Connect with us

Actual

2.723 de tone deșeuri miniere toxice, în drum spre portul Constanța?

Maria Ionescu

Publicat

la

În această dimineață, Agerpres a comunicat faptul că autoritățile din Hong Kong au cerut miercuri unei companii de shipping să returneze în România, portul de origine, o navă conținând 123 de containere de deșeuri miniere toxice, informează cotidianul South China Morning Post. Potrivit sursei citate, Departamentul de Protecție a Mediului din Hong Kong a informat că a fost înștiințat marți de transportator că va returna deșeurile în portul Constanța, dar deocamdată nu a precizat data la care va avea loc transportul. „Departamentul de Protecție a Mediului continuă să solicite companiei de shipping un interval de timp precis. Containerele nu pot părăsi terminalul înainte de a fi returnate la destinația de export”, a precizat un purtător de cuvânt. Cele două loturi de containere au ajuns la terminalul de marfă Kwai Chung din Hong Kong după ce autoritățile din Malaezia au dejucat luna trecută tentativele de descărcare a opt containere de deșeuri miniere toxice la Port Klang. Nava cargo OOCL Charleston a revenit sâmbătă la Hong Kong, ultimul său port de plecare. Potrivit unei anchete realizate de cotidianul malaezian Oriental Daily și publicația HK01 din Hong Kong, în luna decembrie 2015 o nava a plecat din România cu 2.723 de tone de deșeuri miniere toxice și între timp a încercat, fără succes, să descarce conținutul în diferite porturi din Asia. Printre porturile unde a încercat să facă acest lucru se numără Shanghai și Xiamen. Încărcătura navei este etichetată drept „mata de cupru”, dar se crede că ar conține substanțe periculoase precum arsenic și cadmiu. Transportatorul responsabil pentru ultima livrare, OOCL, a declarat că lucrează îndeaproape cu Departamentul de Protecție a Mediului din Hong Kong pentru a rezolva această problemă, dar nu a oferit un interval de timp precis.

Autoritățile române nu știu nimic despre acest transport

Pentru a afla mai multe detalii și a vedea în ce măsură declarațiile oficialilor din Hong Kong sunt reale și cunoscute de către reprezentanții instituțiilor românești, am luat legătura cu APMC, dar răspunsul reprezentanților administrației a fost unul sec: ”Nu noi ne ocupăm de astfel de transporturi!” Am încercat să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al Autorității Navale. Nu ne-a răspuns, iar ulterior am aflat că nici nu avea cum să o facă deoarece este în concediu de odihnă și este plecat din țară. Am început să sunăm la Căpităniile care au acces la Marea Neagră. La Mangalia am vorbit cu căpitanul șef al portului, Ion-Mircea Dumitru. El ne-a declarat că nu încarcă containere deoarece adâncimea portului nu permite acest lucru. Deci de la Mangalia nu putea pleca marfa. La Midia am vorbit cu căpitanul șef Florin Șincan. El ne-a declarat același lucru: ”Nu încărcăm containere!” Am luat legătura apoi cu Alexandru Mezei, director căpitan șef de port. Discuția cu el a fost ceva mai lungă dar nu foarte concretă. ”În urmă cu două zile mi-a dat directorul general o temă cu navele care au plecat din Constanța la sfârșitul anului 2015. Există o singură posibilitate, respectiv ca aceste containere să fi fost încărcate pe o navă mai mică, care să le ducă până la Istanbul, iar de aici să fi fost preluate de către o altă navă. Dar stau și mă întreb: de ce nu este dat și numele navei care a transportat aceste containere? OOCL nu mai vine în România din anul 2013, nu mai are linie în Constanța.”, ne-a spus Alexandru Mezei. El însă și-a manifestat încrederea că poate angajații de la mediu știu ceva mai multe. ”NU poți încărca reziduuri fără cunoștința celor de la Mediu. Probabil și Ministerul Mediului din Malaezia a luat legătura cu Ministerul Mediului din România”, ne-a spus Mezei. Dar nu a fost deloc așa! Potrivit Agerpres, aceștia au declarat că nu știu absolut nimic: ”Autoritățile de mediu din România nu au aprobat nici un transfer de deșeuri toxice în Hong Kong și nici nu au fost informate de către autoritatea competentă din țara de destinație despre depistarea unui posibil transport ilegal de deșeuri toxice periculoase provenit din România, au precizat reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).”Agenția Națională pentru Protecția Mediului, desemnată autoritate competență pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenției de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deșeurilor periculoase și al eliminării acestora, nu a aprobat un transfer de deșeuri ‘toxice’ în Hong Kong”, susține autoritatea de mediu. În plus, Agenția subliniază că nu a fost informată de către autoritatea competentă de destinație, respectiv Hong Kong, despre depistarea unui posibil transfer ilegal de deșeuri toxice (periculoase) din România. Să sperăm că pe parcursul timpului vom afla suficiente detalii vizavi de acest transport. Vom reveni!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Poliție RCA false descoperite de polițiștii de frontieră în urma a două percheziții

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa au efectuat două perchiziţii domiciliare, în urma cărora au descoperit mai multe poliţe RCA false, cu diferite perioade de valabilitate şi poliţe RCA, tipizate, în alb.

În cursul zilei de ieri, 3 martie, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat percheziţii domiciliare, în baza unui mandat emis de Judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Constanţa, la sediul unei societăţii comerciale şi punctul de lucru al acesteia, situate pe raza localităţii Coşereni, județul Ialomița.

În urma percheziției efectuate, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor, un laptop, în care erau scanate mai multe poliţe RCA, 12 poliţe RCA cu diferite perioade de valabilitate precum şi 4 tipizate de poliţe RCA în alb.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, cu privire la două persoane, cetăţeni români, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale, iar la finalizarea cercetărilor vor fi dispuse măsurile legale care se impun.”, precizează reprezentanții Compartimentului Purtător de Cuvânt.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mandat european de arestare pe numele unui tânăr din Nicolae Bălcescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al  Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au depistat, în municipiul Constanța, un bărbat, de 24 de ani, din comuna Nicolae Bălcescu, pe numele căruia autoritățile judiciare din Ungaria au emis un mandat european de arestare.

Persoana în cauză este condamnată la 1 an și 8 luni, aceasta mai având de executat 10 luni și 6 zile de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, fapte săvârșite pe teritoriul Ungariei și Austriei.

Bărbatul a fost reținut și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Curții de Apel Constanța, în vederea punerii în aplicare a mandatului de arestare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța. Bărbat depistat de polițiștii de frontieră cu permis de conducere contrafăcut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Băneasa efectuează cercetări cu privire la un cetăţean român, care a prezentat un permis de conducere contrafăcut.

În cursul zilei  de ieri, 3 martie a.c., aflaţi în misiune pe Drumul Judeţean 391 A, în dreptul localităţii Şipote, judeţul Constanţa, polițiștii de frontieră au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în România, la volanul căreia se afla cetățeanul A.C. în vârstă de 33 ani.

Cu ocazia efectuării controlului documentelor, persoana în cauză a prezentat un permis de conducere cu însemnele autorităţilor franceze.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, polițiștii au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că permisul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond specifice unui document  autentic, acesta fiind contrafăcut.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun .”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: