Connect with us

Actual

O zi atât de tristă… Nici măcar Eminescu nu mai e omagiat…

Maria Ionescu

Publicat

la data de

După cum bine știți, în urmă cu 128 de ani se stingea din viață marele poet național Mihai Eminescu. Era tânăr, avea doar 39 de ani, însă scrisese atât de multe poezii minunate încât, peste ani, a fost numit luceafăr al poeziei românești. An de an, se organizau diferite acțiuni pentru a marca trecerea timpului. Fie că le organizau școlile și liceele ce-i poartă numele, fie primăriile sau prefecturile. Anul acesta a fost o liniște mormântală, nefirească. Poate s-a datorat tensiunilor  politice, poate elevii s-au lăsat duși de val și s-au bucurat de faptul că au finalizat cursurile, cine știe. Este foarte greu de precizat care ar fi cauza. În mod ciudat, în Constanța există liceul Mihai Eminescu. Unul dintre elevii liceului este Alexandru Manda, președinte al Asociației Elevilor. Azi a fost sărbătoare deoarece aniversau patru ani de la înființare. A venit și ministrul demisionar al Educației, Pavel Năstase pentru a participa la eveniment. L-am sunat pe Manda pentru a-l întreba dacă la liceul său a fost organizat vreun eveniment comemorativ. L-am prins în timpul spectacoluliui organizat de către AEC, se auzea un concert de vioară. Ne-a spus că nu s-a organizat nimic legat de Eminescu. Oare la statuia sa de pe faleza Cazinoului a fost depusă măcar o coroană? Mira-m-aș! Oare Prefectura a mișcat vreun deget pentru a-l omagia pe Eminescu? Dar celelalte instituiții ale statului? Încet-încet, mulți dintre români vor uita că a existat. Oare cine îi mai știe măcar o poezie? Spre aducere aminte nu voi publica Luceafărul! (Știți câte strofe are  poezia? 98!), ci ”La Steaua.” Vă asigur că nu are nici cea mai mică legătură cu echipa de fotbal….

La steaua

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.

Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adânca,
Lumina stinsului amor
Ne urmărește înca.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța: A condus cu permisul anulat și și-a dat date de identificare false! A fost reținut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 21 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție au identificat un tânăr, în vârstă de 23 de ani, din localitatea Castelu, județul Constanța, care a condus un autoturism pe raza municipiului, având permisul de conducere anulat din luna aprilie 2017.

Inițial, tânărul în cauză a declarat polițiștilor date de identitate aparținând unei alte persoane, fiind vorba despre o rudă a acestuia.

În urma cercetărilor desfășurate, polițiștii l-au reținut pe tânăr pe bază de ordonanță pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în C.R.A.P. al IPJ Constanța, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța cu propuneri corespunzătoare.

În cauză, a fost întocmit dosar penal.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: 4 vânzători ambulanți de țigări, amendați de polițiștii locali

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 21 ianuarie, în intervalul orar 08.00-16.00, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța  au legitimat  4 persoane despre care existau indicii ca ar comercializa în mod ilicit țigări netimbrate. Acestea au fost conduse la sediul unității de poliție locală pentru stabilirea identității.

Comercianții ambulanți acționau în zona Piața Griviței, Piața Tomis 3 și zona Eden. In urma acestei activități de prevenire și combatere a comerțului stradal neautorizat s-au aplicat 3 amenzi contravenționale în valoare de 3.000 lei și a fost dispusă măsura complementară de confiscare a pachetelor  de țigări fără timbru accizabil.

Una dintre persoanele care făcea comerț ambulant în zona Eden a fost prinsă de două ori în aceeași zi, prima dată la ora 9.00, iar a doua oară după amiază, la ora 15.00.

Pentru o altă persoana s-au întocmit actele de constatare vizând săvârșirea  infracțiunii prevăzute de art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006, deoarece aceasta  a fost depistata comercializând ilicit 70 de pachete de țigarete fără timbru accizabil, susceptibile a fi produse de contrabanda. La săvârșirea  infracțiunii, persoana s-a folosit de un autoturism utilizat în regim de taxi.

Activitățile de verificare și control se vor derula zilnic, iar ca măsură preventivă recomandăm tuturor persoanelor fizice/juridice să respecte prevederile legale în vigoare.

”Direcția Generală Poliția Locală Constanța reamintește numerele de telefon la care cetățenii pot apela pentru a semnala situații din sfera noastră de compentență instituțională -0241484205-Dispecerat sau 0799/606142(WhatsApp).

Numai împreună putem asigura un climat public civilizat în municipiul Constanța!”, precizează Biroul de presă al Poliției Locale Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier în Lazu! O femeie a fost rănită pe trecerea de pietoni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în jurul orei 7.30, în localitatea Lazu a avut loc un eveniment rutier soldat cu rănirea unui pieton. Potrivit IPJ Constanța, un bărbat de 63 de ani a condus un autoturism pe DN 39, în localitatea Lazu, dinspre Agigea către Constanța.

În momentul în care a ajuns la marcajul pietonal din localitatea Lazu nu a acordat prioritate și a accidentat o femeie de 50 de ani care s-a angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal.

In urma impactului a rezultat vânătoarea corporală ușoara a femeii. In cauza s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: