Connect with us

Societate

O fi satul lui Allah, dar Fântâna Mare rămâne tot fără apă!

Maria Ionescu

Publicat

la

Probabil că există multe localități, mai mult sau mai puțin izolate, în această țară în care lispurile de tot felul sunt braț la braț cu localnicii. Există foarte multe sate, inclusiv în județul Constanța, în care oamenii sunt nevoiți să fure lemne din pădurile din jur pentru a nu muri de frig iarna. De asemenea, sunt multe localități în care locuitorii sunt nevoiți să cerșească o bucată de pâine pentru a supraviețui. Ca să nu mai spun despre bolnavii care ajung cu chiu cu vai, cei care ajung, în cabintele medicale pentru a-și trata bolile. Dar sunt mulți care mor cu zile deoarece trăiesc ca pe vremea bunicilor și-și spun: ”asta este”! Atâta i-a fost dat să trăiască. Am văzut sate situate la numai câțiva km de o șosea națională în care nu se pătrunde nici cu autoturismele pe timp de ploaie. Noroiul este atât de mare încât nu se poate circula. Din păcate, în România noi trăim astfel de lucruri care străinilor li se par de multă vreme uitate. Nu, în țara noastră, în unele localități se trăiește la fel de greu ca și pe vremea Războiului de Independență. Sau poate mai greu, pentru că între timp pretențiile locuitorilor au crescut. În urmă cu vreo patru ani am călcat pentru prima oară în viața mea într-un astfel de sat. Bine, recunosc, poveștile auzite de la oamenii din jur m-au fascinat și m-au determinat să uit problemele cotidiene cu care se confruntă. Nădăjduiam, însă, că de-a lungul timpului lucrurile s-au mai schimbat și că oamenii din satele Fântâna Mare și Tufani, ambele situate în comuna Independența, o duc ceva mai bine. Da, o duc mai bine cei mulți care au renunțat la statutul de țăran muritor de foame și au optat pentru o viață mult mai bună în alte țări. Sunt mulți cei care au plecat pentru a trăi omenește, dar din când în când revin acasă și se crucesc parcă și mai rău decât înainte de a da cu ochii de civilizație de ceea ce găsesc în bătătura părinților și a rudelor.

Bașpunar, satul fără apă

baspunar intrare satÎn județul Constanța există unicul sat din România în care trăiesc doar musulmani. Intenția de a transforma localitatea în muzeu în aer liber a rămas doar la stadiu de proiect. Venind dinspre satul Independența, Fântâna Mare (Baspunar, cum îl numesc localnicii) apare în fața ochilor ca o uriașă lingură. Satul este parcă așezat într-o groapă de dimensiuni impresionante. Viața aici se desfășoară într-un ritm propriu; nici prea repede, nici prea încet. Un ritm impus de tot ceea ce este în jur, într-o armonie perfectă. Cârdurile de gâște care întâmpină pe oricine încă de la intrarea în sat se mișcă precum niște balerine gata să susțină primul spectacol al vieții lor. Turmele de oi și cirezile de vaci se plimbă molcom pe ulițele aproape pustii ale satului. Liniștea este spartă din timp în timp, aproape cu brutalitate, de chemarea la rugăciune, la geamie. Foșnetul istoriei se simte în aproape toate satele dobrogene; este suficient să te oprești o clipă în loc și să asculți șuierul vântului pentru ca zgomotele iataganelor meșteșugit mânuite de ieniceri și spahii să îți răsune în urechi. Însă singurul loc din această țară în care vei auzi vorbindu-se turcește saă tătărește în orice direcție ai dori să te îndrepți este la Fânâtana Mare. Bătrâni și tineri, femei și copii își duc zilele departe de forfota marilor orașe, de civilizația din ce în ce mai avansată din alte comune, inclusiv dobrogene. Oamenii de aici trăiesc după aceleași reguli de sute de ani, de parcă menirea lor ar fi aceea de a reaminti tuturor că Imperiul Otoman a trecut și pe aici, a stăpânit pentru câteva sute de ani aceste locuri și a lăsat urme adânci, inclusiv mulți, mulți urmași care să ducă tradiția mai departe. Istoria satului se pierde în negura timpului, însă bătrânii spun că Baspunar este mai vechi de 2000 de ani; cert este că satul este atestat documentar doar din secolul al XII-lea. Aici trăiesc câteva sute de persoane, în 120 de gospodării.

Poveștile spuse de localnici sunt fascinante

baspinar2În urmă cu sute de ani, satul era sus, pe deal. Și sătenii de atunci, ca și cei de acum, sufereau mult din cauza lipsei unei surse de apă. Unul dintre localnici, Sebatin Memet, ne-a declarat: “Într-o zi, taurul unui sătean a venit acasă mocirlit din cap până în picioare, semn că a dat de un izvor de apă. Așa că, stăpânul lui s-a hotărât să-l urmărească. A doua zi s-a luat după taur și a ajuns la izvor. După aceea, toți sătenii au coborat în vale, să fie aproape de izvorul acesta” – povestește Sebatin Memet. Istoria satului se împletește cu cea a fântânii care curge neîncetat de sute de ani. Această cișmea, atestată documentar din anii 1800, este singura sursa de apă de băut din sat. De aici se aprovizionează cu apă, atât pentru uzul propriu, cât și pentru gătit și spălat, dar și pentru adăparea animalelor din gospodărie întreaga suflare a satului. Oamenii din Bașpunar nu pot beneficia nici măcar de banalele mașini de spălat rufe, din lipsa apei curente! Sătenii sunt, în marea lor majoritate, săraci. Trăiesc din creșterea animalelor cultivarea pământului și din pensii. 60% sunt pensionari, iar tinerii, șomeri. Mulți dintre ei au plecat în străinătate, pentru a-și găsi de lucru și a avea un trai decent. Locuitorii din Bașpunar sunt măreți în sărăcia lor – nu cerșesc nimănui nimic, nu fură, nu se bat. Aici nu există infracționalitate. Continuă să trăiască după reguli păstrate de sute de ani. Cele mai multe case sunt foarte vechi, construite în stil turcesc arhaic, din chirpic, cu două camere și bucătărie alături, cu cerdac și cu gard făcut din piatră. Piatră care aici se găsește din belșug. Dar sătenii nu pot săpa nici o fântână pentru că dau de nisip. Au săpat aproape 10 metri în speranța că vor da de apă, dar au ajuns tot la nisip – iar asta numai în vale, în plan cu șoseaua care străbate localitatea. Ceva mai sus, dacă sapă dau de piatră! Din fericire, naturii nu-i pasă de nici o culoare politică. Ea permite în continuare apei care curge neîncetat de sute de ani să fi izvorul vieții locuitorilor din satul Baspunar.

Ce fac autoritățile locale?

cristea gascanIndependența este singura comună din județul Constanța care are ca cetățean de onoare un demnitar american. Este vorba despre fostul ambasador James Rosapepe, care în anul 2001 a vizitat această localitate. Nu știu ce sprijin ar putea acorda politicianul din SUA, dar cred că dacă autoritățile locale s-ar implica pe toate planurile pentru a rezolva problema apei ar reuși. Vă reamintesc că Rosapepe este la al patrulea mandat de senator în Senatul statului Maryland și se ocupă de comisiile de educație, sănătate și mediu ambient. A fost reales de trei ori și ocupă în continuare această funcție. Deci nu este fiștecine și eu cred că ar putea fi abordat fie și pentru faptul că este cetățean de onoare al acestei comune. Până atunci, însă, fostul primar al comunei, Cristea Gâscan, a avut o serie de intervenții pentru a reuși aducerea apei în comuna, dar nu a putut face aproape nimic. Am încercat să stăm de vorbă și cu actualul ales al comunei, Ștefan Marius, care ne-a spus că nu se poate face nimic deocamdată pentru că nu sunt bani. Comuna Independența are cinci sate, iar în două dintre ele, Fântâna Mare și Tufani nu există apă curentă și, firește, nici canalizare. Și suntem în anul 2016! Potrivit purtătorului de cuvânt al RAJA SA, Irina Oprea, alimentarea cu apă a celor două localități este prinsă în Programul Operațional Infrastructură Mare, program care se derulează până în anul 2020. Dar nu a putut să îmi spună când anume se vor apuca autoritățile de treabă. Astăzi am vorbit, din nou, cu primarul Ștefan Marius, care ne-a declarat că în cursul zilei a primit la Primărie o parte din documentația pentru tragerea apei, pentru o stație de clorinare. Deși nu știe când vor putea începe lucrările el ne-a declarat: ”Tot ce vreau este ca lucrările să fie demarate!” Rămâne de văzut când se va întâmpla acest lucru.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Cărți și manuscrise de valoare inestimabilă, găsite în România. Vezi de unde au fost furate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urma cooperării judiciare internaționale cu autoritățile din Marea Britanie și Italia, au fost descoperite, în județul Neamț, cărți și manuscrise vechi în valoare de peste 2.500.000 de lire sterline, susceptibile a fi fost sustrase din Londra.

Cărțile includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei și ale omului de știință Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol Francisco Goya.

La data de 16 septembrie 2020, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu sprijinul I.P.J. Neamț, au efectuat o percheziție domiciliară, în județul Neamț, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Marea Britanie.

În urma activității desfășurate, au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din Anglia, în perioada 2017 – 2019.

Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit.

Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt arestate preventiv în Anglia.

Activitățile au fost derulate în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT BROOKS), constituite între autoritățile judiciare din România, Anglia și Italia, iar ancheta s-a desfășurat sub egida EUROJUST, cu sprijinul EUROPOL.

Activitatea de cooperare investigativă internațională a beneficiat de sprijinul  EMPACT prioritatea infracțiuni contra patrimoniului. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalității organizate, în perioada 2018-2021.

Informații de background

Amintim faptul că, la data de 25 iunie 2019, polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 28 de percheziții în România, în cadrul unei acțiuni ce avut loc simultan și în Anglia și Italia, pentru destructurarea unei grupări infracționale. Perchezițiile de atunci au avut loc în județele Iași, Neamț, Suceava, Brașov, Bihor și municipiului București.

Membrii grupării erau bănuiți de comiterea mai multor furturi din societăți comerciale și depozite amplasate în special în Anglia (14 fapte comise), dar și în alte state din UE.

Polițiștii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane fiind audiate.  În urma activităților desfășurate, au fost descoperite mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite și măsuri asigurătorii. Au fost reținute 4 persoane, iar față de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor.

În cadrul echipei comune de anchetă, au fost desfășurate activități inclusiv pe teritoriul Angliei și Italiei.

În cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operațional de comandă unde au fost prezenți câte un reprezentant al celor trei state din echipa comună de anchetă, care au coordonat de la acel nivel activitățile desfășurate în cadrul acțiunii comune.

De asemenea, la acțiunea desfășurată în România, au fost prezenți analiști din cadrul Europol, care au sprijinit activitățile efectuate de polițiștii români prin birourile mobile.

La acțiunea desfășurată în România au participat peste 130 de polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Institutului Național de Criminalistică și din structurile de investigații criminale și criminalistică din inspectoratele de poliție județene Neamț, Iași, Suceava, Brașov și Bihor.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Echipa comună de anchetă a fost constituită la nivelul EUROJUST, în anul 2017, de autoritățile judiciare române și britanice, iar ulterior a aderat și Italia, de la data respectivă fiind efectuate mai multe activități de investigare și cercetare penală și cooperare polițienească internațională.

Pe parcursul anchetei, au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Festival turco-tătar Sabantoi 2020. Iată ce manifestări au loc în sudul litoralului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Uniunea Democrată Tătară  cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Asociația Community Aid Romania, Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia, Ambasada Republicii Kazakhstan în România şi Asociaţia Culturală Mehmet Niyazi organizează evenimentul internaţional Sabantoi, în perioada 18-20 septembrie 2020.

Potrivit conducerii Uniunii Democrate a Tătarilor din România, anul 2017 a reunit 4 ţări, în 2018 au participat reprezentanți din 10 ţări, iar anul trecut participarea a fost mult mai mare.  Au fost reprezentanți din 15 ţări şi peste 5.000 de  vizitatori.

Anul acesta, deşi există confirmarea a 25 de ţări încă din septembrie 2019, din cauza pandemiei doar 7 ţări vor reuşi să ajungă la cel mai mare festival interactiv din România.

”Festivalul a devenit o tradiţie, este deja la a 4-a ediție, doar că, în acest an ne limităm la doar 4 ore în ziua de 20 septembrie 2020, interval orar 14.30 – 18.30 (plaja Turquoise din Venus Mangalia).

Puteți: călări, trage cu arcul, savura bucătăria turco-tătară, participa la unul din cele 7 jocuri și, puteți chiar câștiga premiile simbolice puse în joc!

Trebuie doar să respectăm, conform legii, distanțarea fizică și regulile de stopare/limitare a răspândirii coronavirusului!”, a precizat președintele UDT, Naim Belgin.

Evenimentul include şi Festivalul Filmului Kazakh, iar filmele care vor putea fi vizionate sunt: “Hanatul Kazakh: Tronul de Aur” şi “Fântâna adâncă”: ambele subtitrate în limba română.

Program: 18.09.2020 – 19.30 şi 19.09.2020 – 19.30, locație: Teatrul de Vară Neptun.
Intrarea este LIBERĂ!

”Mulţumim pentru sprijinul acordat  tuturor celor care iubesc cultura, tradiţiile, şi sportul! Vă mulţumim!”, a spus Naim Belgin.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Zero Gravity Dimension, un proiect cultural de succes sub cupola Planetariului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Epidemia de coronavirus nu poate opri arta. Proiectele culturale continuă cu succes, respectând toate restricțiile impuse pentru a preveni răspândirea bolii.

Așa se întâmplă și cu Zero Gravity Dimension, organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu. Proiectul a debutat pe 7 septembrie și presupune organizarea a zece reprezentații ale spectacolului de teatru pentru tineret „Zero Gravity Dimension”. Reprezentațiile se difuzează online și mai pot fi vizionate pe pagina de Facebook „Zero Gravity Dimension”, în zilele de 17, 21 și 22 septembrie 2020, începând cu ora 20:00.

„Am avut, la fiecare reprezentație online, sute de spectatori, cu mult mai mulți decât am fi putut avea dacă am fi susținut reprezentațiile cu public, în Planetariu, așa cum era conceput inițial proiectul. Audiențele record înseamnă că oamenii au nevoie în continuare de teatru, de artă, în general, și ne bucurăm că le putem oferi ce-și doresc, chiar și în aceste condiții dificile din vremuri de pandemie. Pe de altă parte, ne-au lipsit energia, căldura și emoția pe care ni le-ar fi transmis spectatorii, dacă reprezentațiile ar fi putut fi susținute cu public în sală, mai ales în condițiile speciale oferite de incinta de la Planetariu.”, a spus Georgiana Rusu, organizator al evenimentului.

Spectacolul „Zero Gravity Dimension” spune povestea a patru elevi eminenți care câștigă un concurs internațional de robotică și primesc drept premiu o vizită la N.A.S.A. Însoțiți de doi profesori și de robotul cu care au câștigat concursul, cei patru vizitează un centru de lansare a rachetelor și, dintr-o eroare de programare, pornesc în cosmos la bordul unei capsule spațiale.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), aria tematică: „Artele spectacolului – Teatru”. Buget total: 113.500 lei (85.000 lei finanțare A.F.C.N., 28.500 lei contribuție proprie a beneficiarului).

Parteneri: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Comitetul Județean al Părinților Constanța, Asociația Elevilor din Constanța și compania de transport auto Business Class Tour.

Regia: Iulian Enache

Scenariul: Cristiana Bojthe Keresztes

Muzica: Adrian Mihai

Scenografia: Lăcrămioara Dumitrașcu

Casting: Lui’s Events

Distribuția: Andu Axente, Alexandru Medveghi, Anais Agi-Ali, Beatrice Georgiana Marciuc, Gabriel Roșu, Andrei Calu

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: