Conecteaza-te cu noi

Societate

Muzeul de Istorie din Constanța, vizitat de 3.000 de persoane la Noaptea Muzeelor 2023

Published

on

colaj minac

Aproximativ 3.000 de persoane au vizitat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în cadrul manifestării ”Noaptea Muzeelor 2023”, potrivit unei estimări a instituției. ”Noaptea Muzeelor” este un eveniment european, ajuns la a XIX-a ediție. Prima ediție a fost organizată în Franța, în anul 2004, la inițiativa Ministerului francez al Culturii și Comunicării. De atunci, pe data de 13 mai, în fiecare an, muzeele își deschid porțile în mod gratuit pentru vizitatori, în cadrul unui orar prelungit până după miezul nopții. Manifestarea se desfășoară sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, UNESCO și Consiliului Internațional al Muzeelor.

La sediul central al MINAC din Piața Ovidiu, ”Noaptea Muzeelor” a debutat începând cu ora 19. Și încă de la bun început s-a format o coadă nemaiîntâlnită până acum.

Muzeul de Arheologie Histria, Muzeul Tropaeum Traiani și Monumentul Triumfal de la Adamclisi, Cetatea Capidava și Muzeul Carsium Hârșova, cu toate subordonate MINAC, au avut, de asemenea, porțile deschise pentru vizitatori începând cu ora 19:00 și terminând la ora 01:00 noaptea.

O explicație a succesului ar fi aceea că Muzeul a pregătit vizitatorilor activități atractive și expoziții deosebite, unele vernisate cu doar câteva zile înainte de marea noapte. Astfel, la sediul central a fost organizat un atelier de lucru pentru copii, în cadrul acțiunii ”Istoria – o poveste adevărată, spusă pe înțelesul tuturor”, coordonată de muzeograful Cristian Cealera, autorul cunoscutei serii de volume ”Poveștile Mării Negre”. De asemenea, a avut loc o prezentare slide show a site-ului cultural POVESTIINARGINT.RO, care se află în ultimele faze de realizare.  Studenți ai Facultății de Arte a Universității Ovidius, specializarea Canto, au susținut un concert. Iar alți prieteni ai muzeului, cei de la Asociația Historia Renascita, au prezentat echipamente militare și arme specifice dacilor și romanilor.

Advertisement

Expozițiile care au atras atenția publicului au fost:

–           Simboluri monochrome Basarabi-Murfatlar (o expoziție de fotografie alb-negru, cu reprezentările grafice din ansamblul rupestru de la Murfatlar; imaginile provin din bisericuțele și galeriile subterane săpate în dealul de cretă de la Murfatlar în secolele III-X; situl arheologic se află într-un proces de restaurare, inițiat de Consiliul Județean Constanța);

–           Primele reprezentări antropomorfe din Dobrogea (exponatul lunii la MINAC)

–           Regalitatea și Dobrogea (expoziție temporară organizată în colaborare cu Asociația Filateliștilor Tomis Constanța, care a avut vernisajul pe 10 mai a.c.).

–           Serbările încoronării (expoziție multimedia itinerantă, organizată în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, care a avut vernisajul tot de Ziua Independenței, pe 10 mai 2023).

Advertisement

–           Viciu și istorie la Kustenge – pipe și lulele din colecția muzeului constănțean (expoziție temporară)

–           Piesele arheologice de excepție expuse în Sala Tezaur; o parte din acestea sunt solicitate pentru a participa la o expoziție internațională la Roma, timp de un an, începând cu luna septembrie 2023.

”Cultura ne definește și ne îmbogățește în fiecare zi, având un rol esențial în dezvoltarea comunității noastre. Și anul acesta, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Nopții Muzeelor, toate instituțiile de cultură din județul nostru sunt deschise publicului, oferind tuturor oportunitatea de a explora istoria, arta, tradițiile și obiceiurile locale. Mă bucur să remarc pasiunea și interesul constănțenilor pentru patrimoniul nostru cultural, iar acest lucru îmi întărește convingerea și dorința de a continua acțiunile și proiectele pe care le-am inițiat și pe care le am în plan pentru punerea în valoare a patrimoniului nostru cultural-istoric. Vă invit pe toți să celebrăm în continuare, în cadrul unor evenimente culturale locale inedite, diversitatea culturală a județului Constanța!” – a transmis Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, pe pagina sa de Facebook, alături de o fotografie cu vizitatorii așteptând în coadă să intre în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

minac

minac deschidere

minac

minac

minac

minac

minac

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions