Connect with us

Politica

Ofensiva PRU. Planul lui Bogdan Diaconu pentru Portul Constanţa

Avatar

Publicat

la

“Îi salut pe camarazii mei, care stau pregătiţi cu arma la picior”. Aşa şi-a început deputatul Bogdan Diaconu, liderul naţional al PRU, conferinţa de presă pe care a susţinut-o, ieri, la Constanţa, alături de liderul local Dumitru Bădrăgan. „Partidul România Unită propune constănţenilor [pentru funcţia de primar – n.r.] un om al legii, un avocat, aici de faţă, Dumitru Bădrăgan, care conduce comisia centrală a PRU pentru justiţie.”, a declarat deputatul. „Motivul pentru care Olanda şi Germania s-au opus intrării României în spaţiul Schengen este Portul Constanţa. Dacă am fi fost acceptaţi în Schengen, o parte importantă din traficul de mărfuri din Europa ar fi trecut prin Portul Constanţa, în defavoarea Portului Rotterdam, cu beneficii uriaşe pentru economia românească. Ştiţi foarte bine că s-au încercat soluţii de preluare a Portului Constanţa, prin listarea pe bursă, prin guvernarea corportistă. Aţi văzut mişcările de protest din Port, ele arată că astfel de planuri sunt încă active. PRU, o spun răspicat, se va lupta ca Portul Constanţa să fie al românilor şi numai al românilor.”, a mai punctat Diaconu, argumentându-şi astfel interesul manifestat pentru întărirea organizaţiei sale de la malul mării.

De ce a intrat Sorin Belu în PRU
La rândul său, Dumitru Bădrăgan a prezentat o parte din persoanele nominalizate pentru a candida la alegerile din iunie 2016, pentru primării, din partea PRU: la Năvodari, economistul Marian Cârnu; la Ovidiu, Ion Şerban (fost consilier local); la Limanu, Nicolae Crăciun (consilier local şi preşedinte al Cooperaţiei Mangalia); la Eforie, Lucia Sărăcilă. De asemenea, un moment interesant în derularea conferinţei a fost accesul la prezidiu a unui domn echipat cu o mască de gaze, prezentat drept viitor candidat al PRU pentru o funcţie de consilier local la Constanţa. După ce şi-a scos masca, am putut constatata că acesta era cunoscutul activist civic Sorin Belu, de la Baricada Verde, recent intrat în rândurile PRU. „De ce am venit aşa? Ieri a fost o poluare naturală în Constanţa. De praf din Sahara n-a murit nimeni. Dar era de bun simţ ca Primăria Constanţa, Garda de Mediu şi Inspectoratul de Protecţie a Mediului să facă o atenţionare către populaţie, în primul rând pentru protecţia copiilor care se jucau în parcuri. Nu există interes pentru cetăţeni. De aceea, spun că nu e de ajuns să fii civic sau ONG-ist, trebuie o implicare şi la nivel politic. Uitaţi-vă, municipalitatea a demarat un proiect de înlocuire a stâlpilor de iluminat. Au scos stâlpii vechi, care erau amplasaţi la distanţe de 25-30 de metri unul de altul. Noii stâlpi sunt amplasaţi la 40 de metri între ei, iar dacă se arde o lampă, pe o distanţă de 80 de metri nu va fi lumină. Eu şi alţi colegi din societatea civilă am atenţionat asupra situaţii, dar se vede că nu e suficient. De aceea, cred că trebuie o implicare politică.”, şi-a motivat Sorin Belu intrarea în politică. Bogdan Diaconu i-a urat bun venit în partid activistului de la Baricada Verde şi l-a invitat să facă parte din comisia naţională a PRU pentru protecţia mediului. „Noi promovăm naţionalismul ecologic, pentru că trebuie să ne apărăm ţara şi din acest punct de vedere”, a mai punctat Diaconu.

Comments

comments

Politica

Luminița Vlădescu, DEMISIE de la conducerea PSD Medgidia

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

După ce a pierdut alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Medgidia, Luminița Vlădescu își anunță demisia din funcția de președinte al organizației locale a PSD. Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, Luminița Vlădescu scrie că principalul motiv al demisiei îl constituie rezultatul slab de la alegerile locale. Totodată, fostul viceprimar al municipiului le transmite locuitorilor din Medgidia că nu renunță și la obiectivele propuse pentru oraș.

Iată mesajul:

“Astăzi am luat decizia firească de a-mi depune demisia din functia de președinte PSD Medgidia, ca urmare a rezultatelor slabe de la alegerile locale. Demisia mea este un act de onoare unilateral, în niciun caz de renunțare la obiectivele propuse pentru Medgidia. Mulțumesc tuturor colegilor, prietenilor și, mai ales, celor 2100 de alegători ai mei pentru susținere!”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Marian Cîrnu, Pro România Năvodari, a pierdut funcția de consilier local la un vot: “Am crezut în mulți prieteni falși”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Marian Cîrnu, primul pe lista Pro România pentru noul Consiliu Local al orașului Năvodari, a ratat mandatul din cauza unui vot.

Prin intermediul unei postări facută de candidatul Cîrnu pe contul său de Facebook, acesta îi informează pe cetățenii din orașul Năvodari că a reușit să adune 716 voturi și avea nevoie de… 717. La mustață, cum s-ar zice și ghinion pentru cei care își puseseră speranța că proiectele Pro România pentru Năvodari vor avea o voce în mandatul 2020 – 2024.

Iată și gandurile celui care a ratat Consiliul Local:

Salutare prieteni! Împreună am pierdut postul de consilier local la Năvodari pt 1 vot. Am avut 716 voturi. Era nevoie de 717.Imi asum! Am crezut în mulți prieteni falși. Dar tot împreună prin voturi am reușit noi, dvs, și ceilalți votanți din județ sa trimitem în Consiliul Județean Constanța 3 consilieri județeni! Va mulțumesc!

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

CCR a decis: Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare și respinge sesizarea președintelui Iohannis

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și au decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR Legea privind organizarea alegerilor parlamentare în luna august.

Potrivit sesizării de neconstituţionalitate transmisă luni CCR, Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată atât de Senat cât şi Camera Deputaţilor în 27 iulie şi a fost transmisă două zile mai târziu al Preşedinţie în vederea promulgării.

Klaus Iohannis a cerut CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.

„Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluţie legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conţinutul normativ, această reglementare încalcă prevederile mai multor articole din Constituţie”, arăta şeful statului.

În sesizare se subliniază că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor, prin derogare, creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare.

„Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigenţele art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii şi cea a securităţii raporturilor juridice”, a explicat preşedintele.

Acesta a precizat că s-a instituit, astfel, o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare.

„În actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă. Este posibil ca legea organică prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce ţin de evoluţia situaţiei sanitare”, a menţionat Klaus Iohannis.

Acesta susţine că prin intervenţia intempestivă şi formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor ”se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale”.

„Dacă senatorii şi deputaţii vor fi obligaţi să acorde votul în sensul adoptării legii de stabilire a datei alegerilor, atunci voinţa parlamentarului nu mai este liberă, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plasează legea criticată pe tărâmul nulităţii absolute”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele consideră că Parlamentul dobândeşte competenţa de a stabili data alegerilor în mod discreţionar, cu ignorarea regulilor stabilite de Constituţie, putându-se ajunge la prelungirea mandatului actualului Parlament, în afara cadrului constituţional.

„Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. (…) O guvernare democratică presupune ca poporul să îşi desemneze reprezentaţii la nivelul autorităţilor publice la intervale regulate de timp. Rezultă că mandatul autorităţilor publice trebuie să fie limitat în timp”, a mai explicat Iohannis.

Conform legislaţiei, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

„Prin norma criticată, se poate ajunge la situaţia în care Parlamentul poate stabili data alegerilor în mod arbitrar, fără vreo limitare şi fără o sancţiune în cazul în care acesta, prin data stabilită, prelungeşte indirect mandatul în curs”, a mai precizat preşedintele României. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: