Connect with us

Politica

Orban a convocat plenul reunit al Parlamentului: „Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația să respecte Constituția!“

Publicat

la

Președintele PNL, Ludovic Orban, a stârnit mânia taberei lui Cîțu după ce a anunțat că a convocat pentru mâine o ședință a plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, special pentru a putea fi citită moțiunea de cenzură. A fost trimisă o adresă către toți liderii de grupuri parlamentare, semnată atât de Anca Dragu, președinta Senatului, cât și de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. În adresă se vorbește și despre decizia Curții Constituționale din 2010, care precizează că demersul moțiunii de cenzură trebuie continuat pentru a ajunge la citirea și dezbaterea acesteia. Potrivit deciziei CCR, împiedicarea acestui demers contravine Constituției României. Pe de altă parte, Orban a spus că ordinea de zi a plenului de mâine va fi stabilită de Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Orban a declarat astăzi că este o obligație constituțională a președinților celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituției.

„Preocuparea mea de căpătâi, în această perioadă, este aceea de a căuta soluții pentru a pune punct cât mai repede acestei crize politice. Am promis în campanie 4 ani de pace, stabilitate, patru ani în care să ne concentrăm pe stabilitatea României, patru ani în care să punem în practică toate reformele de care are nevoie România, patru ani de creștere economică, de creștere a veniturilor fiecărui cetățean români, patru ani de creștere a calității vieții. Din punctul meu de vedere, nu există decât o singură soluție politică onorabilă pentru România și pentru PNL: refacerea coaliției de guvernare, care a generat o majoritate parlamentară, un program de guvernare care este la nivelul provocărilor și așteptărilor românilor, menținerea PNL în poziția de principal partid de guvernământ. Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor Reunite împreună cu președintele Senatului. Convocarea nu cuprinde ordinea de zi. Nu este regulamentar ca președinții să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi vom convoca Birourile Permanente Reunite care au acest atribut. Este obligație constituțională a președinților celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituției. Noi suntem obligați să îndeplinim atribuțiile constituționale ca președinți și să convocăm Camerele Reunite.

Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația, atât ca cetățeni cât și ca membri ai PNL, să respecte Constituția și legile țării. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte clare. În calitate de președinte PNL apăr guvernul PNL, nu voi vota moțiunea de cenzură. În calitate de președinte al Camerei, am obligația de a respecta Constituția și democrația. Dacă o moțiune de cenzură este blocată prin chichițe procedurale, prin șmecherii și boicotarea cvorumului și absența de la ședințe, este un atentat la democrație și la principiul constituțional al statului de drept”, a declarat Ludovic Orban.

Reprezentanții PSD au anunțat că vor asigura cvorumul la ședința din plenul reunit, care va avea loc joi, la ora 16:00. Parlamentarii PSD, 157 la număr, se vor prezenta mâine la ședința pentru citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. (Sursa: antena3.ro)

Comments

comments

Politica

Adio, dosar cu șină și copii xerox inutile! Parlamentul a adoptat Legea interoperabilității

Publicat

la data de

Scris de

Adio, dosar cu șină și copii xerox inutile! La revedere, ore pierdute la cozi! Cam în acest fel se va traduce #LegeaInteroperabilității, inițiată de #PNL și adoptată de #ParlamentulRomâniei, cu o majoritate covârșitoare, este mesajul pe care deputatul Marian Crușoveanu într-un anunț postat pe pagina sa de Facebook.

În această săptămână, în #CameraDeputaților, am votat o lege esențială pentru reforma administrației locale și centrale. Un pas revoluționar în tot ce înseamnă digitalizarea administrației publice din #România. Astfel, noi toți vom beneficia de un serviciu care ne-a dat bătăi de cap, ani de zile: copii xerox peste copii xerox, dosare peste dosare cu documente deja emise de către instituțiile și autoritățile statului.
Prin platforma de interoperabilitate care va fi creată, toate informațiile necesare vor putea fi accesate de către funcționarii publici, în timp real. Astfel, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice, acte de stare civilă, documente care privesc bunuri, situația fiscală, certificate constatatoare sau de înmatriculare, toate acestea vor fi la un click distanță de funcționarii administrației.
Prin această lege, practic, România va intra într-o nouă epocă, serviciile publice vor fi livrate rapid, căci copiile xerox vor fi preluate de sisteme informatice. În acest fel, interacțiunea cetățenilor cu instituțiile și autoritățile publice va fi simplificată. De altfel, se anunță sfârșitul birocrației și statul la cozi inutile.
Este important să reținem că această lege presupune că noi, cetățenii, nu vom mai pune la dispoziția statului documente care au fost deja emise de autoritățile și instituțiile acestuia. În viitor, această lege va deschide un nou capitol de livrare a serviciilor publice: simplu, rapid și la un click distanță. Legea prevede și aspecte ce țin de transparență și protejarea datelor personale, astfel încât să putem afla oricând ce instituție ne-a accesat datele personale. Felicitări colegului nostru, #SabinSărmaș, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, pentru toate demersurile făcute în adoptarea acestui proiect legislativ!”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Nicolae Ciucă salută scăderea prețului la carburant, dar trimite controale peste benzinari

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă salută faptul că au scăzut prețurile la carburant cu 50 de bani, dar a cerut ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren pentru a se menține acest preț.

„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate. Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă. Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro.

Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului – așa cum se întâmplă deja în alte state – și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare. Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa.“, a scris Ciucă pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Țigările și alcoolul se scumpesc drastic

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul face modificări în Codul Fiscal, iar începând cu anul viitor va crește acciza la alcool și tutun, ceea ce va însemna o creștere substanțială a prețului țigărilor și alcoolului.

Un nou calendar de accize pentru perioada 2023-2026, construit astfel:

– accizele se indexează cu indicele preturilor de consum, cu excepția accizelor pentru combustibil exclusiv pentru anul 2023, care rămân neschimbate, sub condiția ca din paritatea cursului euro-leu să nu ajunga sub acciza minima stabilita prin Directivă, informează Profit.ro.

– Accizele la alcool se majoreaza cu 20%

– accizele la țigarete se modifica cu o crestere lineara de 31 lei pe an, iar la tutun incalzit are loc o schimbare mai amplă, respectiv o creștere graduală a ponderii accizei la tutun încalzit in acciza la tigarete care ajunge la 50% în anul 2024. Accizele la tutun astfel majorate pot intra în vigoare din 2022, avand acordul industriei în acest sens si tinând cont de faptul că în anul 2022 nu s-a operat nici o majorare a acestor accize.

80% din acest preţ final al țigărilor reprezintă accize, TVA şi alte taxe plătite statului de producători.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: