Connect with us

Actual

Orașul uscat. Doar 10% din spațiul verde al Constanței mai aparține Primăriei

Maria Ionescu

Publicat

la

Probabil fiecare constănțean în parte își pune veșnica întrebare legată de aspectul orașului. Și aici nu ne referim la zugrăveala blocurilor sau la șoselele asfaltate sau nu. Aici ne referim la un lucru care ar trebui să doară pe toată lumea, să îi macine pe toți cei care au reușit să iasă din orașul de domiciliu și să ajungă prin Ardeal sau prin Capitală. Pentru că în acele orașe este, iar la noi nu! Este vorba despre spațiile verzi ale orașului care mai mult nu există decât să fie pline cu iarbă și cu flori. Cum am ajuns în această situație este greu de spus. Să o luăm cu începutul:

10-20% din spațiul verde aparține Primăriei

Da, sunt sigură că gândiți la fel ca și mine: cum se poate, Doamne, așa ceva? Ei iată că se poate. Doar 10-20% din spațiul verde este al Primăriei. Restul terenului este împărțit între Asociațiile de Locatari/Proprietari, o parte sunt spații private, o altă parte aparține unor instituții. ”Din păcate, mai mult de 99% dintre posesorii privați de spații verzi nu îl întrețin” – ne-a declarat George Coman, șef al Serviciului Spații Verzi din cadrul Primăriei municipiului Constanța. El ne-a dat și câteva exemple pentru a putea înțelege mai bine complexitatea situației. ”Să vă dau un exemplu simplu: în parcul de la Primărie există o suprafață care aparține Consiliului Județean. Dar ei nu fac niciodată lucrări acolo, noi trebuie să ne ocupăm. Sau taluzul de pe plaja Modern este privat. Dar prea puțină lume știe aceste lucruri și ne acuză pe noi că nu ne facem treaba. Dar noi suntem mereu controlați de către Curtea de Conturi și trebuie să fim mereu extrem de atenți. Nu poți executa la nesfârșit lucrări pe care nu ești obligat să le faci. Nu poți lua bani de la populație pentru a executa lucrări pe terenurile altor persoane care refuză să-și facă treaba. Vă repet, nu municipalitatea deține toate aceste spații.”, ne-a spus George Coman. Da, în foarte multe locuri este mizerie de nedescris și este extrem de greu să le ceri constănțenilor bani pentru a se face curățenie. Lumea a sărăcit și sunt mulți care de-abia își cumpără câte o pâine de pe o zi pe alta. Și, cu toate acestea, potrivit lui George Coman, nu este normal să vezi mizerie în jurul tău dar la fel de anormal este să spui că trebuie să vină Primăria pentru a remedia lucrurile. Este adevărat că foarte mult contează și educația noastră însă de nenumărate ori ea se dovedește a fi deficitară.

În orașele mari din țară s-au aplicat amenzi mari

În urmă cu foarte mulți ani am cunoscut un roman stabilit în Germania. Iar ce mi-a povestit atunci m-a uluit, dat fiind faptul că în țara noastră lucrurile stau cu totul altfel. El povestea ce amenzi uriașe percep autoritățile din Germania pentru cei care nu respect cu strictețe legile, pentru cei care nu-și fac datoria ca la carte, pentru cei care încearcă să eluideze legule. Sunt convinsă că și la noi ar fi trebuit să domnească litera legii dar… este foarte greu. Numai cu amenzi serioase se poate rezolva această sitiuație. Șeful serviciului Spații Verzi, George Coman, ne-a spus că în marile orașe ale țării au existat situații similare dar acestea au fost rezolvate prin aplicarea unor amenzi mari. ”În București, Brașov, Sibiu s-au dat amenzi foarte mari pentru a educa locuitorii. În sensul că dacă fumai o țigară și aruncai chiștocul pe stradă sau în iarbă te costa de te usca. La fel, dacă spargi semințe sau arunci gunoiul în altă parte decât la tomberon se plătesc amenzi foarte mari. Și la noi va trebui făcut ceva în sensul acesta și sunt sigur că vom schimba ceva din aceste obiceiuri nesănătoase.” El s-a arătat foarte mulțumit de faptul că s-au derulat acțiuni de igienizare în parcul Tăbăcărie cu copii și cu tineri dar satisfacția sa a fost rapid umbrită. ”Am făcut curățenie, am adunat gunoaie. Dar după numai câteva ore locul arăta la fel de urât. Erau peturi pe apă, pe spațiul verde, chiștoace, resturi de mâncare, gunoaie …”, a spus Coman. Ca atare, rămâne o singură soluție, care va aplicată în cel mai scurt timp: polițiștii locali vor începe să dea amenzi celor care nu respectă regulile bunului simț. Nu vor intra în curțile și în casele oamenilor, dar în parcuri nu vor mai putea arunca diferite gunoaie și să scape nepedepsiți.

Se gândesc strategii

George Coman ne-a mărturisit că s-a ajuns la situația gândirii a diferite strategii care să fie utile orașului. L-am întrebat câți angajați există la serviciul Spații Verzi și ne-a spus că sunt în jur de 250 de persoane. Dar a ținut să precizeze: ”Nu ai cum să ai o armată de oameni. În multe localități din România sunt echipe de cartier formate din câțiva oameni care stau tot timpul acolo. O curte trebuie întreținută permanent. Știți că oamenii care locuiesc la case le au tot timpul în ordine, atât casa, cât și curtea. Dar locuitorii de la bloc de ce nu pot înțelege nevoia de a face curățenie permanent în jurul casei lor? De ce nu pot uda iarba și florile din fața blocului? Nu există sisteme de irigat pentru spațiile verzi. Dar oamenii trebuie să-și ude spațiul verde cu apă din casă. Trebuie să planteze iarbă și flori. Aceasta este singura soluție. Dar știu, pentru că am stat de vorbă cu multă lume, că sunt familii care fac economie cruntă la apă. Merg la baie de câte trei-patru ori până să tragă apa la WC. Și-atunci, cum vom putea vreodată să udăm spațiul verde din fața blocului nostru?”, a declarat nemulțumit George Coman. El ne-a spus că în Constanța sunt peste 1000 de asociații de proprietari iar probleme sunt peste tot.

Cum se face udarea parcurilor

Orașul Constanța nu arată deloc bine. Aceasta este o realitate pe care nu o văd doar cei care nu doresc să o vadă. Chiar dacă se face puțin pentru locuitori, nici ceea ce se face nu este întreținut. ”Se fură florile pe care le plantăm. Sunt pensionari care iau câte o floare sau mai multe și, dacă sunt prinși, răspund nonșalant – ”Vai, dar mi-am dorit să am și eu o floare în casă. Nu am bani să-mi cumpăr și am zis că nu-i o problemă dacă iau și eu o floare din parc”. Primăria este obligată să-și refacă sistemul de irigații. La ora actuală, există un sistem de irigat pentru parc dar trebuie reabilitat. Pentru parcul Tăbăcărie se va realiza un sistem nou de irigații. ”Să nu uităm și faptul că suntem deja în cea de-a patra lună în care nu plouă. Udăm zi și noapte cu cisterna și gândim la ora actuală un sistem centralizat de udare pentru tot orașul. Sperăm să ne descurcăm cu toate cât se poate de bine”, ne-a mărturisit George Coman. În această săptămână, echipele de lucru ale primăriei vor executa activități de toaletare arbori și de întreținere a spațiilor verzi pe b-dul Tomis și în cartierele Coiciu și Medeea. De asemenea, echipe de muncitori se vor afla pe bulevardele în care s-au executat tăieri de arbori pentru a scoate rădăcinile rămase în pământ. În același timp, vor avea loc acțiuni de întreținere a spațiilor verzi. Potrivit surselor oficiale, se vor efectua lucrări de: cosit suprafețe de gazon, greblat, transport resturi vegetale, tuns gard viu, udat cu cisterna și furtunul de la aspersor. Lucrările se vor executa în zonele: Tomis Nord, Carrefour – intrare oraș, cartier Baba Novac, cartier Poarta 6 (între blocuri), Far, Gară.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Polițiștii au împânzit Mangalia după decesul unuia dintre bărbații împușcați

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Așa cum v-am informat în cursul zilei de azi, unul dintre bărbații împușcați cu o armă de vânătoare pe strada Farului din Mangalia a încetat din viață, la scurtă vreme după ce a fost rănit.

Două persoane au fost împușcate, iar autoritățile au fost informate despre scandal prin intermediul unui apel dat la numărul de telefon 112, la ora 12.30.

Imediat polițiștii s-au deplasat în număr mare la fața locului și l-au reținut pe bărbatul care a tras cu arma de vânătoare. Acesta are 42 de ani și este din Mangalia.

Cei doi bărbați împușcați, ambii de 44 de ani, au fost transportați în prima fază la spitalul din Mangalia cu mașini personale. Unul era rănit în abdomen, iar cel de-al doilea la picior.

În scurt timp, bărbatul împușcat în abdomen a încetat din viață.

La fața locului s-au deplasat de urgență și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Constanța, pentru preîntâmpinarea unor eventuale conflicte.

La acest moment, cercetările continuă de către polițiștii din cadrul Poliției orașului Mangalia.

În urmă cu puțină vreme, locuitorii din zonă au auzit un zgomot puternic și au fost convinși că s-a tras, din nou, cu arma. Reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța au negat acest lucru:

”Nu s-a tras nici un foc de armă. Zgomotul pe care l-au auzit cetățenii provine de la o grenadă care împrăștie gaze iritant lacrimogene. Nici o persoană nu a fost rănită. Polițiștii efectuează cercetări, iar la un moment dat un bărbat ar fi împiedicat, prin manifestarea unui comportament agresiv, desfășurarea normală a activităților de cercetare. Persoana în cauză a fost încătușată.”, a precizat Biroul de presă.

Update: Două persoane au fost împușcate la Mangalia. Elicopterul a plecat în zonă

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În ultimele 4 zile, aproape 2000 de persoane au ajuns la spitalul din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 1997 persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constantanța  pentru investigații de specialitate și tratament, în ultimele 4 zile.

Cea mai aglomerată zi a fost prima din interval. Astfel, de pe 15.08.2019, începând cu ora 08.00 și până pe 16.08.2019, aceeași oră, medicii de gardă din cadrul UPU și SCJU au consultat 515 pacienți. Dintre aceștia, 89 au rămas internați. În următoarele 24 de ore, la UPU SMURD Constanța au ajuns 502 persoane,  dintre care 93 au fost spitalizate.

În toate cele 4 zile ale minivacanței de Sfânta Maria, au fost internați în cadrul SCJU Constanța, 389 pacienți. Cele mai solicitate secții au fost: Pediatria (103 internări în 96 de ore), Obstetrică Ginecologie 1 (54 internări), Neurologie (34 internări).

Din totalul celor 1997 pacienți prezentați în UPU, 33 au fost direcționați pe cod roșu. 155 au fost investigați pe cod galben, 1641  au fost încadrați pe cod verde , restul fiind direcționați către codurile alb și albastru (nonurgențe).

”Va reamintim faptul că pacienții nu sunt preluați în ordinea sosirii, ci în funcție de afecțiunile pentru care se prezintă în serviciul de urgență. Primii pacienți preluați sunt cei care prezintă risc vital imediat și care sunt direcționați imediat pe codul roșu (camera de resuscitare). Următorii sunt cei pentru care există risc de agravare rapidă. Aceștia sunt preluați pe codul galben. Codul Verde înseamnă „Urgent“ (aici sunt investigați pacienţii cu funcţii vitale stabile, urgenţe minore) . Codul Albastru înseamna nonurgent iar cel Alb este pentru consulturi, pacienți care nu necesită asistență medicală de urgență.”, a precizat Crina Kibedi, din partea compartimentului Relații Publice și Comunicare SCJU Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Update: Două persoane au fost împușcate la Mangalia. Elicopterul a plecat în zonă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, la Mangalia, pe  str. Farului, două persoane  au fost împușcate cu o armă de vânătoare.

La fața locului au fost trimise de urgență echipajul SMURD B, precum și elicopterul. Amândoi  răniții au plecat spre spitalul din Mangalia cu mijloace de transport particulare. Din câte se pare, unul dintre cei 2 împușcați este în stop cardio respirator.

Elicopterul a plecat spre Mangalia pentru a prelua un rănit cu plagă abdominală.

Știre în curs de actualizare.

Update: Surse demne de încredere au precizat că, pe parcursul a două zile a fost petrecere mare în zonă, care s-a sfârșit dramatic.

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii constănțeni l-au identificat pe bărbatul care a făcut uz de armă în această zi, pe strada Farului din orașul Mangalia.

În urma unui apel 112, în jurul orei 12:30, a fost sesizat faptul că două persoane ar fi fost împușcate cu o armă de vânătoare.

Polițiștii constănțeni s-au deplasat la locul faptei, unde l-au găsit pe bărbatul, de 42 de ani, din Mangalia care ar fi tras către două persoane, rănindu-le.

Este vorba despre doi bărbați, ambii de 44 de ani, unul rănit la nivelul membrului inferior, celălalt în abdomen. Victimele au fost transportate la spital.

La acest moment, cercetările continuă de către polițiștii din cadrul Poliției orașului Mangalia.

Update2: Potrivit Serviciului de Ambulanță Constanța, bărbatul care se afla în stop cardio respirator a fost declarat decedat. Cel de-al doilea rănit este stabil, cu plăgi la membre.

Update3: La fața locului au fost trimiși și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Constanța, pentru preîntâmpinarea unor eventuale conflicte.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: