Connect with us

Actual

2.723 de tone deșeuri miniere toxice, în drum spre portul Constanța?

Publicat

la

În această dimineață, Agerpres a comunicat faptul că autoritățile din Hong Kong au cerut miercuri unei companii de shipping să returneze în România, portul de origine, o navă conținând 123 de containere de deșeuri miniere toxice, informează cotidianul South China Morning Post. Potrivit sursei citate, Departamentul de Protecție a Mediului din Hong Kong a informat că a fost înștiințat marți de transportator că va returna deșeurile în portul Constanța, dar deocamdată nu a precizat data la care va avea loc transportul. „Departamentul de Protecție a Mediului continuă să solicite companiei de shipping un interval de timp precis. Containerele nu pot părăsi terminalul înainte de a fi returnate la destinația de export”, a precizat un purtător de cuvânt. Cele două loturi de containere au ajuns la terminalul de marfă Kwai Chung din Hong Kong după ce autoritățile din Malaezia au dejucat luna trecută tentativele de descărcare a opt containere de deșeuri miniere toxice la Port Klang. Nava cargo OOCL Charleston a revenit sâmbătă la Hong Kong, ultimul său port de plecare. Potrivit unei anchete realizate de cotidianul malaezian Oriental Daily și publicația HK01 din Hong Kong, în luna decembrie 2015 o nava a plecat din România cu 2.723 de tone de deșeuri miniere toxice și între timp a încercat, fără succes, să descarce conținutul în diferite porturi din Asia. Printre porturile unde a încercat să facă acest lucru se numără Shanghai și Xiamen. Încărcătura navei este etichetată drept „mata de cupru”, dar se crede că ar conține substanțe periculoase precum arsenic și cadmiu. Transportatorul responsabil pentru ultima livrare, OOCL, a declarat că lucrează îndeaproape cu Departamentul de Protecție a Mediului din Hong Kong pentru a rezolva această problemă, dar nu a oferit un interval de timp precis.

Autoritățile române nu știu nimic despre acest transport

Pentru a afla mai multe detalii și a vedea în ce măsură declarațiile oficialilor din Hong Kong sunt reale și cunoscute de către reprezentanții instituțiilor românești, am luat legătura cu APMC, dar răspunsul reprezentanților administrației a fost unul sec: ”Nu noi ne ocupăm de astfel de transporturi!” Am încercat să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al Autorității Navale. Nu ne-a răspuns, iar ulterior am aflat că nici nu avea cum să o facă deoarece este în concediu de odihnă și este plecat din țară. Am început să sunăm la Căpităniile care au acces la Marea Neagră. La Mangalia am vorbit cu căpitanul șef al portului, Ion-Mircea Dumitru. El ne-a declarat că nu încarcă containere deoarece adâncimea portului nu permite acest lucru. Deci de la Mangalia nu putea pleca marfa. La Midia am vorbit cu căpitanul șef Florin Șincan. El ne-a declarat același lucru: ”Nu încărcăm containere!” Am luat legătura apoi cu Alexandru Mezei, director căpitan șef de port. Discuția cu el a fost ceva mai lungă dar nu foarte concretă. ”În urmă cu două zile mi-a dat directorul general o temă cu navele care au plecat din Constanța la sfârșitul anului 2015. Există o singură posibilitate, respectiv ca aceste containere să fi fost încărcate pe o navă mai mică, care să le ducă până la Istanbul, iar de aici să fi fost preluate de către o altă navă. Dar stau și mă întreb: de ce nu este dat și numele navei care a transportat aceste containere? OOCL nu mai vine în România din anul 2013, nu mai are linie în Constanța.”, ne-a spus Alexandru Mezei. El însă și-a manifestat încrederea că poate angajații de la mediu știu ceva mai multe. ”NU poți încărca reziduuri fără cunoștința celor de la Mediu. Probabil și Ministerul Mediului din Malaezia a luat legătura cu Ministerul Mediului din România”, ne-a spus Mezei. Dar nu a fost deloc așa! Potrivit Agerpres, aceștia au declarat că nu știu absolut nimic: ”Autoritățile de mediu din România nu au aprobat nici un transfer de deșeuri toxice în Hong Kong și nici nu au fost informate de către autoritatea competentă din țara de destinație despre depistarea unui posibil transport ilegal de deșeuri toxice periculoase provenit din România, au precizat reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).”Agenția Națională pentru Protecția Mediului, desemnată autoritate competență pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenției de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deșeurilor periculoase și al eliminării acestora, nu a aprobat un transfer de deșeuri ‘toxice’ în Hong Kong”, susține autoritatea de mediu. În plus, Agenția subliniază că nu a fost informată de către autoritatea competentă de destinație, respectiv Hong Kong, despre depistarea unui posibil transfer ilegal de deșeuri toxice (periculoase) din România. Să sperăm că pe parcursul timpului vom afla suficiente detalii vizavi de acest transport. Vom reveni!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Tânăr din județul Tulcea, reținut pentru că a dat foc unui autoturism

Publicat

la data de

Scris de

În noaptea de 27 spre 28 noiembrie a.c., polițiștii tulceni au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, în localitatea Dăeni, județul Tulcea, se află un autoturism cuprins de flăcări.

În urma sesizării, la fața locului s-au deplasat echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Măcin, în vederea stingerii incendiului și o echipă operativă alcătuită din polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Secției 2 Poliție Rurală Măcin.

În urma evaluării preliminare, pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Măcin au concluzionat faptul că incendiul care a cuprins autovehiculul în cauză a fost provocat cu intenție.

Având în vedere datele și informațiile obținute în cauză, în cursul zilei de astăzi, 3 decembrie, au fost puse în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, în localitățile Dăeni și Ostrov.

În urma activităților desfășurate de polițiști, aceștia au identificat un tânăr, de 21 de ani, din localitatea Dăeni, județul Tulcea, bănuit de comiterea faptei.

”Cercetările în cauză sunt continuate, luându-se măsura reținerii față de tânărul de 21 de ani, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, urmând ca, la data de 4 decembrie a.c., acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu propunere de arestare preventivă.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Tulcea.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

150 de kg de articole pirotehnice, confiscate de polițiștii constănțeni

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii constănțeni desfăşoară, în această perioadă, activităţi pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice. În cursul zilei de ieri, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au identificat 150 de kilograme de articole pirotehnice, deținute în mod ilegal. În cauză a fost întocmit dosar penal.

La data de 2 decembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au identificat, în municipiul Constanța, 2 bărbați, de 21, respectiv 29 de ani, care dețineau și ofereau spre vânzare articole pirotehnice de diferite mărci și categorii, nefiind autorizați în acest sens, materialele fiind depozitate într-un autoturism.

Polițiștii au ridicat, în vederea indisponibilizării, 150 de kilograme de articole pirotehnice (petarde și baterii de jocuri de artificii din categoriile P1, P2, F2 și F3), deținute fără autorizație.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

***

Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile 1 (de exemplu: steluțe, lumânari scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice 2, 3 și 4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă (T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.

Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

– Între orele 24.00-06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

– La o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri;

– La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

– La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

– În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

– Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

– La o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

– Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;

– Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbat din Tuzla, prins la volan FĂRĂ permis de conducere și băut bine. Vezi ce alcoolemie avea

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii constănțeni au constatat o infracțiune la regimul rutier.

În jurul orei 13.30, polițiști din cadrul Postului de Poliție Tuzla au identificat un bărbat, de 53 de ani, care a condus un autoturism pe strada Grădinilor din comuna Tuzla, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule și în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge. Bărbatul în cauză a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: