Connect with us

Societate

Mâncarea ne costă foarte mult. Producătorii români sunt încălecați de hipermarketuri!

Maria Ionescu

Publicat

la

Fiecare om își face cumpărături, zilnic sau săptămânal și cheltuiește o căruță de bani la hipermarketul din care a decis să-și umple coșul. În Constanța, la fel ca și în majoritatea orașelor din țară, există numeroase magazine mari, de unde te poți aproviziona cu tot ceea ce ai nevoie, începând de la carne și produse lactate, pâine și dulciuri, detergenți sau hârtie igienică. Ba poți cumpăra chiar și îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și mobilier. Sunt convinsă că toată lumea știe cum s-au înmulțit mall-urile în oraș, cum s-au triplat supermarket-urile și cum au apărut ca ciupercile după ploaie magazinele de cartier. Dacă vreți să facem o statistică, o facem cu mare drag pentru a veni în sprijinul cumpărătorilor sau pentru a-i avertiza să știe cum și câți bani cheltuiesc acolo. În Constanța avem șase mall-uri, respectiv City Park Mall, centrul comercial Tom, centru comercial Cora, Dorally Mall, Maritimo Shopping Center și Tomis Mall. În plus, există patru unități cash&carry, respectiv Selgros Nord, Selgros Sud, Metro I și Metro II. Mai există și opt hipermarket-uri și peste 40 de supermarket-uri, dar și o căruță mare de magazine mici, de cartier. Știu că orașul Constanța are câteva sute de mii de locuitori, iar aici vin la cumpărături și locuitori ai altor orașe ale județului, dar și foarte mulți turiști care ne vizitează pe parcursul verii. hipermarket3Așadar, cumpărători există, iar reprezentanții magazinelor nu pot să fie decât foarte fericiți la sfîrșitul fiecărei zile, atunci când își fac socotelile și constată că au ieșit pe un mare plus. Mereu ies pe plus! Și asta pentru că lumea cumpără de toate, chiar dacă nu are nevoie. Pentru că, este foarte bine știut faptul că, aflându-te într-un loc cu de toate, ești tentat să cumperi mult, chiar dacă mai ai acasă cine știe ce! Nu contează, lasă să fie! Puțini își fac socotelile și constată câtă mâncare au aruncat pentru că nu s-a mâncat și a fost înlocuită de alta, eventual mai atrăgătoare și mai costisitoare. În ultimii ani, marile magazine au început să sponsorizeze diferite activități locale și să dea impresia că sunt susținătoare ale acestora, fie că vorbim despre activități sportive, fie despre educație sau cercetare. Și probabil aceste oferte financiare îi costă ceva. Dar asta nu înseamnă că veniturile lor se mai subțiază. Nu, ei găsesc mereu noi modalități de a atrage finanțe, suprataxează producătorii locali !

 Ce se vinde în piețe?

Pentru mulți oameni care au obosit să piardă atât de multă vreme la cumpărături în marile magazine există piețele locale. Iar acestea au cam de toate. Vrei carne sau pește? Există magazine. Vrei detergenți sau cosmetice? Există magazine. Vrei legume și fructe? E plină piața, în special acum, că e toamnă și se găsesc de toate. Bani să ai. Diferența uriașă între aceste piețe și marile magazine este că aici există marfă preponderent românească. În plus, sunt și micii piețari care vând la colțul străzii, cu riscul de a fi amendați și goniți de către Poliția Locală. Dar dacă vrei leuștean sau pătrunjel, te oprești la acești oameni și scoți 50 de bani sau un leu pentru cumpărături. Problema nu este însă doar cea a calității produselor, deși există și aceasta.

Modificările aduse legislației ar trebui să fie benefice!

Pe data de 15 iulie, a fost publicat în Monitorul Oficial, adică au intrat în vigoare modificările aduse de către guvernul Cioloș legii 321/2008, care se referă la comercializarea produselor alimentare. Potrivit acestora, ”1. La articolul 2 alineatul (2), după punctul 2^1 se introduc patru noi puncte, punctele 2^2 – 2^5, cu următorul cuprins: “2^2. carne româneasca – carnea provenită de la animale crescute în fermele din România; 2^3. produs alimentar proaspat – aliment care nu este conservat prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepția refrigerării; 2^4. produs alimentar congelat – aliment care necesită temperaturi de păstrare conform legislației sanitare-veterinare în vigoare; 2^5. produs românesc – produs obtțnut pe teritoriul național, din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România; produsul are la bază interesul acordat de producători comercianților în sensul asigurării siguranței și securității alimentare;”. Concret, această lege obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse românești. În plus, le interzice să încaseze de la furnizori taxe și servicii. Pentru cei care nu știu, este important a se preciza faptul că legea a fost adoptată în luna iunie, dar a fost contestată de patronate de mai multe ori. Însă, într-un final s-a votat și, în termen de șase luni de zile, va trebui să intre în vigoare. Au existat numeroase voci care au spus că schimbările legislative sunt foarte bune, dar și voci care au declarat că este foarte grav ceea ce s-a întâmplat. Cei din urmă afirmau chiar că este posibil ca anumiți mari retaileri să își închidă magazinele și să se retragă din țara noastră. Eu cred că acest lucru nu se va întâmpla! Și asta pentru că ei găsesc soluții întotdeauna! Folosesc în continuare diferite metode: risturna, discount de targhet, note de credit, scontare etc. pentru a suprataxa producătorul român .

Unul dintre patronii SC ”Sultan Prodexim” SRL explică situația existentă

sultanPână nu cu multă vreme în urmă, mall-urile, hipermarketurile și supermarketurile erau pline de mărfuri străine, în detrimentul producătorilor români, care aveau rareori vânzare adecvată. Nu mă refer la prețurile pe care le aveau – și le au în continuare – aceste produse. Unele dintre ele sunt mai scumpe decât în țările occidentale, deși salariile noastre sunt simțitor mai mici decât cele din țările vestice. Cu toate acestea, există și companii românești care au vânzare în marile magazine comerciale. Una dintre ele este ”Sultan Prodexim” SRL, cu sediul în Medgidia, societate care produce dulciuri. Încet-încet, produsele firmei au ajuns să se vândă în foarte multe magazine, atât în cele mari, cât și în cele mai mici. Directorul general al companiei, Feuzi Ismail, ne-a spus că există și foarte multe dificultăți vizavi de vânzările la hipermarketuri. ”Ei au crescut foarte mult discounturile. Să vă dau un exemplu, pentru a mă face înțeles. Produsul meu are prețul de 55 de bani. În urma taxelor, primesc 35 de bani înapoi. La raft, produsul meu se vinde cu 89 de bani. Dar ca să înțelegeți, produsul meu este calculat la prețul fără TVA, iar acei 89 de bani sunt cu TVA. Adică, ar costa vreo 82 de bani fără TVA. Dacă facem calculele cuvenite, 82 /35=2.34*100 veți constata că hipermarketul vinde produsul meu cu 234% mai scump. Cam asta este treaba. În luna august, am fost invitat la sediul Parlamentului pentru a avea o discuție despre modificarea legislativă respectivă. Trebuia să se facă normele de aplicare ale legii. Pentru că legea a intrat în vigoare în luna iulie, iar normele de aplicare ar fi trebuit să fie gata în termen de 60 de zile. Au trecut deja aceste zile, iar normele nu au fost încă date. Undeva se tergiversează, prin vreun minister sau chiar în legislativ. Există probabil ceva implicări politice. Gândiți-vă doar la faptul că, după ce va intra în vigoare această modificare legislativă, marile lanțuri de magazine vor pierde foarte mulți bani. Până acum, îmi luau 32-33% din valoarea produsului. Acum a crescut deja la 43% în conformitate cu legea. Înainte făceau plata către furnizor la 75 de zile, acum legea îi obligă să facă plata la 30 de zile. Diferența este de 45 de zile, iar ei vor acum un comision de scontare 0,05% pe zi. Dacă faceți un calcul, ei câștigă 25% pe an pentru a-mi da mie banii înapoi mai mult de 5 ori dobânda bancară actuală. Gândiți-vă că un producător de roșii, de exemplu, își vinde marfa cu 90 de bani pe kg. Cât costă kg de roșii în hipermarchet? 4-5 lei, iar dacă îl cumpărați direct de la piață este 2,5-3 lei. Vedeți ce mare este diferența?” a declarat Feuzi Ismail, director general al companiei Sultan Prodexim SRL.

A refuzat să-și mute fabrica în Bulgaria

Firma există pe piața din România încă din anul 1994 și a fost înființată de către frații Feuzi și Sinan Ismail. În cei 22 ani de la înființare firma a acumulat multă experiență și cunoștinte în domeniul fabricării dulciurilor. Societatea produce: fursecuri, nuga, halviță, rahat și sărățelele. ”O dovadă a faptului că producem dulciuri de calitate este faptul că avem în palmares numeroase premii, care dovedesc și ascensiunea fabricii, printre care locul 2 în 2002, locul 3 în 2003, locul 1 în 2004, și chiar și locul 1 în perioada 2007-2015 în clasificarea realizată de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Constanța.”, ne-a spus Feuzi Ismail. Tot el ne-a declarat că a avut parte de oferte care mai de care mai interesante dar că ”din patriotism” le-a refuzat. ” Societatea Sultan Prodexim a avut parte de-a lungul timpului de oferte variate. În anul 2009 am primit invitație din partea guvernului Bulgariei să mutăm fabrica acolo la Zona Industriala Ruse. Îmi dădeau 3.000 mp într-o hală de producție,  aveam drum de acces,toate utilitatile necesare, timp de 5 ani eram scutit de impozit,si trebuia sa angajez personal din zona. Nu am vrut să părăsesc România, deși poate era mult mai bine din punct de vedere al afacerilor. Am refuzat, pentru că sunt patriot si Romania are nevoie de investitori !”, ne-a declarat Feuzi Ismail. Așa cum el a putut respinge o asemenea invitație și a dezvoltat productia în România, cu siguranță sunt mai mulți români. Și pentru a-i determina să producă în continuare, iar noi să avem tot ceea ce este necesar, nu trebuie decât să ne axăm pe produse românești. Pentru că sunt suficiente, sunt de calitate și în acest fel ne încurajăm producătorii autohtoni și mâncăm și noi sănătos! Dezvoltarea României se poate face numai dacă fiecare dintre noi susținem producătorii români, cumpărând cu precădere produse fabricate în țara noastră !!!


Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Carnea de porc, la control. Unde se poate realiza examenul trichineloscopic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), ANSVSA consideră necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală destinate consumului uman pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului.

În același timp, D.S.V.S.A. Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Lista operatorilor economici cu activitate în domeniul creșterii suinelor poate fi consultată pe site-ul D.S.V.S.A. Constanța.

Tot în acest sens, menţionăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri,  fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite la nivelul județului Constanţa.

Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.

Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în  muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.

Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Aceştia  se supun unui risc major putându-se  îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante.

Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea  rezultatului. Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp.

Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.

Prevenţia – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic și achiziţionarea cărnii de porc numai  din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin  deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a șobolanilor.

Debut – la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul D.S.V.S.A. Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Năvodari și Hârșova.

Locații unde se poate efectua examenul trichineloscopic:

NR. CRT. LOCAŢIA TELEFON
1 DSVSA CONSTANŢA – şos Mangaliei, nr. 78 0722/806.611
2 CSVSAO CONSTANȚA 1 – Piaţa Brick 0745/037.829
3 CSVSAO CONSTANŢA 2 – Piaţa Griviţei 0784/206.514
4 CSVSAO NĂVODARI – str. Cabanei, nr. 3 0784/206.520
5 CSVSAO MEDGIDIA – str. Tudor Vladimirescu, nr.1 0744/386.043
6 CSVSAO CERNAVODĂ – str. Medgidiei, bloc H1 0774/621.917
7 CSVSAO MANGALIA– str. Rozelor, nr. 15 – 17 0784/206.510
8 CSVSAO HÂRȘOVA- str. Plantelor , nr. 6 0784/206.524

De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 31 de Circumscripţii de Asistenţă Veterinară diseminate pe teritoriul judeţului, conform tabelului anexat.

NR. CRT. LOCAŢIA TELEFON
1 Adamclisi 0722.224.334
2 Albeşti 0735.229.702
3 Amzacea – Comana 0744.344.418
4 Cogealac

 

0764.655.709
5 Saraiu 0763.274.018
6 Castelu – Chirnogeni 0749.200.343
7 Ciobanu – Gârliciu 0729.237.872
8 Ciocârlia – Cobadin 0729.601.250
9 Corbu – Săcele 0721.388.213
10 Mihai Viteazu 0723.162.021
11 Crucea 0726.607.509
12 Deleni 0749.582.897
13 Topalu 0722.313.176
14 Hârşova 0721.884.433
15 Ion Corvin – Băneasa 0766.439.513
16 Istria 0722.562.677
17 Lumina-Navodari 0721.203.206
18 Mangalia 0720.570.726
19 Mihail Kogălniceanu 0752.029.961
20 Ostrov 0768.473.356
21 Ovidiu 0721.255.958
22 Târguşor-Pantelimon 0761.617.323
23 Pecineaga 0766.398.643
24 Peştera 0766.693.450
25 Petroşani 0749.643.722
26 Topraisar 0723.624.651
27 Independența – Dumbrăveni 0740.979.337
28 Oltina 0762.188.774
29 Nicolae Bălcescu 0727.345.920
30 Techirghiol – Eforie 0744.312.501
31 Constanta 0744.288.824

Programul de funcţionare este de luni – sâmbătă, de la ora 8.30 la ora 17.00, iar în zilele de duminică de la ora 8.30 la ora 14.00.

Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 24,99  lei, TVA inclus.

Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar. Este interzisă organizarea târgurilor de animale vii în județul Constanța din cauza evoluției pestei porcine africane, în conformitate cu prevederile sanitare veterinare în vigoare;

La nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa se vor constitui echipe mixte formate din cu reprezentați ai D.S.V.S.A (Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor și Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală) care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție vor efectua controale oficiale având drept scop verificarea modului de respectare a cerințelor legislației UE aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii ca urmare a apariției unor focare de PPA. Aceste controale se vor desfășura în trafic în vederea verificării mijloacelor de transport ale porcinelor provenite din exploatații situate în zonele incluse în Partea III a Anexei la Decizia Comisiei 2014/709/UE, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, D.S.V.S.A. Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

În acest sens, acţiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:

– Respectarea cerinţelor pentru înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor;

– Respectarea cerințelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul, a condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a respectării condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenţei sursei de apă potabilă, a facilităţilor pentru spălarea mâinilor personalului şi a ustensilelor de lucru;

– Eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate şi înscrisurile de pe etichete;

– Trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de provenienţă a materiilor prime destinate prelucrării şi a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;

– Verificarea respectării cerinţelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor.

”Se asigură serviciul de permanenţă în perioada 03.12.2020 – 07.01.2021, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.”, a precizat directorul executiv al DSVSA Constanța, dr. Simona Basalic.

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(FOTO) IȘJ Constanța a primit 2.600 de tablete destinate elevilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 4 decembrie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a primit prima serie de tablete destinate elevilor din unitățile de învățământ constănțene, prin Programul Național „Școala de acasă”.

”Azi și mâine vom primi, în total, 2.600 de tablete. Restul, până la 5.689, vor veni în scurt timp.”, a precizat Mihai Sorin, inspector școlar general al IȘJ Constanța.

Tabletele au inclusă cartelă pentru internet și au soft preinstalat pentru ”Școala de acasă”. Acum se verifică din punct de vedere cantitativ și calitativ. După finalizarea verificării, acestea vor fi distribuite.

Potrivit conducerii IȘJ, dacă vor exista defecțiuni semnalate, tabletele vor fi înlocuite, conform procedurii stabilite la nivel național.

Cele 5.689 de tablete acoperă întreg necesarul de dispozitive pentru elevii constănțeni proveniți din medii defavorizate, situație centralizată la nivelul ISJ Constanța.

Tabletele vor fi preluate de către managerii unităților de învățământ care, în baza procedurii operaționale a școlii, iar apoi le vor distribui către beneficiari.

”Acestea vor fi distribuite în cel mai scurt timp către școlile din județ, în funcție de datele transmise și centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean.”, a precizat Mihai Sorin.

Următoarea serie va ajunge la Constanța în cel mai scurt timp și, implicit, la beneficiari. Se asigură, astfel, accesul la activități de învățare online pentru toți elevii constănțeni, din unități de învățământ preuniversitar de stat, care provin din medii defavorizate și care nu dețin dispozitive electronice cu conexiune la Internet.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) Adrian Bîlbă, director CMSN: ”Planeta noastră este Raiul!”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În ziua de 1 decembrie, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a postat mai multe materiale de prezentare a secțiilor Delfinariu, Acvariu, Microrezervație, Planetariu.

În următorul video, directorul CMSN Adrian Bîlbă vorbește  despre Planetariu, despre Pământ și spune: ”Planeta noastră este Raiul!”

Iată prezentarea:

”Planetariul este o secție, cea mai veche, primă înființată la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Este un loc în care învățăm bolta cerească. Sunt foarte multe lucruri de aflat despre aceasta și Universul face parte din natură. Natura nu este doar viața din jurul nostru pe această planetă. Natura înseamnă și Venus, înseamnă și Mercur, înseamnă și Marte, înseamnă și mai departe de centura de asteroizi: Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și chiar cantitatea veșnică de a fi planetă, Pluto.

Toate astea sunt parte a familiei noastre solare, locul în care ne desfășurăm imaginația, trăirile și capacitatea de a înțelege și de a respecta.

Sunt exemple negative în jurul nostru. Este Marte, care și-a pierdut puterea magnetică de a îndepărta radiațiile ionizante ale Soarelui. Este Venus, cu un efect de seră terifiant. Este Mercur, ghinionist, aproape de Soare. Sunt planete telurice, ca și a noastră, care nu au cum să găzduiască viață. Și trebuie să ne gândim că trăim în Rai. Din punct de vedere al habitabilității, planeta noastră este Raiul.”, a spus dr. Adrian Bîlbă.

Reamintim faptul că Planetariul este o fereastră deschisă permanent spre cer, fiind primul obiectiv public de acest gen din țară. A luat ființă în anul 1969!

În cupola Planetariului au loc demonstraţii cu proiectorul ZKP- 2 şi pot fi văzute: stele (aproximativ 5.000), planete, Luna, constelaţii (constelaţii zodiacale), comete, meteori, sateliţii galileeni ai lui Jupiter, sateliţi artificiali, Sistemul Solar – mişcarea de revoluţie a planetelor din Sistemul Solar, determinarea coordonatelor orizontale, ecuatoriale şi ecliptice, demonstraţii cu planetariul Trippensse: formarea anotimpurilor, echinocţii şi solstiţii, eclipse de Soare şi de Lună.

Întreagul material postat și pe pagina de Facebook a Planetariului îl puteți vedea în videoul de mai jos:

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: