Connect with us

Societate

Ne subminăm propriul viitor! Discrepanțe uriașe în educație, sesizate de prea puțină lume!

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Dacă nu aveam oportunitatea să merg prin mai multe sate ale județului Constanța nu mi-aș fi permis să scriu ceea ce voi scrie, dat fiind faptul că m-aș fi limitat la cunștințele pe care mi le oferise orașul. Iar astea erau cât de cât mulțumitoare. Bine, afirm acest lucru gândindu-mă la rezultatele uimitoare pe care le-au obținut la olimpiadele internaționale elevii români, la numeroasele concursuri la care participă tinerii constănțeni și de unde mai primesc și premii, la dotările școlilor din oraș, la calitatea cadrelor didactice. Este foarte important să spun că am fost deosebit de impresionată de momentul în care o școală din municipiu a donat băncile și scaunele ceva mai vechi unei școli amărâte din localitatea Vadu. Adică, se poate! Totul este să ne gândim, să ne adunăm și să facem donații. Fiți siguri că avem cui să le oferim! În fine, sunt atât de mulți factori care ar trebui luați într-o astfel de discuție încât, cu siguranță, nu mă voi referi la toate lucrurile pe care le fac elevii. Pe de altă parte, sunt contrariată de elevi care au obținut note de peste 9 la finalizarea clasei a VIII-a, dar nu au reușit să obțină peste 5 la examenul de admitere la liceu. Sau de cei care au finalizat cu brio licee din țară, de la sate sau chiar din orașe, dar nu au reușit să-și ia examenul de bacalaureat. Ce e însă cert este faptul că în ultimii peste 26 de ani care au trecut de la revoluția din decembrie 1989 stăm din ce în ce mai prost cu situația școlară. Bine, sunt extrem de multe domenii în care stăm ca pe ghimpi și ne mai și înțepăm! Dar acum ne referim la școală și la cei foarte mulți copii care o abandonează. Din varii motive!

 Avem foarte mulți copii care nu au fost la școală

“Sunt 40.000 de copii cu vârste între 6 şi 15 ani care nu s-au dus la şcoală nici o zi. Au stat acasă sau uneori pe stradă, fără să facă nimic, fără să înveţe nimic. Este vorba despre ceea ce noi la UNICEF numim o “urgenţă tăcută”. E tăcută pentru că nu produce titluri răsunătoare de presă, nu deschide jurnalele de ştiri, dar este o urgenţă pentru că aceşti copii îşi pierd copilăria şi pierd şanse şi momente importante, iar România îşi subminează propriul viitor. Este deci nevoie să se facă toate demersurile pentru ca toţi copiii să meargă la şcoală, să primească educaţie de calitate, să obţină o calificare ca să devină mai târziu cetăţeni care să producă şi să sprijine astfel dezvoltarea României”, a spus Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România. Discursul reprezentantului UNICEF a avut loc în anul 2012, dar să nu vă imaginați că timpul care s-a scurs de atunci a avut schimbări benefice. Dimpotrivă! Parcă sunt și mai mulți copii care nu merg la școală din foarte multe motive. În primul rând nu merg pentru că școala nu îi atrage. Nu a avut cine să-i învețe atracția școlii, a scrisului și a cititului. În al doilea rând, foarte mulți nu merg la cursuri pentru că nu au cu ce să se încalțe și să se îmbrace. Iar uneori afară este frig, sunt noroaie cât casa sau ulițele satului s-au împotmolit. În al treilea rând, este obligatoriu ca cineva să le insufle dragostea pentru citit, pentru învățat, pentru studiu în general. Și cine poate fi acea persoană la țară, departe de lumea dezlănțuită care se joacă cu pockemoni și stă bălăcită pe plajă de dimineața până seara?!  Familia și cadrele didactice! Eventual Primăriile, care vin cu bani, că și acest lucru este foarte important. Dar să nu vă imaginați că mersul la școală, pur și simplu, pentru a nu se pierde alocațiile sau alte venituri pe care statul le oferă, educă toți copiii. Nu! Îi educă doar pe cei care își doresc acest lucru, care speră că viața lor se va schimba în viitor pentru că aprofundează studiile în diferite domenii.

Județul Constanța pare a fi privilegiat

 Am încercat să luăm la rând cât mai multe primării din comunele constănțene pentru a ne face o imagine cât mai elocventă a fenomenului despre care vorbim. Am stat de vorbă cu primarul comunei Cuza Vodă, comună în care știam că locuiesc multe familii de etnie rromă, mai puțin interesată de școală. Și am avut surpriza să aflăm că procentul de abandon școlar este foarte mic. Primarul Viorel Dulgheru ne-a spus că: ”Abandonul la noi nu este foarte ridicat. Știți că avem multe familii cu natalitate ridicată, avem în jur de 800 de copii care merg la școală și la grădiniță. Potrivit datelor oficiale, rata de abandon școlar este de 3,45%”, potrivit spuselor alesului local. Surprizele au continuat să se țină lanț în momentul în care am contactat primari din comune îndepărtate ale județului, în care îmi imaginam că abandonul școlar este la el acasă. Surpiză, însă. În comuna Dobromir, unde știm că sunt sate în care locuiesc mulți musulmani (potrivit recensământului, mai bine de jumătate din populație este de etnie turcă sau tătară) amărâți, am găsit un secretar de primărie foarte mândru de ceea ce se întâmplă în școli și grădinițe. ”Noi nu avem copii care să abandoneze școala. Știți că există tichetele valorice pe care părinții le primesc doar dacă merg copiii la școală. În plus, beneficiază de alocație suplimentară, așa că își trimit cu toții copiii la școală. Chiar dacă mai lipsesc, o fac pentru o zi sau două” – ne-a spus Stănuța Iana, secretar al Primăriei. Nici în comuna Topalu nu am găsit copii care să-și fi abandonat școala sau cursurile de la grădiniță. Primarul Valentin Stanciu ne-a spus că, din câte știe el, doar doi copii au abandonat grădinița, dar în rest nu are probleme de acest gen. Să înțelegem așadar că UNICEF nu are date reale sau că primarii nu sunt foarte bine informați în ceea ce privește copiii din localitățile în care au fost aleși?  Dar, de fapt, nu trebuie să ne mire aproape nimic din ce se întâmplă astăzi în țara noastră.

Cu ceva vreme în urmă aveam proiecte pilot pentru abandon

În urmă cu vreo doi-trei ani, a fost demarat de către ISJ Constanța proiectul-pilot privind reducerea abandonului şcolar, prin care diriginţii şi învăţătorii trebuia să facă vizite la domiciliile elevilor care se aflau în risc de a renunţa la şcoală. Iată ce spunea la acel moment Răducu Popescu, inspector școlar general: „După prima etapă în care s-a fixat grupul-ţintă şi au fost convocaţi părinţii stabilindu-se astfel vizitele la domiciliu cu acordul lor, s-a realizat un grup de 642 de elevi aflaţi în 454 de familii. În luna februarie, s-au realizat 189 de vizite la domiciliu şi 227 de vizite au fost realizate în luna martie. În etapa a doua, ne propunem reducerea numărului de absenţe nemotivate, îmbunătăţirea comportamentului elevilor în mediul şcolar, diminuarea manifestărilor violente, ameliorarea situaţiei la învăţătură în semestrul al II-lea, o comunicare mai bună între şcoală şi familie, implicarea elevilor în activităţi extracurriculare”, a declarat inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu. Nu știm în ce măsură s-au schimbat lucrurile, dar eu tind să cred că nu se puteau modifica radical într-un timp atât de scurt. Nu în unele cartiere din Medgidia, Cernavodă sau chiar Constanța, nu în satele în care mulți copii nici măcar nu sunt declarați la naștere.

De ce nu oferă primăriile date concrete?

Mi-am adus aminte de cartierele rău-famate care există în mai toate orașele din județ și am realizat că edilii nu prea știu cum stau lucrurile pe acolo. În municipiul Medgidia, spre exemplu, există două zone în care pătrund prea puțin autoritățile, inclusiv cele școlare. Este vorba despre Ali-Baba și Siloz. Este greu de spus câți copii ar trebui să fie la școală dar stau acasă pentru că nu-și permit luxul de a fi elevi. Și asta în pofida faptului că, pe vremea primarului Dumitru Moinescu aici au existat două programe, ”Fă un copil fericit!!” și ”A doua șansă!”, prin intermediul cărora în jur de 200 de copii își puteau permite să meargă la școală beneficiind de fonduri din bugetul primăriei. Ei primeau rechizite și îmbrăcăminte pentru a începe cursurile. Mai știu, de exemplu, faptul că există atât de multe familii dezmembrate sau cele în care bătăile sunt la ordinea zilei, motiv pentru care copiii sunt lăsați în plata Domnului. Și am realizat că multe dintre primării nu dețin date exacte despre copiii care nu merg la școală. Nu neapărat pentru că nu și-ar dori acest lucru, ci pentru că în anumite situații copiii nu au nici măcar acte de identitate. Și atunci firește că cine nu s-a născut și scriptic nu trebuie să respecte regulile societății în care trăim. Da, ne-am schimbat radical modul de a fi. Acum există programe speciale pentru a ne trimite cu toții copiii la școală, dar este obligatoriu ca și noi să facem toate eforturile necesare pentru a realiza acest lucru. Dar ce poate să facă o familie cu 5-6 copii care trăiește în vecinătatea unei localități amărâte? Vă reamintesc că, în anul 2014, prin luna septembrie, fostul premier al României, Victor Ponta, declara că el nu știe nici un copil care să nu aibă un telefon mobil sau un smartphone. Așa că, de ce să ne mai mirăm că atât de puțină lume știe cum stau lucrurile și mult mai puțină încearcă să se implice în vreun fel. Lucrurile  nu se prea  văd din fotolii, stând la birou, și aici nu mă refer strict la fostul premier, ci la mulții parlamentari ai țării, la șefii de Consilii Județene și, nu în ultimul rând, la angajații de la primării, care ar trebui măcar să aibă habar că ceva nu este în regulă.  Eu măcar mă pot declara mulțumită că am stat de vorbă cu un senator de Constanța care chiar știa cum stau lucrurile și văzuse o grămadă de familii amărâte. Păcat că, de unul singur nu poți face nimic, niciodată. Poți doar încerca, dar ai nevoie de sprijinul celor din jur. Chiar dacă ei nu au cunoscut vreodată un copil sărman! Asta nu înseamnă că aceștia nu există, în imediata noastră vecinătate.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Doliu la Universitatea “Ovidius”. A murit prof.univ.dr. Constantin Popa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

In memoriam, prof.univ.dr. Constantin Popa

 Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului colegului nostru, prof. univ. dr. Constantin Popa, cadru didactic în cadrul Facultății de Matematică și Informatică (FMI), începând cu anul 1990, prorector responsabil cu cercetarea între anii 2014-2016, director al Școlii Doctorale de Științe Aplicate în perioada 2013-2014 și director al Școlii Doctorale de Matematică începând cu anul 2018, până în prezent.

Astăzi, am pierdut un profesionist desăvârșit și un bun coleg. Profesorul Popa a publicat în România și în străinătate peste 150 de cărți și articole științifice în care a abordat domenii variate de cercetare: tehnici de reconstrucție algebrică în tomografie computerizată,  tehnici de precondiționare pentru elemente finite și diferențieri finite discretizări ale problemelor valorii limită, metode iterative pentru formulările celor mai mici pătrate ale sistemelor liniare de egalități și inegalități (algoritmi de proiecție), probleme inverse – tehnici și metode de regularizare pentru aproximarea soluției de normă minimă a ecuațiilor integrale de primul fel. A participat la peste 60 de conferințe științifice în străinătate și a susținut peste  30 de prelegeri ca invitat în universități din Germania, Suedia, Ungaria. Din anul 2017, profesorul Popa a fost vicepreședinte al Societății Române de Matematică Aplicată și Industrială (ROMAI) și, totodată,  membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România. Pentru zecile de generații de studenți, masteranzi și doctoranzi, cărora le-a călăuzit pașii cu pasiune, determinare și profesionalism, în cei 30 de ani de activitate în cadrul UOC, va rămâne în amintire ca un mentor dedicat, un etalon de seriozitate și modestie.

Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a profesorului Constantin Popa în dezvoltarea FMI și a Universității „Ovidius” din Constanța, obținând recunoașterea valorii acestora la nivel național și internațional.

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Continuă campania anuală de vaccinare antigripală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii continuă.

În această săptămână, încă 930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge la direcțiile de sănătate publică și mai apoi în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Cu dozele distribuite în această săptămână, Ministerul Sănătății a repartizat 2.430.000 doze de vaccin, reprezentând peste 80% din numărul total achiziționat pentru sezonul 2020-2021. Ultima tranșă de doze de vaccin gripal va fi asigurată la începutul lunii decembrie.

Reamintim că, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți.

Până la data de 15 noiembrie a.c. în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccinate un număr de 652.393 persoane din categoriile la risc.

Conform INSP, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 43.871, cu 48,1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.603) și cu 2,6% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (45.068).

Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Contribuabilii constănțeni pot beneficia de anularea majorărilor de întârziere

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța aduce la cunoștința contribuabililor persoane fizice și juridice care au obligații de plată la bugetul local, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, faptul că până pe data de 15 decembrie 2020 pot beneficia de anularea accesoriilor (majorărilor de întârziere) aferente obligațiilor fiscale principale restante, în temeiul prevederilor H.C.L. nr. 182/30.06.2020 privind instituirea unor facilităţi fiscale la nivelul municipiului Constanţa.

Pentru a beneficia de anularea accesoriilor (majorărilor de întârziere) contribuabilii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

– să achite toate obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020 inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;

– să achite toate obligațiile bugetare principale și accesorii cu termene de plată cuprinse între data de 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv;
– să depună o cerere de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condițiilor prevăzute mai sus, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2020.

Debitorii care vor să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare accesorii pot depune o notificare cu privire la intenția lor și își pot achita debitul și în mod eșalonat până cel târziu la data de 15 decembrie 2020.

Cererile și notificările pot fi trimise și prin e-mail la următoarele agenții fiscale:

  • Agenția fiscală nr.1, Centrul Comercial TOM, stand B6b, e-mail: ag1@spit-ct.ro;
  • Agenția fiscală nr.2, Strada Nicolae Grindeanu, nr.66, e-mail: ag2@spit-ct.ro;
  • Agenția fiscală nr.3, Strada Sulmona, nr.22, e-mail: ag3@spit-ct.ro;
  • Agenția fiscală nr.4, Strada Badea Cârțan nr. 3, e-mail: ag4@spit-ct.ro;
  • Agenția fiscală nr.5, Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C (City Park Mall), e-mail: ag5@spit-ct.ro.
  • Agenția fiscală nr. 6 , Bd. Tomis nr. 112, e-mail: ag6@spit-ct.ro.

Formularele tip pot fi desarcate de pe site-ul institutiei: https://www.spit-ct.ro/documente-declarare-persoane-fizice

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța recomandă contribuabililor să evite, mai ales în această perioadă,  deplasarea la ghișeele instituției și să utilizeze serviciile online disponibile pe site-ul  www.spit-ct.ro.  Operațiunile rezolvate la ghișeele instituției se pot realiza și prin metode alternative la distanță, mai simplu, mai rapid, mai prudent.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: