Connect with us

Administratie

„One Way To Inspire”, la Constanța. Discuții despre oportunitățile utilizării tehnologiilor moderne în domeniul urbanistic

Tatian Iorga

Publicat

la

Peste o sută de reprezentanți ai administrațiilor locale și instituțiilor deconcentrate din județul Constanța au participat, astăzi, la evenimentul „One Way To Inspire”. Specialiștii în Sisteme Informaționale Geografice (GIS) au explicat invitaților avantajele acestui sistem centralizat care este acum aplicat în domenii diverse, de la sistemele de navigație instalate pe autoturisme la analizele privind infracționalitatea urbană, răspândirea bolilor, cercetările arheologice sau alegerea locurilor optime pentru amplasarea marilor centre comerciale.

În premieră la Constanța, „One Way To Inspire” promovează în rândul administrațiilor locale și instituțiilor deconcentrate nevoia stringentă a implementării unui concept unitar de culegere, gestionare și analiză a unor date extrem de importante în activitatea pe care o desfășoară. Evenimentul a avut loc la Hotel Ibis. Specialiști, dar și reprezentanți ai administrațiilor locale și instituțiilor deconcentrate au evidențiat aplicat utilitatea Directivei Europene Inspire și a Sistemului Informatic Geografic (GIS), două componente vitale ale conceptului promovat.

„Evenimentul a fost dedicat lansării unui proiect care se dorește să însemne startul înființării bazelor de date geospațiale și utilizării lor în modul cel mai eficient pentru desfășurarea activității administrative de orice natură… Având în vedere faptul că unele primării nu au reușit să contracteze execuția cadastrului sistematic prin PNCCF ne-am gândit că o soluție eficientă ar fi să promovăm un pachet integrat de patru servicii: GIS (sisteme informaționale geografice), RENS-RAN (registrul electronic al nomenclaturilor stradale și registru agricol național, INSPIRE (directiva europeană privind gestionarea comună a bazelor de date geospațiale) și PNCCF (programul național de cadastru și carte funciară) care să poată fi atractiv și pentru prestatori, dar mai ales să însemne un sprijin determinant în luarea unor decizii rapide și bazate pe informații corecte și complexe la nivel de conducere administrativă. De asemenea, nu este deloc de neglijat faptul că în această variantă de achiziție a serviciilor, costurile vor fi mult reduse deoarece o parte dintre activitățile desfășurate de către prestatori sunt comune pentru fiecare din cele patru componente ale pachetului dar vor fi plătite o singură dată: măsuratori, planuri, identificare proprietari sau chiar identificare număr poștal”, a declarat reprezentantul ANCPI, Marian Mazilu.

Subprefectul județului Constanța Șenol Ali a participat la evenimentul “One Way To Inspire” și a punctat importanța implementării GIS și a Directivei INSPIRE. Demnitarul și-a exprimat speranța ca județul Constanța să fie primul din țară care să implementeze acest pachet. La eveniment a mai participat și președintele executiv al Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriță.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Făgădău intră în campanie electorală. Facilitați fiscale pentru constănțenii datori la bugetul local

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, supune dezbaterii publice proiectul de hotărâre privind instituirea unor facilități fiscale la nivelul orașului nostru.

Constănțenii care au datorii la 31 decembrie 2018 la bugetul local al municipiului Constanța, persoane fizice și juridice, vor avea astfel posibilitatea să achite obligațiile fiscale principale restante fără a mai achita și accesoriile aferente acestora.

”Calendarul dezbaterii este următorul: până pe 30 septembrie aștept propunerile și sugestiile dumneavoastră, pe 31 octombrie voi supune aprobării Consiliului Local acest proiect de hotărâre, iar începând cu 1 noiembrie și până pe 15 decembrie inclusiv, completând o simplă cerere și efectuând plata datoriei de bază veți putea beneficia de scutiri”, a declarat Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța.

Proiectul poate fi consultat:

– pe site-ul Primăriei Municipiului Constanţa www.primaria-constanta.ro la rubrica „Transparență decizională” şi la sediul acesteia situat pe Bd. Tomis nr. 51;

http://www.primaria-constanta.ro/transparenta/transparenta-decizionala-legea-52-2003

– pe site-ul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local www.spit-ct.ro la rubrica „Transparență decizională” sau la sediile acestuia, situate pe Bd. Tomis nr.112, str. Sulmona nr. 22, str. Nicolae Grindeanu nr. 66, str. Badea Cârţan, nr. 3 și Bd. Alexandru Lăpuşneanu nr. 116C.

https://www.spit-ct.ro/transparenta-decizionala

La nivelul municipiului Constanța, există un număr de 30.175 contribuabili (7.956 persoane juridice și 22.219 persoane fizice) care înregistrează debite restante la data de 31 decembrie 2018.

Cuantumul datoriilor se ridică la aproximativ 202 milioane lei (202.654.881 lei), din care accesoriile care ar putea fi anulate sunt în cuantum de aproximativ 61 milioane lei (61.536.388 lei).

Procedura este foarte simplă și presupune achitarea integrală, până la data de 15 decembrie inclusiv, a anului curent, a obligațiilor principale restante la data de 31 decembrie 2018, precum și a obligațiilor principale și penalitățile datorate pentru anul 2019.

De asemenea, tot până la data de 15 decembrie 2019 inclusiv, persoanele fizice și juridice interesate trebuie să depună la SPIT o cerere de anulare a accesoriilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău vrea să schimbe aspectul rural al Constanței. 12 străzi de pământ vor fi pietruite și asfaltate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Criticat în mod repetat că orașul a rămas cu ani grei în urma Clujului, primarul Constanței, Decebal Făgădău, și-a propus să facă ceva pentru recuperarea decalajului. Nu vorbim de proiecte pentru metrou, ca la Cluj. Nu vorbim nici măcar de parcări supraetajate. În schimb, vorbim de transformarea unor ulițe de pământ, care brăzdau cartiere importante ale urbei, în străzi pietruite și asfaltate.

În cursul zilei de azi, pe pagina oficială a de facebook a Primăriei municipiului Constanța a fost postat un comunicat de presă potrivit căruia societatea Confort Urban SRL, ”continuă programul de investiții în trama stradală.”

Iată ce lucrări se fac, potrivit comunicatului: Sunt reamenajate 12 străzi de pământ din cartierele Compozitorilor, Baba Novac și Palazu Mare. Sunt incluse străzile Alexandru Bogza, Dumitru Chiriac și Prelungirea Eduard Caudella, care urmează a fi construite de la zero.

Se consolidează infrastructura străzii, terenul este săpat, compactat și se aștern mai multe straturi de piatră. Ulterior, se toarnă covorul asfaltic.

”În această săptămână, Primăria Municipiului Constanța continuă lucrările de investiții pe strada Prelungirea Recoltei din cartierul Palazu Mare, unde echipele SC Confort Urban SRL vor trece la etapa de asfaltare.
Locuitorii sunt rugați să manifeste atenție și înțelegere în zonele în care se realizează lucrări.”, precizează Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primarul unei comune din județul Constanța și-a depus DEMISIA

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând cu data de 9 septembrie a.c., primarul comunei Istria, liberalul Ioan Herdean și-a depus demisia din funcție, din motive medicale. Potrivit Biroului de presă al Prefecturii Constanța, în aceeași zi, prefectul a emis ordinul nr.380/09.09.2019, potrivit căruia înceta mandatul de primar al lui Herdean, care a condus de aproape 20 de ani comuna Istria.

Viceprimarul Pricopie Vișan a preluat atribuțiile funcției de primar, pe care le va onora până la organizarea alegerilor locale de anul viitor. Și asta, dat fiind faptul că, potrivit legislației, cu un an înaintea alegerilor nu se poate organiza un nou scrutin electoral.

Am încercat să stăm de vorbă cu vicele Vișan dar, la ora 15.00, el nu se mai afla în primărie. Secretara, care nu s-a prezentat, a precizat că nu este în măsură să ofere numărul de telefon mobil al viceprimarului.

Așa  că am contactat un liberal constănțean pentru a obține date despre sănătatea lui Ioan Herdean. ”În ultimii doi ani, a avut mai multe intervenții chirurgicale la București și, în ultima perioadă, medicii i-au interzis să mai aibă vreo activitate stresantă. Așa că, în aceste condiții, singura soluție a fost să renunțe la mandatul de primar. Tot ce sperăm noi acum  este să fie bine. Va urma o perioadă foarte complicată.”, ne-a spus consilierul județean PNL Marian Crușoveanu.

Foto: Graiul Dobrogei

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: