Connect with us

Societate

Nici ministrul, nici sindicaliștii nu pot schimba conducerea APC!

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Astăzi, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, s-a aflat la Constanța, unde a avut întâlniri importante, la sediul CNAPMC,  dar și la Baza Nautică a CERONAV.
„Principala mea preocupare pentru care am venit la Constanța a fost Portul Constanța. Am avut discuții atât cu cei din conducerea portului, cât și cu reprezentanții operatorilor portuari și ai sindicatelor. Mi s-au semnalat o mulțime de probleme”, a precizat ministrul Dan Costescu în cadrul conferinței.
Un alt punct adus în discuție a fost masterplanul portului. „Masterplanul portului trebuie să fie armonizat cu întreg masterplanul de transport la nivel de țară”, a menționat ministrul.   El s-a referit și la podul de la Agigea, care ba se închide, ba nu se închide. Cu toate acestea, ministrul Costescu nu a avansat nici o dată la care aceasta ar putea fi închis.  „Mai sunt două hobane de schimbat și terminăm. Problema acolo nu e tehnică, este de natură financiară”, a precizat Dan Costescu. El s-a referit și la investițiile ce vor avea loc. „Am făcut o armonizare a listei de investiții care se va axa pe mai multe coordonate. Un prim program va fi operațiunea de dragare, referindu-ne la eliminarea mameloanelor de stâncă ce îngreunează navigația în zonele care au rămas la același nivel ca în anii 70”, a spus ministrul transporturilor. Potrivit afirmațiilor ministrului, această investiție va costa 39 de milioane de euro. Alte 5 milioane de euro vor fi utilizate pentru lucrări de dragare de mentenanță, care va începe în cel mai scurt timp. În cel mult o lună va fi în procedură de achiziție publică. Banii vor proveni de la buget în acest caz.”
Ulterior, întreaga delegație s-a deplasat la sediul Bazei Nautice a Ceronav, aflată pe malul lacului. Aici a susținut o nouă conferință de presă și a fost asaltat de foarte multe întrebări. Dan Costescu, a mai declarat că  DNA a fost sesizată cu privire la conducerea companiei portuare, dar până acum nu s-a primit nici un răspuns. „DNA a primit raportul Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea conducerii Portului Constanţa, după 6 luni a considerat probabil că nu există motive pentru alte demersuri, pentru că nu am primit nici un răspuns din partea lor”, a declarat Costescu. Ministrul a omis să spună că va fi schimbată conducerea portulșu Constanța, dar s-a arătat mulțumit de întâlnirea pe care a avut-o cu  sindicaliştii şi operatorii portuari. „Aşa cum ministrul nu poate schimba conducerea APC, aşa nici sindicaliştii nu pot. Le-am propus să se concentreze pe probleme, nu pe persoane şi cred că sindicaliştii au înţeles să lase în spate logica aceasta a conflictului. Vor apărea însă şi măsuri organizatorice, orice Consiliu de Administraţie aduce un suflu nou. Vor exista modificări ale organigramei”, a precizat ministrul Costescu.

Comments

comments

Societate

Potrivit ministrului Educației, TOATE posturile de director din țară se vor scoate la concurs

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, postul de radio Europa FM l-a avut ca invitat pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Într-o ediție specială, el a spus că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

”Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare. Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor.”, a precizat Cîmpeanu.

Întrebat dacă urmează un proces de  scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori din țara asta, ministrul Educației a spus: ”Cu siguranță, da.”

”Chiar și pentru cei care sunt pe funcții cu concurs, și așa mai departe?”, a întrebat realizatorul Cătălin Striblea.

”Cu siguranță, da. Și obiectivul este să reușim acest lucru înainte de vacanța de vară.”, a precizat ministrul Cîmpeanu, dar a spus că vor fi scoase la concurs atât posturile de director, cât și cele de director adjunct.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță este un lucru foarte clar. Este un principiu care ar face învățământul românesc mai adaptat la dinamica societății”, a spus Cîmpeanu.

Funcțiile de conducere contează și ele foarte mult în reforma pe care ministrul Educației o anunță în sistemul educațional, motiv pentru care el spune că vrea ca toate funcțiile de directori pentru școli să fie obținute prin concurs:

„Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context. Întâi trebuie să clarificăm managementul de sistem, relația dintre minister, inspectorate și scoli. Orice structură depinde în evoluție de calitatea managementului. Este o mare nevoie de profesionalizare a guvernării scolii românești. Trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii în școli. (…) E chiar mai important să ai conduceri bune în școli decât să ai conduceri bune în inspectorate. Obiectivul este înainte de vacanța de vară. În cel mai rău caz, aceste concursuri ar trebui să se organizeze în luna octombrie a acestui an.”, a spus Cîmpeanu, citat de Europa FM.

În plus, ministrul Educației a mai spus că va lua în calcul și titularizarea pe o perioadă determinată a cadrelor didactice.

”Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai și cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?”, a spus Cîmpeanu.

Foto: Europa FM

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Avarie RADET. Fără căldură și apă caldă în cartierul Tomis Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, s-a oprit furnizarea căldurii și a apei calde în cartierul Tomis Nord.

Potrivit unui comunicat de presă al RADET Constanța, din cauza acestei avarii – care a apărut pe rețeaua de transport amplasată pe strada Soveja – nu se pot asigura deocamdată serviciile de termoficare în zona Tomis Nord.

”Echipele de intervenție ale R.A.D.E.T Constanța au început lucrările de eliminare a avariei. Estimăm reînceperea furnizării energiei termice în cursul acestei zile.”, au precizat reprezentanții RADET.

Dispecerat NON-STOP: 0241 616 792

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) Sturion de 140 de kg, descoperit într-o căruță. Peștele avea o lungime de peste 2,5 metri

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră tulceni au depistat în zona de competență doi cetăţeni români care transportau, într-un atelaj hipo, un morun de 140 kilograme.

În data de 04.03.2020, în jurul orei 13.00, poliţiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea, județ Tulcea, acționând în baza unei informaţii, au oprit pentru control, pe raza localităţii Grindu, un atelaj hipo în care se aflau două persoane de sex masculin, în vârstă de 41, respectiv 61 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea.

În urma controlului, polițiștii de frontieră au descoperit, în atelaj, un sturion din specia morun, în stare vie, având greutatea de 140 kilograme şi o lungime de peste 2,50 metri.

Cei doi bărbaţi au declarat că, au pescuit peștele în fluviul Dunărea și intenționau să-l comercializeze.

Peștele a fost redat mediului natural în prezența reprezentanților Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, a polițiștilor de frontieră şi a unuia dintre suspecți.

În cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

Vezi video:

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: