Societate
”Răspundem la sfidare, cu un miting și mai mare”, au scandat gardienii de la Poarta Albă!

Societate
Dragorul maritim ”Locotenent Lupu Dinescu” participă la exercițiul ”Poseidon 21”

Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25) a plecat joi, 25 februarie, din portul militar Constanța, pentru a desfășura misiuni de asigurare a securității colective a NATO, în Marea Neagră, ca parte a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor Marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group), pentru o perioadă de trei săptămâni.
Gruparea NATO SNMCMG-2 este alcătuită din nava-comandant TCG ,,Sokullu Mehmet Paşa” (Turcia), dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (România), vânătoarele de mine ESPS ,,Tajo” (Spania) și TCG ,,Ayvalik” (Turcia).
Navele grupării NATO vor participa, în perioada 26 februarie – 6 martie, la exercițiul „Poseidon 21”, organizat de Forțele Navale Române, primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în Marea Neagră, la care participă peste 700 de militari români și străini, care vor utiliza 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.
Toți membrii echipajului navei au fost testați prin tehnici RT-PCR pentru COVID-19 și, înainte de ambarcare la bordul navei, toate spațiile interioare ale dragorului maritim 25 au fost dezinfectate. După terminarea misiunii și întoarcerea navei în portul Constanța, echipajul va fi testat RT-PCR, conform procedurilor în vigoare.
Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” are un echipaj ambarcat format din 71 de militari, dintre care două femei, iar comandantul navei este locotenent-comandorul Ionuț Diaconu.
Comments
Societate
A murit academicianul Marian-Traian Gomoiu

În cursul acestei dimineți – 25 februarie – a încetat din viață Marian-Traian Gomoiu, membru titular al Academiei Române.
Biolog şi oceanolog, doctor în ştiinţe biologice, a fost primul în România care a făcut observaţii directe prin scufundare. De asemenea, are însemnate contribuţii la cunoaşterea fenomenului eutrofizării Mării Negre.
S-a născut la 15 august 1936, la Bazargic, astăzi în Bulgaria. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe din Cluj-Napoca, şi-a continuat specializarea în Danemarca şi în SUA. În 1973 a devenit doctor în ştiinţe biologice cu teza “Contribuţii la cunoaşterea ecologiei moluştelor psamobionte de la plajele submerse nisipoase de la litoralul românesc al Mării Negre”.
Cercetător la Laboratorul de oceanologie al Centrului de Cercetări Biologice al Academiei Române, devenit Institutul de Biologie “Traian Săvulescu” (1959-1970) şi la Institutul român pentru Cercetări Marine din Constanţa (1970-1990), a fost profesor la Universitatea din Constanţa, guvernator (1990-1993) al Rezervaţia biosferei Delta Dunării, director general adjunct (din 1994) la Centrul Român de Geologie şi Geoecologie Marină Bucureşti (devenit, în 1996, Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar), potrivit dicţionarului “Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003).
A participat la o serie de expediţii oceanologice în Marea Sergaselor, în Golful Batabano, în zona Isefjord, în Marea Neagră.
Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în cele peste 170 de lucrări şi studii, scrise singur sau în colaborare, apărute în ţară şi peste hotare (Franţa, Germania, Norvegia, SUA etc). În ianuarie 2010 a fost lansată lucrarea ştiinţifică “Zonele umede. Abordare ecologică”, apărută la Cluj Napoca, redactată de un colectiv de cercetători de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad şi de la Institutul de Biologie al Academiei Române, sub coordonarea acad. Marian-Traian Gomoiu şi prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Autorii au realizat un amplu şi complex studiu ştiinţific monografic adresat atât specialiştilor din domeniile ecologiei şi biologiei, cât şi publicului larg avizat. Caracteristicile esenţiale sunt acelea de documentar şi de studiu ecologic.
Redactor-şef adjunct al revistei “Cercetări marine”, vicepreşedinte al Comisiei de oceanografie a Academiei Române, membru al Societăţii de ştiinţe biologice din România, al Comisiei Internaţionale pentru exploatarea ştiinţifică a Mării Mediterane, al Comitetului de bentos, al Comitetului de ape salmastre, al Comitetului de plancton, al Societăţii malacologice italiene, al Asociaţiei Internaţionale pentru mediul meiobentosului.
A fost distins cu Premiul “Emanoil Teodorescu” al Academiei Române (1987); Premiul special al Salonului de carte “Ovidius” de la Constanţa (2003) pentru volumul “Ecologie, Metodologie pentru ştiinţe ecologice”; Medalia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Mării Negre (Istanbul, 2009); titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad (2010), potrivit dicţionarului “Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003) şi http://fumn.eu/traian-gomoiu/.
În anul 2015 a devenit membru titular al Academiei Române.
Și Ion Munteanu, guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a transmis un mesaj de condoleanțe
In Memoriam Marian Traian GOMOIU
Am aflat cu tristețe și compasiune vestea încetării din viață a domnului Acad. Prof. dr. Marian Traian GOMOIU, primul Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în perioada 1990 – 1993.
Salvată în anii ’90 de la a fi transformată în marele grânar al țării, Delta Dunării a fost declarată rezervație a biosferei în cadrul Programului “Omul și biosfera” (MAB) al UNESCO, sit Ramsar, în cadrul Convenției privind Zonele Umede de Importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice și sit natural al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Odată cu aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, Delta Dunării a devenit și sit al Rețelei Natura 2000. Rezervația Biosferei Delta Dunării deține de asemenea, din anul 2000, și Diploma Europei pentru Arii Protejate, în cadrul Convenției de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa.
Pentru toate acestea nu putem decât să mulțumim celui ce a fost Acad. Prof. dr. Marian-Traian Gomoiu, mereu alături de conducerea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării și în calitatea domniei sale de membru al Consiliului Științific, dar și prin multele lucrări și studii publicate, precum “Apercu Ecologique sur les Zones Humides. Cas particullier: Delta du Danube“ in 2004, alături de Onciu Teodore și Skolka M., “Present state of the benthic ecosystem in Razelm-Sinoie Lagoon Complex” în 2008 alături de Begun T., Opreanu P., Teacă A., “Zonele umede – abordare ecologică. Studii de caz: Dunărea-Delta Dunării – Câmpia de Vest a României” în 2010, alături de Ardelean A., Ardelean G., Ardelean I. D., Onciu Teodorea maria, Skolka M., Karacsonyi K. dar și multe altele.
Din partea conducerii și a colectivului ARBDD transmitem cele mai sincere condoleanțe și profundul regret pentru pierderea celui care a fost Acad. Prof. dr. Marian Traian GOMOIU, om de știință, cadru didactic, iubitor de natură, dedicat Deltei Dunării și oamenilor locului în special.
În aceste clipe grele, împărtășim durerea și suntem alături de familia îndoliată și de cei care l-au cunoscut și admirat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Guvernator, Ion Munteanu
Comments
Societate
Sistemul de bike sharing din municipiul Constanța devine funcțional de la 1 martie

De luni, bicicletele revin în rasteluri! Sitemul de bike sharing devine funcțional pe 1 martie!
Vom avea, din nou, o alternativă la mijloacele de transport în comun ori la mașinile personale. O alternativă ecologică și benefică organismului.
Cele 390 de bicicletele puse la dispoziție gratuit de Primăria Constanța sunt plasate în puncte cheie ale orașului, astfel că ne oferă o posibilitate largă de mișcare în locurile în care avem nevoie.
Funcționarea sistemului a fost întreruptă pe 1 decembrie 2020. În acest interval, s-a făcut o revizie generală a stațiilor și a bicicletelor și s-au remediat defecțiunile.
Cardurile emise anii trecuți sunt valabile în continuare. Orice persoană,turist sau localnic, cu vârsta de peste 14 ani poate solicita, în mod gratuit, pe baza cărții de identitate, de la ghișeele de informații din cadrul agențiilor SPIT, un card de utilizator. Bicicleta poate fi utilizată timp de maxim două ore, indiferent de numărul de închirieri zilnice. Intervalul minim între utilizări este de 10 minute.
Pentru a putea folosi echipamentul, utilizatorii trebuie să respecte câteva condiții: trebuie să dețina un card CTBike, să se încadreze în intervalul orar 07:00-24:00, de luni până duminică, ultima închiriere se poate face până la ora 22:00, echipamentul va putea fi ridicat şi returnat de la orice staţie de biciclete în regim self-service iar utilizatorul poate închiria simultan doar o bicicletă. Nu pot fi subînchiriate, folosite la curse de biciclete, pentru transportul de pasageri sau în situații de vânt puternic sau furtuni.
Vă recomandăm să respectați normele elementare de igienă atunci când folosiți bicicleta!
Toate detaliile despre acest proiect le puteti afla accesând site-ul www.blackseabike.ro .
De asemenea, utilizatorii au la dispoziție numărul de telefon cu tarif normal 0371.787.778, disponibil 7 zile din 7, în intervalul orar 07:00-24:00 (robot telefonic 24:00-07:00), unde pot semnala orice problemă.
Comments
-
Politicao zi ago
Ministrul Educației dă LIBER la oferit mărțișoare și flori de 1 și 8 martie
-
Societate4 săptămâni ago
Săptămâna viitoare, GENIUS LOCI la Constanța, ONLINE
-
Exclusiv2 săptămâni ago
EXCLUSIV. Hectare întregi din lacul Siutghiol, transformate din pix în terenuri agricole
-
Actual2 săptămâni ago
Polițiștii Gărzii de Coastă au descoperit icre, motorină și un borcan cu bani, îngropat în pământ
-
Administratie2 săptămâni ago
Consilierul local Adriana Câmpeanu, noul președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța
-
Actual4 săptămâni ago
Se fac angajări la Confort Urban. Vezi ce posturi sunt vacante
-
Administratie3 săptămâni ago
Directorul RAEDPP, Stere Hira: „Vreau să transform cartierul Henri Coandă dintr-un „leagăn al infracționalității“ într-unul cu adevărat social“
-
Actual4 săptămâni ago
Accident rutier grav în Constanța. O mașină s-a făcut praf după ce a intrat într-un stâlp