Conecteaza-te cu noi

Societate

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Au început lucrările simpozionului Centenarul Încoronării

Published

on

Ieri, 22 septembrie, începând cu ora 14.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța au fost deschise lucrările simpozionului PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII.

Președintele asociației organizatoare, SINE QUA NON, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a prezentat proiectul cu același titlu „PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII”, finanțat, pentru al doilea an consecutiv, de Primăria Municipiului Constanța.

Proiectul cuprinde: simpozionul dedicat promovării istoriei orașului Constanța și celebrării Centenarului Încoronării, vernisarea a două expoziții temporare dedicate Familiei Regale a României, lansarea a cinci volume de istorie, tururi ghidate la monumentele arheologice și istorice din Peninsula orașului Constanța, publicarea unui volum omagial ce va fi lansat în ziua de 15 octombrie 2022 – ziua în care se împlinesc exact 100 de ani de la Încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca regi ai României Mari – si spectacolul aniversar dedicat Centenarului Încoronării, organizat în colaborare cu Orchestra Simfonică București si invitații soprana Irina Baianț, actrița Maia Morgenstern, actorul Mircea Rusu și actorul Marius Bodochi.

Joi, au vorbit despre colaborarea cu Asociația SINE QUA NON în acest proiect cultural: dr. Mihail Gorgoi – directorul Muzeului Național Bran, dr. Ramona Mocanu – directorul Muzeului Județean Ștefan cel Mare din Vaslui, dr. Gabriel Rustoiu – directorul Muzeului Național de Istorie Alba Iulia și prof.univ.dr. Marian Cojoc – Facultatea de Istorie din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Advertisement

A urmat momentul lansărilor și prezentărilor de carte, după cum urmează: Florin Müller – Socialism și fascism în România. Către o istorie intelectuală, Cristian Sandache – O istorie a secuilor. Cine știe încotro ne duce destinul, Florian Bichir și Horia Dumitrescu – Sever Bocu (1874-1951). O viață – un ideal – un destin, Florian Bichir – Operațiunea ocultă. Francmasoneria în atenția Securității. Documente strict secrete (1984-1989); Sibel Jindi Alexandru – Relații politico-diplomatice Româno-siriene după Al Doilea Război Mondial (1945-1980). „Levantul” unei alte lumi, Constanța.

Întrucât a fost epuizat stocul volumului Târgu-Mureș 1990: zori însângerate. Conflictele interetnice din 1989-1990 în dosarele CNSAS, scris de Tudor Păcuraru și Florian Bichir, acesta va fi lansat sâmbătă, 24 septembrie a.c., ora 18.00, ca și volumul prof.univ.dr.hb. Gheorghe Onișoru – Stalin și poporul rus … Democrație și dictatură în România contemporană. Premisele instaurării comunismului (vol. I), Stalinismul în România (vol. II).

La simpozion s-au înscris 95 de istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi, muzeografi, arhiviști, bibliotecari etc., din Dobrogea și din întreaga țară, din Ucraina și Republica Moldova. Comunicările au fost organizate pe secțiuni: Istorie veche, Istorie medievală, Numismatică, Istorie modernă și contemporană, Centenarul Încoronării. Lucrările se vor desfășura în zilele de vineri, 23 septembrie a.c., și sâmbătă, 24 septembrie, în intervalele orare 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Vineri, ora 18.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va fi vernisată expoziția temporară Amintiri despre regii și reginele României, iar sâmbătă, de la ora 18.30, expoziția temporară Cărți despre regii și reginele României. Duminică, începând cu ora 11.00, vor fi organizate tururi ghidate la monumentele arheologice și istorice din Zona Peninsulară a orașului Constanța.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt cetățenii municipiului Constanța și cetățenii din Zona Metropolitană Constanța, precum și toți cei interesați de istorie, cultură, regalitate și patrimoniul cultural dobrogean. Prin urmare, toți constănțenii pasionați de istorie sunt invitați să participe, gratuit, la toate activitățile cuprinse în proiect.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions