Connect with us

Actual

Ministerul Culturii dă asigurări: “Vor fi reluate lucrările de rastaurare a cetății Capidava”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Consiliul Județean Constanța a fost informat de către reprezentanții Ministerului Culturii că vor fi reluate lucrările privind restaurarea cetății Capidava. Informarea a fost transmisă, potrivit Biroului de presă al CJ Constanța, printr-o adresă, astfel încât proiectul “Restaurare, Consolidare, Protectie, Conservare si Punere in Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” urmează să fie continuat.

Potrivit documentului CJ Constanța, reprezentantii Ministerului puncteaza faptul ca a fost avizat favorabil proiectul “Restaurare, Consolidare, Protectie, Conservare si Punere in Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” atat in 2010, cat si in 2012. In ceea ce priveste punctul de vedere al Comisiei Nationale Limes, potrivit Ministerului acesta “este un organism consultativ, care nu a avut niciodata calitatea de avizator pentru documentatii de interventii la monumente istorice.“ Mai mult, in adresa primita se puncteaza ca “responsabilitatile pe sectoarele de limes sunt definite pentru zonele ce compun fosta frontiera din provincia romana Dacia. Dupa cum cunoasteti, Capidava este un important obiectiv specific frontierei romane situata in antichitate in alta provincie din Imperiul Roman (provincia Moesia Inferior).”

Potrivit punctului de vedere al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale exista toate premisele legale pentru continuarea lucrarilor. “Ultimele demersuri vor asigura si implicarea pozitiva a specialistilor care s-au manifestat public, initial, impotriva proiectului”, se mai precizeaza in documentul mentionat.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu a subliniat faptul ca se fac eforturi pentru deblocarea proiectului, motiv pentru care au fost initiate o serie de intalniri intre reprezentantii Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, proiectantii lucrarii, precum si coordonatorul stiintific al santierului.

“Ne dorim finalizarea acestui proiect. Vom tine cont de recomandarile Ministerului Culturii, dar este esential sa deblocam aceasta situatie. Consiliul Judetean Constanta este pregatit sa reia procedurile pentru lucrarile ramase de executat”, explică șeful administrației județene.

Amintim că, în data de 8 decembrie 2015, vicepreședintele CJ de la acea dată, Cristinel Dragomir, a anunțat că lucrările de restaurare a cetății Capidava au fost sistate la cererea constructorului pentru că administratorul firmei care se ocupa de lucrări a fost arestat. La solicitarea DNA, CJC s-a constituit parte civilă în procesul în care administratorul SC Mara Construct SRL este acuzat de evaziune fiscală și constituire de grup de interese. În același dosar sunt cercetați și 3 angajați ai CJC.

Pe 28 iulie a.c., vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Iorga Palaz, avertiza că, în cazul în care reprezentanții Ministerului Culturii nu vor răspunde solicitării autorității județene, banii vor fi pierduți.

“Această poziție a lor mă face să cred că ori au avut interese economice, financiare, pentru că altfel nu se explică cum blochezi un proiect de asemenea amploare la nivelul Constanței, după care să nu mai dai nici un semn de viață! (…) Proiectul este în gestiunea mea, nu îmi permit să dau drumul la restul de executat și să vină iar nu știu ce băiat să spună că e greșit, să demolăm tot. Nu este corectă această poziție a celor care au blocat și au făcut scandal pe acest proiect! (…) Mie mi se pare o rea credință și îi rog pe cei care au generat acest scandal să prezinte public un punct de vedere: ori demolăm tot, ori continuăm cu ce mai e de executat, pentru că altfel vom fi nevoiți să dăm banii înapoi! Am făcut pașii pentru restul de executat, dar ne-am oprit la licitație, pentru că fără acest aviz riscăm generarea unor noi scandaluri!”, a explicat Palaz.

La rândul său, președintele CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu, și-a exprimat, în cadrul aceleași ședințe de CJ că proiectul va fi deblocat.

“Proiectul Capidava este o piatră de moară care atârnă de gâtul CJC. Facem demersuri să continuăm proiectul…”, a spus Țuțuianu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

CT BUS: În intervalul 21 – 23 octombrie, traseele 42, 44, 51, 48 și 101 circulă deviat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 21 – 23 octombrie 2020, în intervalul orar 19:30 – 05:00, traseele 42, 44, 51, 48 și 101 circulă deviat, după cum urmează:

– LINIA 42:

– sens de deplasare spre Poarta 2: bd. Tomis – bd.Mamaia – bd. I.G.Duca – bd.Ferdinand – bd. Mihai Viteazul – Poarta 2;

– sens deplasare spre Tomis Nord: Poarta 2: bd. Mihai Viteazul – bd.Ferdinand- str. Mircea cel Batran – bd. Mamaia – Bd. Tomis;

– LINIILE 44 ȘI 51:

– sens de deplasare spre Poarta 1: bd. I.G.Duca – bd.Ferdinand- bd. Mihai Viteazul – Poarta 1;

– sens de deplasare spre Casa de Cultură: Poarta 1 – str. Traian – str. Negru Vodă – Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand – str. I.G.Duca;

– LINIA 48:

– sens deplasare spre Palas: Poarta 2 – str. Traian – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand;

– LINIA 101:

– sens deplasare spre Zona Industrială: Poarta 1 – str. Traian – str. Negru Vodă -str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand;

”Devierile vizează strada Mihai Viteazul, pe porțiunea cuprinsă între Bd. Mamaia și Bd. Ferdinand, deoarece pe acest tronson se desfășoară lucrări de asfaltare executate de S.C. Confort Urban S.R.L.”, precizează Biroul de presă al CT BUS.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr din Mangalia, reținut pentru tâlhărie și furt calificat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, un bărbat din municipiul Mangalia a rămas fără telefonul mobil deoarece acesta i-a fost smuls din mână de către un tânăr. Au fost anunțați polițiștii, care au demarat cercetările în acest caz de tâlhărie.

Urmare a acestora, polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Mangalia au identificat un tânăr, de 19 ani, bănuit de comiterea faptei.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 19 octombrie a.c., persoana în cauză a smuls unui bărbat, de 50 de ani, telefonul mobil, în timp ce acesta se afla pe o stradă din municipiul Mangalia.

Polițiștii au mai reținut în sarcina tânărului în cauză comiterea a două infracțiuni de furt calificat și infracțiunea de furt, fapte comise în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2020.

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi va fi prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

În cauză, polițiștii de investigații criminale continuă cercetările față de alți doi bărbați, de 18, respectiv 21 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunilor de furt calificat.

Update: În urmă cu puțină vreme,  pe numele tânărului a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Taximetriștii constănțeni, la control! Au fost aplicate zeci de sancțiuni

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța informează că polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au executat în perioada 12.10.2020 – 18.10.2020 acțiuni tematice pe linia depistării și sancționării conducătorilor auto care nu respectă prevederile legale referitoare la transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere. Iar neregulile nu au întârziat să apară: de la lipsa ecusonului, înscrisuri neconforme sau lipsa listei de prețuri până la oprirea neregulamentară. S-au aplicat 52 de sancțiuni în conformitate cu prevederile Legii Nr 38 /2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere și ale H.C.L.M nr.464/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Valoarea totală a amenzilor a fost de 24.930 de lei, arată sursa citată.

„Menționăm faptul că astfel de acțiuni se desfășoară în mod periodic, în scopul prevenirii și combaterii încălcării normelor legale în vigoare. Dar și clienții pot evita incidentele neplăcute dacă respectă câteva sfaturi elementare. În primul rând, trebuie să aleagă doar mașinile inscripționate corespunzător, să verifice prețurile afișate pe portiere și dacă șoferul nu pornește aparatul de taxat din propria inițiativă, să îi ceară acest lucru.

Orice problemă întâmpinată poate fi semnalată la Direcția Generală Poliția Locală, la numărul de telefon 0241.484.205. Pentru utilizatorii aplicației WhatsApp numărul de contact este 0799.606.142.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: