Connect with us

Administratie

Mihai Ochiuleț (USR): „277 de clădiri din Constanța, construite în ultimii 15 ani, NU AU autorizație de securitate la incendiu“

Publicat

la

Conducerea Primăriei Constanța spune într-un comunicat faptul că Ansamblul de locuințe care a fost afectat de incendiul devastator din KM 4-5 rămâne în continuare în atenția Poliției Locale. Comunicatul Primăriei vine la câteva zile după ce în presa constănțeană au apărut informații potrivit cărora Poliția Locală nu ar mai fi păzi imobilul care a ars. După anunțul Primăriei, aleșii locali de la USR Constanța au reacționat. USR-iștii spun că, după cum s-a aflat la scurt timp după incendiul ce a mistuit blocul de pe strada Nicolae Grindeanu, parcarea unde s-a produs deflagraţia nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Sistemul de aspersoare nu s-a activat, iar pompierii susţin că dacă acesta ar fi fost funcţional, blocul nu ar mai fi luat foc, afirmă sursa citată.

Cei de la USR spun că au solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea să dea publicității situația autorizațiilor de securitate la incendiu emise în ultimii 15 ani pentru blocurile de locuințe colective. Potrivit raportului, din cele 350 de imobile de locuințe colective edificate în ultimii 15 ani la Constanţa și pentru care este obligatorie emiterea avizului și autorizației de securitate la incendiu, toate dețin aviz și doar 73 dețin autorizație ISU.

„Un raport al ISU Dobrogea, întocmit la solicitarea USR Constanţa, scoate la suprafaţă o realitate cutremurătoare: sute de blocuri, construite în ultimii ani în municipiu, nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu!“, spun cei de la USR.

Mihai Ochiuleț, consilier municipal USR Constanţa:

„Nenorocirea provocată familiilor din blocul ce a ars ca o torţă de pe strada Nicolae Grindeanu este încă vie în memoria mea. Imaginea cutremurătoare a acelor zeci de oameni aflaţi în stare de şoc, care au rămas fără locuinţe chiar în pragul Sărbătorilor de iarnă, nu poate fi ştearsă prea curând!

Înfiorător este şi gândul că o asemenea tragedie se poate repeta oricând. De ce?

Dacă vă mai amintiţi, la scurt timp după incendiu, am solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea să dea publicității situația autorizațiilor de securitate la incendiu emise în ultimii 15 ani pentru blocurile de locuințe colective. Zilele acestea am primit răspunsul, iar cifrele sunt cutremurătoare.

Din cele 350 de imobile de locuințe colective edificate în ultimii 15 ani la Constanţa și pentru care este obligatorie emiterea avizului și autorizației de securitate la incendiu, toate dețin aviz și doar 73 dețin autorizație ISU.

Din cele 137 de spații comerciale care funcționează în blocuri de locuit, doar 60 dețin autorizație.

Diferența dintre aviz și autorizație de securitate la incendiu este aceea că avizul este un document obligatoriu premergător eliberării autorizației de construire. Nu îl ai, nu construiești. Autorizația de securitate la incendiu este un alt document obligatoriu, ce se eliberează după finalizarea construcției. Numai că, spre deosebire de aviz, autorizația nu este obligatorie la întocmirea procesului verbal de recepție finală, document care dă liber vânzării apartamentelor construite.

Pe scurt, fără aviz nu poți construi, fără autorizație poți vinde – şi de aici se trag toate nenorocirile şi modul în care vieţile oamenilor de bună-credinţă sunt puse în pericol!

Să luăm ca exemplu finalizarea construcţiei unui bloc P+6. Construcţia e gata, iar dezvoltatorul imobiliar omite să mai facă o solicitare către ISU în urma căreia să se constate dacă angajamentele care au stat la baza eliberării avizului de securitate la incendiu au fost respectate. De ce? Pentru că, în prezent, Legea le permite acest lucru tuturor dezvoltatorilor imobiliari. Practic, după ce a terminat de construit, lasă în mâinile viitoarei asociații de proprietari o clădire ce nu a are autorizaţia de securitate la incendiu şi care, într-o bună zi, ar putea să ardă precum blocul de pe Nicolae Grindeanu.

Conform raportului întocmit de ISU Dobrogea, în Constanța există, chiar în acest moment, 277 de blocuri locuințe individuale în regim de P+4 și, mai mult, care nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Până la intrarea lor în legalitate putem spune că avem 277 de posibile dezastre. Dacă mai adăugăm şi alte 77 de spaţii comerciale ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu în blocuri de locuit, suntem în fața unei teribile hărți cu 354 de mine, toate amorsate.

Acestea fiind spuse, lucrurile nu trebuie să rămână aşa. Azi, mâine, oricând se poate repeta nenorocirea de pe strada Grindeanu! Din fericire, acolo nu a murit nimeni, dar de ce este nevoie ca cineva să plătească preţul suprem pentru a se face ceva?

Voi merge să prezint situația oricui vrea să stea de vorbă cu mine, de la primar și până la arhitectul-șef, le voi cere să dea publicității lista tuturor blocurilor care nu dețin autorizația de securitate la incendiu și îi voi ruga să ia legătura cu reprezentanții ISU Dobrogea, ieri dacă se poate.

În cel mai scurt timp posibil voi reveni și cu propuneri concrete de intrare în legalitate a tuturor clădirilor/spațiilor care funcționează astăzi bine-mersi fără autorizație de securitate la incendiu, dar mai ales cu reglementări care să nu mai permită vânzarea/funcționarea fără acest document care poate salva vieți.

P.S. Răspunsul ISU Dobrogea, pe care îl puteți parcurge mai jos, este mult mai amplu şi vă invit să-l analizaţi şi să trageţi propriile concluzii.“

Comments

comments

Administratie

(FOTO) Parcul din zona Marvimex începe să prindă contur. Consilierul Costin Avătavului: „Se lucrează la proiectul tehnic“

Publicat

la data de

Scris de

Consilierul local al PNL Costin Avătavului, anunță că proiectul său de suflet – parcul de la Marvimex, începe să prindă contur.

„M-am întâlnit cu voi luni și mi-ați semnalat că este nevoie de igienizarea terenului care este năpădit de buruieni. În calitate de consilier local, am semnalat acest lucru persoanelor abilitate din cadrul Primăriei Constanța și ieri, o echipă de la Compartimentul Spații verzi a igienizat tot terenul. Parcul de la Marvimex este o prioritate pentru mine și știu că și pentru voi și, de aceea, o să vă țin la curent cu evoluția lui până în momentul în care îl vom vedea finalizat. Dacă mandatul trecut am bătut la uși închise pentru ca acest teren neîngrijit să fie reabilitat si sa devina primul parc al cartierului Inel 2, în ultimul an s-au făcut pași importanți pentru regenerarea acestei zone. S-a soluționat litigiul asupra terenului, iar acesta va rămâne in proprietatea primăriei cu destinația de spațiu verde. A urmat cadastrarea si intabularea lui, iar acum se lucrează la proiectul tehnic al parcului. Mai mult decât atât, cu ajutorul dumneavoastră, celor ce locuiți in zonă, am identificat si alte terenuri unde vom încerca să facem spații verzi amenajate si câteva parcări.“, a declarat Costin Avătavului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Lumina. Cursuri pentru finalizarea studiilor minime sau obținerea unei diplome de calificare

Publicat

la data de

Scris de

Primăria comunei Lumina îi anunță pe cetățenii interesați că joi, de la ora 8.30, în sala de la Unitatea Militară va avea loc o întâlnire în cadrul căreia pot afla detalii despre modul cum se pot înscrie la cursuri de finalizare a studiilor minime sau pot obține o diploma de calificare. Sunt vizate persoanele din comuna Lumina cu vârsta între 16 și 30 de ani.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța spune că derulează operațiuni de dezinsecție și deratizare în toate cartierele orașului

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța informează că parcurile, scuarurile, spațiile verzi dintre blocuri, străzile, trotuarele și promenadele din Constanța sunt stropite în permanență împotriva insectelor care creează disconfort populației, precum şi pentru eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli. Substanţa utilizată este Solfac Trio și este avizată de Ministerul Sănătăţii.

„Produsul are o acțiune insecticidă rapidă și poate persista până la câteva săptămâni, în funcție de suprafața tratată. Substanța oferă, de asemenea, un efect puternic de „flush-out”, de „extragere” a dăunătorilor din ascunzișuri, este recomandat atât pentru controlul insectelor zburatoare, cât și târâtoare. Datorită compoziției speciale, are și un efect repelent, îndepărtând și ținând departe insectele de zonele tratate. În paralel, echipe specializate continuă amplasarea în toate zonele orașului a  momelilor toxice pentru combaterea rozătoarelor în locuri inaccesibile populației pentru protejarea sănătății constănțenilor, conservării şi protecţiei mediului înconjurător. Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător. Rugăm constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare dacă le reperează în parcuri sau zone verzi. Pentru a asigura eficiența maximă a acțiunilor, aceste tratamente trebuie efectuate simultan atât pe domeniul public cât şi pe cel privat, de aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța să efectueze tratamente de dezinsecţie și deratizare în spațiile pe care le dețin, în paralel cu acțiunile municipalității.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: