Conecteaza-te cu noi
drumuri judetene

Societate

ONG Mare Nostrum: Cantitățile de deșeuri colectate de pe plaje au scăzut considerabil

Published

on

ONG Mare Nostrum a anunțat, în cursul zilei de azi că, în urma monitorizării plajelor, cele mai murdare au fost cele de la Năvodari și Mamaia Nord, iar cele mai curate cele de la Vama Veche și Corbu.

Printr-un comunicat de presă, Mare Nostrum a precizat că, pentru prima dată după 3 ani de zile, rezultatele sesiunii de monitorizare a plajelor aduc o veste bună: cel mai curat an din 2017! Cantitățile de deșeuri au scăzut considerabil, o cauză putând fi și perioada de pandemie, care a ținut constănțenii și turiștii în casă.

Pe cele 8 sectoare de plajă monitorizare au fost identificate 6.646 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materal textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, un număr considerabil mai mic față de 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deșeuri în cele două sesiuni anuale.

Cel mai murdar sector de plajă, în urma monitorizărilor efectuate a fost Năvodari, cu 2.074 deșeuri, o parte din ele provenind de la construcțiile din zonă. Pe locul 2 în topul cantității de deșeuri înregistrate s-a aflat Mamaia Nord, cu 1.481 deșeuri. Cele mai mici cantități de deșeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche și Corbu:

Advertisement

”Cifrele înregistrate sunt într-adevăr mici, comparativ  cu perioadele similare ale anilor trecuți. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, însă suntem convinși că aceste cifre mici sunt generate de starea de urgență, în care oamenii au stat în casă și nu au ajuns în număr mare și frecvent pe plajă. De asemenea, un alt factor a fost și faptul că autoritățile publice locale, precum reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral au pregătit plaja pentru sezonul estival. Ne-ar fi plăcut să spunem că aceste cifre mici sunt rezultatul comportamentului responsabil, dar mai avem de lucrat mult din acest punct de vedere”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Față de luna aprilie a anului trecut, cifrele înregistrate în această sesiune sunt de două ori mai mici. Principalele categorii de deșeuri inventariate sunt cele din material polimeric artificial, care au ajuns la 4.847 de elemente. În această categorie intră mucurile de țigară, diferite tipuri de ambalaje și piese de plastic. Pe locul 2 se află elementele din metal care provin cel mai probabil de la construcțiile din apropierea porțiunilor de plajă, iar pe locul 3 elementele de sticlă și ceramică.

În această sesiune au fost eliminate 84 kg de deșeuri de pe porțiunile de plajă, cantitățile cele mai mari fiind eliminate din sectorul Mamaia (37 kg) și Năvodari (21 kg):

”Ne dorim ca în septembrie, după încheierea sezonului estival, să avem cifre la fel de mici în ceea ce privește cantitatea de deșeuri existentă pe porțiunile de plajă românești. Suntem convinși că putem atinge acest ”vis”, mai ales în contextul actual”, spune Angelica Paiu, coordinator activitate monitorizare.

Începând cu anul 2014, Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 153.292 deșeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța (34.788). Cele mai multe deșeuri au fost înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295), fiind urmată de sesiunea din octombrie 2016 (27.175).

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions