Conecteaza-te cu noi

Politica

Mazăre, în fața judecătorilor de la ÎCCJ: “Am fost adus din Madagascar înainte de alegeri, ca să fiu prezentat ca un trofeu”

Published

on

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre a izbucnit, joi, la ICCJ, în fața judecătorilor, scrie stiripesurse.ro. Mazăre susține că a fost adus din Madagascar pe post de trofeu, repatrierea sa fiind ilegală. Declarațiile au fost făcute în cadrul procesului în care se judecă anularea pedepsei de nouă ani pe care Mazăre o execută acum. Joi, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), se analizează contestația în anulare solicitată de fostul edil al Constanței în dosarul în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare.

În fața judecătorilor de la instanța supremă, Mazăre a subliniat că predarea sa către autoritățile din România s-a făcut în mod fraudulos.

„Sigur că numele meu e și notoriu și controversat. De-a lungul carierei m-am și fălit, dar m-am străduit să fac lucruri bune și să îi ajut pe cei mai mulți. Aducerea mea s-a făcut datorită numelui meu. Am fost adus înainte de alegeri pentru a fi prezentat ca un trofeu. Acolo fiind s-au făcut presiuni în fiecare zi asupra mea pentru a semna că sunt de acord să renunț la legea din Madagascar”, a explicat sursa menționată în fața instanței.

În cadrul ședinței de judecată, avocatul lui Mazăre, Mihai Drăgan, a spus că fostul primar al Constanței „a avut un comportament care a generat telejustiție” și a cerut ca ședința să fie nepublică, însă judecătorul a respins această solicitare.

Apărătorul a subliniat că autoritățile din Republica Madagascar consideră că extrădarea lui Mazăre a fost nelegală și că solicită ca procedura să fie reluată, prin repatrierea lui Radu Mazăre.

Advertisement

Procurorul de caz a spus, pe de altă parte, că o asemenea cerere nu are legătură cu contestația în anulare depusă de Mazăre.

„Este o mutare care nu poate fi circumscrisă actualei cauze”, a subliniat reprezentantul Ministerului Public.

Judecătorul de la ICCJ a decis respingerea cererii avocatului lui Radu Mazăre, ce vizează extrădarea lui Mazăre în Madagascar.

În schimb, magistratul va decide dacă va admite sau nu contestația în anulare depusă de Radu Mazăre.

Radu Mazăre a fost extrădat, în luna mai, pentru a-și ispăși pedeapsa de nouă ani de închisoare, primită în dosarul retrocedărilor ilegale.

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat definitiv, în 8 februarie 2019, la nouă ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre execută pedeapsa la Penitenciarul Rahova. În același dosar au fost condamnați și Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu.

Advertisement

În prezent, Radu Mazăre mai este judecat într-un alt dosar, cel al Campusului Social „Henri Coandă”. Emilian Schwartzenberg, Alexandru Mazăre (fratele lui Radu Mazăre) și Avraham Morgenstern sunt și ei inculpați în acest caz.

Totodată, pe rolul instanțelor se află și cazul Polaris, în care Mazăre e judecat pentru că a luat mită peste șapte milioane de euro de la omul de afaceri Sorin Strutinsky pentru a-i asigura acestuia din urmă câștigarea unor licitații organizate de Primăria Constanța.

Un alt dosar ce îl vizează pe fostul edil al Constanței este cel în care este judecat pentru abuz în serviciu privind vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate. În același dosar, în fața judecătorilor a ajuns și Sorina Gina Hortolomei Moscu, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, acuzată pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor.

În faza de urmărire penală se află dosarul „Riviera Residence”, în care procurorii DNA fac cercetări cu privire la faptul că Radu Mazăre și alte persoane din Primăria Constanța au emis ilegal autorizaţia de construire a Riviera Residences, imobil situat pe plaja Mamaia. (sursa: stiripesurse.ro)

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions