Conecteaza-te cu noi

Societate

Măsuri propuse de Asociația Tomis Antidrog Constanța pentru siguranța copiilor în școli

Published

on

ovidiu

Președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța, George Drăgan, atrage atenția că având în vedere tragedia petrecută în Belgrad, unde un minor de 14 ani a asasinat 8 colegi de școală, sunt ridicate, în spațiul public, mai multe semne de întrebare legate de siguranța copiilor în școlile din România, toate legate de siguranța copiilor în școală dar și rolul instituțiilor privind diminuarea riscurilor la care sunt expuși elevii.

Iată comunicatul de presă transmis astăzi de Asociația Tomis Antidrog Constanța:

”Fenomenul de discriminare a fost  prezent mereu în școli dar de când a fost tradus în engleză – bullying-  a devenit un trend în vocabularul instituțiilor și doar atât. Măsurile concrete lipsesc și mereu ne punem SPERANȚE…dar  SPERANȚA nu este o strategie instituțională! Raportat la anul 2021 s-a constatat că în anul 2022 au fost declarate peste 10.000 cazuri în școlile din România iar 70 % din acestea au implicat violența fizică sau verbală. Măsuri ….0 (zero).

Se vorbește din ce în ce mai des de consumul de tutun (țigări sau vap-uri), alcool sau droguri în școli iar vârsta de debut în România a ajuns să fie cuantificată în statistici de la 12 ani. Fie că se consumă în școală, în afara ei, în pauze sau în timpul liber doar se trag concluzii și se întocmesc rapoarte. Măsuri … 0 (zero).

Advertisement

Suntem indignați de ce se întâmplă în mediul online pe rețelele de socializare, unde în România accesul este 100 % liber pentru orice vârstă și cu orice tip de conținut (sex, alcool, violență, droguri, discriminare religioasă etc.) și vrem să părem moderni dar cu toate acestea știm sigur că este nociv pentru educație. Măsuri …0 (zero).

Legile educației ne vorbesc de INCLUZIUNE socială în școli și sunt acceptate comportamente deviante în rândul elevilor, fie că vorbim de codul vestimentar fie că vorbim de orientarea sexuală care trebuie să fie tolerată sau încurajată indiferent de natura ei dar totuși asta ține de educația de acasă, nu în școală unde toți copiii trebuie educați după niște valori și modele normale. Măsuri …0 (zero).

Toate aceste aspecte ar putea fi cel puțin corectate, dacă nu eradicate, prin luarea unor măsuri concrete:

  • Obligativitatea instituțiilor de învățământ să asigure paza în școli cu un program bine definit fără a permite accesul nimănui pe domeniul școli în timpul orelor de program
  • Caietele de sarcini întocmite de școli pentru achiziția serviciilor de pază să prevadă ca paznicii acestor obiective să aibă cursuri speciale de autoapărare, vârsta de maxim 45 ani și evaluari psihologice lunare
  • Măsuri ferme pentru elevii care consumă pe domeniul școlii (tutun, alcool, droguri) sau recurg la violență atât în rândul elevilor cât și profesorilor prin exmatriculare fără drept de înscriere la alte școli timp de 1 an și asta de la prima abatere.
  • Obligativitatea introducerii uniformei școlare
  • Obligativitatea ca toate sălile de curs să fie monitorizate video
  • Accesul cu telefonul mobil să fie interzis în sălile de clasă
  • Cel puțin o dată pe lună la orele de dirigenție să fie abordate teme de prevenție și educație socială (alimentație sănătoasă, noțiuni elementare de igienă, codul bunelor maniere, efectele nocive ale consumului de droguri, alcool și tutun etc.)
  • Psihologii școlari să aibă normă fixă de evaluare a elevilor prin selecție aleatorie în fiecare lună
  • Internetul gratuit în școli să fie interzis
  • Elevii care postează în timpul orelor de curs pe rețelele de socializare să fie sancționați prin scăderea notei la purtare
  • Implicarea asociațiilor de părinți în parteneriat cu ISJ-urile pe aceste teme pentru că și părinții au nevoie de educație pentru a putea educa mai departe copiii.
  • In cinematografe ar trebuie pe lângă reclame comerciale, să fie introduse obligatoriu mesaje cu impact social împotriva viciilor în general. 1 luna pentru drog, 1 luna pentru alcool, 1 luna pentru tutun, 1 luna pentru jocurile de noroc, 1 luna pentru bullying etc

Trebuie luate măsuri urgente și concrete pentru că aceste subiecte le știm cu totii dar ne prefacem că nu există și doar când se întâmplă o tragedie ne ,,amintim’’ de anumite aspecte.

Trăim și este normal că este așa, ca evoluție, într-o lume mai mult digitală și accesul la informație este la îndemâna oricui, cu amendamentul că nu întotdeauna ceea ce găsim online poate fi luat cu titlu de adevar. Tinerii sunt usor influențabili și statul, ca să contraatace acest val de dezinformare, trebuie să se implice mult mai activ.

Daca vom invata din trecut și prezent cu siguranță vom avea un altfel de viitor!”

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions