Connect with us

Actual

Mangalia – oraș la cota de avarie! De la 1 aprilie se mai închide o fabrică

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Municipiul Mangalia a ajuns deja la cota de avarie prin prisma locurilor de muncă existente și este neapărată nevoie de implicarea autorităților statului pentru ca lucrurile să revină pe un trend ascendent. Nu este în intenția noastră de a vorbi, din nou, despre Șantierul Naval, unde lucrează aproape 2000 de persoane – sau lucrau, mai bine zis, dat fiind faptul că au lansat deja la apă ultima navă construită și alte contracte nu mai există.

Cu toate că până la o rezolvare a situației de aici locuitorii orașului sunt neliniștiți, nervoși, supărați, triști și strâmtorați financiar, veștile catastrofale nu se limitează la șantier. Din păcate, ele vin și de la fabrica de confecții Lumotex Mangalia. Anii trecuți, în Mangalia au fost trei fabrici de confecții care zbârnâiau. E adevărat că salariile nu au fost niciodată foarte bune în acest domeniu dar, de bine de rău erau lunare și se putea trăi, totuși, din ele.

În ultimii ani, singura fabrică care rezista și lucra foarte mult pentru export era Lumotex, care aparține unor investitori germani. Aici se confecționau costume și pantaloni bărbătești. Inclusiv Klaus Iohannis a vizitat aceste locuri și a făcut poze în incinta fabricii în toamna anului 2014. Ce-i drept, în cei mai prolifici ani, Lumotex avea și 700 de angajați, aproximativ 90% femei. Însă media salariaților era undeva pe la 400-500.

Începând de anul trecut s-au înregistrat mari scăderi, atât la lucrări (și nu ne referim sub nici o formă la calitatea lor!), cât și, mai ales, la numărul angajaților. În urmă cu câteva luni, aici mai erau 120 de angajate. Însă, pe data de 1 martie, în loc de mărțișoare (sic), femeile au fost informate că fabrica se va închide începând cu data de 1 aprilie.  În urma discuțiilor pe care le-au purtat cu patronii, aceștia le-au dat de înțeles că vor muta fabrica Lumotex în Kosovo, ori în Serbia, ori în Macedonia, țări în care fiscalitatea este mult redusă. Practic motivația lor a fost cea a modificărilor fiscale românești și a taxelor foarte mari din municipiul Mangalia.

Unde vor lucra femeile ce vor fi diponibilizate? În condiții normale, dacă sezonul estival ar dura măcar o jumătate de an, s-ar putea angaja în vreun hotel sau restaurant de pe litoral și viața lor ar continua fără prea mari modificări. Însă cu un sezon care durează doar două luni de zile, cu multe hoteluri care rămân închise din cauza degradării și neimplicării proprietarilor lor, cu salarii pe care mulți zilieri nu le primesc de la patroni, cu mulți proprietari ce-și aduc angajați din țară etc. lucrurile la Mangalia se îndreaptă spre un adevărat dezastru.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Aterizare forțată pe aeroportul Mihail Kogălniceanu! Vezi câți pasageri erau la bordul avionului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, mai multe echipaje de pompieri, poliție și SMURD s-au deplasat de urgență spre aeroportul Mihail Kogălniceanu pentru a acorda asistență – dacă s-ar fi impus – pasagerilor unei nave care a aterizat forțat.

Este vorba despre un avion Boeing, care aparține companiei ariene Blue Air, care făcea cursa Larnaca (Cipru) – Otopeni.

Potrivit datelor pe care le avem, la bord se aflau 108 persoane, 1 bebeluș, 6 membri ai echipajului.

Avionul avea probleme cu flapsurile.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În această noapte, eclipsă totală de lună

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

O eclipsă totală de Lună va avea loc în această noapte, 20 spre 21 ianuarie, şi va fi vizibilă şi în România, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, citat de Mediafax, eclipsa de Lună care se va produce  este una totală. Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 07.12 dimineaţa, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată.

Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălţime faţă de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 06.41 şi are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont.

Pentru ţara noastră, Luna apune în jurul orei 08.00, mai devreme în est şi mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului.

Culoarea – nuanţe de la portocaliu la cărămiziu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut în media ca ”lună sângerie”.

”Termenul de «lună sângerie» nu e folosit decât de presă. Noi spunem «eclipsă». Puteţi să spuneţi şi că se face luna ca un ficat proaspăt. Măcar e un termen românesc, folosit în cronici, pe vremuri. E portocalie, uneori e maronie, e roşiatică-roz, e prea uşor să spui că e sângerie”, a declarat pentru Mediafax Adrian Şonka, astronom şi muzeograf la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

În România, următoarea şi singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta şi care va fi parţială va avea loc pe 16 iulie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Update: (Video): Tânărul care a provocat accidentul mortal, dus la audieri la poliția Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, tânărul care a provocat accidentul rutier mortal din această dimineață, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața, a fost dus la audieri la poliția Constanța.

Imediat după producerea dramaticului eveniment rutier, tânărul care l-a provocat a fost dus la Spitalul județean Constanța pentru  investigații medicale.

După audieri se va decide dacă va fi cercetat în stare de arest preventiv.

Precizăm faptul că la testarea cu alcootestul s-a stabilit că șoferul vinovat de producerea acestui dramatic eveniment rutier se afla sub influența băuturilor alcoolice, adică avea 0.61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Update: În urmă cu puțină vreme, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în arestul Poliției. Mâine va fi prezentat parchetului constănțean cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea următoarelor infracțiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Constanța:Tragedie pe șosea! Doi tineri și-au pierdut viața într-un accident! Unul dintre șoferi era beat

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: