Connect with us

Administratie

O firmă care a prestat servicii pentru Academia Navală a împușcat un contract la Primăria Amiralului

Tatian Iorga

Publicat

la

Două firme, care au avut de-a lungul timpului lipici la Armată, au prins un contract bănos la Primăria amiralului Chițac. Este vorba de un contract în valoare de 3.910.151,45 de lei având ca obiect lucrări de construcții în cadrul proiectului „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit „AMICII’“ Constanța”. Anunțul de atribuire a contractului a fost urcat în SICAP de Primăria Constanța pe 5 aprilie 2021. Potrivit acestuia, lucrarea va fi realizată de asocierea DRAFT Construct SRL – IFCO SA, ambele din Constanța.

Primăria Constanța nu a organizat o licitație electronică, preferând aplicarea unei proceduri simplificate. Patru firme sau asocieri de firme au depus oferte, potrivit fișei tehnice a achiziției. Consorțiul câștigător, format din Draft Construct SRL și IFCO SA, are dreptul să subcontracteze lucrările electrice către o societate terță, însă acestea nu pot să depășească procentul de 11,20% din valoarea contractului. Așadar, vorbim de o firmă necunoscută, dar care nu a fost prezentată în cadrul procedurii în calitate de terț susținător. Societatea terță va putea primi 437.936, 96 de lei pentru lucrări la rețeaua electrică a grădiniței.

Interesant este faptul că procedura de atribuire a contractului nu a fost verificată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, așa cum se menționează expres în anunțul de atribuire.

Legăturile Draft Construct cu Academia Navală și zona militară

Potrivit Confidas.ro, Draft Construct SRL, înființată în 2004, este deținută de Dumitru Țigănescu, născut în 1982, care este și administratorul societății. Firma cu 38 de angajați a avut o cifră de afaceri, anul trecut, de 17.146.356 de lei și un profit net de 1.503.420 de lei. În municipiul Constanța, Draft Construct a împușcat mai multe contracte cu unități militare, printre care și UM 02192 – Academia Navală, cea care fost condusă până 2016 de amiralul Chițac, actualul primar al Constanței.

În 17 aprilie 2020, firma deținută de Țigănescu a primit un contract în valoare de 234.412 lei pentru lucrări de reparații curente la împrejmuirea 3331 Palazu. Tot în luna aprilie a anului trecut, în data de 20, SC Draft Construct a mai primit un contract în valoare de 191.855 de lei pentru lucrări de reparații la pavilionul 01 din cazarma 1369 Constanța. Câteva luni mai târziu, societatea deținută de Dumitru Țigănescu a încheiat un alt contract cu UM 02192 – Academia Navală. În 18 august 2020, Țigănescu a încheiat un contract cu Academia pentru reparații curente la pavilionul B2din cazarma 1.396 Constanța. Valoarea înțelegerii a fost de 807.515 lei.

SC Draft nu s-a rezumat la contracte cu Academia Navală. Societatea s-a mai lipit și de alte înțelegeri cu unități militare din zona maritimă. Spre exemplu, firma deținută de Țigănescu a încheiat mai multe contracte cu UM 02022 – Baza Logistică Navală. Unul dintre ele a fost câștigat în 3 decembrie 2020 și are o valoare de 176.853 de lei, iar alte două au fost încheiate cu o lună mai devreme, în 5 noiembrie, pentru lucrări de reparații la Pavilionul L din Cazarma 2440 Mangalia și Pavilionul J4 din Cazarma 870 Mangalia.

În total, SC Draft Construct SRL a obținut 86 de contracte publice în mai multe județe ale țării, cel mai mare a fost în septembrie 2020 cu Unitatea Militară 02543 Iași și a cărui valoare a fost de 9.480.000 de lei.

Partenera de proiect al SC Draft Construct, IFCO SA are un acționariat de tip listă, iar administratorul societății este Bogdan Cezar Potamian. Firma a fost înființată în 1991 și se ocupă de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide. Cel mai probabil, la Grădinița Amicii, SC IFCO SA se va ocupa de lucrările la rețelele de apă și canalizare. În 2019, societatea deținută de Potamian a avut o cifră de afaceri de 7.747.141 de lei și un profit net de 1.022.767 de lei. Asta în condițiile în care firma a avut, în medie, 47 de angajați. Administratorul IFCO SA, Bogdan Potamian, este asociat și în firma Zed Diagnosis SRL, care deține o stație ITP pe strada Verde din Constanța. Firma în cauză a derulat 105 contracte de achiziții publice, de valori reduse, prin care a asigura servicii de inspecție tehnică la mașinile unor unități militare din Constanța, ISU Dobrogea, IPJ, Garda de Coastă etc.

În trecut, IFCO SA a executat lucrările de modernizare a sistemului de canalizare din Medgidia, contractul ridicându-se la 2.434.730,51 de lei. Tot IFCO SA a încheiat cu Primăria Medgidia un alt contract, în luna aprilie a anului 2010,  în valoare de 842.559,76 de lei, pentru efectuarea unor lucrări de extindere a rețelei de canalizare.

Download (PDF, 71KB)

Comments

comments

Administratie

Primăria pare să dea înapoi în scandalul „toaletărilor“ de copaci de la Modern. Nu-i mai ciuntește!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, activistul Sorin Belu, reprezentantul Grupului civic Baricada Verde, prezenta pe Facebook o serie de imagini în care arăta modul în care se fac toaletările de pe taluzul din zona Modern. Astăzi, după discuții cu reprezentanți ai Primăriei, se pare că autoritățile locale au renunțat să mai ciuntească copacii și să lase doar niște bețe înfipte în pământ.

„O veste bună pentru constănțeni. Azi 9 aprilie am reușit să salvăm copacii să nu fie  toaletați – maltratați. Dimineață la 7.20 am avut întâlnire cu domnul Horia Constantinescu unde am discutat la fața locului pro și contra despre modul de toaletare IATĂ CĂ PRIN DIALOG AM PUTUT SALVA COPACI (să se toaleteze, dar să te poți uita și spre ei să afirmi că sunt copaci)“, scrie Sorin Belu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. RAEDPP scoate la vânzare locuințele ANL

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La solicitarea a peste 50 de titulari ai contractelor de închiriere de a cumpăra locuințele pentru tineri construite de către statul român prin Agenția Națională pentru Locuințe, Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța și-a manifestat disponibilitatea de a vinde spațiile locative. Chiriașilor le-a fost comunicat prețul de cumpărare și condițiile care trebuie îndeplinite, astfel că doritorii pot proceda în continuare la depunea actelor necesare. În vederea aplicării dispozițiilor legale de punere în vânzare, comisia de vânzări din cadrul Regiei va instrumenta dosarele, în scopul soluționării cererilor.

Potrivit art. 10 din legea 152/1998, locuințele destinate închirierii din blocurile ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere la cererea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, cu îndeplinirea unor condiții cumulative stabilite în același text de lege. La nivelul municipiului Constanța există imobile construite prin programul ANL pe străzile Zefirului, Brizei, Lirei, Horia Agarici, Pescarilor și Traian, pe terenul pus la dispoziție de către municipiul Constanța. RAEDPP Constanța a fost împuternicită de Consiliul Local al municipiului Constanța, prin HCL nr. 165/30.05.2016 să vândă în numele și pentru municipiul Constanța locuințele construite în regim ANL pentru care există relații contractuale, cu achitarea integrală sau în rate a prețului final de vânzare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Pasajul de la Gară va fi modernizat prin…pictare!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pasajul pietonal din zona Gării Constanța va intra, în viitor, într-un soi de modernizare. De fapt, este o pictare a pasajului pe baza unor concursuri de creație organizate de tineri. Primăria municipiului Constanța notează că a răspuns pozitiv inițiativei mediilor de tineret din municipiul Constanța de a se valoriza artistic Pasajul de la Gară demarând, prin intermediul administratorului tramei stradale din municipiul Constanța Confort Urban, lucrări de întreținere și reparații specifice la Pasaj în vederea pregătirii demarării proiectului “Underground Art Flipping”, proiect care se va derula în regim de parteneriat între Primăria municipiului Constanța, Confort Urban și ONG Asociația CreativePlus (președinte Irina Molnuș).

„În momentul de față se află în fază de pregătire Protocolul de colaborare și parteneriat între Primăria municipiului Constanța, SC Confort Urban SRL și Asociația CreativePlus ONG, potrivit căruia părțile se angajează să se susțină reciproc în vederea desfășurării proiectului “Underground Art Flipping – pasajul de la Gară”, proiect care are ca scop principal transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri. Proiectul include, prioritar, pictarea pasajului pe baza unor concursuri de creație destinat mediilor artistice locale, realizarea unor decorațiuni de artă murală cu includerea unor mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru găzduirea unor evenimente culturale menite a încuraja educația durabilă (evenimente de celebrare a Zilei Voluntarului, Zilei Anti-Bullying etc.), pregătirea spațiului pentru desfășurarea unor concerte stradale integrate sub conceptul “Underground Music for Young Artists”, expoziții fotografice, galerii de artă în aer liber etc. Potrivit proiectului Protocolului, Primăria municipiului Constanța se obligă să asigure refacerea iluminatului public din pasaj, să asigure racordul la sursa de curent în locație, să igienizeze locația înainte de predarea acesteia și să organizeze, respectiv să faciliteze organizarea de evenimente educativ-culturale în locația nou creată pentru tineri.“, notează Primăria.

Principalele obligații ale Asociației CreativePlus privesc transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ-culturale pentru tineri, organizarea concursurilor pentru selectarea artiștilor care vor picta întregul pasaj, desfășurarea unei campanii publice ”Strângerea de gânduri bune” pentru colectarea mesajelor de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru organizarea principalelor activități din pasaj (artă murală: scrierea de mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, desene pentru poze cu hastag-uri care vor deveni content pillars în social media; evenimente tip busking / concerte stradale, artă vizuală – galerie de artă/expoziție și piese de teatru etc.), arată sursa citată.

Finanțarea acestui proiect este asigurată de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, iar implementarea va fi făcută de un grup de tineri, voluntari ai Asociației CreativePlus ONG, care se va ocupa de  realizarea părții artistice a proiectului. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este Daria Popa, Asociația CreativePlus.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: