Connect with us

Politica

Mircea Banias, dezamăgit de colaborarea cu liderii ALDE. Ce scor anticipează deputatul Pro România pentru europarlamentare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Liderii principalelor formațiuni politice fac deja planuri și socoteli pentru competițiile electorale de anul acesta, iar sondajele de opinie apar în fiecare săptămână. Un partid cotat bine în sondajele momentului este Pro România, iar declarațiile fonstului premier Victor Ponta sunt tot mai acide la adresa coaliției de guvernare.

După ce a trecut prin mai multe structuri politice, unele mai vechi, altele nou înființare, deputatul constănțean Mircea Banias pare să fie uns cu toate alifiile și să nu mai aibă frica de a vorbi deschis despre oameni și partide. Zilele trecute, deputatul Pro România de Constanța a declarat că a fost dezamăgit de colaborarea cu ALDE și a susținut că lucrurile stau complet diferit în structura din care face parte acum. De asemenea, din aceea nouă structură politică, Banias a explicat că se pot desprinde doi premieri, Victor Ponta și Mihai Tudose, ambii responsabili și profesioniști.

“Am mai fost implicat într-o construcție nouă care, într-un final, m-a dezamăgit, lucrurile stau complet diferit aici și modul în care suntem priviți de oameni este îmbucurător. În câteva zile de când am demarat campania de strângere de semnături, am reușit să strângem în jur de 5.000, eu cred că e o performanță pentru un partid tânăr. Oamenii ne privesc cu multă deschidere și au încredere în liderii noștri de la București. (…) Avem doi premieri: pe Victor Ponta și pe Mihai Tudose și un premier interimar, pe Sorin Câmpeanu, care și el este un profesionist, ministru al Educației foarte bun”, explică parlamentarul constănțean.

50 de organizații Pro România în județul Constanța

Tot Mircea Banias a anunțat că, în județul Constanța sunt deja înființate 50 de organizații ale Pro România din totalul celor 71 de UAT/uri existente și a dat asigurări că, în viitorul apropiat vor fi înființate și restul. De altfel, Banias a punctat un aspect extrem de important pentru un partid nou, testul electoratului. Pentru Pro România, testul în reprezintă alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an. În condițiile în care sondajele de opinie îi clasează pe poziții dintre cele mai bune, Banias a explicat că liderii formațiunii din care face parte nu se lasă duși de valul numărului de simpatizanți, ci anunță că vor trata alegerile europarlamentare cu maximă seriozitate și modestie.

“Am întemeiat 50 de organizații în cele 71 de UAT-uri, nu am nici o îndoială că în cel mai scurt timp vom avea organizații în toate localitățile din județul Constanța. Avem și colegi noi și colegi care au mai făcut politică în alte partide și, în perioada următoare, o să prezentăm componența Biroului Politic Județean, coordonatorii din principalele localități din județul Constanța și echipele lor. (…) Primul test pe care îl avem în față este cel al alegerilor europarlamentare, nu vrem să ne lăsăm îmbătați de sondajele de opinie pe care le-am văzut și care creditează Pro România cu un scor foarte bun. Vreau să fim modești, să fim umili și să plecăm de la premisa că scopul nostru este să trecem acest test cu succes, să obținem europarlamentari, obiectivul realist pe care ni-l asumăm este de 10%. De asemenea, trebuie să demonstrăm că județul Constanța se poate clasa în primele organizații din țară”, a spus liderul Pro România Constanța. 

Sprijinul primarilor de alte culori politice

Un alt aspect interesant în privește colaborarea pe care Mircea Banias susține că o are Pro România Constanța cu primarii din județ. Nu a vrut să ofere jurnaliștilor constănțeni vreun nume, știută fiind legea partidelor politice care intrezice primarilor sprijinul ori adeziunea către un alt partid… Totodată, liderul Pro România dorește ca la alegerile locale din 2020 primarii să fie aleși din două tuturi de scrutin, alegerea într-un singur tur fiind “atac la democrație”.

Avem sprijinul unor primari din județul Constanța, nu o să spun cum se numesc, pentru că legea partidelor politice îi împiedică să își manifeste adeziunea sau sprijinul… un ales local are un mandat pe care cetățenii îl încredințează mai puțin pe bază de apartenență la un partid politic și mai degrabă pe calități personale. Unul din obiectivele pe care ni le-am propus, la alegerile din 2020 primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, alegerea într-un singur tur mi se pare un atac la democrație și nu reprezintă voința cetățenilor”, conchide Mircea Banias.

sursa foto: Facebook/Pro Romania Constanta

Comments

comments

Politica

Constanța. Contre între PSD și PNL pe proiectul Spitalului Regional

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ce spune PSD?

Fantoma Spitalului Regional Constanța a ajuns din nou subiect de dispută între PSD și PNL. Pe de o parte, social-democrații constănțeni au anunțat triumfător că proiectul de lege privind construirea Spitalul Militar Regional la Constanța, inițiat de parlamentarii PSD de la malul mării a fost adoptat, astăzi, definitiv în Camera Deputaților. Pesediștii Constănțeni spun că acest spital se va face în parteneriat cu Primăria Constanța.

„Organizația Județeană PSD Constanța și parlamentarii săi își exprimă satisfacția pentru îndeplinirea unuia dintre obiectivele principale asumate în fața locuitorilor județului Constanța și anume votarea Proiectului de Lege ce are ca obiect aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Mihail Kogălniceanu”, care va fi construit pe raza municipiului Constanța. Se vizează dezvoltarea componentei medicale operaționale, pentru a face față provocărilor, cazuisticii și patologiei inerente activităților militare și civile, precum și numărului crescut de bolnavi în perioada estivală. Realizarea acestui important obiectiv se va face în colaborare cu Primăria Municipiului Constanța, care a identificat terenul, împreună cu utilitățile necesare. Mulțumim parlamentarilor care au votat acest proiect, indiferent de partidele din care fac parte și care au dat astfel dovadă de responsabilitate politică față de cetățenii pe care îi reprezintă.“, se arată într-un comunicat de presă al PSD Constanța, semnat de deputatul Radu Babuș.

Ce spune PNL?

Liberalii constănțeni, de partea cealaltă, spun într-un comunicat că „PSD promite spitale – PNL planifică în detaliu construcția.“

„Constanța 27 mai 2020, Pandemia COVID-19 și apropierea alegerilor reaprind minciunile electorale ale social-democraților. PSD propune din nou construirea unui spital regional militar la Constanța, printr-un proiect de lege, elaborat fără temei bugetar, fără studii de fezabilitate și fără nicio responsabilitate față de constănțeni. După 4 ani de promisiuni deșarte de spitale regionale, transformate în spitale militare, sau spitale dezvoltate în parteneriat public-privat cu Turcia, sistemul sanitar din Constanța este în continuare subdimensionat în plină criză sanitară provocată de noul coronavirus. În acest context, PSD a înaintat în Parlament un nou proiect de lege pentru dezvoltarea unui spital militar din fondurile Ministerului Apărării, fără fundament legal, neasteptand ca Guvernul sa il includa in legea bugetului de stat. Deși un nou spital este absolut necesar pentru Constanța, trebuie să se țină cont de modalitatea prin care acesta ar putea fi finanțat si in acest sens guvernul PNL s-a implicat activ, cu profesionalism aducand modificarile necesare, pentru ca acest proiect sa devină funcțional.“, a se arată în comunicatul PNL.

Liberalii spun că proiectul de lege depus de PSD readuce în prim plan promisiunile de acum 4 ani de zile când în campanie electorală social-democrații se lăudau cu 8 spitale regionale.

„De la momentul promisiunilor, în 2018 Sorina Pintea relua subiectul și spunea că spitalul de la Constanța va fi ridicat cu fondurile din parteneriatul public-privat cu Turcia. În 2019, Sorina Pintea și Viorica Dăncilă au primit o interpelare semnată de parlamentarul Bogdan Huțucă Rolul acestei interpelări a fost de a obține detalii clare cu privire la debutul lucrărilor spitalului regional din Constanța și cu privire la logistica acestui proiect – de la sursele de finanțare, până la infrastructura rutieră, numărul de paturi și specialitățile prevăzute pentru proiect. În urma acestei interpelări, unul dintre secretarii de stat din cabinetul Pintea a înaintat prima oară ipoteza conform căreia viitorul spital urma să fie unul militar. Ministrul Finanțelor de la vremea respectivă a adoptat ideea nefundamentată a spitalului militar, ignorând complet că astfel de proiect, pentru a fi fezabil, ar fi trebuit să fie prins la momentul respectiv în legea bugetului de stat. La scurt timp, Orlando Teodorovici a fost contrazis chiar de colegul său de partid, Gabriel Benjamin Leș, Ministrul Apărării de la acea vreme. Motivul pentru care cei doi erau în dezacord este evident – bugetul apărării nu avea prevăzute sumele pentru o astfel de dezvoltare. Acum, în plină pandemie, când sistemul sanitar este pus la grea încercare, PSD încearcă să reîncălzească aceleași promisiuni și revine cu un proiect în Parlament pentru un nou spital militar în Constanța.  Ca parlamentari cu vechime, ar fi trebuit să știe că prin angajamentul NATO cei 2% pentru apărare nu pot fi redirecționați după bunul plac al celor de la PSD. Acești 2% din PIB sunt pentru înzestrarea armatei, mai ales într-un an în care armata a fost mobilizată pentru starea de urgență, iar mobilizarea, dotarea, construcția spitalelor militare de campanie au presupus eforturi bugetare consistente.

Mai mult decât atât, un astfel de proiect, pentru a fi eligibil, ar fi trebuit să fie prins în legea bugetului de stat, fapt bine-cunoscut de parlamentarii PSD, care încă mai folosesc tema spitalului de la Constanța ca monedă electorală.“, afirmă liberalii.

PNL notează că Guvernul Orban a corectat această eroare, intenționată sau nu a PSD.

„Acest spital va fi realizat, fără a afecta bugetul Ministerului Apărării, fără a încălca principiile bugetului național și fără a încălca angajamentele NATO. Constănțenii vor avea spitalul cu care au fost amăgiți timp de 4 ani de PSD, pentru că PNL îl va construi pe fonduri europene. Așa cum ar fi trebuit construit de la bun început. PNL demonstrează încă o dată că administrația liberală duce proiectele la bun sfârșit. Epopeea spitalului cu care constănțenii au fost mințiți 4 ani ia sfârșit. PNL va aloca cele mai bune resurse și cei mai buni specialiști pentru a atrage fondurile europene necesare pentru construcția spitalului. Acest spital va avea un plan coerent, de la specialități, număr de paturi, infrastructură, detalii logistice și detalii administrative, lucruri care au lipsit cu desăvârșire din planurile incoerente ale foștilor guvernanți. PSD s-a ferit de fondurile europene, chiar dacă UE ne-a pus la dispoziție resursele, pentru că frica de OLAF este un coșmar pentru social democrați, atunci când agenda ministerului Sănătății este ținută de oameni precum Sorina Pintea care se bucură la plicuri cu șpăgi. În acest context, îmi e greu să înțeleg cu ce se laudă PSD, pentru că din toată poveste spitalului regional de la Constanța, PSD se poate lăuda doar cu incompetență și minciună crasă.” a declarat Bogdan Huțucă, deputat PNL Constanța și Președintele PNL Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP nu a uitat de reducerea numărului de parlamentari la 300: „Mai trebuie doar votul Camerei Deputaților“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PMP cere introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a proiectului de lege privind reducerea numărului de parlamentari la 300.

„PMP este singurul partid din România care se luptă pentru punerea în aplicare a referendumului din 2009 prin care aproape 10 milioane de români au spus că vor reducerea numărului de parlamentari la 300. Proiectul PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300 a fost adoptat in Senat in 2019 și trebuie pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru a fi votat. De ce nu vor celelalte partide să aplice voința românilor?“

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat pentru Ordinea.ro că atât cât nu se respectă regulile și sensul unui referendum, înseamnă că nu se înțelege sensul democrației. Tomac a dat exemplu Marii Britanii, care, în ciuda numeroaselor dezavantaje, au pus în aplicare BREXIT-ul. Președintele PMP spune că PNL și PSD sunt formațiunile care refuză să treacă la 300 de parlamentari.

„Proiectul trebuie doar pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, unde e nevoie de 138 de voturi.“, a declarat Tomac.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Sondaj. PNL – lider autoritar în preferințe românilor. Liberalii sunt urmați de PSD, USR PLUS și Pro România

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Un sondaj realizat de Inscop în perioada 15-20 mai la comanda Pro România arată că PNL conduce în intențiile de vot cu 38,5%, urmat de PSD (25,8%). Procentele sunt calculate din numărul respondenților care au declarat că merg la vot și au o opțiune sigură. Clasamentul este completat de alianța USR PLUS (10,2%), Pro România (9,4%) și UDMR (6%). PMP (3,5%) și ALDE (3,6%) ar rămâne sub pragul electoral, potrivit datelor Inscop. De notat că aproape 79% dintre respondenți au declarat că economia României va fi afectate în mare sau foarte mare măsură de epidemia de coronavirus. Totodată, 44% dintre cei chestionați au spus că propunea PRO România este bună, iar 22% foarte bună.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1132 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.

Iată sondajul:

Download (PDF, 593KB)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: