Connect with us

Societate

Ne subminăm propriul viitor! Discrepanțe uriașe în educație, sesizate de prea puțină lume!

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Dacă nu aveam oportunitatea să merg prin mai multe sate ale județului Constanța nu mi-aș fi permis să scriu ceea ce voi scrie, dat fiind faptul că m-aș fi limitat la cunștințele pe care mi le oferise orașul. Iar astea erau cât de cât mulțumitoare. Bine, afirm acest lucru gândindu-mă la rezultatele uimitoare pe care le-au obținut la olimpiadele internaționale elevii români, la numeroasele concursuri la care participă tinerii constănțeni și de unde mai primesc și premii, la dotările școlilor din oraș, la calitatea cadrelor didactice. Este foarte important să spun că am fost deosebit de impresionată de momentul în care o școală din municipiu a donat băncile și scaunele ceva mai vechi unei școli amărâte din localitatea Vadu. Adică, se poate! Totul este să ne gândim, să ne adunăm și să facem donații. Fiți siguri că avem cui să le oferim! În fine, sunt atât de mulți factori care ar trebui luați într-o astfel de discuție încât, cu siguranță, nu mă voi referi la toate lucrurile pe care le fac elevii. Pe de altă parte, sunt contrariată de elevi care au obținut note de peste 9 la finalizarea clasei a VIII-a, dar nu au reușit să obțină peste 5 la examenul de admitere la liceu. Sau de cei care au finalizat cu brio licee din țară, de la sate sau chiar din orașe, dar nu au reușit să-și ia examenul de bacalaureat. Ce e însă cert este faptul că în ultimii peste 26 de ani care au trecut de la revoluția din decembrie 1989 stăm din ce în ce mai prost cu situația școlară. Bine, sunt extrem de multe domenii în care stăm ca pe ghimpi și ne mai și înțepăm! Dar acum ne referim la școală și la cei foarte mulți copii care o abandonează. Din varii motive!

 Avem foarte mulți copii care nu au fost la școală

“Sunt 40.000 de copii cu vârste între 6 şi 15 ani care nu s-au dus la şcoală nici o zi. Au stat acasă sau uneori pe stradă, fără să facă nimic, fără să înveţe nimic. Este vorba despre ceea ce noi la UNICEF numim o “urgenţă tăcută”. E tăcută pentru că nu produce titluri răsunătoare de presă, nu deschide jurnalele de ştiri, dar este o urgenţă pentru că aceşti copii îşi pierd copilăria şi pierd şanse şi momente importante, iar România îşi subminează propriul viitor. Este deci nevoie să se facă toate demersurile pentru ca toţi copiii să meargă la şcoală, să primească educaţie de calitate, să obţină o calificare ca să devină mai târziu cetăţeni care să producă şi să sprijine astfel dezvoltarea României”, a spus Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România. Discursul reprezentantului UNICEF a avut loc în anul 2012, dar să nu vă imaginați că timpul care s-a scurs de atunci a avut schimbări benefice. Dimpotrivă! Parcă sunt și mai mulți copii care nu merg la școală din foarte multe motive. În primul rând nu merg pentru că școala nu îi atrage. Nu a avut cine să-i învețe atracția școlii, a scrisului și a cititului. În al doilea rând, foarte mulți nu merg la cursuri pentru că nu au cu ce să se încalțe și să se îmbrace. Iar uneori afară este frig, sunt noroaie cât casa sau ulițele satului s-au împotmolit. În al treilea rând, este obligatoriu ca cineva să le insufle dragostea pentru citit, pentru învățat, pentru studiu în general. Și cine poate fi acea persoană la țară, departe de lumea dezlănțuită care se joacă cu pockemoni și stă bălăcită pe plajă de dimineața până seara?!  Familia și cadrele didactice! Eventual Primăriile, care vin cu bani, că și acest lucru este foarte important. Dar să nu vă imaginați că mersul la școală, pur și simplu, pentru a nu se pierde alocațiile sau alte venituri pe care statul le oferă, educă toți copiii. Nu! Îi educă doar pe cei care își doresc acest lucru, care speră că viața lor se va schimba în viitor pentru că aprofundează studiile în diferite domenii.

Județul Constanța pare a fi privilegiat

 Am încercat să luăm la rând cât mai multe primării din comunele constănțene pentru a ne face o imagine cât mai elocventă a fenomenului despre care vorbim. Am stat de vorbă cu primarul comunei Cuza Vodă, comună în care știam că locuiesc multe familii de etnie rromă, mai puțin interesată de școală. Și am avut surpriza să aflăm că procentul de abandon școlar este foarte mic. Primarul Viorel Dulgheru ne-a spus că: ”Abandonul la noi nu este foarte ridicat. Știți că avem multe familii cu natalitate ridicată, avem în jur de 800 de copii care merg la școală și la grădiniță. Potrivit datelor oficiale, rata de abandon școlar este de 3,45%”, potrivit spuselor alesului local. Surprizele au continuat să se țină lanț în momentul în care am contactat primari din comune îndepărtate ale județului, în care îmi imaginam că abandonul școlar este la el acasă. Surpiză, însă. În comuna Dobromir, unde știm că sunt sate în care locuiesc mulți musulmani (potrivit recensământului, mai bine de jumătate din populație este de etnie turcă sau tătară) amărâți, am găsit un secretar de primărie foarte mândru de ceea ce se întâmplă în școli și grădinițe. ”Noi nu avem copii care să abandoneze școala. Știți că există tichetele valorice pe care părinții le primesc doar dacă merg copiii la școală. În plus, beneficiază de alocație suplimentară, așa că își trimit cu toții copiii la școală. Chiar dacă mai lipsesc, o fac pentru o zi sau două” – ne-a spus Stănuța Iana, secretar al Primăriei. Nici în comuna Topalu nu am găsit copii care să-și fi abandonat școala sau cursurile de la grădiniță. Primarul Valentin Stanciu ne-a spus că, din câte știe el, doar doi copii au abandonat grădinița, dar în rest nu are probleme de acest gen. Să înțelegem așadar că UNICEF nu are date reale sau că primarii nu sunt foarte bine informați în ceea ce privește copiii din localitățile în care au fost aleși?  Dar, de fapt, nu trebuie să ne mire aproape nimic din ce se întâmplă astăzi în țara noastră.

Cu ceva vreme în urmă aveam proiecte pilot pentru abandon

În urmă cu vreo doi-trei ani, a fost demarat de către ISJ Constanța proiectul-pilot privind reducerea abandonului şcolar, prin care diriginţii şi învăţătorii trebuia să facă vizite la domiciliile elevilor care se aflau în risc de a renunţa la şcoală. Iată ce spunea la acel moment Răducu Popescu, inspector școlar general: „După prima etapă în care s-a fixat grupul-ţintă şi au fost convocaţi părinţii stabilindu-se astfel vizitele la domiciliu cu acordul lor, s-a realizat un grup de 642 de elevi aflaţi în 454 de familii. În luna februarie, s-au realizat 189 de vizite la domiciliu şi 227 de vizite au fost realizate în luna martie. În etapa a doua, ne propunem reducerea numărului de absenţe nemotivate, îmbunătăţirea comportamentului elevilor în mediul şcolar, diminuarea manifestărilor violente, ameliorarea situaţiei la învăţătură în semestrul al II-lea, o comunicare mai bună între şcoală şi familie, implicarea elevilor în activităţi extracurriculare”, a declarat inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu. Nu știm în ce măsură s-au schimbat lucrurile, dar eu tind să cred că nu se puteau modifica radical într-un timp atât de scurt. Nu în unele cartiere din Medgidia, Cernavodă sau chiar Constanța, nu în satele în care mulți copii nici măcar nu sunt declarați la naștere.

De ce nu oferă primăriile date concrete?

Mi-am adus aminte de cartierele rău-famate care există în mai toate orașele din județ și am realizat că edilii nu prea știu cum stau lucrurile pe acolo. În municipiul Medgidia, spre exemplu, există două zone în care pătrund prea puțin autoritățile, inclusiv cele școlare. Este vorba despre Ali-Baba și Siloz. Este greu de spus câți copii ar trebui să fie la școală dar stau acasă pentru că nu-și permit luxul de a fi elevi. Și asta în pofida faptului că, pe vremea primarului Dumitru Moinescu aici au existat două programe, ”Fă un copil fericit!!” și ”A doua șansă!”, prin intermediul cărora în jur de 200 de copii își puteau permite să meargă la școală beneficiind de fonduri din bugetul primăriei. Ei primeau rechizite și îmbrăcăminte pentru a începe cursurile. Mai știu, de exemplu, faptul că există atât de multe familii dezmembrate sau cele în care bătăile sunt la ordinea zilei, motiv pentru care copiii sunt lăsați în plata Domnului. Și am realizat că multe dintre primării nu dețin date exacte despre copiii care nu merg la școală. Nu neapărat pentru că nu și-ar dori acest lucru, ci pentru că în anumite situații copiii nu au nici măcar acte de identitate. Și atunci firește că cine nu s-a născut și scriptic nu trebuie să respecte regulile societății în care trăim. Da, ne-am schimbat radical modul de a fi. Acum există programe speciale pentru a ne trimite cu toții copiii la școală, dar este obligatoriu ca și noi să facem toate eforturile necesare pentru a realiza acest lucru. Dar ce poate să facă o familie cu 5-6 copii care trăiește în vecinătatea unei localități amărâte? Vă reamintesc că, în anul 2014, prin luna septembrie, fostul premier al României, Victor Ponta, declara că el nu știe nici un copil care să nu aibă un telefon mobil sau un smartphone. Așa că, de ce să ne mai mirăm că atât de puțină lume știe cum stau lucrurile și mult mai puțină încearcă să se implice în vreun fel. Lucrurile  nu se prea  văd din fotolii, stând la birou, și aici nu mă refer strict la fostul premier, ci la mulții parlamentari ai țării, la șefii de Consilii Județene și, nu în ultimul rând, la angajații de la primării, care ar trebui măcar să aibă habar că ceva nu este în regulă.  Eu măcar mă pot declara mulțumită că am stat de vorbă cu un senator de Constanța care chiar știa cum stau lucrurile și văzuse o grămadă de familii amărâte. Păcat că, de unul singur nu poți face nimic, niciodată. Poți doar încerca, dar ai nevoie de sprijinul celor din jur. Chiar dacă ei nu au cunoscut vreodată un copil sărman! Asta nu înseamnă că aceștia nu există, în imediata noastră vecinătate.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

TEDxConstanța 2020: Perspectives. Our future!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu ocazia celei de-a cincea ediții TEDxConstanța de la malul mării, te invităm să ni te alături și de data aceasta. Anul 2020 s-a dovedit încă de la început unul dur. Având în vedere acest lucru, credem că un eveniment TEDx axat pe tema pe care o propunem se află în conformitate directă cu starea reală a contextului global și ar putea la fel de bine să ne ghideze prin aceste vremuri dure atunci când devenim mai conștienți de forma noastră tranzitorie. Conștientizarea fragilității umane ne oferă noi perspective, ne dă șansa de a schimba lucrurile și de a avea parte de un final diferit și favorabil nouă ca oameni, atât împreună, cât și individual pe plan personal și profesional. Omul a sfidat multe legi de-a lungul anilor și a reușit să se ridice din cenușă asemenea păsării Phoenix, iar acum, într-un punct de cotitură, trebuie s-o facă din nou, iar noi am ales momentul: 3 Octombrie 2020. Pentru siguranța voastră și a celor dragi vouă, ne-am decis să vă ușurăm participarea mutând totul online. Pentru mai multe detalii cu privire la participarea voastră în cadrul evenimentului vă așteptăm pe www.tedxconstanta.ro. Nu pierde oportunitatea care îți poate schimba viața! Salvează-ți un loc, ocupă-l și ascultă! O nouă perspectivă îți poate lumina calea.

„În 2020, Ediția a 5-a TEDxConstanța ne aduce provocări în plus la nivel organizatoric și, în același timp, și oportunități: ne adresăm unui public mai larg și pentru prima data avem și 2 vorbitori internaționali!” a declarat Cornel Marcu, deținătorul licenței de organizare a evenimentului TEDxConstanta. Tot acesta adaugă: „Tema de anul acesta sperăm să aducă participanților un plus extraordinar: ideea că schimbarea perspectivelor ne ajută să ne adaptăm, implicit să mergem mai departe și într-un fel special, să ne ofere unghiuri importante despre cunoașterea noastră și a celorlalți!”.

Pe data de 3 Octombrie 2020 te așteptăm să iei parte la evenimentul anului. Vino să asculți ce au de spus vorbitorii TEDxConstanța. Ediția de anul acesta vă va uimi în adevăratul sens al cuvântului. Printre vorbitorii ce vor ocupa locul de pe covorul roșu TEDx se află Ciprian Stănescu (Co-Fondator, Social Innovation Solutions), Răzvan Popescu-Mirceni (director al S.E.O.P.M.M), Dan Amariei (vocalist al trupei OCS), Cristina Tartău (arhitect și supraviețuitor COLECTIV), Alina Greavu (aka ALUZIVA), Teia Ciulacu (fondatoare a Asociației ViitorPlus), Clemente Cappello (antreprenor) și Bîlbă Anca (psihoterapeut), dar lista nu se oprește aici. Pentru a vedea lista completă accesează www.tedxconstanta.ro și verifică ce noutăți au mai apărut.

Parteneri: BANCA TRANSILVANIA, OIL-Terminal, Argus Constanta, Dobrogea, AYG Romania, Leadership Today și  MindEvolution.

Despre TEDx

Un eveniment TEDx este o întâlnire locală unde se alternează discursuri live și clipuri înregistrate la conferințele TED. Evenimentele TEDx sunt planificate și coordonate independent, pe conceptul de la comunitate la comunitate. Fiecare eveniment este dezvoltat independent, fiind unic la nivel de conținut și design, dar totodată, cu caracteristici comune. Un eveniment TEDx este organizat de voluntari din comunitatea locală și, ca orice alt eveniment TED, nu conține nici o urmă de agendă comercială, religioasă sau politică. Scopul evenimentului este să reprezinte o scânteie pentru conversații, conectare și comunitate. Toate evenimentele TEDx prezintă probleme variate și o diversitate de voci din mai multe discipline.

Despre TED

„TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. TED în sine se distinge de alte conferințe. Este vorba despre discursuri de 18 minute, sau mai puțin, ce abordează cu pasiune unele dintre cele mai inovative idei de pe planetă. Vorbitorii TED și TEDx abordează cele mai dure întrebări ale umanității, încercând să răspundă cu inovație, spirit întreprinzător și optimism. TED este o suită de discursuri scurte, pregătite cu atenție, demonstrații și performanțe ce concentrează o idee și o gamă largă de subiecte pentru a promova învățarea, inspirația și curiozitatea spre a provoca o serie de conversații care contează cu adevărat. TED este o serie de conferințe globale inițiată în Statele Unite în 1984, organizate pentru a răspândi ideile ce merită promovate.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cărți și manuscrise de valoare inestimabilă, găsite în România. Vezi de unde au fost furate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urma cooperării judiciare internaționale cu autoritățile din Marea Britanie și Italia, au fost descoperite, în județul Neamț, cărți și manuscrise vechi în valoare de peste 2.500.000 de lire sterline, susceptibile a fi fost sustrase din Londra.

Cărțile includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei și ale omului de știință Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol Francisco Goya.

La data de 16 septembrie 2020, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu sprijinul I.P.J. Neamț, au efectuat o percheziție domiciliară, în județul Neamț, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Marea Britanie.

În urma activității desfășurate, au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din Anglia, în perioada 2017 – 2019.

Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit.

Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt arestate preventiv în Anglia.

Activitățile au fost derulate în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT BROOKS), constituite între autoritățile judiciare din România, Anglia și Italia, iar ancheta s-a desfășurat sub egida EUROJUST, cu sprijinul EUROPOL.

Activitatea de cooperare investigativă internațională a beneficiat de sprijinul  EMPACT prioritatea infracțiuni contra patrimoniului. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalității organizate, în perioada 2018-2021.

Informații de background

Amintim faptul că, la data de 25 iunie 2019, polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 28 de percheziții în România, în cadrul unei acțiuni ce avut loc simultan și în Anglia și Italia, pentru destructurarea unei grupări infracționale. Perchezițiile de atunci au avut loc în județele Iași, Neamț, Suceava, Brașov, Bihor și municipiului București.

Membrii grupării erau bănuiți de comiterea mai multor furturi din societăți comerciale și depozite amplasate în special în Anglia (14 fapte comise), dar și în alte state din UE.

Polițiștii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane fiind audiate.  În urma activităților desfășurate, au fost descoperite mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite și măsuri asigurătorii. Au fost reținute 4 persoane, iar față de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor.

În cadrul echipei comune de anchetă, au fost desfășurate activități inclusiv pe teritoriul Angliei și Italiei.

În cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operațional de comandă unde au fost prezenți câte un reprezentant al celor trei state din echipa comună de anchetă, care au coordonat de la acel nivel activitățile desfășurate în cadrul acțiunii comune.

De asemenea, la acțiunea desfășurată în România, au fost prezenți analiști din cadrul Europol, care au sprijinit activitățile efectuate de polițiștii români prin birourile mobile.

La acțiunea desfășurată în România au participat peste 130 de polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Institutului Național de Criminalistică și din structurile de investigații criminale și criminalistică din inspectoratele de poliție județene Neamț, Iași, Suceava, Brașov și Bihor.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Echipa comună de anchetă a fost constituită la nivelul EUROJUST, în anul 2017, de autoritățile judiciare române și britanice, iar ulterior a aderat și Italia, de la data respectivă fiind efectuate mai multe activități de investigare și cercetare penală și cooperare polițienească internațională.

Pe parcursul anchetei, au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Festival turco-tătar Sabantoi 2020. Iată ce manifestări au loc în sudul litoralului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Uniunea Democrată Tătară  cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Asociația Community Aid Romania, Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia, Ambasada Republicii Kazakhstan în România şi Asociaţia Culturală Mehmet Niyazi organizează evenimentul internaţional Sabantoi, în perioada 18-20 septembrie 2020.

Potrivit conducerii Uniunii Democrate a Tătarilor din România, anul 2017 a reunit 4 ţări, în 2018 au participat reprezentanți din 10 ţări, iar anul trecut participarea a fost mult mai mare.  Au fost reprezentanți din 15 ţări şi peste 5.000 de  vizitatori.

Anul acesta, deşi există confirmarea a 25 de ţări încă din septembrie 2019, din cauza pandemiei doar 7 ţări vor reuşi să ajungă la cel mai mare festival interactiv din România.

”Festivalul a devenit o tradiţie, este deja la a 4-a ediție, doar că, în acest an ne limităm la doar 4 ore în ziua de 20 septembrie 2020, interval orar 14.30 – 18.30 (plaja Turquoise din Venus Mangalia).

Puteți: călări, trage cu arcul, savura bucătăria turco-tătară, participa la unul din cele 7 jocuri și, puteți chiar câștiga premiile simbolice puse în joc!

Trebuie doar să respectăm, conform legii, distanțarea fizică și regulile de stopare/limitare a răspândirii coronavirusului!”, a precizat președintele UDT, Naim Belgin.

Evenimentul include şi Festivalul Filmului Kazakh, iar filmele care vor putea fi vizionate sunt: “Hanatul Kazakh: Tronul de Aur” şi “Fântâna adâncă”: ambele subtitrate în limba română.

Program: 18.09.2020 – 19.30 şi 19.09.2020 – 19.30, locație: Teatrul de Vară Neptun.
Intrarea este LIBERĂ!

”Mulţumim pentru sprijinul acordat  tuturor celor care iubesc cultura, tradiţiile, şi sportul! Vă mulţumim!”, a spus Naim Belgin.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: