Connect with us

Actual

Oficial de la Apele Române despre plaja distrusă de la Eforie Sud

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

O porțiune însemnată din plaja de la Eforie Sud a fost distrusă de furtunile care au avut loc la începutul lunii martie. Un film al dezastrului a fost postat, săptămâna trecută, pe pagina de Facebook Eforie Online. Din imagini se poate observa că o porțiune din faleză a fost puternic erodată. Practic, marea a săpat în faleza din argilă și loess, care s-a surpat, antrenând prăbușirea platoului din beton și asfalt de pe coama falezei, pe plajă și chiar în apele mării. Plaja este acoperită acum de sute de fragmente de piatră, beton și asfalt.

Pentru o informare exactă cu privire la situația plajei din această zonă și dacă până la începutul sezonului estival va fi reabilitată, am solicitat un punct de vedere din partea Primăriei orașului Eforie. Printr-0 adresă scrisă, primarul orașului Eforie, Robert Șerban, ne-a informat că informațiile solicitate sunt de competența Administrației Bazinale de Apă “Dobrogea – Litoral”.

Astăzi, prin adresa nr. 4611/19.03.2018, directorul ABADL, Hristu Uzun ne-a informat asupra faptului că zona identificată se află “parțial” în administrarea AN Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral și că zona identificată “este supusă unui proces continuu de eroziune”.

“În acest sezon, până la data prezentei, s-au constatat eroziuni mai ample decât de obicei la nivelul plajelor, în mai multe zone. Zona cordon Eforie și Eforie Sud este inclusă în proiectul “Protecția și Reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre” etapa II, faza I, investiție compusă din proiectare și execuția lucrărilor – constructive structure, adaos de nisip aflată la faza de contractare. La data prezentei, instituția noastră derulează în zona Eforie – Costinești lucrările anuale de pregătire a plajelor și va intervene inclusiv în zona identificată de dvs. în încercarea de a remedia situația. Din experiența anilor anteriori, cunoaștem faptul că eroziunea liniei țărmului, urmare a furtunilor din perioada sezonului rece și implicit cele de primavera – aprilie, mai – este un fenomen natural, de intensități diferite, funcție de curenții marini și direcția de intensitate a vântului, valurilor. Până la începerea sezonului estival se va încerca remedierea aspectelor constatate, funcție de amploarea fenomenului raportat la posibilitățile tehnice”, desprindem din informarea conducerii ABADL transmisă “Ordinea.ro” cu privire la situația plajelor de la Eforie.

Până atunci, situația este critică. Bucăți din construcția sfărâmată de furtunile din această iarnă au ajuns în mare.

Citiți și:

Video. Faleza și plaja din Eforie Sud, distruse de furia apelor

 

 

 

Comments

comments

Actual

Aterizare forțată pe aeroportul Mihail Kogălniceanu! Vezi câți pasageri erau la bordul avionului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, mai multe echipaje de pompieri, poliție și SMURD s-au deplasat de urgență spre aeroportul Mihail Kogălniceanu pentru a acorda asistență – dacă s-ar fi impus – pasagerilor unei nave care a aterizat forțat.

Este vorba despre un avion Boeing, care aparține companiei ariene Blue Air, care făcea cursa Larnaca (Cipru) – Otopeni.

Potrivit datelor pe care le avem, la bord se aflau 108 persoane, 1 bebeluș, 6 membri ai echipajului.

Avionul avea probleme cu flapsurile.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În această noapte, eclipsă totală de lună

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

O eclipsă totală de Lună va avea loc în această noapte, 20 spre 21 ianuarie, şi va fi vizibilă şi în România, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, citat de Mediafax, eclipsa de Lună care se va produce  este una totală. Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 07.12 dimineaţa, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată.

Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălţime faţă de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 06.41 şi are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont.

Pentru ţara noastră, Luna apune în jurul orei 08.00, mai devreme în est şi mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului.

Culoarea – nuanţe de la portocaliu la cărămiziu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut în media ca ”lună sângerie”.

”Termenul de «lună sângerie» nu e folosit decât de presă. Noi spunem «eclipsă». Puteţi să spuneţi şi că se face luna ca un ficat proaspăt. Măcar e un termen românesc, folosit în cronici, pe vremuri. E portocalie, uneori e maronie, e roşiatică-roz, e prea uşor să spui că e sângerie”, a declarat pentru Mediafax Adrian Şonka, astronom şi muzeograf la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

În România, următoarea şi singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta şi care va fi parţială va avea loc pe 16 iulie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Update: (Video): Tânărul care a provocat accidentul mortal, dus la audieri la poliția Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, tânărul care a provocat accidentul rutier mortal din această dimineață, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața, a fost dus la audieri la poliția Constanța.

Imediat după producerea dramaticului eveniment rutier, tânărul care l-a provocat a fost dus la Spitalul județean Constanța pentru  investigații medicale.

După audieri se va decide dacă va fi cercetat în stare de arest preventiv.

Precizăm faptul că la testarea cu alcootestul s-a stabilit că șoferul vinovat de producerea acestui dramatic eveniment rutier se afla sub influența băuturilor alcoolice, adică avea 0.61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Update: În urmă cu puțină vreme, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în arestul Poliției. Mâine va fi prezentat parchetului constănțean cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea următoarelor infracțiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Constanța:Tragedie pe șosea! Doi tineri și-au pierdut viața într-un accident! Unul dintre șoferi era beat

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: