Connect with us

Actual

Ministrul Muncii: Din 1 aprilie, se pot depune cererile pentru obţinerea şomajului tehnic

Maria Ionescu

Publicat

la

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că solicitările pentru obţinerea şomajului tehnic pot fi depuse începând din 1 aprilie, pentru perioada 16-30 martie, şi că ele vor fi procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă şi de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajaţi.
Potrivit News.ro, Violeta Alexandru a declarat, că declaraţia pentru obţinerea şomajului tehnic pentru cei care au angajaţi prin contracte individuale de muncă se va depune online.
“La AJOFM-uri se vor prezenta online, vor depune online o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere angajatorii care au angajaţi notificaţi în Revisal, angajaţi prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificat în Revisal şi pentru care solicită fondurile aferente şomajului tehnic, adică 75% din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă, respectiv maxim 75% din salariul mediu brut. Guvernul alocă aceste sume brute pentru a putea asigura angajaţii că îşi păstrează continuitatea la nivelul contribuţiilor pe care le plătesc la stat astfel încât angajatorii au obligaţia să facă plăţile după primirea banilor, să facă plăţile aferente nu numai angajaţiilor, ci şi să achite contribuţiile către bugetul de stat astfel oamenii având continuitate în contractele lor de muncă”, a precizat ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a spus că persoanele care au alte forme contractuale vor depune cererile la AJPIS-uri.
“Cei care au alte forme contractuale, cei care lucrează prin PFA, cei care lucrează în întreprinderi individuale, cei care lucrează prin contracte de drepturi de autor şi alte forme mai puţin contractele individuale de muncă, se vor prezenta la AJPIS-uri, agenţii judeţene pregătite de asemenea să primească atât întrebările, cât şi de mâine solicitările dumneavoastră pentru fondurile puse la dispoziţie de Guvernul Ludovic Orban. Nimeni nu plăteşte de la el, urmând să primească banii prin rambursare. Sistemul pus la punct de guvern este tocmai să vină în sprijinul angajatorilor care nu mai au resursele respective pentru plata salariaţilor, dar şi al celor care lucrează în alte forme contractuale. Cu cât dumneavoastră depuneţi documentele mai repede, cu atât colegii mei, structurile judeţene, le vor procesa rapid”, a transmis Violeta Alexandru.
Ea a afirmat că prima solicitare va fi depusă începând din 1 aprilie, pentru perioada 16-31 martie.
“Fiecare agenţie judeţeană va intra în comunicare cu dumneavoastră exclusiv în mediul online, dacă aveţi orice fel de întrebare vă rog să o adresaţi prin telefon sau prin email, nu este necesar să vă deplasaţi la sediul celor două entităţi. Prima dumneavoastră solicitare, dacă sunteţi în categoriile vizate de acest sprijin guvernamental, va fi depusă începând de mâine, aferentă perioadei 16 martie – 31 martie. Închideţi luna martie, după care pregătiţi cerere, declaraţie şi o trimiteţi dacă sunteţi angajator cu angajaţi prin contracte individuale de muncă la AJOFM-ul din judeţul în care aveţi sediul social ale entităţii. Cererea dumneavoastră, conform legii, va fi procesată în maxim 15 zile. Ne străduim ca acest termen să fie cât mai scurt. De îndată ce primiţi banii, aveţi un termen de trei zile de la încasare, de la primirea banilor în cont, ca să faceţi plata către angajaţii dumneavoastră, urmând ca până la termenul prevăzut de lege să faceţi plata contribuţiilor”, a mai spus Violeta Alexandru.
Ea a menţionat că, pentru cei care lucrează în alte forme contractuale, cererile vor fi procesate de AJPIS-uri în termen de 10 zile.
Ministrul face un apel către angajatori să evite întreruperea brutală a contractului de muncă cu angajaţii în această perioadă.
“Fac precizarea că celelalte forme de sprijin, de tipul acoperire a fondurilor pentru şomaj, merg în continuare înainte, nu am întrerupt nimic, dacă sunt angajaţi care trec printr-o situaţie de tip întreruperea contractului de muncă, Guvernul continuă măsurile pe care le ia pentru acoperirea şomajului în cazul în care se află în această situaţie. Totuşi, fac un apel către angajatori să evite situaţia încheierii brutale a contractului de muncă cu angajaţii lor, cu atât mai mult cu cât există acum această posibilitate de a-şi acoperi perioada delicată prin care trec prin fondurile guvernamentale”, a explicat Violeta Alexandru.
De asemenea, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a stabilit un număr unic de apel pentru informarea cetățenilor cu privire la șomajul tehnic și adrese de email pentru transmiterea documentelor. Potrivit reprezentanţilor ANOFM, angajatorii sau angajații care doresc să obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic, pot suna la 021.44.44.000, număr cu tarif normal. Preşedintele ANOFM, Victor Picu, a declarat că a luat din timp măsurile necesare pentru a răspunde cu promptitudine tuturor solicitărilor, fiind conştient că de această măsură depinde viitorul angajaților și al companiilor din țara noastră.
(News.ro)

Comments

comments

Actual

Rezultate finale la alegerile locale: Vergil Chițac este primarul municipiului Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Rezultate finale la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Vergil Chițac este noul primar al municipiului Constanța.

Candidatul susținut de PNL a obținut 28,49% din totalul voturilor valabil exprimate, Stelian Ion de la USR – PLUS a primit 24,31%. Primarul PSD al municipiului Constanța s-a situat abia pe locul al treilea la aceste alegeri și a obținut 24,19% din încrederea constănțenilor. Horia Constantinescu, candidatul PPUSL a obținut 5,04% din numărul de voturi valabil exprimate.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mihai Lupu (PNL) câștigă alegerile pentru președinția Consiliului Județean Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PSD Constanța pierde și conducerea Consiliului Județean Constanța. Mihai Lupu, candidatul PNL, este noul președinte al CJ Constanța. Conform rezultatelor parțiale publicate de BEC, Mihai Lupu a câștigat conducerea Consiliului Județean Constanța cu 36,33% din voturile valabil exprimate. Lupu este urmat de Felix Stroe, candidatul Alianței PSD-ALDE-PNȚCD-ADER cu 23,43% din voturi, urmat de Alianța USR–PLUS care a primit 13,02% din încrederea constănțenilor cu dret de vot. Mai departe, PMP are 6.31% și Pro România 6,31%.

La nivelul județului, din cei 625.085 de alegători au votat 289.350 de constănțeni. Asta înseamnă: urban – 179.956 și rural – 109.394 din județul Constanța, adică 46,28%.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Dorin Jeanu (PMP) a câștigat Primăria Costinești

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comuna Costinești are un nou primar. Alegerile locale din acest an au fost câștigate de candidatul PMP, Dorin Jeanu.

Conform cifrelor din teren, Dorin Jeanu a obținut 718 de voturi din cele 1.444 valabil exprimate.

Alegerile de la Costinești nu au fost lipsite de incidente. Procesul electoral a fost întrerupt, duminică dimineață, pentru vreo două ore, după ce buletinele de vot au fost tipărite greșit.

Iată detaliile:

Procesul de vot, SUSPENDAT în comuna Costinești. Iată motivul

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: