Conecteaza-te cu noi
spit constanta

Societate

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a donat cărți de istorie unui liceu din Republica Moldova

Published

on

Dezvalire busturi Marghiloman si Inculet foto Remus Macovei

Mai multe lucrări de specialitate publicate în ultima vreme sub egida Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) au fost donate Liceului Mihai Eminescu din localitatea Căușeni, Republica Moldova. Instituția muzeală constănțeană, care își asumă totodată un rol educativ, a contribuit astfel la acțiunea ”Cultură fără frontiere”. Aceasta a fost inițiată de Asociația Pro Basarabia și Bucovina și Fundația Culturală Metafora din Constanța și a vizat participarea la manifestările organizate peste Prut cu ocazia împlinirii a 105 ani de la unirea Basarabiei cu țara, din 1918. Din partea MINAC, la evenimente a participat muzeograful Lavinia Dumitrașcu.

”Donație de carte la Liceul Mihai Eminescu din Căușeni. Director: Olga Ostaș. Împreună cu soțul dânsei, Valeriu Ostaș, președintele Casei Limbii Romane din Căușeni, și mulți alți romani în suflet, au luptat si lupta pentru românism. O bogată donație și din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Romanii – și, mai ales, copiii – au nevoie de carte românească. Multă nevoie. Mai ales acum, când a fost înscrisă în Constituție limba romană. În sfârșit!” – a consemnat Lavinia Dumitrașcu pe contul ei de socializare.

Toți participanții veniți din țară au donat cărți. Alte activități au avut loc la Consiliul Raional Căușeni, incluzând aici și un program artistic, recital muzical și literar, pregătit de copilașii din această localitate.

Advertisement

Un element central a fost conferința științifică organizată sub genericul ”Lecția Unirii Basarabiei cu Patria Mamă – România, în permanentă actualitate”.

Manifestările ocazionate de împlinirea a 105 ani de la unirea Basarabiei cu țara au mai inclus:

  • un intinerariu la Parlamentul Republicii Moldova, sub ghidajul deputatului basarabean Artemie Catanoi care face parte din grupul tinerilor parlamentari de la Chișinău care au inițiat modificarea Constituției în sensul ca limba oficială de stat să fie numită limba română;
  • un simpozion sub denumirea ”Cultură fără granițe” organizat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Cișinău, chiar în sala în care Sfatul Țării din Basarabia a votat unirea cu țara, în 1918.
  • dezvelirea busturilor lui Ion Inculeț și Alexandru Marghiloman, două figuri istorice foarte importante care au susținut unirea Basarabiei cu țara, de la 1918. Cele două monumente au fost realizate de către Primăria Municipiului Buzău; la ceremonia de dezvelire au participat primarul Constantin Toma și alte personalități politice importante din România și Republica Moldova.

(Foto deschidere – dezvelirea busturilor; sursa: Remus Macovei, via Facebook)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions