Connect with us

Societate

Mâncarea ne costă foarte mult. Producătorii români sunt încălecați de hipermarketuri!

Publicat

la

Fiecare om își face cumpărături, zilnic sau săptămânal și cheltuiește o căruță de bani la hipermarketul din care a decis să-și umple coșul. În Constanța, la fel ca și în majoritatea orașelor din țară, există numeroase magazine mari, de unde te poți aproviziona cu tot ceea ce ai nevoie, începând de la carne și produse lactate, pâine și dulciuri, detergenți sau hârtie igienică. Ba poți cumpăra chiar și îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și mobilier. Sunt convinsă că toată lumea știe cum s-au înmulțit mall-urile în oraș, cum s-au triplat supermarket-urile și cum au apărut ca ciupercile după ploaie magazinele de cartier. Dacă vreți să facem o statistică, o facem cu mare drag pentru a veni în sprijinul cumpărătorilor sau pentru a-i avertiza să știe cum și câți bani cheltuiesc acolo. În Constanța avem șase mall-uri, respectiv City Park Mall, centrul comercial Tom, centru comercial Cora, Dorally Mall, Maritimo Shopping Center și Tomis Mall. În plus, există patru unități cash&carry, respectiv Selgros Nord, Selgros Sud, Metro I și Metro II. Mai există și opt hipermarket-uri și peste 40 de supermarket-uri, dar și o căruță mare de magazine mici, de cartier. Știu că orașul Constanța are câteva sute de mii de locuitori, iar aici vin la cumpărături și locuitori ai altor orașe ale județului, dar și foarte mulți turiști care ne vizitează pe parcursul verii. hipermarket3Așadar, cumpărători există, iar reprezentanții magazinelor nu pot să fie decât foarte fericiți la sfîrșitul fiecărei zile, atunci când își fac socotelile și constată că au ieșit pe un mare plus. Mereu ies pe plus! Și asta pentru că lumea cumpără de toate, chiar dacă nu are nevoie. Pentru că, este foarte bine știut faptul că, aflându-te într-un loc cu de toate, ești tentat să cumperi mult, chiar dacă mai ai acasă cine știe ce! Nu contează, lasă să fie! Puțini își fac socotelile și constată câtă mâncare au aruncat pentru că nu s-a mâncat și a fost înlocuită de alta, eventual mai atrăgătoare și mai costisitoare. În ultimii ani, marile magazine au început să sponsorizeze diferite activități locale și să dea impresia că sunt susținătoare ale acestora, fie că vorbim despre activități sportive, fie despre educație sau cercetare. Și probabil aceste oferte financiare îi costă ceva. Dar asta nu înseamnă că veniturile lor se mai subțiază. Nu, ei găsesc mereu noi modalități de a atrage finanțe, suprataxează producătorii locali !

 Ce se vinde în piețe?

Pentru mulți oameni care au obosit să piardă atât de multă vreme la cumpărături în marile magazine există piețele locale. Iar acestea au cam de toate. Vrei carne sau pește? Există magazine. Vrei detergenți sau cosmetice? Există magazine. Vrei legume și fructe? E plină piața, în special acum, că e toamnă și se găsesc de toate. Bani să ai. Diferența uriașă între aceste piețe și marile magazine este că aici există marfă preponderent românească. În plus, sunt și micii piețari care vând la colțul străzii, cu riscul de a fi amendați și goniți de către Poliția Locală. Dar dacă vrei leuștean sau pătrunjel, te oprești la acești oameni și scoți 50 de bani sau un leu pentru cumpărături. Problema nu este însă doar cea a calității produselor, deși există și aceasta.

Modificările aduse legislației ar trebui să fie benefice!

Pe data de 15 iulie, a fost publicat în Monitorul Oficial, adică au intrat în vigoare modificările aduse de către guvernul Cioloș legii 321/2008, care se referă la comercializarea produselor alimentare. Potrivit acestora, ”1. La articolul 2 alineatul (2), după punctul 2^1 se introduc patru noi puncte, punctele 2^2 – 2^5, cu următorul cuprins: “2^2. carne româneasca – carnea provenită de la animale crescute în fermele din România; 2^3. produs alimentar proaspat – aliment care nu este conservat prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepția refrigerării; 2^4. produs alimentar congelat – aliment care necesită temperaturi de păstrare conform legislației sanitare-veterinare în vigoare; 2^5. produs românesc – produs obtțnut pe teritoriul național, din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România; produsul are la bază interesul acordat de producători comercianților în sensul asigurării siguranței și securității alimentare;”. Concret, această lege obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse românești. În plus, le interzice să încaseze de la furnizori taxe și servicii. Pentru cei care nu știu, este important a se preciza faptul că legea a fost adoptată în luna iunie, dar a fost contestată de patronate de mai multe ori. Însă, într-un final s-a votat și, în termen de șase luni de zile, va trebui să intre în vigoare. Au existat numeroase voci care au spus că schimbările legislative sunt foarte bune, dar și voci care au declarat că este foarte grav ceea ce s-a întâmplat. Cei din urmă afirmau chiar că este posibil ca anumiți mari retaileri să își închidă magazinele și să se retragă din țara noastră. Eu cred că acest lucru nu se va întâmpla! Și asta pentru că ei găsesc soluții întotdeauna! Folosesc în continuare diferite metode: risturna, discount de targhet, note de credit, scontare etc. pentru a suprataxa producătorul român .

Unul dintre patronii SC ”Sultan Prodexim” SRL explică situația existentă

sultanPână nu cu multă vreme în urmă, mall-urile, hipermarketurile și supermarketurile erau pline de mărfuri străine, în detrimentul producătorilor români, care aveau rareori vânzare adecvată. Nu mă refer la prețurile pe care le aveau – și le au în continuare – aceste produse. Unele dintre ele sunt mai scumpe decât în țările occidentale, deși salariile noastre sunt simțitor mai mici decât cele din țările vestice. Cu toate acestea, există și companii românești care au vânzare în marile magazine comerciale. Una dintre ele este ”Sultan Prodexim” SRL, cu sediul în Medgidia, societate care produce dulciuri. Încet-încet, produsele firmei au ajuns să se vândă în foarte multe magazine, atât în cele mari, cât și în cele mai mici. Directorul general al companiei, Feuzi Ismail, ne-a spus că există și foarte multe dificultăți vizavi de vânzările la hipermarketuri. ”Ei au crescut foarte mult discounturile. Să vă dau un exemplu, pentru a mă face înțeles. Produsul meu are prețul de 55 de bani. În urma taxelor, primesc 35 de bani înapoi. La raft, produsul meu se vinde cu 89 de bani. Dar ca să înțelegeți, produsul meu este calculat la prețul fără TVA, iar acei 89 de bani sunt cu TVA. Adică, ar costa vreo 82 de bani fără TVA. Dacă facem calculele cuvenite, 82 /35=2.34*100 veți constata că hipermarketul vinde produsul meu cu 234% mai scump. Cam asta este treaba. În luna august, am fost invitat la sediul Parlamentului pentru a avea o discuție despre modificarea legislativă respectivă. Trebuia să se facă normele de aplicare ale legii. Pentru că legea a intrat în vigoare în luna iulie, iar normele de aplicare ar fi trebuit să fie gata în termen de 60 de zile. Au trecut deja aceste zile, iar normele nu au fost încă date. Undeva se tergiversează, prin vreun minister sau chiar în legislativ. Există probabil ceva implicări politice. Gândiți-vă doar la faptul că, după ce va intra în vigoare această modificare legislativă, marile lanțuri de magazine vor pierde foarte mulți bani. Până acum, îmi luau 32-33% din valoarea produsului. Acum a crescut deja la 43% în conformitate cu legea. Înainte făceau plata către furnizor la 75 de zile, acum legea îi obligă să facă plata la 30 de zile. Diferența este de 45 de zile, iar ei vor acum un comision de scontare 0,05% pe zi. Dacă faceți un calcul, ei câștigă 25% pe an pentru a-mi da mie banii înapoi mai mult de 5 ori dobânda bancară actuală. Gândiți-vă că un producător de roșii, de exemplu, își vinde marfa cu 90 de bani pe kg. Cât costă kg de roșii în hipermarchet? 4-5 lei, iar dacă îl cumpărați direct de la piață este 2,5-3 lei. Vedeți ce mare este diferența?” a declarat Feuzi Ismail, director general al companiei Sultan Prodexim SRL.

A refuzat să-și mute fabrica în Bulgaria

Firma există pe piața din România încă din anul 1994 și a fost înființată de către frații Feuzi și Sinan Ismail. În cei 22 ani de la înființare firma a acumulat multă experiență și cunoștinte în domeniul fabricării dulciurilor. Societatea produce: fursecuri, nuga, halviță, rahat și sărățelele. ”O dovadă a faptului că producem dulciuri de calitate este faptul că avem în palmares numeroase premii, care dovedesc și ascensiunea fabricii, printre care locul 2 în 2002, locul 3 în 2003, locul 1 în 2004, și chiar și locul 1 în perioada 2007-2015 în clasificarea realizată de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Constanța.”, ne-a spus Feuzi Ismail. Tot el ne-a declarat că a avut parte de oferte care mai de care mai interesante dar că ”din patriotism” le-a refuzat. ” Societatea Sultan Prodexim a avut parte de-a lungul timpului de oferte variate. În anul 2009 am primit invitație din partea guvernului Bulgariei să mutăm fabrica acolo la Zona Industriala Ruse. Îmi dădeau 3.000 mp într-o hală de producție,  aveam drum de acces,toate utilitatile necesare, timp de 5 ani eram scutit de impozit,si trebuia sa angajez personal din zona. Nu am vrut să părăsesc România, deși poate era mult mai bine din punct de vedere al afacerilor. Am refuzat, pentru că sunt patriot si Romania are nevoie de investitori !”, ne-a declarat Feuzi Ismail. Așa cum el a putut respinge o asemenea invitație și a dezvoltat productia în România, cu siguranță sunt mai mulți români. Și pentru a-i determina să producă în continuare, iar noi să avem tot ceea ce este necesar, nu trebuie decât să ne axăm pe produse românești. Pentru că sunt suficiente, sunt de calitate și în acest fel ne încurajăm producătorii autohtoni și mâncăm și noi sănătos! Dezvoltarea României se poate face numai dacă fiecare dintre noi susținem producătorii români, cumpărând cu precădere produse fabricate în țara noastră !!!


Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Primul semestru se extinde până pe 14 ianuarie 2022. Ministrul Educației: “Tezele pe semestrul I, cu prezenţă fizică”

Publicat

la data de

Scris de

Semestrul I se va întinde până pe 14 ianuarie, a anunţat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi24. Sorin Cîmpeanu a spus că în ianuarie orele se vor face cu prezenţă fizică pentru că „vom încheia acest al patrulea val”. Oficialul a mai spus: „ca ministru al educaţiei nu voi mai propune un plus de vacanţă suplimentară pe motiv că nu mai poate fi recuperată

Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară vor fi recuperate în ianuarie. Astfel, primul semestru al anului şcolar va avea în continuare 14 săptămâni, aşa cum era stabilit.

„Sunt sigur că nu voi mai propune ca ministru al Educaţiei un plus de vacanţă suplimentară pentru simplul motiv că ea nu mai poate fi recuperată. Calendarul este fix şi atunci pe 8 noiembrie şcoala va începe.”, a declarat Ministrul Educaţiei conform adevarul.ro.

Cîmpeanu a spus că varianta iniţială pentru revenirea la şcoală pe 8 noiembrie este în format fizic, dar că, dacă nu se va putea, rămâne doar varianta şcoală online.   

Ministrul Educaţiei a anunţat că în cele două săptămâni de prelungire a Semestrului I, în perioada 3-14 ianuarie 2022, se vor da tezele. Întrebat dacă programa de examene va fi simplificată, ministrul a spus că acest lucru se va întâmpla doar dacă va fi mai multă predare online.

„Singurul motiv pentru care am putea peria programa de examene ar fi acela al unei durate mai mari de şcoală online. Dacă vom fi obligaţi să predăm online, înţelegând pierderile, s-ar putea să avem nevoie încă o dată, şi de data acesta, să periem programele de examen în sensul simplificării. Vă dau o veste care poate îi supără pe unii – în aceste două săptămâni din ianuarie, anul acesta se vor da teze cu prezenţă fizică, pentru că teza este ultimul bastion în calea de a decide relevanţa notelor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Serviciul de Ambulanță Constanța angajează Șef birou. Ce condiții trebuie îndeplinite

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de conducere, vacante, de șef birou – grad II, pentru Biroul R.U.N.O.S. – Stația Centrală Constanța.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

  • diplomă de licență în domeniul științelor economice;
  • certificat absolvire curs managementul resurselor umane;
  • certificat absolvire curs de specializare expert legislația muncii, cu durata de minimum 120 ore;
  • 2 ani vechime în specialitatea postului (resurse umane);
  • minimum 2ani lucrați în sistemul sanitar, cu dovada experienței în specialitatea resurse umane;
  • concurs/examen pentru ocuparea postului.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

  • 09 noiembrie 2021, ora 15:30 – data limită pentru depunerea dosarelor;
  • 17 noiembrie 2021, ora 10:00 – proba scrisă;
  • 22 noiembrie 2021, ora 10:00 – proba interviu.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială www.ambulance-ct.ro. Relaţii suplimentare se pot obține la sediul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Str. Bravilor Nr. 1, telefon 0241/624.711, interior 138.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

”Noble Blueprint 21”, un exercițiu NATO care se va desfășura în România

Publicat

la data de

Scris de

Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, Italia (Allied Joint Force Command – JFC Naples) organizează, în perioada 26-28 octombrie 2021, Exercițiul „Noble Blueprint 21”, în România, ca parte a programului de exerciții și antrenamente întrunite, destinate consolidării măsurilor de apărare colectivă a membrilor NATO.

Obiectivul principal al Exercițiului „Noble Blueprint 21” este de a oferi autorităților politice și militare ale NATO suportul necesar pentru proiectarea, organizarea și desfășurarea unor operații de răspuns la posibile crize regionale, în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, sub conducerea Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO.

„Noble Blueprint 21” contribuie la consolidarea bazei informative a comandanților structurilor operaționale și tactice ale NATO, pentru sincronizarea procedurilor operaționale și a capacităților de reacție.

La activitățile planificate în România, în perioada 26-28 octombrie, participă conducătorii unor structuri militare centrale ale NATO, precum și conducători ai unor structuri militare din România și Bulgaria. Exercițiul „Noble Blueprint 21”, condus de comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, amiralul Robert P. Burke (SUA), se va încheia la Constanța, pentru a sublinia importanța asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre, prin consolidarea posturii de apărare colectivă a statelor NATO, pe flancul estic.

”Într-un mediu de securitate dinamic și volatil, cooperarea nord-atlantică este tot mai necesară și mai justificată. NATO este o organizație puternică datorită coeziunii membrilor săi și garantează securitatea fiecărui stat al Alianței. Odată cu intrarea României și Bulgariei în Alianța Nord-Atlantică, NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic, iar inițiativele luate în cadrul aliat consolidează capacitatea de reacţie rapidă a NATO, în sprijinul funcţiilor de apărare, de descurajare şi pentru intervenţii militare rapide în situaţii de criză în regiunea Mării Negre.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Statului Major al Forțelor Navale.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: