Conecteaza-te cu noi

Energie&Mediu

Ministerul Energiei vrea 1,073 miliarde lei din privatizarea Rompetrol Rafinare şi a Electrocentrale Bucureşti

Published

on

Ministerul Energiei estimează că va lua 1,073 miliarde lei din privatizarea Rompetrol Rafinare şi a Electrocentrale Bucureşti. Acestea sunt informațiile transmise de conducerea Ministerului, într-un document care poate fi consultat pe site-ul instituției. Astfel, în proiectul de Hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare pe anul 2018 al Ministerului Energiei, cele două companii ar aduce ministerului suma de 1,073 miliarde de lei.

”În bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare s-au prevăzut: venituri totale în sumă de 1.073.133 mii lei, din care: 1.073.065 mii lei constituite din implementarea prevederilor strategiilor de privatizare la societăţile Rompetrol Rafinare SA şi Electrocentrale Bucureşti, precum şi 68.000 lei reprezentând venituri din vânzarea caietelor de sarcini – dosare de prezentare”, arată documentul publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Scopul proiectului de act normativ îl constituie asigurarea cadrului legislativ necesar finanţării activităţii de pregătire şi derulare a privatizării desfăşurată de Ministerul Energiei în acest an. De asemenea, cheltuielile legate de plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor sunt estimate la 15,47 milioane lei. Totodată, alte 1,35 milioane lei sunt planificate pentru plata anunţurilor de publicitate internă şi internaţională privind oferta de vânzare şi selecţia consultantului de privatizare. În plus, plata societăţilor civile profesionale de avocatură care vor asista Ministerul Energiei în derularea procedurilor de participare şi realizare a proceselor de vânzare de pachete de acţiuni este estimată la 3,56 milioane lei. Mai mult, statul estimează că va obţine în acest an 1,5 miliarde de lei sub formă de dividende de la companiile care îşi desfăşoară activitatea în subordinea Ministerului Energiei.

Mai mult, news.ro transmite că, în condormitate cu documentul promovat de Ministerul Energiei, principalele societăţi la care urmează să se implementeze prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, în acest an, sunt: Compania Naţională a Uraniului, Hidroelectrica, Electrocentrale Grup, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) Mioveni, Societatea Uzina Termoelectrică Midia, Electrocentrale Constanţa, Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Închideri Mine Valea Jiului, Conpet, fiind necesară demararea unei noi proceduri de recrutare şi selectare, arată ministerul.

Advertisement

”Ţinând cont şi de faptul că multe din societăţile la care Ministerul Energiei este acţionar majoritar sunt fie admise la tranzacţionare pe pieţele reglementate (cazul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica listată la Bursa de Valori Bucureşti), fie în curs de pregătire a listării (cazul societăţii Complexul Energetic Oltenia, Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica), este necesară implementarea principiilor guvernanţei corporative”, mai informează autorii proiectului.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions