Connect with us

Actual

Orașul uscat. Doar 10% din spațiul verde al Constanței mai aparține Primăriei

Maria Ionescu

Publicat

la

Probabil fiecare constănțean în parte își pune veșnica întrebare legată de aspectul orașului. Și aici nu ne referim la zugrăveala blocurilor sau la șoselele asfaltate sau nu. Aici ne referim la un lucru care ar trebui să doară pe toată lumea, să îi macine pe toți cei care au reușit să iasă din orașul de domiciliu și să ajungă prin Ardeal sau prin Capitală. Pentru că în acele orașe este, iar la noi nu! Este vorba despre spațiile verzi ale orașului care mai mult nu există decât să fie pline cu iarbă și cu flori. Cum am ajuns în această situație este greu de spus. Să o luăm cu începutul:

10-20% din spațiul verde aparține Primăriei

Da, sunt sigură că gândiți la fel ca și mine: cum se poate, Doamne, așa ceva? Ei iată că se poate. Doar 10-20% din spațiul verde este al Primăriei. Restul terenului este împărțit între Asociațiile de Locatari/Proprietari, o parte sunt spații private, o altă parte aparține unor instituții. ”Din păcate, mai mult de 99% dintre posesorii privați de spații verzi nu îl întrețin” – ne-a declarat George Coman, șef al Serviciului Spații Verzi din cadrul Primăriei municipiului Constanța. El ne-a dat și câteva exemple pentru a putea înțelege mai bine complexitatea situației. ”Să vă dau un exemplu simplu: în parcul de la Primărie există o suprafață care aparține Consiliului Județean. Dar ei nu fac niciodată lucrări acolo, noi trebuie să ne ocupăm. Sau taluzul de pe plaja Modern este privat. Dar prea puțină lume știe aceste lucruri și ne acuză pe noi că nu ne facem treaba. Dar noi suntem mereu controlați de către Curtea de Conturi și trebuie să fim mereu extrem de atenți. Nu poți executa la nesfârșit lucrări pe care nu ești obligat să le faci. Nu poți lua bani de la populație pentru a executa lucrări pe terenurile altor persoane care refuză să-și facă treaba. Vă repet, nu municipalitatea deține toate aceste spații.”, ne-a spus George Coman. Da, în foarte multe locuri este mizerie de nedescris și este extrem de greu să le ceri constănțenilor bani pentru a se face curățenie. Lumea a sărăcit și sunt mulți care de-abia își cumpără câte o pâine de pe o zi pe alta. Și, cu toate acestea, potrivit lui George Coman, nu este normal să vezi mizerie în jurul tău dar la fel de anormal este să spui că trebuie să vină Primăria pentru a remedia lucrurile. Este adevărat că foarte mult contează și educația noastră însă de nenumărate ori ea se dovedește a fi deficitară.

În orașele mari din țară s-au aplicat amenzi mari

În urmă cu foarte mulți ani am cunoscut un roman stabilit în Germania. Iar ce mi-a povestit atunci m-a uluit, dat fiind faptul că în țara noastră lucrurile stau cu totul altfel. El povestea ce amenzi uriașe percep autoritățile din Germania pentru cei care nu respect cu strictețe legile, pentru cei care nu-și fac datoria ca la carte, pentru cei care încearcă să eluideze legule. Sunt convinsă că și la noi ar fi trebuit să domnească litera legii dar… este foarte greu. Numai cu amenzi serioase se poate rezolva această sitiuație. Șeful serviciului Spații Verzi, George Coman, ne-a spus că în marile orașe ale țării au existat situații similare dar acestea au fost rezolvate prin aplicarea unor amenzi mari. ”În București, Brașov, Sibiu s-au dat amenzi foarte mari pentru a educa locuitorii. În sensul că dacă fumai o țigară și aruncai chiștocul pe stradă sau în iarbă te costa de te usca. La fel, dacă spargi semințe sau arunci gunoiul în altă parte decât la tomberon se plătesc amenzi foarte mari. Și la noi va trebui făcut ceva în sensul acesta și sunt sigur că vom schimba ceva din aceste obiceiuri nesănătoase.” El s-a arătat foarte mulțumit de faptul că s-au derulat acțiuni de igienizare în parcul Tăbăcărie cu copii și cu tineri dar satisfacția sa a fost rapid umbrită. ”Am făcut curățenie, am adunat gunoaie. Dar după numai câteva ore locul arăta la fel de urât. Erau peturi pe apă, pe spațiul verde, chiștoace, resturi de mâncare, gunoaie …”, a spus Coman. Ca atare, rămâne o singură soluție, care va aplicată în cel mai scurt timp: polițiștii locali vor începe să dea amenzi celor care nu respectă regulile bunului simț. Nu vor intra în curțile și în casele oamenilor, dar în parcuri nu vor mai putea arunca diferite gunoaie și să scape nepedepsiți.

Se gândesc strategii

George Coman ne-a mărturisit că s-a ajuns la situația gândirii a diferite strategii care să fie utile orașului. L-am întrebat câți angajați există la serviciul Spații Verzi și ne-a spus că sunt în jur de 250 de persoane. Dar a ținut să precizeze: ”Nu ai cum să ai o armată de oameni. În multe localități din România sunt echipe de cartier formate din câțiva oameni care stau tot timpul acolo. O curte trebuie întreținută permanent. Știți că oamenii care locuiesc la case le au tot timpul în ordine, atât casa, cât și curtea. Dar locuitorii de la bloc de ce nu pot înțelege nevoia de a face curățenie permanent în jurul casei lor? De ce nu pot uda iarba și florile din fața blocului? Nu există sisteme de irigat pentru spațiile verzi. Dar oamenii trebuie să-și ude spațiul verde cu apă din casă. Trebuie să planteze iarbă și flori. Aceasta este singura soluție. Dar știu, pentru că am stat de vorbă cu multă lume, că sunt familii care fac economie cruntă la apă. Merg la baie de câte trei-patru ori până să tragă apa la WC. Și-atunci, cum vom putea vreodată să udăm spațiul verde din fața blocului nostru?”, a declarat nemulțumit George Coman. El ne-a spus că în Constanța sunt peste 1000 de asociații de proprietari iar probleme sunt peste tot.

Cum se face udarea parcurilor

Orașul Constanța nu arată deloc bine. Aceasta este o realitate pe care nu o văd doar cei care nu doresc să o vadă. Chiar dacă se face puțin pentru locuitori, nici ceea ce se face nu este întreținut. ”Se fură florile pe care le plantăm. Sunt pensionari care iau câte o floare sau mai multe și, dacă sunt prinși, răspund nonșalant – ”Vai, dar mi-am dorit să am și eu o floare în casă. Nu am bani să-mi cumpăr și am zis că nu-i o problemă dacă iau și eu o floare din parc”. Primăria este obligată să-și refacă sistemul de irigații. La ora actuală, există un sistem de irigat pentru parc dar trebuie reabilitat. Pentru parcul Tăbăcărie se va realiza un sistem nou de irigații. ”Să nu uităm și faptul că suntem deja în cea de-a patra lună în care nu plouă. Udăm zi și noapte cu cisterna și gândim la ora actuală un sistem centralizat de udare pentru tot orașul. Sperăm să ne descurcăm cu toate cât se poate de bine”, ne-a mărturisit George Coman. În această săptămână, echipele de lucru ale primăriei vor executa activități de toaletare arbori și de întreținere a spațiilor verzi pe b-dul Tomis și în cartierele Coiciu și Medeea. De asemenea, echipe de muncitori se vor afla pe bulevardele în care s-au executat tăieri de arbori pentru a scoate rădăcinile rămase în pământ. În același timp, vor avea loc acțiuni de întreținere a spațiilor verzi. Potrivit surselor oficiale, se vor efectua lucrări de: cosit suprafețe de gazon, greblat, transport resturi vegetale, tuns gard viu, udat cu cisterna și furtunul de la aspersor. Lucrările se vor executa în zonele: Tomis Nord, Carrefour – intrare oraș, cartier Baba Novac, cartier Poarta 6 (între blocuri), Far, Gară.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Agricultorii din Dobrogea, mesaj pentru premierul Orban: să declare județele Constanța și Tulcea calamitate!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Grupul de Inițiativă al Producătorilor Agricoli din Dobrogea i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă prin intermediul căreia îi cer să declare județele Constanța și Tulcea ca fiind zone calamitate din cauza secetei.

„Dobrogea se confruntă cu o situație excepțională cauzată de seceta pedologică care s-a instalat începând cu luna noiembrie 2019. Din datele publice transmise de Ministerul Agriculturii reiese că din suprafața totală calamitată de 1,2 – 1.4 milioane de hectare la nivelul țării, 416.000 hectare sunt doar în județul Constanța, deci mai bine de o treime din totalul suprafețelor afectate la nivel național. În această situație specială starea producătorilor agricoli afectați de secetă se agravează pe zi ce trece, mare parte din aceștia confruntându-se cu o lipsă acută de lichidități din cauza nerecoltării culturilor însămânțate în toamna anului 2019. Pentru a putea depăși această criză, pentru a putea înființa noile culturi de toamnă, dar în special pentru a evita o criză alimentară la nivelul întregii țări, noi agricultorii avem nevoie să fim susținuți de către autoritățile statului“, notează Grupul de Inițiativă al Producătorilor Agricoli din Dobrogea prin: Theodor Ichim, Răzvan Filipescu, Mircea Chipaila, Cornel Zamfir, Jean Marc Lacrouts , Mihai Ciobanu și Daniel Gheordunescu.

Download (PDF, 190KB)

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) A plouat de-a rupt. 15 străzi au fost inundate în localitatea Valu lui Traian

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, Dobrogea a fost sub cod portocaliu de vremea rea, iar în județul Constanța a plouat foarte tare. Au fost numeroase localități în care s-au produs inundații. Cele mai multe străzi inundate a fost în localitatea Valu lui Traian.

Potrivit Biroului de presă al ISU Constanța aici au fost înregistrate 15 străzi inundate, o magazie și 5 case. De asemenea, a fost și un copac care a căzut.

La fața locului au intervenit 12 subofițeri, 1 ofițer și o autospecială de stingere și una de primă intervenţie, un microbuz și 4 motopompe.

Vezi imagini:

Sursa foto: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Prognoza meteo. La sfârșitul lunii octombrie, vremea se răcește accentuat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 26 octombrie – 8 noiembrie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie, cu o medie a valorilor diurne de 17…20 de grade și a celor nocturne de 6…9 grade, dar scăderea temperaturilor din intervalul 30 octombrie – 02 noiembrie va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12…14 grade şi minime de 3…6 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme normală, posibil chiar rece spre finalul perioadei de referinţă. Va ploua local în perioada 29-31 octombrie, iar probablitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză.

CRIŞANA

O vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie va caracteriza primele zile ale intervalului, astfel că media maximelor va fi de 17…20 de grade, iar a minimelor de 6…9 grade. Ulterior, în perioada 30 octombrie – 02 noiembrie, răcirea accentuată a vremii va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12…14 grade şi minime de 2…6 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme normală, posibil chiar rece spre finalul perioadei de referinţă. Va ploua local în perioada 29-31 octombrie, iar probablitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de referinţă.

TRANSILVANIA

Până în data de 30 octombrie, temperaturile se vor menţine mai ridicate decât cele specifice la sfârşit de octombrie, cu medii ale maximelor de 14…19 grade şi ale minimelor de 5…8 grade. Va urma o răcire accentuată, în perioada 31 octombrie – 02 noiembrie, determinând un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 9…12 grade ziua şi 0…5 grade noaptea, mediat regional. Variaţii termice sunt estimate şi pentru a doua săptămână de prognoză, dar temperaturile vor fi în general în jurul celor climatologic specifice începutului de noiembrie. Ploi locale se vor semnala în jurul datei de 30 octombrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în primele zile din cea de-a doua săptămână de prognoză.

MARAMUREŞ

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie, cu o medie a valorilor diurne de 18…20 de grade și a celor nocturne de 7…9 grade, dar scăderea temperaturilor din intervalul 30 octombrie – 02 noiembrie va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12…13 grade şi minime de 3…5 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori posibil peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme mai rece spre finalul perioadei de referinţă. Ploile vor fi mai frecvente în perioada 29-31 octombrie, iar probablitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la începutul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză.

MOLDOVA

Până în data de 30 octombrie, temperaturile se vor menţine mult mai ridicate decât cele specifice la sfârşit de octombrie (medii ale maximelor de 14…19 grade şi ale minimelor de 7…11 grade). Va urma o răcire accentuată, în perioada 31 octombrie – 02 noiembrie, determinând un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 10…13 grade ziua şi 3…5 grade noaptea, mediat regional. Variaţii termice sunt estimate şi pentru a doua săptămână de prognoză, dar temperaturile vor fi în general în jurul celor climatologic specifice începutului de noiembrie. Ploi mai frecvente vor fi în jurul datei de 30 octombrie, iar în celelalte zile din interval va ploua în general slab şi doar cu caracter local.

DOBROGEA

Până în data de 30 octombrie, valorile termice se vor menţine mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu maxime de 18…20 de grade şi minime de 10…14 grade, mediat regional. Apoi vremea se va răci accentuat, determinând un regim termic uşor sub cel normal, în medie cu 10…13 grade ziua şi 4…6 grade noaptea. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o încălzire uşoară a vremii, iar estimările indică valori termice în general în jurul mediilor multianuale până la sfârşitul intervalului de referinţă. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată la începutul intervalului şi în jurul datei de 29 octombrie.

MUNTENIA

Până în data de 30 octombrie, valorile termice se vor menţine mult mai ridicate decât cele normale, cu maxime de 17…20 de grade şi minime de 8…10 grade, mediat regional. Apoi vremea se va răci, determinând un regim termic apropiat şi chiar uşor sub de cel climatologic specific perioadei din an, în medie cu 12…14 grade ziua şi 2…5 grade noaptea. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o încălzire uşoară a vremii, iar estimările indică valori termice în general în jurul mediilor multianuale până la sfârşitul intervalului de referinţă. Se vor semnala pe alocuri ploi slabe, temporare

OLTENIA

O vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie va caracteriza prima parte a intervalului, astfel că media maximelor va fi de 18…20 de grade, iar a minimelor de 7…10 grade. Ulterior, în intervalul 31 octombrie – 02 noiembrie, răcirea treptată a vremii va determina un regim în general apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 13…15 grade şi minime de 3…5 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme normală spre finalul perioadei de referinţă. Probabilitatea de ploaie va fi relativ redusă pe tot parcursul intervalului de referinţă.

LA MUNTE

Intervalul va debuta cu vreme mai caldă decât ar fi normal, cu maxime în medie de 8…14 grade și minime pozitive în cea mai mare parte a zonei montane. Din 30 octombrie însă, răcirea vremii va fi accentuată, astfel că temperaturile vor deveni apropiate sau chiar mai scăzute decât mediile multianuale, cu 2…6 grade ziua şi valori sub pragul de îngheţ noaptea. Estimările pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic în jurul celui climatologic specific la începutul lunii noiembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată între 30 octombrie – 02 noiembrie, perioadă când la altitudini mari vor fi şi ninsori sau lapoviţă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: