Connect with us

Societate

”Răspundem la sfidare, cu un miting și mai mare”, au scandat gardienii de la Poarta Albă!

Maria Ionescu

Publicat

la

În această dimineață, începând cu ora 9.00, pe platoul din fața penitenciarului Poarta Albă a avut loc un protest al angajaților. Dacă nu cu multă vreme în urmă asistam la strigarea în gura mare a nemulțumirilor deținuților, de această dată lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. Aproximativ 70 de angajaţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi Spitalul-penitenciar Poarta Albă au protestat timp de aproximativ o oră. În închisoare lucrurile s-au desfășurat absolut normal. Deținuții și-au văzut de treaba lor, la fel ca și cadrele care se aflau în timpul serviciului. La miting au participat doar angajații care erau liberi. Cu toate că manifestarea a fost una pașnică, nu au lipsit scandările și semnalele sonore. Protestatarii au scandat mai multe lozinici, au cerut demisia ministrului justiției, Raluca Prună, dar și a ministrului Muncii, Dragoș Pâslaru. Printre scandările care au atras atenția tuturor celor prezenți s-a numărat și: ”Răspundem la sfidare, cu un miting și mai mare!”. Este demn de menționat faptul că acest miting a avut aprobarea primăriei Poarta Albă. Acțiuni similar au avut loc în această dimineață și la penitenciarele:  Gherla, Craiova, Giurgiu şi Codlea.

Protestatarii au solicitat Guvernului să oprească discriminarea din sistemul naţional de apărare.

“Prin OUG 20/2016, se stabileşte ca salariaţii din familia ocupaţională apărare şi ordine publică, inclusiv cei din penitenciare, trebuie să aibă incluse în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. Cu toate astea, ministrul Muncii şi cel al Justiţiei decid peste lege faptul că deşi în penitenciare a existat un salariu de merit în plată în 2009, totuşi norma nou adoptată, chiar dacă nu conţine elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicată şi pentru agenţii şi ofiţerii de penitenciare pentru că salariile lor sunt bune şi pentru că celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare se opun, motiv pentru care în 10 septembrie 2016 toate salariile plătite în structura de apărare au inclus acest drept cu excepţia penitenciarelor”, au transmis protestatarii. “Din păcate în sistemul de apărare s-a produs o falie în ce priveşte aplicarea unitară a legii în ce priveşte drepturilor, cei sacrificaţi fiind cei din penitenciare şi pe care de consecinţă atât timp cât nu există un minim respect pentru munca grea desfăşurată, am decis că putem să transmitem refuzul nostru de a ne fi călcată în picioare demnitatea”,  mai susţin protestatarii. Ei ameninţă cu proteste mai ample, dacă revendicările nu le vor fi soluţionate.

Protestele sunt pregătite de mai multe zile

Încă din data de 15 septembrie, salariații din penitenciare au ameninţat cu proteste în fiecare săptămână. Potrivit purtătorului de cuvânt al penitenciarului Poarta Albă, comisar Gabi Botezan, această manifestație a fost una pașnică dar va continua și la alte penitenciare din țară. Iată programul anunțat de către sindicaliștii de la Omnia: Joi, 29 septembrie: Penitenciar Târgu Jiu, Penitenciar Vaslui, Penitenciar Barcea Mare, Penitenciar București Jilava, Penitenciar Tulcea. Luni, 3 octombrie: Penitenciar Ploiești, Penitenciar Focșani, Penitenciar de Minori și Tineri Tichilești, Penitenciar Drobeta Turnu Severin, Penitenciar Baia Mare. Miercuri, 5 octombrie: Penitenciar Timișoara, Penitenciar Târgu Mureș, Penitenciar Brăila, Penitenciar Mărgineni, SNPAP/CR Târgu Ocna. Joi, 6 octombrie: Penitenciar de Femei Târgșor, Penitenciar Craiova, Penitenciar Miercurea Ciuc, Penitenciar Oradea, Penitenciar Colibași. Luni, 10 octombrie: Penitenciar București Rahova, Penitenciar Iași, Penitenciar Pelendava, Centrul de Reeducare Buziaș. Miercuri, 12 octombrie: Penitenciar de Minori și Tineri Bacău, Penitenciar Satu Mare, Penitenciar Bistrița, Penitenciar Spital Dej, Penitenciar Slobozia. Joi, 13 octombrie: Penitenciar Aiud, Penitenciar Arad, Penitenciar Găești, Penitenciar Botoșani, Penitenciarul Galați. Acesta este programul complet al manifestărilor dar nu este exclus ca el să fie stopat la un moment-dat. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Este însă o certitudine că angajații sunt nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Doliu la Universitatea “Ovidius”. A murit prof.univ.dr. Constantin Popa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

In memoriam, prof.univ.dr. Constantin Popa

 Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului colegului nostru, prof. univ. dr. Constantin Popa, cadru didactic în cadrul Facultății de Matematică și Informatică (FMI), începând cu anul 1990, prorector responsabil cu cercetarea între anii 2014-2016, director al Școlii Doctorale de Științe Aplicate în perioada 2013-2014 și director al Școlii Doctorale de Matematică începând cu anul 2018, până în prezent.

Astăzi, am pierdut un profesionist desăvârșit și un bun coleg. Profesorul Popa a publicat în România și în străinătate peste 150 de cărți și articole științifice în care a abordat domenii variate de cercetare: tehnici de reconstrucție algebrică în tomografie computerizată,  tehnici de precondiționare pentru elemente finite și diferențieri finite discretizări ale problemelor valorii limită, metode iterative pentru formulările celor mai mici pătrate ale sistemelor liniare de egalități și inegalități (algoritmi de proiecție), probleme inverse – tehnici și metode de regularizare pentru aproximarea soluției de normă minimă a ecuațiilor integrale de primul fel. A participat la peste 60 de conferințe științifice în străinătate și a susținut peste  30 de prelegeri ca invitat în universități din Germania, Suedia, Ungaria. Din anul 2017, profesorul Popa a fost vicepreședinte al Societății Române de Matematică Aplicată și Industrială (ROMAI) și, totodată,  membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România. Pentru zecile de generații de studenți, masteranzi și doctoranzi, cărora le-a călăuzit pașii cu pasiune, determinare și profesionalism, în cei 30 de ani de activitate în cadrul UOC, va rămâne în amintire ca un mentor dedicat, un etalon de seriozitate și modestie.

Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a profesorului Constantin Popa în dezvoltarea FMI și a Universității „Ovidius” din Constanța, obținând recunoașterea valorii acestora la nivel național și internațional.

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Continuă campania anuală de vaccinare antigripală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii continuă.

În această săptămână, încă 930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge la direcțiile de sănătate publică și mai apoi în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Cu dozele distribuite în această săptămână, Ministerul Sănătății a repartizat 2.430.000 doze de vaccin, reprezentând peste 80% din numărul total achiziționat pentru sezonul 2020-2021. Ultima tranșă de doze de vaccin gripal va fi asigurată la începutul lunii decembrie.

Reamintim că, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți.

Până la data de 15 noiembrie a.c. în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccinate un număr de 652.393 persoane din categoriile la risc.

Conform INSP, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 43.871, cu 48,1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.603) și cu 2,6% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (45.068).

Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Contribuabilii constănțeni pot beneficia de anularea majorărilor de întârziere

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța aduce la cunoștința contribuabililor persoane fizice și juridice care au obligații de plată la bugetul local, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, faptul că până pe data de 15 decembrie 2020 pot beneficia de anularea accesoriilor (majorărilor de întârziere) aferente obligațiilor fiscale principale restante, în temeiul prevederilor H.C.L. nr. 182/30.06.2020 privind instituirea unor facilităţi fiscale la nivelul municipiului Constanţa.

Pentru a beneficia de anularea accesoriilor (majorărilor de întârziere) contribuabilii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

– să achite toate obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020 inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;

– să achite toate obligațiile bugetare principale și accesorii cu termene de plată cuprinse între data de 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv;
– să depună o cerere de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condițiilor prevăzute mai sus, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2020.

Debitorii care vor să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare accesorii pot depune o notificare cu privire la intenția lor și își pot achita debitul și în mod eșalonat până cel târziu la data de 15 decembrie 2020.

Cererile și notificările pot fi trimise și prin e-mail la următoarele agenții fiscale:

  • Agenția fiscală nr.1, Centrul Comercial TOM, stand B6b, e-mail: ag1@spit-ct.ro;
  • Agenția fiscală nr.2, Strada Nicolae Grindeanu, nr.66, e-mail: ag2@spit-ct.ro;
  • Agenția fiscală nr.3, Strada Sulmona, nr.22, e-mail: ag3@spit-ct.ro;
  • Agenția fiscală nr.4, Strada Badea Cârțan nr. 3, e-mail: ag4@spit-ct.ro;
  • Agenția fiscală nr.5, Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C (City Park Mall), e-mail: ag5@spit-ct.ro.
  • Agenția fiscală nr. 6 , Bd. Tomis nr. 112, e-mail: ag6@spit-ct.ro.

Formularele tip pot fi desarcate de pe site-ul institutiei: https://www.spit-ct.ro/documente-declarare-persoane-fizice

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța recomandă contribuabililor să evite, mai ales în această perioadă,  deplasarea la ghișeele instituției și să utilizeze serviciile online disponibile pe site-ul  www.spit-ct.ro.  Operațiunile rezolvate la ghișeele instituției se pot realiza și prin metode alternative la distanță, mai simplu, mai rapid, mai prudent.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: