Connect with us

Actual

Orașul uscat. Doar 10% din spațiul verde al Constanței mai aparține Primăriei

Maria Ionescu

Publicat

la

Probabil fiecare constănțean în parte își pune veșnica întrebare legată de aspectul orașului. Și aici nu ne referim la zugrăveala blocurilor sau la șoselele asfaltate sau nu. Aici ne referim la un lucru care ar trebui să doară pe toată lumea, să îi macine pe toți cei care au reușit să iasă din orașul de domiciliu și să ajungă prin Ardeal sau prin Capitală. Pentru că în acele orașe este, iar la noi nu! Este vorba despre spațiile verzi ale orașului care mai mult nu există decât să fie pline cu iarbă și cu flori. Cum am ajuns în această situație este greu de spus. Să o luăm cu începutul:

10-20% din spațiul verde aparține Primăriei

Da, sunt sigură că gândiți la fel ca și mine: cum se poate, Doamne, așa ceva? Ei iată că se poate. Doar 10-20% din spațiul verde este al Primăriei. Restul terenului este împărțit între Asociațiile de Locatari/Proprietari, o parte sunt spații private, o altă parte aparține unor instituții. ”Din păcate, mai mult de 99% dintre posesorii privați de spații verzi nu îl întrețin” – ne-a declarat George Coman, șef al Serviciului Spații Verzi din cadrul Primăriei municipiului Constanța. El ne-a dat și câteva exemple pentru a putea înțelege mai bine complexitatea situației. ”Să vă dau un exemplu simplu: în parcul de la Primărie există o suprafață care aparține Consiliului Județean. Dar ei nu fac niciodată lucrări acolo, noi trebuie să ne ocupăm. Sau taluzul de pe plaja Modern este privat. Dar prea puțină lume știe aceste lucruri și ne acuză pe noi că nu ne facem treaba. Dar noi suntem mereu controlați de către Curtea de Conturi și trebuie să fim mereu extrem de atenți. Nu poți executa la nesfârșit lucrări pe care nu ești obligat să le faci. Nu poți lua bani de la populație pentru a executa lucrări pe terenurile altor persoane care refuză să-și facă treaba. Vă repet, nu municipalitatea deține toate aceste spații.”, ne-a spus George Coman. Da, în foarte multe locuri este mizerie de nedescris și este extrem de greu să le ceri constănțenilor bani pentru a se face curățenie. Lumea a sărăcit și sunt mulți care de-abia își cumpără câte o pâine de pe o zi pe alta. Și, cu toate acestea, potrivit lui George Coman, nu este normal să vezi mizerie în jurul tău dar la fel de anormal este să spui că trebuie să vină Primăria pentru a remedia lucrurile. Este adevărat că foarte mult contează și educația noastră însă de nenumărate ori ea se dovedește a fi deficitară.

În orașele mari din țară s-au aplicat amenzi mari

În urmă cu foarte mulți ani am cunoscut un roman stabilit în Germania. Iar ce mi-a povestit atunci m-a uluit, dat fiind faptul că în țara noastră lucrurile stau cu totul altfel. El povestea ce amenzi uriașe percep autoritățile din Germania pentru cei care nu respect cu strictețe legile, pentru cei care nu-și fac datoria ca la carte, pentru cei care încearcă să eluideze legule. Sunt convinsă că și la noi ar fi trebuit să domnească litera legii dar… este foarte greu. Numai cu amenzi serioase se poate rezolva această sitiuație. Șeful serviciului Spații Verzi, George Coman, ne-a spus că în marile orașe ale țării au existat situații similare dar acestea au fost rezolvate prin aplicarea unor amenzi mari. ”În București, Brașov, Sibiu s-au dat amenzi foarte mari pentru a educa locuitorii. În sensul că dacă fumai o țigară și aruncai chiștocul pe stradă sau în iarbă te costa de te usca. La fel, dacă spargi semințe sau arunci gunoiul în altă parte decât la tomberon se plătesc amenzi foarte mari. Și la noi va trebui făcut ceva în sensul acesta și sunt sigur că vom schimba ceva din aceste obiceiuri nesănătoase.” El s-a arătat foarte mulțumit de faptul că s-au derulat acțiuni de igienizare în parcul Tăbăcărie cu copii și cu tineri dar satisfacția sa a fost rapid umbrită. ”Am făcut curățenie, am adunat gunoaie. Dar după numai câteva ore locul arăta la fel de urât. Erau peturi pe apă, pe spațiul verde, chiștoace, resturi de mâncare, gunoaie …”, a spus Coman. Ca atare, rămâne o singură soluție, care va aplicată în cel mai scurt timp: polițiștii locali vor începe să dea amenzi celor care nu respectă regulile bunului simț. Nu vor intra în curțile și în casele oamenilor, dar în parcuri nu vor mai putea arunca diferite gunoaie și să scape nepedepsiți.

Se gândesc strategii

George Coman ne-a mărturisit că s-a ajuns la situația gândirii a diferite strategii care să fie utile orașului. L-am întrebat câți angajați există la serviciul Spații Verzi și ne-a spus că sunt în jur de 250 de persoane. Dar a ținut să precizeze: ”Nu ai cum să ai o armată de oameni. În multe localități din România sunt echipe de cartier formate din câțiva oameni care stau tot timpul acolo. O curte trebuie întreținută permanent. Știți că oamenii care locuiesc la case le au tot timpul în ordine, atât casa, cât și curtea. Dar locuitorii de la bloc de ce nu pot înțelege nevoia de a face curățenie permanent în jurul casei lor? De ce nu pot uda iarba și florile din fața blocului? Nu există sisteme de irigat pentru spațiile verzi. Dar oamenii trebuie să-și ude spațiul verde cu apă din casă. Trebuie să planteze iarbă și flori. Aceasta este singura soluție. Dar știu, pentru că am stat de vorbă cu multă lume, că sunt familii care fac economie cruntă la apă. Merg la baie de câte trei-patru ori până să tragă apa la WC. Și-atunci, cum vom putea vreodată să udăm spațiul verde din fața blocului nostru?”, a declarat nemulțumit George Coman. El ne-a spus că în Constanța sunt peste 1000 de asociații de proprietari iar probleme sunt peste tot.

Cum se face udarea parcurilor

Orașul Constanța nu arată deloc bine. Aceasta este o realitate pe care nu o văd doar cei care nu doresc să o vadă. Chiar dacă se face puțin pentru locuitori, nici ceea ce se face nu este întreținut. ”Se fură florile pe care le plantăm. Sunt pensionari care iau câte o floare sau mai multe și, dacă sunt prinși, răspund nonșalant – ”Vai, dar mi-am dorit să am și eu o floare în casă. Nu am bani să-mi cumpăr și am zis că nu-i o problemă dacă iau și eu o floare din parc”. Primăria este obligată să-și refacă sistemul de irigații. La ora actuală, există un sistem de irigat pentru parc dar trebuie reabilitat. Pentru parcul Tăbăcărie se va realiza un sistem nou de irigații. ”Să nu uităm și faptul că suntem deja în cea de-a patra lună în care nu plouă. Udăm zi și noapte cu cisterna și gândim la ora actuală un sistem centralizat de udare pentru tot orașul. Sperăm să ne descurcăm cu toate cât se poate de bine”, ne-a mărturisit George Coman. În această săptămână, echipele de lucru ale primăriei vor executa activități de toaletare arbori și de întreținere a spațiilor verzi pe b-dul Tomis și în cartierele Coiciu și Medeea. De asemenea, echipe de muncitori se vor afla pe bulevardele în care s-au executat tăieri de arbori pentru a scoate rădăcinile rămase în pământ. În același timp, vor avea loc acțiuni de întreținere a spațiilor verzi. Potrivit surselor oficiale, se vor efectua lucrări de: cosit suprafețe de gazon, greblat, transport resturi vegetale, tuns gard viu, udat cu cisterna și furtunul de la aspersor. Lucrările se vor executa în zonele: Tomis Nord, Carrefour – intrare oraș, cartier Baba Novac, cartier Poarta 6 (între blocuri), Far, Gară.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Raed Arafat: “Sunt cazuri COVID care nu se raportează. Le știm!”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Sunt cazuri de COVID-19 care nu se raportează, iar autoritățile cunosc acest lucru, spune, vineri, șeful DSU, Raed Arafat. Acesta spune că situația este „încă” sub control.

Arafat a spus că mulți dintre cei care ies pozitivi în urma testării cu teste antigen rămân acasă și nu raportează.

„Sunt cazuri care nu se raportează. Asta știm, pentru că sunt unii care fac teste antigen, teste rapide acasă și sunt pozitive și rămân acasă. Cum aveam înainte pe cei care aveau simptome ușoare și nu mergeau să se testeze, refuzau să se testeze. Acum se testează acasă și rămân acasă, în cazul fericit. Unii dintre ei poate nu respectă regulile și nu rămân acasă. Cu testele PCR suntem pe la 30.000 dacă nu greșesc, pe zi, la care se adaugă câteva mii de teste antigenice rapide. Rata de pozitivare am văzut că este totuși menținută la un nivel mai mic decât înainte”, a spus șeful DSU.

Raed Arafat spune că indicatorii după care se ghidează sunt „foarte buni” pentru a urmări situația în țară. Potrivit dr. Arafat, ocuparea paturilor de ATI a rămas pe un platou și are chiar o scădere.

„Scăderea este lentă, mică, dar arată că situația este sub control. Astăzi suntem sunt 1.000 de paturi în ATI. Locurile de internare pe cazurile intermediare în spitale sunt în relativă scădere”, a mai spus șeful DSU. Acesta a precizat că situația „este, încă, sub control” în România și acest lucru poate rămâne cel puțin la fel dacă fiecare dintre cetățeni va respecta măsurile legale.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Unul dintre judecătorii care l-au achitat pe Mazăre, cercetat de Inspecţia Judiciară

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliul Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a realiza cercetări cu privire la aspectele sesizate de mass-media în legatură cu judecătorul Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, cel care a stabilit împreună cu încă un magistrat din complet achitarea definitivă a fostului edil al Constanței Radu Mazăre pentru fapte de corupție privind retrocedarea unor terenuri. Potrivit informațiilor apărute în info-sud-est.ro, judecătorul Marius Cristian Epure și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre, a fost achitat, în 18 ianuarie, de Curtea de Apel Constanţa într-un dosar în care a fost judecat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat mai multe terenuri din Mamaia, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie considerând că ar fi realizat un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro. Decizia Curţii de Apel este definitivă. Anterior, în primă instanţă, el fusese condamnat, în acest dosar, la şase ani şi jumătate de închisoare.

Surse: epochtimes-romania.com

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tentativă de omor în satul Dunăreni. Trei bărbați au fost arestați

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Trei bărbați din satul Dunăreni au fost arestați la propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

În urmă cu două zile,  s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii N.N, B.G.T. şi B.A.I., fiind totodată dispusă şi reţinerea acestora pe timp de câte 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor simplu şi calificat, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Potrivit Compartimentului  de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Trinbunalul Constanța, din probatoriul administrat până în prezent a rezultat că, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, duminică, 17 ianuarie a.c., în jurul orelor 20:00, cei trei inculpaţi au amenințat și agresat mai multe persoane, inclusiv persoana vătămată M.J., în incinta unui bar din satul Dunăreni, judeţul Constanța.

În acest mod, ei au provocat tulburarea ordinii și liniștii publice, determinându-i pe clienții localului public să părăsească barul și impunând intervenția organelor de poliție.

După o scurtă perioadă, în apropierea locuinţei persoanelor vătămate, cei trei inculpaţi au continuat să-l agreseze pe M.J., dar şi pe fiul şi concubina acestuia, M.A. și C.F. Astfel, inculpaţii B.G.T. și B.A.I. l-au lovit cu bâtele în cap și pe corp pe M.A., care a căzut inconștient la pământ, iar după câteva momente N.N. i-a lovit cu toporul în cap, pe rând, pe M.J., M.A. și C.F. şi i-a doborât la sol.

În urma loviturilor recepţionate, M.J. a suferit leziuni ce au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale, C.F. a suferit leziuni ce au necesitat 15 zile de îngrijiri mediale, iar M.A. a suferit leziuni ce au necesitat circa 50 zile de îngrijiri mediale şi care i-au pus viața în primejdie. Prin manifesările de violenţă ale celor trei inculpaţi au fost tulburate ordinea şi liniştea publică în localitatea Dunăreni.

În cursul zilei de 21 ianuarie 2021 procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei trei inculpaţi reţinuţi, propunere ce a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa, astfel încât aceştia au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

”Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.”, a menționat Compartimentul de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: