Actual Slide

Oficial de la Apele Române despre plaja distrusă de la Eforie Sud

mart. 19, 2018 Mihaela Tîrpan

O porțiune însemnată din plaja de la Eforie Sud a fost distrusă de furtunile care au avut loc la începutul lunii martie. Un film al dezastrului a fost postat, săptămâna trecută, pe pagina de Facebook Eforie Online. Din imagini se poate observa că o porțiune din faleză a fost puternic erodată. Practic, marea a săpat în faleza din argilă și loess, care s-a surpat, antrenând prăbușirea platoului din beton și asfalt de pe coama falezei, pe plajă și chiar în apele mării. Plaja este acoperită acum de sute de fragmente de piatră, beton și asfalt.

Pentru o informare exactă cu privire la situația plajei din această zonă și dacă până la începutul sezonului estival va fi reabilitată, am solicitat un punct de vedere din partea Primăriei orașului Eforie. Printr-0 adresă scrisă, primarul orașului Eforie, Robert Șerban, ne-a informat că informațiile solicitate sunt de competența Administrației Bazinale de Apă “Dobrogea – Litoral”.

Astăzi, prin adresa nr. 4611/19.03.2018, directorul ABADL, Hristu Uzun ne-a informat asupra faptului că zona identificată se află “parțial” în administrarea AN Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral și că zona identificată “este supusă unui proces continuu de eroziune”.

“În acest sezon, până la data prezentei, s-au constatat eroziuni mai ample decât de obicei la nivelul plajelor, în mai multe zone. Zona cordon Eforie și Eforie Sud este inclusă în proiectul “Protecția și Reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre” etapa II, faza I, investiție compusă din proiectare și execuția lucrărilor – constructive structure, adaos de nisip aflată la faza de contractare. La data prezentei, instituția noastră derulează în zona Eforie – Costinești lucrările anuale de pregătire a plajelor și va intervene inclusiv în zona identificată de dvs. în încercarea de a remedia situația. Din experiența anilor anteriori, cunoaștem faptul că eroziunea liniei țărmului, urmare a furtunilor din perioada sezonului rece și implicit cele de primavera – aprilie, mai – este un fenomen natural, de intensități diferite, funcție de curenții marini și direcția de intensitate a vântului, valurilor. Până la începerea sezonului estival se va încerca remedierea aspectelor constatate, funcție de amploarea fenomenului raportat la posibilitățile tehnice”, desprindem din informarea conducerii ABADL transmisă “Ordinea.ro” cu privire la situația plajelor de la Eforie.

Până atunci, situația este critică. Bucăți din construcția sfărâmată de furtunile din această iarnă au ajuns în mare.

Citiți și:

Video. Faleza și plaja din Eforie Sud, distruse de furia apelor

 

 

 

Comments

comments

Mihaela Tîrpan

About The Author

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!