Connect with us

Stiri

O POVESTE IMPRESIONANTĂ! ,,Sportul este viaţa mea!” – Sally Wood-Lamont, preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic Român

Avatar

Publicat

la

Medalia obţinută de Alexandru Bologa la Jocurile Paralimpice este şi rezultatul implicării totale, emoţionale şi financiare, a unui om deosebit, pe care l-am întâlnit acum 4 ani.

alex-bologa                   alex-bologa-1

În vara lui 2012, la Trofeul Litoral dedicat persoanelor cu dizabilităţi, organizat sub  egida Comitetului Naţional Paralimpic Român, am trăit două sentimente contradictorii: bucurie şi tristeţe. Bucurie  pentru că am cunoscut-o pe Sally Wood-Lamont şi tristeţe pentru că noi românii ne implicăm prea puţin, sau deloc, în viaţa celor cu nevoi speciale.

Încă de atunci, Sally Wood-Lamont mi-a vorbit despre pregătirile pentru Jocurile Paralimpice de la Rio, de anul acesta, şi mi-a dezvăluit cum a început povestea implicării sale în viaţa persoanelor cu dizabilităţi din Romania.

,,Am fost solicitată în 1994 să predau engleza unei grupe de tineri din Cluj, persoane cu dizabilităţi. Cunosc problemele lor îndeaproape pentru că mama mea  a fost o persoană cu dublă dizabilitate, locomotorie şi auditivă.

Doi dintre elevii mei mi-au solicitat ajutorul la un moment dat, mai exact o sponsorizare, pentru a putea participa la o competiţie sportivă care se  desfăşura la Galaţi.

Implicarea mea în activităţi sportive  se datorează faptului că eu însămi am făcut foarte mult sport. Pentru mine sportul  este un aspect al vieţii absolut necesar, nu există sport fară educaţie şi educaţie fară sport.

Foarte mulţi din tinerii cu dizabilităţi cărora le predam engleza îşi doreau să facă sport dar nu aveau unde. Atunci m-am gândit că, dacă voi avea vreodată posibilitatea, voi face un club sportiv pentru tinerii cu dizabilităţi. Printr-o întâmplare nefericită am reuşit să-mi materializez visul.

Mama mea a murit în 1999 şi mi-a lăsat moştenire un apartament pe care l-am vândut, iar cu banii am înfiinţat un club în Cluj. A fost destul de greu, mai ales în ceea ce priveşte accesibilizarea şi dotarea corespunzătoare pentru nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilităţi. Şansa mea a fost că m-am bucurat de sprijinul ambasadorului Marii Britanii şi a altor sponsori. Am înfiinţat o echipă de tenis de masă care, după 2 ani de antrenamente, a început să participe la competiţii sportive interne şi internaţionale.

tenis-de-masa                   tenis-de-masa-2

La început rezultatele obţinute la nivel internaţional nu au fost strălucite, ceea ce m-a determinat să angajez un antrenor care a reuşit în 2 ani să transforme echipa în cea mai bună echipă de tenis de masă, rezultat în urma căruia mi s-a propus să devin membru în Biroul Executiv al Federaţiei Române a Sportului pentru Persoane cu Handicap (FRSPH) .

Am activat în FRSPH timp de 2 ani, până în 2008 când am fost solicitată să fiu şeful misiunii româneşti la Jocurile Paralimpice. Nu aveam experienţă, dar am fost impresionată de ce înseamnă organizarea unei paralimpiade. M-am hotărât să mă implic mai mult, am învăţat, şi în 2009 am fost aleasă în funcţia de Preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic.

Între timp a decedat un unchi al meu care mi-a lasat moştenire o sumă de bani pe care am folosit-o pentru a susţine sportivii cu dizabilităţi, pentru că sportul este viaţa mea.

Avem la Cluj încă din 2008 o echipă de înotători nevăzători. Unul dintre ei este numărul 3 în Europa, altul numărul 5 şi cel de-al treilea este numărul 10 la nivel mondial.

inot-1                   inot-2

În echipa paralimpică românească am mai selectat un sportiv din Galaţi şi altul din Cluj pe care am început să-i pregătim deja pentru Rio De Janeiro în 2016.”, îmi povestea, în iunie 2012, Sally Wood-Lamont.

În aprilie 2013, Sally Wood Lamont a fost decorată, de Traian Băsescu, cu Ordinul Naţional ,,Pentru Merit”, în grad de Ofiţer. Distincţia i-a fost acordată pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra (29 august – 9 septembrie 2012). România a câştigat prima medalie de aur din istoria participării la Jocurile Paralimpice.

 

Sursa foto: Comitetul Naţional Paralimpic Român

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Mâine se oprește apa pe strada Independenței din municipiul Medgidia

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 180 mm, de pe strada Independenței din municipiul Medgidia, echipele de intervenție RAJA S.A. sistează furnizarea apei potabile, joi, 4 martie 2021, în intervalul orar 08.00 – 17.00.

Vor fi afectați de lipsa apei consumatorii de pe str. Independenței – blocurile A, C, D, precum și cei de pe străzile adiacente.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm consumatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei.”, precizează reprezentanții Biroului de Comunicare.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Miercuri, fără apă în localitățile Ștefan cel Mare, Saligny, Faclia și în zona centrală a orașului Cernavodă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii înregistrate pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, de pe strada Medgidiei, din orașul Cernavodă, RAJA SA va sista furnizarea apei potabile, în ziua de miercuri – 03 martie 2021, în intervalul orar 08.30 – 19.00.

Pe timpul desfășurării lucrărilor vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din cartierul Trust, cei din zona Centru și din vecinătatea Centralei Nucleare din orașul Cernavodă, precum și abonații din localitățile Ștefan cel Mare, Saligny și Făclia (partea dreaptă cu sensul de mers spre mun. Medgidia).

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți consumatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează reprezentanții Biroului de Comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

RAJA a semnat Contractul de lucrări ”Rețele de apă și canalizare Năvodari și Mamaia Sat”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Locuitorii din orașul Năvodari și localitatea Mamaia Sat vor beneficia de modernizarea infrastructurii de apă potabilă și de colectare și tratare a apelor uzate în urma derulării contractului de lucrări Rețele de apă și canalizare Năvodari și Mamaia Sat, județul Constanța.

Contractul a fost semnat astăzi, 2 martie 2021, la sediul central al RAJA SA și face parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, sprijinit financiar de Comisia Europeană.

”Consiliul Județean Constanța, așa cum s-a angajat, sprijină orice proiect investițional care conduce la o viață mai bună a oamenilor și contribuie la dezvoltarea județului nostru.  Năvodariul este o localitate dragă sufletului meu, mă bucur că v-ați îndreptat spre acea zonă; are nevoie de investiții și cred că împreună cu administrația de acolo vom identifica posibilățile de a aduce la parametrii normali tot ce înseamnă infrastructura de alimentare cu apă și de canalizare. Zona Năvodari și Mamaia Sat sunt foarte importante, ele făcând practic parte din prelungirea Constanței”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Prezent la semnarea acestui important contract pentru orașul Năvodari, primarul Florin Chelaru a ținut să precizeze: ”Acest proiect este gândit și așteptat de foarte mult timp, deoarece orașul Năvodari a dezvoltat în zona Mamaia Sat o stațiune de interes național, unde se impunea derularea unui astfel de proiect. Sunt mândru că sunt partener cu RAJA SA și că împreună vom putea demonstra că facem ceea ce am promis. Vreau să știți că antreprenorul are suportul meu total pentru a implementa acest proiect cu succes și voi urmări atent respectarea termenelor de execuție și calitatea lucrării”.

Contractul de lucrări CL 5 – Rețele de apă și canalizare Năvodari și Mamaia Sat, județul Constanța are o valoare totală de 35.900.314,04 lei cu TVA și se va derula pe o perioadă de 18 luni. Investiția își propune să îmbunătăţească și să dezvolte infrastructura de apă şi apă uzată astfel încât să acopere necesitățile crescânde în aceste zone aflate într-o continuă expansiune demografică.

Rețeaua de apă potabilă se va extinde și reabilita, prin înlocuirea conductelor, pe o lungime totală de peste 16,5 km, se vor realiza și moderniza 56 cămine de vane, 379 branșamente și 127 hidranți de incendiu subterani și se vor instala 9 senzori de presiune pe conducta magistrală de distribuție a apei.

În ceea ce privește sistemul de colectare și epurare a apelor uzate, investiția va consta în reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de peste 13 km, construirea a 299 cămine de vizitare, mai mult de 500 racorduri de canalizare (inclusiv cămine de racord), 2 stații de pompare ape uzate cu căminele decantoare aferente și 1,2 km conducte de refulare noi.

De asemenea, contractul prevede achiziționarea unui grup electrogen mobil complet echipat în vederea asigurării continuității alimentării cu energie electrică pe timpul desfășurării intervențiilor.

Obiectivele principale ale investiției sunt asigurarea continuității serviciilor furnizate, accesul la apă potabilă de calitate și reducerea riscurilor de poluare a mediului atât pentru populația din zonă cât și pentru turiștii care cresc semnificativ numărul consumatorilor în sezonul estival.

”Din cele 50 de contracte de lucrări aferente POIM, 4 se află în stadiul de recepție la terminarea lucrărilor și lunar închidem câte un contract. Este un proiect extrem de mare și de complicat. Sunt 91 de localități din 6 județe; numai în județul Constanța sunt 61 de localități, mai mult de 80% din valoarea proiectului se investește în județul Constanța, ceea ce înseamană că aceste investiții fac bine județului nostru. Despre proiectul de la Năvodari am făcut eforturi susținute și astăzi demarăm această investiție cu încrederea că vom reuși să rezolvăm problemele legate de apă și canal într-o zonă unde în sezonul estival este foarte mare aglomerație”, a precizat la sfârșitul evenimentului Aurel Presură, director general RAJA SA.

Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA SA Constanța este cel mai reprezentativ proiect integrat din domeniul alimentării cu apă potabilă și al colectării/tratării apelor uzate aflat în implementare la nivel național. Acesta vizează investiții pe raza a celor 6 județe, din aria de operare și este structurat în cadrul a 50 contracte de lucrări și 4 contracte de servicii.

”Până în prezent au fost atribuite 38 de contracte (34 de lucrări şi 4 de servicii), cu o valoare totală de 1.185.732.359,74 lei. Alte 12 documentații de atribuire sunt publicate pe platforma SICAP având o valoare totală estimată de 494.228.260 lei, iar 3 documentaţii de atribuire urmează a fi publicate pe platforma SICAP pȃnă la sfârşitul lunii martie 2021, având o valoare totală estimată de 349.562.374 lei. Aceste investiții vor contribui la îndeplinirea obiectivelor privind calitatea apei destinate consumului uman conform directivelor europene (98/83/CE) și epurarea apelor uzate (91/271/EEC), concomitent cu conformarea utilităților la cerințele de mediu și îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare.”, a precizat Biroul de Comunicare al RAJA SA.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: