Conecteaza-te cu noi

Actual

Mii de pui de nisetru vor fi eliberați în Dunăre, în zona bulgărească Belene

Published

on

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a informat cu privire la prezența în Dunăre, în perioada imediat următoare, a puilor sălbatici de sturion din specia nisetru (Acipenser gueldenstaedtii).

Aceasta deoarece în perioada 11-12 iunie 2019, colaboratorii de la WWF Bulgaria vor elibera în zona Belene (Km 573) un număr de aproximativ 15.000 – 20.000 de pui de nisetru, cu o dimensiune de aproximativ 10 cm, ceea ce ar putea duce la prinderea lor în plasele pescărești.

Populaţia de sturioni din Dunăre a scăzut în ultimul secol la un nivel care face ca speciile să fie critic periclitate. Prin urmare, există o nevoie urgentă de conservare prin repopulare și reintroducerea sturionilor în habitatele naturale.

Astfel, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării face apel către pescarii ce practică pescuitul comercial în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, să descurce fără întârziere din uneltele de pescuit puii de sturion capturați accidental și să îi elibereze cu prioritate în mediul natural. Eliberarea puilor de sturion în special, dar și a celorlalte specii de pești subdimensionați, este un gest de normalitate și moralitate, dar totodată şi de legalitate, întrucât reținerea acestor specii de sturion se pedepsește conform normelor în vigoare.

Advertisement

”În perimetrul rezervației, pescuitul sturionilor în alt scop decât cel științific sau pentru producerea de material biologic pentru repopulare și acvacultură este interzis.”, precizează Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Insula Belene este cea mai mare insulă bulgară, situată pe Dunăre între km. 560,5 și 575, în dreptul localității Belene din regiunea Plevna.

Insula este formată de fluviul Dunărea care se desparte în două brațe ce trec pe la nordul și sudul insulei. Frontiera dintre Bulgaria și România urmează brațul de nord și, prin urmare, insula Belene este teritoriu bulgar. Insula are o lungime de 14,50 km și o lățime maximă de 6 km; este situată la nord de orașul Belene.  Insula este a patra cea mai mare insulă de pe Dunăre, având o suprafață de 41,10 km2.

Înălțimea maximă a insulei deasupra apelor fluviului este de aproximativ 9 metri. În timpul viiturilor, zone mari ale insulei sunt inundate. În trecut insula reprezenta 20.000 de hectare de ținuturi umede, dar a fost îndiguită în anii 1950 pentru a se evita inundațiile și pentru obținerea de teren arabil. Insula este formată în general din sedimente aluvionare. Din localitatea Belene până la insulă s-a construit un pod de pontoane.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions