Connect with us

Societate

Întregul port aparține Constanței! Primăria Agigea pierde 2 milioane de euro pe an!

Publicat

la

De foarte mulți ani există disputa dintre primăria Constanța și primăria Agigea vizavi de administrarea portului Constanța. Dacă cei din Constanța susțineau că întreg portul le aparține, cei de la Agigea spuneau că portul Constanța Sud Agigea este al lor. Bine, disputele uriașe au pornit de la sumele mari de bani pe care administrațiile locale le încasau din partea agenților economici portuari. Iar acestea nu au fost niciodată de neglijat! Spre exemplu, anul acesta primăria Agigea ar trebui să primească de la firmele din port 2 milioane de euro. Adică o căruță de bani, cu care administrația locală ar ști ce trebuie să facă. Numai că atunci când apare o bătălie, lucrurile se complică și se schimbă radical.

Procesul a început în anul 2013

De ani de zile există procese între cele două instituții, dar în anul 2013 a început unul special, care a trecut prin absolut toate căile de atac. Este vorba despre un proces de grănțuire, adică de delimitare a  granițelor, demarat de prefectul județului Constanța. Potrivit unui comunicat de presă al SPIT Constanța, ”Ȋmpotriva Deciziei Civile nr. 201/10.02.2016, rămasă definitivă, pronunțată de Curtea de Apel Galați, prin care se stabilesc hotarele administrativ teritoriale ale Municipiului Constanţa și Comunei Agigea, cea din urmă a formulat contestație ȋn anulare (cale extraordinară de atac), aceasta la rândul ei fiind respinsă de Curtea de Apel Bacău, ȋn data de 06.09.2016, prin Hotărârea nr. 1034/06.09.2016. Prin urmare, întregul Port Constanța, inclusiv partea de sud, face parte din Municipiul Constanţa. Astfel, Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța informează contribuabilii care au sedii/puncte de lucru sau deţin bunuri în Incinta Portului Constanţa Sud că impozitele și taxele locale datorate se fac venit la bugetul local al Municipiului Constanţa.”

Primarul Cârjaliu este foarte nemulțumit dar unde-i lege, nu-i tocmeală!

Comunicatul de presă al SPIT Constanța este foarte sugestiv, dar fiind vorba despre două părți implicate, am dorit să aflăm și opinia primarului comunei Agigea, Cristian Cârjaliu. Într-o primă fază, a fost foarte rezervat și ne-a spus că este vorba despre o sentință definitivă, pe care nu mai are cum să o conteste și despre care nu are de făcut comentarii.  Am vrut, însă, să știm ce înseamnă pentru comună această pierdere financiară și ne-a declarat: ”Așa cum știți, procesul durează din anul 2013 și am recurs la toate căile de atac. Noi pierdem anual în jur de 2 milioane de euro, bani pe care îi foloseam în comună. Acum nu-i vom mai avea. Dar în opinia mea este unicat în România ce s-a întâmplat. Nu există o legătură între Constanța și portul Constanța Sud Agigea. Drumul trebuie să-l faci pe la Agigea. În mod normal, anul acesta agenții economici din port ar trebui să plătească la noi taxele, iar de la 1 ianuarie 2017 acestea vor fi plătite la Constanța. Deja agenții economici refuză să mai plătească și au apărut tot felul de discuții. Dar să ne înțelegem: lumea din comună va pierde foarte mulți bani și nu din vina mea.”, ne-a spus primarul Cristian Cârjaliu. Cum spuneam, unde-i lege, nu-i tocmeală așa că primarul de la Agigea trebuie să respecte decizia instanței.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

România, într-o nouă etapă a pandemiei de COVID19 – lista completă a RESTRICȚIILOR care vor intra în vigoare de luni

Publicat

la data de

Scris de

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit, vineri, lista completă a restricţiilor care se vor aplica de luni, iar acestea vor fi ulterior aprobate într-o şedinţă de Guvern. Se are în vedere impunerea certificatului verde pentru majoritatea activităţilor, interzicerea evenimentelor private şi restricţii de circulaţie. De asemenea, masca de protecţia va redeveni obligatorie în toate spaţiile.

Astfel, autoritățile au venit vineri, în cadrul Ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență, cu o propunere în ceea ce privește restricțiile care ar urma să intre în vigoare începând de luni. Ulterior, aceste măsuri vor fi aprobate de către Guvern, Executivul fiind convocat pentru ora 14.00. După aprobare, măsurile vor fi publicate în Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare începând de luni, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Cncret, pe lângă vacanţa forţată a elevilor, de două săptămâni, se au în vedere impunerea certificatului verde pentru majoritatea activităţilor, interzicerea evenimentelor private şi restricţii de circulaţie.

– interzicerea, pentru o perioadă de 30 de zile, a circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00, cu anumite excepții;

– interzicerea, pentru o perioadă de 30 de zile, a desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21:00-05:00;

activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00;

– interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;

– interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;

– accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

– organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;

– accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

abilitarea Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022;

– instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Președintele va anunța noile restricții în această seară. Cel mai probabil ele vor fi cuprinse într-un proiect legislativ, pentru că Guvernul are puteri limitate.

Proiectul ar urma sa fie votat in Parlament în procedură de urgență.

Iată și documentul:

Download (DOCX, Unknown)

 

Cseke Attila: De luni, certificatul verde obligatoriu pentru toate activitățile și în aproape toate instituțiile. ”Îmi asum certificatul verde în Sănătate”

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat, joi, că certificatul verde va fi obligatoriul în aproape toate activitățile curente și la intrarea în orice instituție privată. Ministrul a reafirmat că își asumă obligativitatea prezentării certificatului verde în Sănătate.

„Eu am propus și îmi asum certificatul verde în Sănătate. E un mesaj care trebuie dat în mod evident. Acolo sunt texte foarte clare de sancțiuni, de la 50.000 de lei în sus, pentru conducătorul unității care permite accesul unui angajat fără certificat verde, că despre asta vorbim”, a spus Cseke Attila, joi seara, la Digi 24, citat de Mediafax.

Ministrul anunțat că în 30 de zile, cel care nu prezintă certificatul verde va rămâne fără contract de muncă.

„Avem puncte de vedere de parcă România ar fi singura țară care face… de parcă am fi inventat noi roata acum. Această măsură este în vigoare, chiar într-o formă mai dură, în foarte multe țări din Europa care astăzi au ridicat restricțiile sau se gândesc la asta și nu se uită la asemenea imagini. Nu suntem noi care am înnebunit și vrem să introducem această măsură”, a spus Cseke Attila.

În ceea ce privește certificatul verde, acesta va fi obligatoriu, începând de luni, „în afară de magazinele alimentare și de farmacii (…), în toate celelalte instituții și în instituții publice pentru toți vizitatorii care se duc în administrația publică centrală și locală. Și în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajați, pentru cei care sunt vizitatori”.

Cseke Attila susține că, pentru angajați, Guvernul nu poate propune, însă va face obiectul unei legi care să treacă prin Parlament, fiind vorba despre dreptul constituțional la muncă.

Ministrul Sănătății a mai spus că în privința evenimentelor private, precum nunți, botezuri și orice fel de alte evenimente, de luni „va fi o interdicție totală”.

„Aici și cei care sunt vaccinați sau au certificatul verde vor fi supuși la această măsură pentru că realitatea ne-a arătat că nu am reușit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunți botezuri, onomastică, orice altceva, că e spațiu închis sau deschis. Restaurantele, cafenelele pot să rămână deschise pentru vaccinați. La partea de spații cultuale, în mod sigur doar pentru cei care au certificat verde și este în discuție să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine (vineri – n.r.)”, a mai spus Cseke Attila, potrivit Mediafax.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Licitația pentru extinderea portului Ovidiu a fost anulată. Vezi ce spun reprezentanții ACN

Publicat

la data de

Scris de

 

În luna august a.c., reprezentanții Administrației Canalelor Navigabile (ACN) anunțau că a fost semnat contractul pentru modernizarea și extinderea capacității de operare în portul Ovidiu.

Recent, procedura de licitație a fost anulată.

Potrivit Biroului de presă al ACN, aceasta va fi reluată în cel mai scurt timp, după actualizarea devizului general al investiției.

”Autoritatea contractantă, respectiv ACN, va face demersurile pentru finalizarea investiției conform calendarului de implementare și eligibilitate ale cheltuielilor, conform Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM)”., a precizat Mihaela Coroiu, purtător de cuvânt al ACN.

Potrivit ziarului Profit.ro, ofertele au venit din partea Utilnavorep Constanța și asocierea formată din G&M Road Building Engineering (lider), Levantina Ingenieria Y Construccion (Spania), Concodria Con. Strade, Building Construction Mea și Building Design 2000 Top.

Precizăm că perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între 04.02.2020 și 28.02.2024.

Obiectivul principal al proiectului este creșterea volumului de mărfuri tranzitate pe căile navigabile interioare prin modernizarea, reabilitarea și extinderea capacității de operare în portul Ovidiu, în vederea oferirii de condiții optime pentru transportul naval de mărfuri.

Valoare totală a proiectului este de 70.415.195,82 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 56.693.729,74 lei, iar valoarea finanțării nerambursabile acordată de Comisia Europeana este de 48.189.670,28 lei.

Proiectul presupune modernizarea și reabilitarea construcțiilor de acostare existente pe malul drept al Canalului Poarta Albă – Midia Năvodari prin realizarea de facilități necesare desfășurării activității specifice, dar și realizarea unui port nou pe malul stâng pentru mărirea capacității de operare a mărfurilor care va oferi facilități pentru acostare și efectuare de operațiuni în port în condiții de siguranță și securitate și furnizarea de utilități.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii face angajări. Vezi ce posturi sunt disponibile

Publicat

la data de

Scris de

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale  vacante de supraveghetor în cadrul secției Delfinariu.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

  • studii medii/profesionale/generale;
  • vechime în muncă 0 ani.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

  • 04 noiembrie 2021, ora 16.00: data limită pentru depunerea dosarelor;
  • 15 noiembrie 2021, ora 13.00: proba practică;
  • 18 noiembrie 2021, ora 13.00: proba interviu.

De asemenea, CMSN organizează concurs pentru ocuparea unui post vacant de muncitor calificat (îngrijitor animale) la secția Microrezervație.

Concursul va consta în susținerea unei probe practice în data de 15.11.2021, ora 10:00 și a unui interviu în data de 18.11.2021, ora 10:00 la sediul instituției, b-dul Mamaia nr.255.
Rezultatele probelor se afișează în maximum o zi lucrătoare de la susținerea acestora.
Contestațiile se depun în maximum o zi lucrătoare de la afișarea rezultatelor probelor.

Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, județul Constanța, bd. Mamaia nr. 255, telefon: 0241/481.230, tasta 2, contabilitate.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: