Connect with us

Societate

Nu te joci cu matematica! Cei de la Universitatea ”Ovidius” știu!

Maria Ionescu

Publicat

la

Conferința internațională Workshop on Mathematical Modelling of Environmental and Life Sciences Problems,  ediția a XI-a,  va avea loc la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Ovidius” din Constanța, în perioada 12-16 octombrie 2016.  Organizată în colaborare cu Institutul de Statistică Matematică și Matematică Aplicată „Gheorghe Mihoc – Caius Iacob” al Academiei Române din București, ediţia din acest an este dedicată celei de-a 150-a aniversări a reputatei instituţii de cultură şi ştiinţă. La conferința se vor dezbate teme legate de dezvoltarea și aplicarea unor modele matematice și programe de calcul științific în probleme de mediu și științele vieții. Vor participa cu lucrări peste 50 de specialiști din China, Italia,  Israel, Germania, Norvegia, Cehia, Turcia şi Marea Britanie, 30 din străinătate, dintre care 20 de participanţi în calitate de „Invited speakers“ – cu renume mondial în domeniul Matematicii Aplicate, și 20 din țară.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

(VIDEO) ÎPS Teodosie: Biserica NU se va închide. Nu e a autorităților vremelnice

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, ÎPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului a spus în fața enoriașilor prezenți la slujbă că Biserica nu se va închide.

”Iată, și noi suntem amenințați în aceste zile că, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi! Să luptăm împreună și să ne mărturisim credința. Biserica nu e a celor care sunt autorități vremelnice. Biserica îi aparține lui Dumnezeu și ne aparține și nouă, celor ce ne rugăm. Cei care nu pot și nu știu să se roage pot să spună orice. Dar noi ne ținem rânduiala.”, a spus ÎPS Teodosie.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Spital clinic universitar, în Constanța? Ce propuneri face Universitatea Ovidius

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Universităţii Ovidius din Constanța (UOC) a transmis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) propuneri de finanţare pentru construirea spitalului clinic universitar şi a unui centru regional de excelență în digitalizare, inovare și transfer de tehnologie.

Potrivit rectorului UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, cele două obiective, propuse pentru includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au valoarea totală de 91.700.000 de Euro şi fac parte din Strategia de Dezvoltare Instituțională a UOC.

„Prima investiție propusă spre finanţare către MIPE este o infrastructură medicală de învățământ, cercetare și tratament, pe scurt un spital clinic universitar a cărui construire şi dotare este evaluată la 84.200.000 de Euro”, a precizat rectorul UOC.

La rândul său, decanul Facultăţii de Medicină, conf. univ. dr. Doina Tofolean spune că centrul medical va avea un rol esențial în activitatea academică, prin participarea la studii clinice, cercetare interdisciplinară și transdisciplinară de graniță, beneficiind de contribuția specialiștilor din cadrul celorlalte facultăți ale Universității Ovidius, conform descrierii din fișa de reforme și investiții

„Dacă va fi construit, viitorul spital clinic universitar, denumit de noi centru medical universitar complex, va răspunde atât nevoilor de sănătate publică, din regiune dar și celor de pregătire a specialiștilor din domeniul sănătății, contribuind la rezolvarea problemelor sistemice ale serviciilor medicale din Dobrogea”, a declarat conf. univ. dr. Doina Tofolean.

Proiectul propune o unitate de asistență ambulatorie, o unitate clinică cu facilități minim invazive și o unitate de investigații paraclinice de înaltă performanță, cele trei unități alcătuind un complex integrat și coerent, menit să faciliteze activități de educație și cercetare medicală de excelență.

Serviciile puse la dispoziția populației vor completa oferta celorlalte spitalele publice din județ, portofoliul de domenii medicale selectat fiind corelat și cu programele naționale de sănătate existente, atât cele derulate de Ministerul Sănătății, cât și cele gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Infrastructura propusă va oferi servicii complexe de asistență medicală şi va îmbina îngrijirea preventivă, curativă și paliativă, mutând accentul de la tratament către prevenție. Este vizată și transformarea digitală a serviciilor de sănătate cu instrumente personalizate pentru prevenție și îngrijire centrată pe persoană dar și prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale.

De asemenea, conform propunerii avansate către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, unitatea de asistență medicală ambulatorie va cuprinde cabinete specializate în recuperarea post COVID-19, în cardiologie și neurologie, chirurgie generală și vasculară, oncologie și hematologie, diabet și boli metabolice, gastroenterologie, endocrinologie și alergologie, nefrologie, psihiatrie etc. Unitatea de îngrijire clinică va îngloba secții de anestezie și terapie intensivă, cardiologie (inclusiv intervențională, cu unitate de supraveghere și tratament avansat al pacienților critici) și neurologie, oncologie și hematologie, chirurgie generală, medicină internă, diabet și boli metabolice, reumatologie, gastroenterologie, endocrinologie, alergologie, nefrologie, pneumologie (cu un compartiment de ventilație non-invazivă), îngrijiri paliative, medicină fizică și reabilitare post COVID-19 etc. Unitatea de investigații paraclinice va cuprinde laboratoare moderne de imagistică medicală și radiologie intervențională, de analize medicale, de explorări funcționale (EKG, test de efort, spirometrie, pletismografie, audiometrie etc.), anatomopatologie, bronhologie diagnostică și terapeutică, gastroenterologie diagnostică și terapeutică, fiziokinetoterapie, cardiologie și neurologie intervențională.

Costul total al investiţiei este estimat la 84.200.000 de Euro, pentru întreaga perioadă de implementare 2021 – 2026.

Cel de-al doilea obiectiv de investiții din cadrul Strategiei de Dezvoltare Instituțională, pentru care Universitatea Ovidius a depus o fișă de reforme și investiții ca propunere pentru PNRR, este crearea unui Centru regional de excelență în transformare digitală, inovare și transfer de tehnologie, în cadrul UOC.

Referitor la acest proiect, propus pentru finanţare prin PNRR, prorectorul pentru Cercetare și inovare, prof. univ. dr. Mihai Gîrţu, spune că vizează formarea unei rețele de cel puţin şapte centre care să se integreze într-un sistem coerent de inovare la nivel național, deschis către colaborarea cu ecosistemele de inovare ale celorlalte state membre ale UE.

„Centrul de excelență în transformare digitală, inovare și transfer de tehnologie poate fi dezvoltat în jurul unei universități, care joacă rolul de orchestrator și centru de competențe şi colaborează cu organizații cu roluri și atribuții complementare, relevante pentru îndeplinirea misiunii sale: asociații patronale reprezentative pentru mediul de afaceri regional, camere de comerț, asociații reprezentative pentru administrația locală/regională, firme de consultanță cu experiență în digitalizare, inovare și antreprenoriat, clustere reprezentative la nivel regional”, a subliniat prof. univ. dr. Mihai Gîrţu.

Centrul de excelenţă şi inovare va permite studenților să dobândească abilități și competențe profesionale și transversale cerute de angajatori prin colaborare transdisciplinară pentru elaborarea și implementarea unor proiecte generate de nevoile firmelor și comunităților regionale, creând specialişti cu competenţe multilaterale.

De asemenea, în misiunea Centrului de excelență în transformare digitală, inovare și transfer de tehnologie se încadrează furnizarea de servicii de formare a competențelor digitale și de consultanță tehnică precum și facilități de experimentare la standarde europene, cu scopul stimulării transformării digitale și tranziției la economia circulară a agenților economici și a entităților publice din regiunile vizate.

În cadrul centrului vor fi oferite cursuri de formare privind protejarea proprietății intelectuale și valorificarea rezultatelor cercetării, cultura antreprenorială și a inovării, precum și consultanță tehnică, juridică, financiară pentru implementarea proiectelor de transformare digitală sau de dezvoltare durabilă ale firmelor sau autorităților locale și regionale.

Costul total al invstiţiei, pentru întreaga perioadă de implementare (2021 – 2026) este estimat la 7.500.000 de Euro.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

A murit Adi Bărar, fondatorul trupei Cargo

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Fondatorul trupei Cargo, Adi Bărar, a murit astăzi. El fusese internat în spitalul din Timișoara cu Covid – 19, în data de 23 februarie.

Vestea au dat-o colegii săi, pe pagina oficială a trupei Cargo. Iată ce au scris:

”Așa intens cum a trăit toată viața pe scenă, alături de public, înconjurat de gândurile voastre bune, așa a luptat până azi!
Dumnezeu să te odihnească, Adi Bărar! 15.01.1960 – 08.03.2021.
” Și de-o fi și eu să mor/ Nu vreau să vă întristați!/ Să cântați și să jucați, până în zori… / Și dacă din când în când/ O să mă primiți în gând/ VOI FI APROAPE DE VOI!”

Adi Bărar s-a născut la Timișoara în data de 15 ianuarie 1960 și a început să cânte la vârsta de 9 ani. A fost chitarst, compozitor, textier și producător.  Bazele trupei Cargo le-a pus în anul 1985.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: