Connect with us

Societate

Ministrul Muncii: Părinții vor fi încurajați să revină la muncă până la încheierea concediului de creștere a copilului, cu un stimulent de 1.500 de lei

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat marţi seara că în şedinţa de Guvern de miercuri, 7 aprilie, va fi adoptată o ordonanţă prin care părinţii vor fi încurajaţi să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de şase luni a copilului, prin oferirea unui stimulent de reinserţie de 1.500 de lei.

“Cifrele pe fond n-arată bine: avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem nişte semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei. Nu am stat degeaba. În momentul în care văzut această analiză, am venit cu un proiect care, probabil în două săptămâni, va fi adoptat în Guvern şi anume de creştere a vieţii active pentru cei care au ajuns la vârsta de pensionare. Mâine (miercuri, 7 aprilie 2021 – n. r.) în şedinţa de Guvern va fi adoptată o ordonanţă prin care stimulăm părinţii să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de şase luni a copilului, primind un stimulent de reinserţie de 1.500 de lei pe toată durata cât ar fi beneficiat de concediu pentru creşterea copilului. În perioada următoare va fi încă un set de măsuri active prin care persoane care de află în sisteme de dependenţă faţă de stat (şomaj sau ajutor social) să primească nişte impulsuri să intre în viaţa activă”, a menţionat Turcan.

Conform datelor ministrului Muncii, la ora actuală, în România, din totalul celor patru milioane de pensionari, peste 200.000 optează să muncească în continuare după momentul ieşirii la pensie.

“Chiar dacă avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără penalizare, plus aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş, 230.000 optează să lucreze după momentul pensionării. Cred că se raportează la varianta de vârstă de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care îl au şi nu ca la un moment în care viaţa activă se încheie şi după aceea beneficiezi de drepturile în urma unei vieţi de muncă. Aici provocarea noastră este, încă din prima secundă, să creştem şi să impulsionăm viaţa activă”, a spus Raluca Turcan.

În altă ordine de idei, oficialul a adăugat că, în ceea ce priveşte piaţa muncii din România, efortul financiar pentru plata şomajului tehnic se ridică la valoarea de 84 de milioane de lei pe lună şi doar în aprilie vor beneficia de acest stimulent aproximativ 55.000 de angajaţi.

“Doar luna aceasta plătim şomajul tehnic pentru aproximativ 55.000 de angajaţi, cu un efort de 84 de milioane de lei pe lună şi, trăgând o linie, din momentul declanşării stării de urgenţă, am salvat aproximativ 1,2 milioane de locuri de muncă prin şomajul tehnic. Acestora li se adaugă şi şomerii indemnizaţi. Schema aceasta este făcută cu cap, în sensul în care noi plătim şomajul tehnic cu obligativitatea să-i menţină în câmpul muncii. Am prelungit plata şomajului tehnic până la finalul lunii august, ceea ce înseamnă că ei vor mai rămâne în câmpul muncii până la finalul acestui an, perioadă în care sperăm ca economia să înceapă să-şi revină, ţinând cont că şi pentru stimularea economiei am avut măsuri de trecere cu bine a stării de urgenţă. Pentru această măsură (şomajul tehnic – n. r.) avem prevăzuţi în buget aproximativ 800 de milioane de lei”, a subliniat şeful de la Muncă.  (sursa: agerpres.ro)

Comments

comments

Societate

25 iunie, Ziua Internațională a Navigatorului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Anual, la 25 iunie se sărbătorește Ziua Internațională a Navigatorului. În 2021 se împlinesc 11 ani de la instituirea acesteia și are deviza #FairFuture4Seafarers –  Viitor echitabil pentru navigatori.

În urma pandemiei COVID-19, navigatorii au fost supuși unor condiții de muncă dificile, înconjurați de incertitudini și dificultăți în ceea ce privește debarcarea, accesul la facilitățile medicale de pe țărm, re-aprovizionarea, schimbarea echipajului și repatrierea.

Cu această ocazie, în anul 2021, se vor continua demersurile pentru un sprijin guvernamental mai mare pentru navigatorii din spatele pandemiei COVID-19, subliniind totodată necesitatea ca toți navigatorii să primească aceleași standarde de îngrijire, standarde de siguranță și bunăstare la locul de muncă atât acum, cât și în viitor.

Organizația Maritimă Internațională – IMO încurajează guvernele din întreaga lume să fie alături de personalul navigant în contextul crizei pandemice și să se asigure că sunt puse în aplicare programe de vaccinare pentru a sprijini navigatorii.

”CERONAV dorește să mulțumească întregului personal navigant pentru sacrificiul și dăruirea cu care își desfășoară activitatea!

La mulți ani navigatori români, oriunde v-ați afla și multă sănătate!”, transmite dr. ing. Ovidiu Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

Și liderii Sindicatului Liber al Navigatorilor au precizat că IMO a desemnat anul 2021 ca şi un an de acțiune pentru navigatorii care se confruntă cu dificultăți fără precedent din cauza pandemiei COVID-19 în ciuda faptului că au un rol vital ca lucrători cheie pentru lanțurile de aprovizionare globale.

Tema maritimă mondială pentru 2021, „navigatorii la baza viitorului transportului maritim” urmărește să crească vizibilitatea navigatorilor atrăgând atenția asupra rolului neprețuit pe care îl joacă acum și pe care îl vor juca în continuare în viitor.

Navigatorii au ieşit în evidență pe tot parcursul anului 2020 şi 2021 ca fiind lucrătorii esențiali care au ținut vitalitatea economiei mondiale în condițiile de blocaj pe navele lor datorită imposibilității efectuării schimburilor de echipaje. Alți navigatori au avut de suferit din punct de vedere material pentru că nu şi-au putut relua angajarea, fiind practic ostatici în casele lor datorită restricțiilor impuse de țările lumii.

Criza schimburilor de echipaje începută de anul trecut încă nu s-a terminat dar s-a transformat într-una umanitară iar guvernele lumii trebuie să intervină negreşit pentru că se amenință siguranța transportului maritim şi economia mondială.

Lumea trebuie să conştientizeze că navigatorii au nevoie de nave sigure, condiții de muncă şi viață, bunăstare şi pregătire profesională conforme cu standardele şi reglementările internaționale pentru a putea face față provocărilor tehnologice, pentru o mai sigură şi sustenabilă activitate a transportului maritim.

”Acum, când scriem aceste rânduri, sute de mii de navigatori sunt blocați la bordul navelor, deşi situația este puțin îmbunătățită față de anul trecut când peste jumătate de milion de navigatori erau în situația depăşirii cu mai mult decât dublu perioada de angajare. Amintim şi de condițiile foarte dure de a nu putea părăsi nava pe tot timpul angajării din cauza restricțiilor impuse de Guvernele lumii pe întreg mapamondul. ”, precizează Adrian Mihălcioiu, lider SLN.

Noi toți trebuie să facem tot posibilul să sprijinim navigatorii în problemele lor cu acțiune imediată.

România s-a situat în trendul statelor europene dinte cele mai deschise privind circulația navigatorilor, desemnarea ca lucrători esențiali şi asigurarea vaccinării în etapa a doua de vaccinare. Acum țara noastră s-a aliniat puținelor țări care vaccinează orice navigator indiferent de naționalitate, aşa cum s-a şi recomandat de forurile internaționale ONU, IMO, ILO, ICS, ISF şi ITF. România mai are însă şi lucruri de făcut în sprijinul navigatorilor; prelungirea valabilității Carnetelor de Marinar, poate şi o mai mare flexibilizare a lucrului cu navigatorii, a perfecționării şi pregătirii profesionale, a implementării normelor MLC 2006 în legislația națională, sau aplicarea mai flexibilă a standardelor STCW. Ȋn plus o mai bună cunoaştere a problemelor şi nevoilor  mediului maritim internațional ar duce cu siguranță la un climat mai favorabil navigatorilor români, climat cerut de instituțiile internaționale.

”Astăzi, organizațiile navigatorilor din România, Sindicatul Liber al NAvigatorilor, ITF Romania, Serviciile pentru Bunastarea Navigatorilor  spun cu glas tare:

Navigatorii în primul rând.„Navigatorii sunt baza viitorului transportului maritim”. La mulți ani navigatori!”, au transmis liderii SLN.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Penitenciarul Poarta Albă scoate la concurs 40 de posturi de agent

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Penitenciarul Constanța – Poarta Albă scoate la concurs 40 de posturi de agent în cadrul sectorului operativ. Este vorba despre 37 de posturi de agent pentru bărbați și 3 posturi de agent pentru femei.

Dosarele de candidat se depun la sediul Penitenciarului Constanța – Poarta Albă până la data de 12.07.2021, inclusiv. În perioada de înscriere, candidații își pot depune dosarele în intervalul orar 08.00–16.00.

Candidații trebuie să achite o taxă de examinare psihologică, în cuantum de 70 lei. Aceasta se achită înaintea examinării, la poştă, prin mandat poştal sau la orice bancă, prin ordin de plată.

Prima probă de concurs/examen se va desfăşura după cel puţin 45 de zile calendaristice de la data publicării prezentului anunţ, respectiv nu mai devreme de data de 03.08.2021.

Link-ul paginii web pentru informații privind desfășurarea probelor de concurs, cerințe specifice și bibliografie este:

http://anp.gov.ro/penitenciarul-constanta-poarta-alba/cariera/concursuri-in-curs-de-derulare/

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Vezi ce măsuri trebuie să ia angajatorii în zilele caniculare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere că prognozele meteo anunță temperaturi crescute și pentru județul Constanța,  inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în Munca vor monitoriza aplicarea de către angajatori a prevederilor  O.U.G. 99/2000 –  privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc +37 C sau, correlate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru pentru ameliorarea condițiilor de muncă și  menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

 • intensităţii și ritmului activităţilor fizice;
 • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
 • alternarea efortului dinamic cu cel static;
 • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

 • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
 • asigurarea echipamentului individual de protecţie.
 • asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000  prevăzute la art. 6

 • reducerea duratei zilei de lucru;
 • eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după
 • ora 17,00;
 • întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

 • asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute;
 • asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate medicală a persoanelor afectate.
 • trecerea,  după  posibilităţi,  în alte locuri de muncă sau reducerea programului  de muncă   pentru  persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica, acolo unde este cazul, sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare.

”In contextual actualei pandemii și a stării de alertă, reamintim că nu trebuiesc  neglijate măsurile pe care angajatorii cât și lucrătorii au obligația să le respecte pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19.”, a precizat inspectorul șef al IPM Constanța, Eugen Bola.

Foto: Safelandia.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: