Connect with us

Societate

Mâncarea ne costă foarte mult. Producătorii români sunt încălecați de hipermarketuri!

Maria Ionescu

Publicat

la

Fiecare om își face cumpărături, zilnic sau săptămânal și cheltuiește o căruță de bani la hipermarketul din care a decis să-și umple coșul. În Constanța, la fel ca și în majoritatea orașelor din țară, există numeroase magazine mari, de unde te poți aproviziona cu tot ceea ce ai nevoie, începând de la carne și produse lactate, pâine și dulciuri, detergenți sau hârtie igienică. Ba poți cumpăra chiar și îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și mobilier. Sunt convinsă că toată lumea știe cum s-au înmulțit mall-urile în oraș, cum s-au triplat supermarket-urile și cum au apărut ca ciupercile după ploaie magazinele de cartier. Dacă vreți să facem o statistică, o facem cu mare drag pentru a veni în sprijinul cumpărătorilor sau pentru a-i avertiza să știe cum și câți bani cheltuiesc acolo. În Constanța avem șase mall-uri, respectiv City Park Mall, centrul comercial Tom, centru comercial Cora, Dorally Mall, Maritimo Shopping Center și Tomis Mall. În plus, există patru unități cash&carry, respectiv Selgros Nord, Selgros Sud, Metro I și Metro II. Mai există și opt hipermarket-uri și peste 40 de supermarket-uri, dar și o căruță mare de magazine mici, de cartier. Știu că orașul Constanța are câteva sute de mii de locuitori, iar aici vin la cumpărături și locuitori ai altor orașe ale județului, dar și foarte mulți turiști care ne vizitează pe parcursul verii. hipermarket3Așadar, cumpărători există, iar reprezentanții magazinelor nu pot să fie decât foarte fericiți la sfîrșitul fiecărei zile, atunci când își fac socotelile și constată că au ieșit pe un mare plus. Mereu ies pe plus! Și asta pentru că lumea cumpără de toate, chiar dacă nu are nevoie. Pentru că, este foarte bine știut faptul că, aflându-te într-un loc cu de toate, ești tentat să cumperi mult, chiar dacă mai ai acasă cine știe ce! Nu contează, lasă să fie! Puțini își fac socotelile și constată câtă mâncare au aruncat pentru că nu s-a mâncat și a fost înlocuită de alta, eventual mai atrăgătoare și mai costisitoare. În ultimii ani, marile magazine au început să sponsorizeze diferite activități locale și să dea impresia că sunt susținătoare ale acestora, fie că vorbim despre activități sportive, fie despre educație sau cercetare. Și probabil aceste oferte financiare îi costă ceva. Dar asta nu înseamnă că veniturile lor se mai subțiază. Nu, ei găsesc mereu noi modalități de a atrage finanțe, suprataxează producătorii locali !

 Ce se vinde în piețe?

Pentru mulți oameni care au obosit să piardă atât de multă vreme la cumpărături în marile magazine există piețele locale. Iar acestea au cam de toate. Vrei carne sau pește? Există magazine. Vrei detergenți sau cosmetice? Există magazine. Vrei legume și fructe? E plină piața, în special acum, că e toamnă și se găsesc de toate. Bani să ai. Diferența uriașă între aceste piețe și marile magazine este că aici există marfă preponderent românească. În plus, sunt și micii piețari care vând la colțul străzii, cu riscul de a fi amendați și goniți de către Poliția Locală. Dar dacă vrei leuștean sau pătrunjel, te oprești la acești oameni și scoți 50 de bani sau un leu pentru cumpărături. Problema nu este însă doar cea a calității produselor, deși există și aceasta.

Modificările aduse legislației ar trebui să fie benefice!

Pe data de 15 iulie, a fost publicat în Monitorul Oficial, adică au intrat în vigoare modificările aduse de către guvernul Cioloș legii 321/2008, care se referă la comercializarea produselor alimentare. Potrivit acestora, ”1. La articolul 2 alineatul (2), după punctul 2^1 se introduc patru noi puncte, punctele 2^2 – 2^5, cu următorul cuprins: “2^2. carne româneasca – carnea provenită de la animale crescute în fermele din România; 2^3. produs alimentar proaspat – aliment care nu este conservat prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepția refrigerării; 2^4. produs alimentar congelat – aliment care necesită temperaturi de păstrare conform legislației sanitare-veterinare în vigoare; 2^5. produs românesc – produs obtțnut pe teritoriul național, din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România; produsul are la bază interesul acordat de producători comercianților în sensul asigurării siguranței și securității alimentare;”. Concret, această lege obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse românești. În plus, le interzice să încaseze de la furnizori taxe și servicii. Pentru cei care nu știu, este important a se preciza faptul că legea a fost adoptată în luna iunie, dar a fost contestată de patronate de mai multe ori. Însă, într-un final s-a votat și, în termen de șase luni de zile, va trebui să intre în vigoare. Au existat numeroase voci care au spus că schimbările legislative sunt foarte bune, dar și voci care au declarat că este foarte grav ceea ce s-a întâmplat. Cei din urmă afirmau chiar că este posibil ca anumiți mari retaileri să își închidă magazinele și să se retragă din țara noastră. Eu cred că acest lucru nu se va întâmpla! Și asta pentru că ei găsesc soluții întotdeauna! Folosesc în continuare diferite metode: risturna, discount de targhet, note de credit, scontare etc. pentru a suprataxa producătorul român .

Unul dintre patronii SC ”Sultan Prodexim” SRL explică situația existentă

sultanPână nu cu multă vreme în urmă, mall-urile, hipermarketurile și supermarketurile erau pline de mărfuri străine, în detrimentul producătorilor români, care aveau rareori vânzare adecvată. Nu mă refer la prețurile pe care le aveau – și le au în continuare – aceste produse. Unele dintre ele sunt mai scumpe decât în țările occidentale, deși salariile noastre sunt simțitor mai mici decât cele din țările vestice. Cu toate acestea, există și companii românești care au vânzare în marile magazine comerciale. Una dintre ele este ”Sultan Prodexim” SRL, cu sediul în Medgidia, societate care produce dulciuri. Încet-încet, produsele firmei au ajuns să se vândă în foarte multe magazine, atât în cele mari, cât și în cele mai mici. Directorul general al companiei, Feuzi Ismail, ne-a spus că există și foarte multe dificultăți vizavi de vânzările la hipermarketuri. ”Ei au crescut foarte mult discounturile. Să vă dau un exemplu, pentru a mă face înțeles. Produsul meu are prețul de 55 de bani. În urma taxelor, primesc 35 de bani înapoi. La raft, produsul meu se vinde cu 89 de bani. Dar ca să înțelegeți, produsul meu este calculat la prețul fără TVA, iar acei 89 de bani sunt cu TVA. Adică, ar costa vreo 82 de bani fără TVA. Dacă facem calculele cuvenite, 82 /35=2.34*100 veți constata că hipermarketul vinde produsul meu cu 234% mai scump. Cam asta este treaba. În luna august, am fost invitat la sediul Parlamentului pentru a avea o discuție despre modificarea legislativă respectivă. Trebuia să se facă normele de aplicare ale legii. Pentru că legea a intrat în vigoare în luna iulie, iar normele de aplicare ar fi trebuit să fie gata în termen de 60 de zile. Au trecut deja aceste zile, iar normele nu au fost încă date. Undeva se tergiversează, prin vreun minister sau chiar în legislativ. Există probabil ceva implicări politice. Gândiți-vă doar la faptul că, după ce va intra în vigoare această modificare legislativă, marile lanțuri de magazine vor pierde foarte mulți bani. Până acum, îmi luau 32-33% din valoarea produsului. Acum a crescut deja la 43% în conformitate cu legea. Înainte făceau plata către furnizor la 75 de zile, acum legea îi obligă să facă plata la 30 de zile. Diferența este de 45 de zile, iar ei vor acum un comision de scontare 0,05% pe zi. Dacă faceți un calcul, ei câștigă 25% pe an pentru a-mi da mie banii înapoi mai mult de 5 ori dobânda bancară actuală. Gândiți-vă că un producător de roșii, de exemplu, își vinde marfa cu 90 de bani pe kg. Cât costă kg de roșii în hipermarchet? 4-5 lei, iar dacă îl cumpărați direct de la piață este 2,5-3 lei. Vedeți ce mare este diferența?” a declarat Feuzi Ismail, director general al companiei Sultan Prodexim SRL.

A refuzat să-și mute fabrica în Bulgaria

Firma există pe piața din România încă din anul 1994 și a fost înființată de către frații Feuzi și Sinan Ismail. În cei 22 ani de la înființare firma a acumulat multă experiență și cunoștinte în domeniul fabricării dulciurilor. Societatea produce: fursecuri, nuga, halviță, rahat și sărățelele. ”O dovadă a faptului că producem dulciuri de calitate este faptul că avem în palmares numeroase premii, care dovedesc și ascensiunea fabricii, printre care locul 2 în 2002, locul 3 în 2003, locul 1 în 2004, și chiar și locul 1 în perioada 2007-2015 în clasificarea realizată de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Constanța.”, ne-a spus Feuzi Ismail. Tot el ne-a declarat că a avut parte de oferte care mai de care mai interesante dar că ”din patriotism” le-a refuzat. ” Societatea Sultan Prodexim a avut parte de-a lungul timpului de oferte variate. În anul 2009 am primit invitație din partea guvernului Bulgariei să mutăm fabrica acolo la Zona Industriala Ruse. Îmi dădeau 3.000 mp într-o hală de producție,  aveam drum de acces,toate utilitatile necesare, timp de 5 ani eram scutit de impozit,si trebuia sa angajez personal din zona. Nu am vrut să părăsesc România, deși poate era mult mai bine din punct de vedere al afacerilor. Am refuzat, pentru că sunt patriot si Romania are nevoie de investitori !”, ne-a declarat Feuzi Ismail. Așa cum el a putut respinge o asemenea invitație și a dezvoltat productia în România, cu siguranță sunt mai mulți români. Și pentru a-i determina să producă în continuare, iar noi să avem tot ceea ce este necesar, nu trebuie decât să ne axăm pe produse românești. Pentru că sunt suficiente, sunt de calitate și în acest fel ne încurajăm producătorii autohtoni și mâncăm și noi sănătos! Dezvoltarea României se poate face numai dacă fiecare dintre noi susținem producătorii români, cumpărând cu precădere produse fabricate în țara noastră !!!


Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Potrivit ministrului Educației, TOATE posturile de director din țară se vor scoate la concurs

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, postul de radio Europa FM l-a avut ca invitat pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Într-o ediție specială, el a spus că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

”Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare. Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor.”, a precizat Cîmpeanu.

Întrebat dacă urmează un proces de  scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori din țara asta, ministrul Educației a spus: ”Cu siguranță, da.”

”Chiar și pentru cei care sunt pe funcții cu concurs, și așa mai departe?”, a întrebat realizatorul Cătălin Striblea.

”Cu siguranță, da. Și obiectivul este să reușim acest lucru înainte de vacanța de vară.”, a precizat ministrul Cîmpeanu, dar a spus că vor fi scoase la concurs atât posturile de director, cât și cele de director adjunct.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță este un lucru foarte clar. Este un principiu care ar face învățământul românesc mai adaptat la dinamica societății”, a spus Cîmpeanu.

Funcțiile de conducere contează și ele foarte mult în reforma pe care ministrul Educației o anunță în sistemul educațional, motiv pentru care el spune că vrea ca toate funcțiile de directori pentru școli să fie obținute prin concurs:

„Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context. Întâi trebuie să clarificăm managementul de sistem, relația dintre minister, inspectorate și scoli. Orice structură depinde în evoluție de calitatea managementului. Este o mare nevoie de profesionalizare a guvernării scolii românești. Trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii în școli. (…) E chiar mai important să ai conduceri bune în școli decât să ai conduceri bune în inspectorate. Obiectivul este înainte de vacanța de vară. În cel mai rău caz, aceste concursuri ar trebui să se organizeze în luna octombrie a acestui an.”, a spus Cîmpeanu, citat de Europa FM.

În plus, ministrul Educației a mai spus că va lua în calcul și titularizarea pe o perioadă determinată a cadrelor didactice.

”Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai și cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?”, a spus Cîmpeanu.

Foto: Europa FM

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Avarie RADET. Fără căldură și apă caldă în cartierul Tomis Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, s-a oprit furnizarea căldurii și a apei calde în cartierul Tomis Nord.

Potrivit unui comunicat de presă al RADET Constanța, din cauza acestei avarii – care a apărut pe rețeaua de transport amplasată pe strada Soveja – nu se pot asigura deocamdată serviciile de termoficare în zona Tomis Nord.

”Echipele de intervenție ale R.A.D.E.T Constanța au început lucrările de eliminare a avariei. Estimăm reînceperea furnizării energiei termice în cursul acestei zile.”, au precizat reprezentanții RADET.

Dispecerat NON-STOP: 0241 616 792

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) Sturion de 140 de kg, descoperit într-o căruță. Peștele avea o lungime de peste 2,5 metri

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră tulceni au depistat în zona de competență doi cetăţeni români care transportau, într-un atelaj hipo, un morun de 140 kilograme.

În data de 04.03.2020, în jurul orei 13.00, poliţiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea, județ Tulcea, acționând în baza unei informaţii, au oprit pentru control, pe raza localităţii Grindu, un atelaj hipo în care se aflau două persoane de sex masculin, în vârstă de 41, respectiv 61 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea.

În urma controlului, polițiștii de frontieră au descoperit, în atelaj, un sturion din specia morun, în stare vie, având greutatea de 140 kilograme şi o lungime de peste 2,50 metri.

Cei doi bărbaţi au declarat că, au pescuit peștele în fluviul Dunărea și intenționau să-l comercializeze.

Peștele a fost redat mediului natural în prezența reprezentanților Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, a polițiștilor de frontieră şi a unuia dintre suspecți.

În cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

Vezi video:

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: