Connect with us

Administratie

Primăria lui Chițac vine cu reguli stricte în privința funcționării teraselor

Tatian Iorga

Publicat

la

Primăria condusă de Vergil Chițac s-a remarcat până acum doar prin demolarea a zeci de terase și impunerea unor regulamente, unele dintre ele fiind considerate aberante. După regulamentul parcărilor și cel de publicitate, acum autoritatea locală a propus spre consultare o serie de reguli și în privința organizării și desfășurării activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța. Un capitol rezervat în acest regulament face referire și la condițiile de funcționare ale teraselor.

Iată ce prevede art. 45 – Condiţii de funcţionare a teraselor:

(1) Zona cuprinsă între Capitol şi Str. Traian (Lupoaică)

 1. orarul de funcţionare al teraselor (cu acordul asociaţiei de proprietari/locatari, unde este cazul) în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, respectiv ora 24.00 în week-end, iar în restul anului nu va depăși ora 22.00, respectiv ora 23.00 în week-end.

(2) Zona Peninsulară – de la Str. Traian (Lupoaică) până la faleză Cazino, inclusiv Piaţa Ovidiu:

 1. în tronsonul cuprins între Str. Traian şi Piaţa Ovidiu, inclusiv:

1.1 se admite muzică difuzată cu respectarea prevederilor legale privind acustica urbană, preferabil muzică live la instrumente reci (fără sisteme de amplificare);

1.2. orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 24.00, respectiv ora 01.00 în week-end, iar în restul anului nu va depăși ora 23.00, respectiv ora 24.00 în week-end.

 1. în tronsonul cuprins între Piaţa Ovidiu şi faleză Cazino:

2.1 orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, respectiv ora 24.00 în week-end, iar în restul anului nu va depăși ora 22.00, respectiv ora 23.00 în week-end.

(3) Zona faleză Cazino – de la Vraja Mării până la Port Tomis, inclusiv:

 1. orarul de funcţionare al teraselor nu va depăşi ora 24.00, respectiv ora 01.00 în week-end.

(4) Promenada Ştefan cel Mare:

 1. amplasarea teraselor se va realiza conform schiței de amplasare, cu respectarea tipului de mobilier și a cromaticii, ce se vor stabili de către Direcția de Urbanism.
 2. orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, iar în restul anului nu va depăși ora 22.00 , respectiv ora 23.00 în week-end;

(5) Zona parcurilor şi limitrof acestora:

 1. terasele se vor amplasa doar dacă permite topografia zonei, fiind exclusă amplasarea pe spaţiul verde;
 1. orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 24.00, respectiv ora 01.00 în week-end, iar în restul anului nu va depăși ora 23.00, respectiv ora 24 00 în week-end.

(6) În restul oraşului:

 1. orarul de funcţionare al teraselor în perioada 01 mai – 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, respectiv ora 24.00 în week-end, iar în cursul anului, nu va depăși ora 22.00, respectiv ora 2300 în week-end.

(7) În stațiunea Mamaia și Sat Vacanță

 1. În stațiunea Mamaia orarul de funcţionare al teraselor nu este impus, cu condiția respectării nivelului de zgomot, conform prevederilor legale în vigoare privind acustica în zonă.
 1. În Sat Vacanță orarul de funcționare al teraselor nu va depăși ora 24.00, respectiv ora 01.00 în week-end.

Art. 46 În perimetrul teraselor (comerț de întâmpinare pentru unități de alimentație publică) nu se vor autoriza alte activități comerciale sau prestări servicii.

Art. 47 Terasele de alimentație publică amplasate pe teren aparținând persoanelor fizice sau juridice se supun acelorași cerințe cu privire la documentația tehnică, orarul de funcționare, tipul de mobilier, elementele de umbrire, cât și cromatica acestora. Amplasarea teraselor se va face cu respectarea prevederilor Legii nr.50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Întregul regulament poate fi consultat aici:

Download (PDF, 7.76MB)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Administratie

Primăria pare să dea înapoi în scandalul „toaletărilor“ de copaci de la Modern. Nu-i mai ciuntește!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, activistul Sorin Belu, reprezentantul Grupului civic Baricada Verde, prezenta pe Facebook o serie de imagini în care arăta modul în care se fac toaletările de pe taluzul din zona Modern. Astăzi, după discuții cu reprezentanți ai Primăriei, se pare că autoritățile locale au renunțat să mai ciuntească copacii și să lase doar niște bețe înfipte în pământ.

„O veste bună pentru constănțeni. Azi 9 aprilie am reușit să salvăm copacii să nu fie  toaletați – maltratați. Dimineață la 7.20 am avut întâlnire cu domnul Horia Constantinescu unde am discutat la fața locului pro și contra despre modul de toaletare IATĂ CĂ PRIN DIALOG AM PUTUT SALVA COPACI (să se toaleteze, dar să te poți uita și spre ei să afirmi că sunt copaci)“, scrie Sorin Belu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. RAEDPP scoate la vânzare locuințele ANL

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La solicitarea a peste 50 de titulari ai contractelor de închiriere de a cumpăra locuințele pentru tineri construite de către statul român prin Agenția Națională pentru Locuințe, Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța și-a manifestat disponibilitatea de a vinde spațiile locative. Chiriașilor le-a fost comunicat prețul de cumpărare și condițiile care trebuie îndeplinite, astfel că doritorii pot proceda în continuare la depunea actelor necesare. În vederea aplicării dispozițiilor legale de punere în vânzare, comisia de vânzări din cadrul Regiei va instrumenta dosarele, în scopul soluționării cererilor.

Potrivit art. 10 din legea 152/1998, locuințele destinate închirierii din blocurile ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere la cererea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, cu îndeplinirea unor condiții cumulative stabilite în același text de lege. La nivelul municipiului Constanța există imobile construite prin programul ANL pe străzile Zefirului, Brizei, Lirei, Horia Agarici, Pescarilor și Traian, pe terenul pus la dispoziție de către municipiul Constanța. RAEDPP Constanța a fost împuternicită de Consiliul Local al municipiului Constanța, prin HCL nr. 165/30.05.2016 să vândă în numele și pentru municipiul Constanța locuințele construite în regim ANL pentru care există relații contractuale, cu achitarea integrală sau în rate a prețului final de vânzare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Pasajul de la Gară va fi modernizat prin…pictare!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pasajul pietonal din zona Gării Constanța va intra, în viitor, într-un soi de modernizare. De fapt, este o pictare a pasajului pe baza unor concursuri de creație organizate de tineri. Primăria municipiului Constanța notează că a răspuns pozitiv inițiativei mediilor de tineret din municipiul Constanța de a se valoriza artistic Pasajul de la Gară demarând, prin intermediul administratorului tramei stradale din municipiul Constanța Confort Urban, lucrări de întreținere și reparații specifice la Pasaj în vederea pregătirii demarării proiectului “Underground Art Flipping”, proiect care se va derula în regim de parteneriat între Primăria municipiului Constanța, Confort Urban și ONG Asociația CreativePlus (președinte Irina Molnuș).

„În momentul de față se află în fază de pregătire Protocolul de colaborare și parteneriat între Primăria municipiului Constanța, SC Confort Urban SRL și Asociația CreativePlus ONG, potrivit căruia părțile se angajează să se susțină reciproc în vederea desfășurării proiectului “Underground Art Flipping – pasajul de la Gară”, proiect care are ca scop principal transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri. Proiectul include, prioritar, pictarea pasajului pe baza unor concursuri de creație destinat mediilor artistice locale, realizarea unor decorațiuni de artă murală cu includerea unor mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru găzduirea unor evenimente culturale menite a încuraja educația durabilă (evenimente de celebrare a Zilei Voluntarului, Zilei Anti-Bullying etc.), pregătirea spațiului pentru desfășurarea unor concerte stradale integrate sub conceptul “Underground Music for Young Artists”, expoziții fotografice, galerii de artă în aer liber etc. Potrivit proiectului Protocolului, Primăria municipiului Constanța se obligă să asigure refacerea iluminatului public din pasaj, să asigure racordul la sursa de curent în locație, să igienizeze locația înainte de predarea acesteia și să organizeze, respectiv să faciliteze organizarea de evenimente educativ-culturale în locația nou creată pentru tineri.“, notează Primăria.

Principalele obligații ale Asociației CreativePlus privesc transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ-culturale pentru tineri, organizarea concursurilor pentru selectarea artiștilor care vor picta întregul pasaj, desfășurarea unei campanii publice ”Strângerea de gânduri bune” pentru colectarea mesajelor de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru organizarea principalelor activități din pasaj (artă murală: scrierea de mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, desene pentru poze cu hastag-uri care vor deveni content pillars în social media; evenimente tip busking / concerte stradale, artă vizuală – galerie de artă/expoziție și piese de teatru etc.), arată sursa citată.

Finanțarea acestui proiect este asigurată de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, iar implementarea va fi făcută de un grup de tineri, voluntari ai Asociației CreativePlus ONG, care se va ocupa de  realizarea părții artistice a proiectului. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este Daria Popa, Asociația CreativePlus.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: