Connect with us

Stiri

O POVESTE IMPRESIONANTĂ! ,,Sportul este viaţa mea!” – Sally Wood-Lamont, preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic Român

Avatar

Publicat

la

Medalia obţinută de Alexandru Bologa la Jocurile Paralimpice este şi rezultatul implicării totale, emoţionale şi financiare, a unui om deosebit, pe care l-am întâlnit acum 4 ani.

alex-bologa                   alex-bologa-1

În vara lui 2012, la Trofeul Litoral dedicat persoanelor cu dizabilităţi, organizat sub  egida Comitetului Naţional Paralimpic Român, am trăit două sentimente contradictorii: bucurie şi tristeţe. Bucurie  pentru că am cunoscut-o pe Sally Wood-Lamont şi tristeţe pentru că noi românii ne implicăm prea puţin, sau deloc, în viaţa celor cu nevoi speciale.

Încă de atunci, Sally Wood-Lamont mi-a vorbit despre pregătirile pentru Jocurile Paralimpice de la Rio, de anul acesta, şi mi-a dezvăluit cum a început povestea implicării sale în viaţa persoanelor cu dizabilităţi din Romania.

,,Am fost solicitată în 1994 să predau engleza unei grupe de tineri din Cluj, persoane cu dizabilităţi. Cunosc problemele lor îndeaproape pentru că mama mea  a fost o persoană cu dublă dizabilitate, locomotorie şi auditivă.

Doi dintre elevii mei mi-au solicitat ajutorul la un moment dat, mai exact o sponsorizare, pentru a putea participa la o competiţie sportivă care se  desfăşura la Galaţi.

Implicarea mea în activităţi sportive  se datorează faptului că eu însămi am făcut foarte mult sport. Pentru mine sportul  este un aspect al vieţii absolut necesar, nu există sport fară educaţie şi educaţie fară sport.

Foarte mulţi din tinerii cu dizabilităţi cărora le predam engleza îşi doreau să facă sport dar nu aveau unde. Atunci m-am gândit că, dacă voi avea vreodată posibilitatea, voi face un club sportiv pentru tinerii cu dizabilităţi. Printr-o întâmplare nefericită am reuşit să-mi materializez visul.

Mama mea a murit în 1999 şi mi-a lăsat moştenire un apartament pe care l-am vândut, iar cu banii am înfiinţat un club în Cluj. A fost destul de greu, mai ales în ceea ce priveşte accesibilizarea şi dotarea corespunzătoare pentru nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilităţi. Şansa mea a fost că m-am bucurat de sprijinul ambasadorului Marii Britanii şi a altor sponsori. Am înfiinţat o echipă de tenis de masă care, după 2 ani de antrenamente, a început să participe la competiţii sportive interne şi internaţionale.

tenis-de-masa                   tenis-de-masa-2

La început rezultatele obţinute la nivel internaţional nu au fost strălucite, ceea ce m-a determinat să angajez un antrenor care a reuşit în 2 ani să transforme echipa în cea mai bună echipă de tenis de masă, rezultat în urma căruia mi s-a propus să devin membru în Biroul Executiv al Federaţiei Române a Sportului pentru Persoane cu Handicap (FRSPH) .

Am activat în FRSPH timp de 2 ani, până în 2008 când am fost solicitată să fiu şeful misiunii româneşti la Jocurile Paralimpice. Nu aveam experienţă, dar am fost impresionată de ce înseamnă organizarea unei paralimpiade. M-am hotărât să mă implic mai mult, am învăţat, şi în 2009 am fost aleasă în funcţia de Preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic.

Între timp a decedat un unchi al meu care mi-a lasat moştenire o sumă de bani pe care am folosit-o pentru a susţine sportivii cu dizabilităţi, pentru că sportul este viaţa mea.

Avem la Cluj încă din 2008 o echipă de înotători nevăzători. Unul dintre ei este numărul 3 în Europa, altul numărul 5 şi cel de-al treilea este numărul 10 la nivel mondial.

inot-1                   inot-2

În echipa paralimpică românească am mai selectat un sportiv din Galaţi şi altul din Cluj pe care am început să-i pregătim deja pentru Rio De Janeiro în 2016.”, îmi povestea, în iunie 2012, Sally Wood-Lamont.

În aprilie 2013, Sally Wood Lamont a fost decorată, de Traian Băsescu, cu Ordinul Naţional ,,Pentru Merit”, în grad de Ofiţer. Distincţia i-a fost acordată pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra (29 august – 9 septembrie 2012). România a câştigat prima medalie de aur din istoria participării la Jocurile Paralimpice.

 

Sursa foto: Comitetul Naţional Paralimpic Român

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Trafic îngreunat pe strada Ion Lahovari din municipiul Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unui branșament avariat, de pe strada Ion Lahovari din municipiul Constanța, RAJA S.A. va restricționa traficul auto pe această stradă, tronsonul delimitat de bd. Mamaia și strada Călărași, astăzi – 24 noiembrie 2020, în intervalul orar 10.30 – 14.30.

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona va fi împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.

Abonaţii deserviţi nu vor fi afectaţi de aceste lucrări, întrucât echipele de intervenţie încearcă să efectueze reparaţiile cu conducta sub presiune.

“Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.”, precizează reprezentanţii Biroului de comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Trafic îngreunat pe strada Nicolae Iorga din municipiul Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru remedierea unui branșament avariat, de pe strada Nicolae Iorga, din municipiul Constanța, echipele de intervenție RAJA S.A. sunt nevoite să restricționeze traficul auto pe o bandă de circulație de pe această stradă, cu sensul de mers dinspre str. Mircea cel Bătrân către Moldovei, pe o porțiune de 30 m, astăzi – 17 noiembrie 2020, în intervalul orar 10.00 – 14.00.

 

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona va fi împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.

 

Abonații din zonă nu sunt afectați de această avarie, întrucât echipele de intervenție încearcă să efectueze reparația cu conducta sub presiune.

 

“Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.”, precizează Biroul de comunicare. 

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

RAJA continuă extinderea și modernizarea rețelelor de apă-canal în aria de operare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

RAJA S.A. Constanța a semnat astăzi, 16 noiembrie, în prezența președintelui Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța – Florin Mitroi și a directorului general al RAJA S.A. –  Aurel Presură, două noi contracte de lucrări derulate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Acestea vizează modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate în localitatea Valu lui Traian, județul Constanța și în municipiul Onești, județul Bacău.

CL 21 – Rețele apă și canalizare Valu lui Traian

Contractul de lucrări Rețele de apă și canalizare Valu lui Traian reprezintă o nouă etapă semnificativă în cadrul extinderii și modernizării infrastructurii de alimentare cu apă, colectare și evacuare a apelor uzate din aria de operare a RAJA S.A., continuându-se astfel procesul investițional derulat prin Programele ISPA, SAMTID și POS Mediu de creare a sistemelor regionale în sectorul apei.

Contractul face parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA S.A. Constanța în perioada 2014-2020, în valoare totală de 593.184.900 Euro (2.662.688.783,50 lei), finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Această investiție, în valoare totală de 115.573.244,72 lei, se va derula pe o perioadă de 22 de luni și vizează 5 obiective:

 1. Reabilitare rețea de distribuție apă, pe o lungime totală de 9.872 m și reabilitare branșamente la consumatori, inclusiv cămine de apometru – 649 buc;
 2. Extindere rețea de distribuție apă pe o lungime de 13.581 m și noi branșamente la consumatori, inclusiv cămine de apometru – 879 buc;
 3. Extindere rețea de canalizare pe o lungime totală de 28.299 m și racorduri noi la consumatori – 1.938 buc;
 4. Stații de pompare ape uzate menajere, cămine de decantare și conducte de refulare: 9 stații de pompare apă uzată, 9 cămine de decantare înaintea fiecărei stații de pompare apă uzată menajeră, pe rețeaua de canalizare, conducte de refulare aferente stațiilor de pompare în lungime de 8.469 m.
 5. Cămine de reglare debit și monitorizare presiune – 22 buc.

Toate lucrările prevăzute a se realiza în cadrul acestui contract vor fi dotate cu echipamente care să permită citirea informațiilor de funcționare de la distanță (tablouri locale de automatizare, debitmetre, vane electrice etc.). Echipamentele vor fi integrate în sistemul SCADA centralizat la nivelul RAJA S.A., în vederea operării automatizate.

La finalizarea lucrărilor în localitatea Valu lui Traian, gradul de conformare cu prevederile Directivei 98/83/EC va fi de 100 %, atât pentru infrastructura de apă potabilă cât și pentru cea de canalizare.

CL 1 – Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare menajeră în municipiul Onești

Cel de al doilea contract de lucrări semnat astăzi are o valoare de 71.041.148,42 lei și se derulează în cadrul proiectului “Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești”.

Lungimea totală a rețelei de distribuție a apei potabile existentă în municipiul Onești este de 72,78 km și are o vechime în anumite zone chiar și de 60 de ani. La momentul preluării de către RAJA S.A., aceasta funcționa cu mult peste presiunile de serviciu (cca. 3,5 atm.), ajungând în unele zone chiar și la 8 atm. Din cauza conductelor învechite, aflate într-un stadiu avansat de uzură, se înregistrau frecvent avarii care conduceau la pierderi de apă în sistem, în procent de aproximativ 70%, situație care se reflecta negativ atât în calitatea serviciului, cât și în situația economico-financiară a operatorului.

Contractul de lucrări se va derula pe o perioadă de 24 luni și are în vedere atingerea următoarelor obiective:

 1. Reabilitare și extindere rețele de distribuție apă potabilă:
 • extinderea rețelei de distribuție cu apă potabilă pe o lungime de circa 7.000 m;
 • reabilitarea rețelei de distribuție apă potabilă pe o lungime de circa 19.000 m;
 • lucrări speciale: 3 subtraversări de cursuri de ape și 2 subtraversări de cale ferată.
 1. Realizare 4 noi stații de ridicare locală a presiunii (SPH), montate subteran.
 2. Realizare sectorizare rețea de distribuție:
 • 37 cămine de debitmetru ;
 • 13 stații de pompare apă existente (integrate în sistemul SCADA).
 1. Reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare apă uzată menajeră:
 • reabilitarea rețelei de canalizare în lungime de 3.500 m;
 • extinderea rețelelor de canalizare cu lungimea de 26.000 m;
 • lucrări speciale: 3 subtraversări de cursuri de ape și 3 subtraversări de cale ferată;
 • 11 stații de pompare ape uzate și conducte de refulare cu lungimea de 6.600 m;
 • 4 stații de pompare apă uzată existente (integrate în sistemul SCADA).

“Toate investițiile prevăzute a se realiza vor fi dotate cu echipamente SCADA integrate în sistemul centralizat de dispecerizare al RAJA S.A.”, precizează Biroul de comunicare.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: