pe malul Dunării

Așa cum spuneam în partea introductivă a articolului, pe 5 iulie 2017 a fost luată singura măsură împotriva Mănăstirii. La data menționată, Garda de Mediu a amendat instituția de cult pentru ridicarea clădirilor, în proporție de 80, fără aviz de mediu. Constatarea, în sine corectă, s-a dovedit tardivă, căci între timp Mănăstirea își rezolvase problemele cu Mediul. În consecință, instituția de cult a contestat procesul-verbal de contravenție seria GNM nr. 02437/05.07.2017 la Judecătoria Hârșova, în dosarul 1386/842/2017. Pe 25 octombrie 2017, după un singur termen de judecată, instanța a admis plângerea contravențională și a desființat procesul-verbal. Soluția poate fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile.

Comments

comments

Energie&Mediu

Liberalii și-au pus om la șefia Comisiei de Industrii și Servicii. Constănțeanul Iulian Iancu, înlocuit cu Ioan Bumb de la Alba

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul constănțean Iulian Iancu, înlocuit de la șefia Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților cu un liberal din Alba

Deputatul PSD de Constanța Iulian Iancu nu mai este șeful Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. După 14 ani, deputatul PSD Iulian Iancu nu mai este Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Din 2 septembrie, Comisia este condusă de Bumb Sorin-Ioan din Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Schimbarea a fost deja operată și este publică, pe site-ul Camerei Deputaților.

Bumb a fost vicepreședintele Comisiei pentru industrii şi servicii din noiembrie 2019.

A fost ales deputat în circumscriptia electorala nr.1 ALBA, în decembrie 2016.

Noul președinte al comisei de specialitate a absolvit Universitatea de Petrol și Gaze, fiind licențiat  în forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze.

Potrivit e-nergia.ro, a lucrat, pe funcții de conducere, în cadrul Distrigaz Nord, companie ce aparține E.On.

Iulian Iancu a fost preşedintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților din septembrie 2006. În prezent, este simplu membru în cadrul Comisiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Unitatea 2 a CNE Cernavodă, resincronizată la SEN după două zile. Care au fost problemele

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost resincronizata la Sistemul Energetic National (“SEN”) in data de 31 august 2020, ora 07:00.

Unitatea 2  s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 29 augusut 2020 din cauza aparitiei unei disfunctionalitati in partea clasica a unitatii, fara impact pe partea nucleara.

Lucrarile de remediere si deconectarea automata a Unitatii 2 de la SEN nu au avut impact asupra securitatii nucleare, personalului, populatiei si mediului inconjurator, acestea realizandu-se in conformitate cu procedurile aplicabile ale centralei.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

CNE Cernavodă caută șef de departament pentru Direcția Dezvoltare Investiții. Vezi cerințele

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Societatea Națională NUCLEARELECTRICA S.A. recruteaza personal în vederea ocupării  postului vacant de  Sef Departament Managementul Proiectelor – Directia Dezvoltare Investitii, pentru o durata nedeterminata.

 1. PROFILUL POSTULUI – SEF DEPARTAMENT

1.Cerințe  minime pentru ocuparea postului:

 • Studii superioare tehnice absolvite cu diploma de licenta, specializarea inginerie sau inginerie economica;
 • Master in management sau in domeniul tehnic cu specializare in gestiunea proiectelor;
 • Experiență în industria energetica nucleara de minim 15 ani, din care minim 3 ani in activitati de operare a centralelor nuclearoelectrice si sau in activitati de planificare a proceselor din industria energetica nucleara;
 • Competenta in management de proiect, din care cel putin un program de formare in Primavera sau alte aplicatii similare;
 • Expertiza in utilizarea aplicatiilor informatice utilizate in managementul proiectelor (MS Office, Primavera, Microsoft Project Planer; Work Management System, Visual Basic);
 • Cunoasterea limbii engleze – nivel avansat

Alte cerinte specifice postului:

 • Intelegere solida a analizei datelor, a bugetului si a operatiunilor de afaceri
 • O mentalitate puternica strategica si de afaceri
 • Abilitati foarte bune de organizare si lucru in echipa
 • Abilitati foarte bune de comunicare si interpersonale
 • Promtitudine in rezolvarea problemelor;
 • Capacitate de gestionare a sarcinilor complexe;
 • Leadership organizational;
 • Capacitate de analiza, sinteza si asumare a responsabilitatii in exercitarea atributiilor specifice postului;
 • Spirit de disciplina, onestitate si confidentialitate a datelor si informatiilor prelucrate
 • Extras de cazier;
 • Experienta de lucru internationala in industria nucleara constituie avantaj.
 1. Fișa Postului (principalele responsabilități, atribuții și sarcini ale postului):

–   Coordonarea conducerii procesului de investitii de la nivelul sucursalelor SNN;

–     Asigurarea promovarii principalelor proiecte de dezvoltare si investitii ale societatii;

–     Asigurarea monitorizarii derularii programelor de investitii, elaborarea si actualizarea procedurilor de interfata cu departamentele din cadrul sucursalelor cu atributii in domeniul investitiilor;

–     Coordonarea elaborarii documentatiilor specifice si asigurarea secretariatului Comitetului Consultativ pentru Strategie, Dezvoltare si Proiecte Mari de Investitii constituit la nivelul Consiliului de Administratie;

–     Coordonarea altor proiecte speciale conform deciziei Directorului General sau Directorului General Adjunct;

–     Asigurarea rapoartelor si a sintezelor privind promovarea, implementarea si derularea principalelor proiecte de dezvoltare si investitii ale societatii;

–     Coordonarea organizarii sedintelor de analiza la nivelul executivului SNN ce privesc principalele proiecte de dezvoltare si investitii ale societatii;

–     Asigurarea planificarii necesarului de resurse pentru promovarea, implementarea si derularea principalelor proiecte de dezvoltare si investitii ale societatii

 • Stabileste obiective si strategii pentru intreg Departamentul Managemntul Proiectelor, in acord

cu obiectivele generale de management ale SNN si Planul de Administrare al societatii;

 1. Data limită de depunere a dosarelor de candidatură este 20.08.2020
 1. Alte informații:

Bibliografie:

 1. Legislatie
 • Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale
 • Legea nr 111/1996 privind desfăsurarea în siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitătilor nucleare;
 • OUG 109/2011privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile ulterioare;
 • Legea 99/2016 privind achizitiile sectoriale
 • Hotararea nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice
 • Initiating Nuclear Power Programmes: Responsibilities and Capabilities of Owners and Operators – IAEA Nuclear Energy Series NG-T-3.1
 • Restarting Delayed Nuclear Power Plant Projects – IAEA Nuclear Energy Series No. NP-T_3.4
 • INPRO Methodology for Sustainability Assessment of Nuclear Energy Systems: Economics INPRO Manual – IAEA Nuclear Energy Series No. NG-T-4.4
 1. Documente disponibile pe pagina de internet a societatii (www.nuclearelectrica.ro)
 2. Actul constitutiv SNN;
 1. Planul de administrare al Nuclearelectrica intocmit in conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011.
 2. Strategia de Investitii a SNN aferenta perioadei 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025.

5.Cerere de înscriere-anexata                                

– Date de contact: telefon 021 203 82 00, e-mail recrutare@nuclearelectrica.ro;office@nuclearelectrica.ro.

Notă: Sunt acceptate numai dosarele de candidatură care corespund cerințelor din anunț și conțin toate formularele solicitate. Dosarele de candidatură se depun personal la sediul SNN*, prin postă sau prin e-mail la adresa: office@nuclearelectrica.ro, cu mențiunea / subiectul “Către Departamentul Resurse Umane”.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: