Conecteaza-te cu noi

Societate

Oraşul Cernavodă se dezvoltă cu strategie

Published

on

Conform unui comunicat de presă, primarul oraşului Cernavodă, George Hânsă, a avut o întâlnire cu membrii echipei de implementare a Strategiei de Dezvoltare Integrată a Oraşului Cernavodă pe perioada 2015-2020. Din echipă fac parte arhitecţi, consultanţi şi reprezentanţi ai primăriei.
În urma discuţiilor, au fost stabilite obiectivele ce vor fi realizate din fonduri structurale europene, dar şi proiectele cu finanţare guvernamentală şi locală, aşa cum se arată în comunicat:

,, Atenţia întregii echipe este îndreptată asupra programului de amenajare a falezei oraşului, blocat în repetate rânduri din cauza diverselor obstacole create de terenurile Ministerului Transporturilor (aflate în administrarea A.C.N. şi C.F.R.), care se suprapun celor aflate în administrarea primăriei. De data aceasta soluţiile nu au întârziat să apară, iar U.A.T. Cernavodă va reuşi să preia aceste parcele, în următoarele luni, pentru a putea investi bani europeni în consolidarea digului şi amenajarea falezei. „Oraşul trebuie să se dezvolte către Dunăre, există linii de finanţare europeană pentru asta”, susţin specialiştii din cadrul echipei de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Integrată a Oraşului Cernavodă. În acest sens, primăria a efectuat un studiu de prefezabilitate a întregii zone, iar A.C.N. şi C.F.R. au negociat asupra delimitării terenurilor suprapuse, urmând ca documentaţia să fie depusă la Ministerul Transporturilor.

Un alt obiectiv important, fixat pentru următoarele 6 luni, este modernizarea străzilor din oraşul Cernavodă. Odată cu încălzirea vremii, administraţia locală va demara o amplă acţiune de reabilitare a părţilor carosabile şi a trotuarelor din localitate. Investiţia va fi acoperită din bugetul local, urmând a fi modernizate 12 artere, dintre cele mai deteriorate în urma lucrărilor de extindere a reţelei de termoficare. Este în plan şi reabilitarea şoselei de centură, pentru care se va demara şi o procedură de accesare de fonduri europene. Odată cu modernizarea străzilor, se va lua în calcul înfiinţarea unui serviciu de transport în comun, dar şi construirea unei reţele de piste pentru biciclete. Pentru demararea acestui proiect, primăria va întocmi un studiu de trafic şi va elabora un plan de mobilitate urbană. Această investiţie va fi finanţată cu fonduri europene.

Pe lista proiectelor cu finanţare externă, de interes pentru comunitate, se află şi crearea unui club pentru persoane vârstnice. Prin intermediul acestui program, primăria intenţionează reabilitarea clădirii monument a fostei şcoli nr.1, situată pe strada Canalului, cu destinaţia de centru de îngrijire şi agrement pentru seniorii oraşului. Imobilul va fi prevăzut cu ateliere de lucru, sală de dans, zonă de recreere, spaţiu pentru activităţi de agrement, dar şi dotări pentru primire servicii de îngrijire. În prezent, administraţia locală pregăteşte documentaţia tehnică necesară accesării de fonduri.
Tot cu finanţare europeană, în anul 2016, va fi demarată reabilitarea a 7 clădiri de utilitate publică, aflate în proprietatea oraşului Cernavodă. În proiect sunt incluse unităţi de învăţământ (creşe şi grădiniţe), sediul Poliţiei Locale, sediul Jandarmeriei şi sediul Primăriei, care vor fi reabilitate termic, vor fi reparate acoperişurile şi instalaţiile interioare.

Pe lista proiectelor cu finanţare guvernamentală este şi etapa a treia a extinderii reţelei de termoficare, care prevede construirea a cinci puncte termice în cartierele: Nord, I.D. Chirescu şi Cartierul Nou, dar şi construcţia reţelei de circuite secundare pentru aceste zone. Obiectivul acestui proiect este de a furniza încălzire şi apă caldă menajeră epntru alte 400 de gospodării din aceste cartiere de case.”

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions