Connect with us

Societate

”Răspundem la sfidare, cu un miting și mai mare”, au scandat gardienii de la Poarta Albă!

Published

on

În această dimineață, începând cu ora 9.00, pe platoul din fața penitenciarului Poarta Albă a avut loc un protest al angajaților. Dacă nu cu multă vreme în urmă asistam la strigarea în gura mare a nemulțumirilor deținuților, de această dată lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. Aproximativ 70 de angajaţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi Spitalul-penitenciar Poarta Albă au protestat timp de aproximativ o oră. În închisoare lucrurile s-au desfășurat absolut normal. Deținuții și-au văzut de treaba lor, la fel ca și cadrele care se aflau în timpul serviciului. La miting au participat doar angajații care erau liberi. Cu toate că manifestarea a fost una pașnică, nu au lipsit scandările și semnalele sonore. Protestatarii au scandat mai multe lozinici, au cerut demisia ministrului justiției, Raluca Prună, dar și a ministrului Muncii, Dragoș Pâslaru. Printre scandările care au atras atenția tuturor celor prezenți s-a numărat și: ”Răspundem la sfidare, cu un miting și mai mare!”. Este demn de menționat faptul că acest miting a avut aprobarea primăriei Poarta Albă. Acțiuni similar au avut loc în această dimineață și la penitenciarele:  Gherla, Craiova, Giurgiu şi Codlea.

Protestatarii au solicitat Guvernului să oprească discriminarea din sistemul naţional de apărare.

“Prin OUG 20/2016, se stabileşte ca salariaţii din familia ocupaţională apărare şi ordine publică, inclusiv cei din penitenciare, trebuie să aibă incluse în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. Cu toate astea, ministrul Muncii şi cel al Justiţiei decid peste lege faptul că deşi în penitenciare a existat un salariu de merit în plată în 2009, totuşi norma nou adoptată, chiar dacă nu conţine elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicată şi pentru agenţii şi ofiţerii de penitenciare pentru că salariile lor sunt bune şi pentru că celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare se opun, motiv pentru care în 10 septembrie 2016 toate salariile plătite în structura de apărare au inclus acest drept cu excepţia penitenciarelor”, au transmis protestatarii. “Din păcate în sistemul de apărare s-a produs o falie în ce priveşte aplicarea unitară a legii în ce priveşte drepturilor, cei sacrificaţi fiind cei din penitenciare şi pe care de consecinţă atât timp cât nu există un minim respect pentru munca grea desfăşurată, am decis că putem să transmitem refuzul nostru de a ne fi călcată în picioare demnitatea”,  mai susţin protestatarii. Ei ameninţă cu proteste mai ample, dacă revendicările nu le vor fi soluţionate.

Protestele sunt pregătite de mai multe zile

Încă din data de 15 septembrie, salariații din penitenciare au ameninţat cu proteste în fiecare săptămână. Potrivit purtătorului de cuvânt al penitenciarului Poarta Albă, comisar Gabi Botezan, această manifestație a fost una pașnică dar va continua și la alte penitenciare din țară. Iată programul anunțat de către sindicaliștii de la Omnia: Joi, 29 septembrie: Penitenciar Târgu Jiu, Penitenciar Vaslui, Penitenciar Barcea Mare, Penitenciar București Jilava, Penitenciar Tulcea. Luni, 3 octombrie: Penitenciar Ploiești, Penitenciar Focșani, Penitenciar de Minori și Tineri Tichilești, Penitenciar Drobeta Turnu Severin, Penitenciar Baia Mare. Miercuri, 5 octombrie: Penitenciar Timișoara, Penitenciar Târgu Mureș, Penitenciar Brăila, Penitenciar Mărgineni, SNPAP/CR Târgu Ocna. Joi, 6 octombrie: Penitenciar de Femei Târgșor, Penitenciar Craiova, Penitenciar Miercurea Ciuc, Penitenciar Oradea, Penitenciar Colibași. Luni, 10 octombrie: Penitenciar București Rahova, Penitenciar Iași, Penitenciar Pelendava, Centrul de Reeducare Buziaș. Miercuri, 12 octombrie: Penitenciar de Minori și Tineri Bacău, Penitenciar Satu Mare, Penitenciar Bistrița, Penitenciar Spital Dej, Penitenciar Slobozia. Joi, 13 octombrie: Penitenciar Aiud, Penitenciar Arad, Penitenciar Găești, Penitenciar Botoșani, Penitenciarul Galați. Acesta este programul complet al manifestărilor dar nu este exclus ca el să fie stopat la un moment-dat. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Este însă o certitudine că angajații sunt nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!