Connect with us

Societate

Atlantykron 2016 – insula Inelul de Piatră, necunoscută dar arhiplină!

Maria Ionescu

Publicat

la

În judeţul Constanţa, în dreptul localității Capidava, există o micuță insulă, cu dimensiunea de circa 1 km pătrat, nelocuită și necunoscută turiștilor. Doar oamenii locului știu despre existența ei și o mână de iubitori ai naturii și ai tehnologiilor viitorului îndepărtat. Eu credeam că acest colt de paradis nu are nume, dar am constatat că m-am înșelat. Se numește insula Inelul de Piatră și, pentru câteva zile din an, este aproape neîncăpătoare. Totul a început în vara anului 1989, când aici s-a desfășurat prima ediție a Altantykron. Pare ciudat, dat fiind faptul că încă ne aflam în perioada regimului comunist. Și totuși, în vara acelui an a avut loc prima ediție a acestui festival, care a crescut an de an și s-a transformat într-o adevărată  academie. Între timp, aveam să realizăm să este vorba despre unicul eveniment de acest gen din lume. Și chiar merită!

Unde se află insula Inelul de Piatră?

capidava din stradaDupă ce am străbătut o porțiune de drum pe malul Dunării, de la Cernavodă spre Capidava, am parcurs aproape 20 de km și am ajuns la vechea cetate antică. Acolo se lucrează și am fost uimită să constat că lucrările chiar se derulează destul de repede. Erau muncitori, dar nu am avut timp să ne oprim pentru a asta de vorbă cu ei și pentru a vedea ce fel de lucrări fac și când le vor termina. Noi am mers mai departe, încă vreun km și ne-am abătut de la șosea pe un drum de țară. Dar nu am parcurs cine știe ce distanță pentru că îndată ne-a apărut în fața ochilor o mare parcare plină de mașini. La câteva sute de metri de locul în care ne aflam se află o insulă necunoscută. Din câte am aflat, aceasta nu este trecută pe hărțile de navigație.  Se pare că localnicii i-au spus Inelul de Piatră și, în scurt timp aveam să aflu și motivul acestei denumiri. Este singura insula din zonă care nu s-a format din depuneri aluvionare, ci este din piatră. Ne-am urcat într-o lotcă și am ajuns în numai câteva minute pe peticul de pământ din mijlocul Dunării. Am fost fascinată de locul ce mi se ivea în fața ochilor. De regulă este o insula nelocuită, către care poate doar pescarii să se îndrepte.  Cu toate că nici ei nu cred că o fac prea des, având în vedere numeroasele locuri de pescuit care se află în zonă, dar și lacurile pline de pește din apropiere. Insula este fermecătoare, dominată de o pădure de sălcii și stejari. Dat fiind faptul că aici se desfășoară în fiecare an școala de vară Atlantykron, cei care participă la cursuri cunosc insula sub această denumire.

Sute de corturi au fost amplasate

festival atlantykronDacă pe tot parcursul anului insula este abandonată, vara, la începutul lunii august ea se animă și devine un loc al inteligenței, al oamenilor pasionați de futurologie, de cosmos, de științe mai puțin îmbrățișate de către oamenii zilelor noastre, dar fără de care viața noastră de zi cu zi ar fi mult mai săracă. Prima tabără care s-a desfășurat aici a fost coordonată de către Alexandru Mironov, un mare cărturar român, scriitor și fost secretar general al Comisiei Naționale UNESCO, de către profesorul Aurel Cărăşel, care a predat o bună bucată de vreme la Cernavodă, iar mai apoi s-a multat la Craiova, unde coordonează o școală de jurnalism, și de Sorin Repanovici, care este la ora actuală managerul și coordonatorul Academiei de vară.  Încă de cum am pășit pe insulă ne-au atras atenție sutele de corturi care au fost amplasate de către participanți. Și, pentru că vorbeam despre oamenii prezenți, trebuie să vă spun că sunt și extrem de tineri (nu știu câți ani are cel mai mic participant, dar cred că nu mai mult de 4), dar și vârstnici. Numai că aici vârsta nu are nici o importanță. Aici contează doar bucuria pe care o ai aflându-te într-un loc în care se desfășoară zeci de cursuri, cunoștințele pe care le ai și cele pe care îți dorești să le acumulezi. Deși insula nu are curent electric și nici alimentare cu apă, în aceste zile arată radical schimbată. Este lumină peste tot, au fost amplasate dușuri și wc-uri, este sonorizare pentru a auzi cursurile în orice loc te-ai afla și există extrem de multă veselie. Toată lumea este zâmbitoare și vorbăreață, fiecare știe câte ceva ce pentru restul este o necunoscută, iar școala neconvențională la care participă este mai elevată decât orice altă școală. atlantykron 2Pentru că aici lumea învață fără a fi obligată de orele de cursuri. Este, de fapt, o altă față a umanității, a înfățișării oamenilor. Este unul dintre puținele locuri în care lumea nu se deosebește prin îmbrăcăminte diferită, nimeni nu are costum și cravată sau rochii vaporoase. Toți sunt îmbrăcați cât mai comod cu putință, iar pe primul loc este mintea și inteligența sclipitoare pe care am identificat-o în interiorul tuturor celor prezenți. Este aproape incredibil cum arată insula în restul anului și ce antene pentru Internet, roboți, telescoape, aparatură de radio-amatorism există aici în aceste zile. Pe parcursul desfășurării acestui eveniment, timp de 10 zile, există aduse în zonă trei bacuri ponton și restaurantul lui Petrișor Tănase, un maestru în arta culinară, care a amenajat un spațiu generos și oferă mâncare copioasă pentru cei prezenți. Nu este deloc de ignorat faptul că, în ciuda prezenței a sute de oameni, nu am văzut nici măcar o hârtie aruncată în jur. Toată lumea este extrem de civilizată și de atentă cu cei din jur.

Dar să revin la ediția din acest an

atlantyukron3Anul acesta, la fel ca în toți ani în care s-a desfășurat manifestarea, sunt invitate personalizăţi din ştiinţă, cultură, artă şi sport atât din România, cât şi din Statele Unite, Irlanda şi Italia. La începuturi, un mic grup de tineri iubitori de Science Fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deşi sălbatic, unde să se desfăşoare Tabăra anuală de SF. Era o ocazie minunată să studieze şi să înveţe unii de la ceilalţi. Timpul a trecut, condiţiile s-au schimbat, dar setea de cunoaştere şi de experienţe noi a rămas. După 10 ani, Tabăra s-a transformat într-o Şcoală de Vară. Tradiţia a continuat, având în fiecare an sprijinul unor autorități guvernamentale şi al unor organizaţii neguvernamentale din întreaga lume. In mod tradițional, Academia atrage şi implică instructori proeminenţi în domeniile lor din Europa şi din lume. Participarea acestor instructori, unii dintre cei mai buni, oferă o experienţă educativă şi de viaţă remarcabilă pentru tinerii care participă. La Academie, participanţii împărtăşesc nu numai ore de curs, dar şi experienţa de a trăi alături de aceşti specialişti, având ocazia de a fi în legătură cu ei şi de a învăţa despre multe aspecte ale vieţii în afara lecţiilor standard. Există de asemenea la faţa locului o echipă de organizare foarte bine structurată, care include coordonatori generali de programe, directori de logistică, coordonatori alternativi de programe, lideri de echipă şi echipe de securitate. Acest lucru asigură faptul că toate nevoile tinerilor care participă sunt înţelese şi rezolvate şi că au parte de o experienţă plăcută şi sigură. Iată lista participanților în calitate de invitați sau invitați virtual. Gr (r) dr. Dumitru Dorin Prunariu, Invitat Virtual, americanul Jacque Fresco Invitat Virtual,  Erisa K. Hines, USA, Invitat Virtual, Alexandru Mironov, fondator al programului Atlantykron,  Wargha Enayati, fondatorul Rețelei private de sănătate Regina Maria, medic specialist în cardiologie, dr. ing, Florin Munteanu, invitat virtual, Presedinte al  Centrului pentru Studii Complexe, Cristian Presură, dr. David Landerson, invitat virtual, chirurgul Radu Dop, Val Vîlcu, director al Agenției de presă DC News, prof.dr. Teodor Vasile, Președintele Asociației de Studii Esoterice, Feng Shui si Terapii Complementare, scriitori SF, Dan Farcas, matematician, informatician, cercetător al fenomenului OZN, Ana Nicolau, director al Editurii Nemira, Corneliu Chișu, invitat virtual, inginer și maior al Forțelor Canadiene, scriitorul Peter Moon, prof. dr. Leon Zăgrean, Seful Catedrei de Fiziologie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“ București. Unii deja au participat la eveniment, alții urmează să fie ascultați în zilele următoare. În numerele viitoare ale ziarului nostru o să vă oferim interviuri cu oameni celebri dar tăcuți, care nu se evidențiază foarte mult în viața de zi cu zi, în ciuda calităților lor.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Listele de așteptare pentru vaccinarea anti – covid, disponibile din 15 martie. Cum se face înscrierea

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a anunţat că lista de aşteptare va fi disponibilă pe platforma de vaccinare din data de 15 martie, iar fiecare persoană care vrea să se vaccineze se poate înscrie pe această listă. El a mai spus că nu a fost operaţionalizată lista de aşteptare până acum pentru că trebuiau activitate toate cele peste 750 de centre de vaccinare. De asemenea, persoanele cu boli cronice se pot programa individual pentru vaccinare, fără a mai fi nevoie să apeleze la medicul de familie sau medicul curant în acest sens.

„Lista de aşteptare va fi disponibilă pe platformă din data de 15 martie. Într-adevăr, prin operaţionalizarea listei de aşteptare fiecare persoană va avea posibilitatea să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel putem estima şi momentul la care ar putea fi vaccinate. De ce am amânat această operaţionalizare a listei de aşteptare? Pentru că ne-am dorit practic să putem activa toate centrele de vaccinare, cele peste 750 de centre de vaccinare prevăzute în actuala campanie de vaccinare, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să opteze pentru unul dintre aceste centre. Dacă operaţionalizam lista de aşteptare mai devreme de a pune în activitate aceste centre de vaccinare, reduceam foarte mult din opţiunile pentru care o persoană ar fi putut să dorească să opteze. Ori, din acest punct de vedere, cred că din 15 martie această listă va fi disponibilă şi fiecare persoană care doreşte să se vaccineze o poate accesa înscriindu-se pe această listă. Trebuie să ţinem cont de un aspect – după ce va deveni disponibilă această listă de aşteptare, programarea efectivă, adică ocuparea unui loc în platformă, se va efectua doar din această listă de aşteptare. Practic nu vor mai exista persoane care se vor programa direct pe un loc liber pentru că platforma va avea această primă opţiune, de a notifica în prima etapă persoanele care sunt în lista de aşteptare. Se aşteaptă 24 de ore pentru confirmare programării din partea persoanelor notificate şi abia apoi, dacă nu se ocupă toate locurile, vor fi vizualizate de către ceilalţi”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă duminică seara la Digi 24.

Întrebat de ce persoanele cu boli cronice nu se pot programa singure pe plaformă şi au nevioe de cineva să le asiste, Gheorghiţă a răspuns: „Eu aş vrea să menţionez faptul că, în momentul de faţă, persoanele cunoscute cu boli cronice majoritatea cazurilor se pot programa singure, pentru că a fost actualizată baza de date care ne-a fost pusă la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.

„Într-adevăr la debutul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare adresată şi persoanelor cu boli cronice baza de date a fost incompletă şi într-adevăr destule persoane nu erau regăsite în această bază de date şi era nevoie de confirmarea prin intermediul medicului de familie sau medicului curant. Acum se poate face această programare individual. Prin platformă se creează acel cont şi în momentul în care selectăm opţiunea de persoană cu boală cronică se face această interogare a bazei de date. Se validează că într-adevăr persoana respectivă este cu boală cronică şi atunci se poate programa individual. În situaţia în care persoana nu este regăsită în baza de date, atunci putem să apelăm la serviciul operatorilor de call center. Sunt aproape 600 de operatori în call centere care vor putea prelua 600 de apeluri telefonice într-un interval de aproximativ 5 minute. Va fi un timp de aşteptare, dar vă pot spune că funcţionează foarte bine serviciul de call center”, a completat coordonatorul campaniei de vaccinare citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Nu ezitați să vizitați cele trei secții ale Acvariului din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Zi de zi, indiferent de anotimp, puteți vizita Acvariul din Constanța, situat pe b-dul Elisabeta, nr. 1, în imediata vecinătate a Cazinoului. Este foarte interesant, în special pentru cei mici. În această perioadă este deschis zilnic, între orele 9.30 – 17.00. Bilete puteți achziționa până la ora 16.30.

Precizăm că este primul acvariu public din țara noastră și a fost inaugurat în data de 1 mai 1958. Inaugurarea a fost făcută cu mare fast, iar pentru o lungă perioadă de timp a fost singura instituție publică de acest gen din țara noastră.

Clădirea care găzduiește Acvariul a fost construita la începutul secolului XX ca anexă a Cazinoului și a funcționat ca restaurant până la reamenajarea ei pentru destinația actuală. Spațiul expozițional al Acvariului este destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică, dar și unor expoziții temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica și pescuit marin.

De-a lungul timpului, Acvariul din Constanța a adunat peste 100 de specii de pești și viețuitoare marine care aparțin unor zone geografice diverse. Ținând cont de criterii ecologice, biogeografice și taxonomice, Acvariul, este structurat în trei secții: Marină, Dulcicolă și Pești Exotici.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Zi de zi puteți vizita Microrezervația Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Zi de zi puteți vizita Microrezervația Constanța, secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Programul de vizitare este cuprins între orele 9.30 – 17.00, iar bilete puteți achiziționa până la ora 16.30.

Ce puteți vizita?

Microrezervația există în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, încă din anul 1985. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de circa 12 ha din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.
Patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gaşte sălbatice), avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari,capriori), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumete ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale.
Unele exemplare au fost obţinute prin schimburi cu alte Grădini Zoologice iar altele au fost achiziţionate sau donate. Anual s-a reuşit reproducerea şi creşterea în captivitate a numeroase exemplare aparţinând unor specii variate (mufloni, cerbi lopătari). În 2010 a fost adus de la Dorici/Bulgaria un exemplar de cal mongol Equus prijewalsky.
În cadrul Microrezervaţiei puteţi întâlni, într-un cadru natural deosebit, un număr de 86 specii cu un efectiv de peste 460 exemplare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: