Conecteaza-te cu noi

Administratie

O stradă din satul Nazarcea (Galeșu) a primit numele lui Iustin Pârvu, fost deținut politic la Canal

Published

on

Se spune că „eroii nu mor niciodată“. În comuna Poarta Albă, autoritățile locale dau o importanță deosebită celor care s-au jertfit pentru țară ori au luptat pentru diverse idealuri. Unul dintre acești eroi a fost și Părintele Iustin Pârvu, unul dintre sutele de deținuți politici care au fost duși să muncească cu forța la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Arhivele arat că la colonia de deținuți de la Nazarcea, fostă Galeșu, comuna Poarta Albă, din 3.000 de prizonieri 800 erau preoți. Fostul șef de stat Gheorghiu Dej a folosit șantierul de la Canal pentru exterminarea fostei clase politice de dinainte de 1946, a intelectualilor și a tuturor oponenților regimului comunist. În memoria Părintelui Iustin Pârvu (10 februarie 1919 – 16 iunie 2013), Consiliul Local Poarta Albă a adoptat hotărârea prin care o stradă din satul Nazarcea (Galeșu) a primit numele lui Iustin Pârvu, considerat de mulți sfânt dreptmărturisitor. Acesta a fost întemnițat o bună perioadă la Canal, la colonia de la Poarta Albă. De altfel, intenția primarului Vasile Delicoti era de a-l aduce pe Iustin Pârvu pe aceste locuri, la mănăstirea ctitorită chiar pe locul fostelor barăci și care este închinată tuturor celor jertfiți în munca silnică, deţinuţi politici din anii 1950-1960 la Canal. Între cei are au trecut prin acest loc de chin se numără Ilie Lăcătuşu și Asenie Boca.

La punerea temeliei Mănăstirii Sfinţilor Români de la Poarta Albă a participat și Părintele Iustin Pârvu. Din păcate, Iustin Pârvu a plecat în lumea drepților înainte ca să fie încheiată ridicarea chiliei sale.

Amintim că, în luna iunie, primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, au depus coroane de flori la Monumentul Memorial Poarta Albă cu ocazia Zilei Eroilor. Evenimentul a fost organizat de Asociația Foștilor Deținuți Politici, filiala Constanța care a ținut să omagieze memoria celor care au suferit și și-au pierdut viața în lagărele comuniste. Monumentul este închinat memoriei celor care au fost exterminați de regimul comunist la lucrările Canalului în anii 1950-1953. Construcția a durat aproape un an, din noiembrie 1999 și până în 21 septembrie 2000. Are o înălțime de 24 metri și este construit din 9 module pe verticală și 2 pe orizontală, din beton, în formă de cruce, simbolul îndurărilor și pătimirilor din cele nouă colonii înscrise pe fiecare modul. Autorul proiectului este arhitectul Ioan Puschilă, el însuși, o victimă a regimului comunist.

Cu această ocazie, președintele CJC și primarul comunei Poarta Albă au anunțat că, în zona monumentului, va fi construit un muzeu în memoria martirilor de la Canal.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions