Connect with us

Politica

Orban a convocat plenul reunit al Parlamentului: „Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația să respecte Constituția!“

Publicat

la

Președintele PNL, Ludovic Orban, a stârnit mânia taberei lui Cîțu după ce a anunțat că a convocat pentru mâine o ședință a plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, special pentru a putea fi citită moțiunea de cenzură. A fost trimisă o adresă către toți liderii de grupuri parlamentare, semnată atât de Anca Dragu, președinta Senatului, cât și de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. În adresă se vorbește și despre decizia Curții Constituționale din 2010, care precizează că demersul moțiunii de cenzură trebuie continuat pentru a ajunge la citirea și dezbaterea acesteia. Potrivit deciziei CCR, împiedicarea acestui demers contravine Constituției României. Pe de altă parte, Orban a spus că ordinea de zi a plenului de mâine va fi stabilită de Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Orban a declarat astăzi că este o obligație constituțională a președinților celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituției.

„Preocuparea mea de căpătâi, în această perioadă, este aceea de a căuta soluții pentru a pune punct cât mai repede acestei crize politice. Am promis în campanie 4 ani de pace, stabilitate, patru ani în care să ne concentrăm pe stabilitatea României, patru ani în care să punem în practică toate reformele de care are nevoie România, patru ani de creștere economică, de creștere a veniturilor fiecărui cetățean români, patru ani de creștere a calității vieții. Din punctul meu de vedere, nu există decât o singură soluție politică onorabilă pentru România și pentru PNL: refacerea coaliției de guvernare, care a generat o majoritate parlamentară, un program de guvernare care este la nivelul provocărilor și așteptărilor românilor, menținerea PNL în poziția de principal partid de guvernământ. Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor Reunite împreună cu președintele Senatului. Convocarea nu cuprinde ordinea de zi. Nu este regulamentar ca președinții să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi vom convoca Birourile Permanente Reunite care au acest atribut. Este obligație constituțională a președinților celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituției. Noi suntem obligați să îndeplinim atribuțiile constituționale ca președinți și să convocăm Camerele Reunite.

Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația, atât ca cetățeni cât și ca membri ai PNL, să respecte Constituția și legile țării. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte clare. În calitate de președinte PNL apăr guvernul PNL, nu voi vota moțiunea de cenzură. În calitate de președinte al Camerei, am obligația de a respecta Constituția și democrația. Dacă o moțiune de cenzură este blocată prin chichițe procedurale, prin șmecherii și boicotarea cvorumului și absența de la ședințe, este un atentat la democrație și la principiul constituțional al statului de drept”, a declarat Ludovic Orban.

Reprezentanții PSD au anunțat că vor asigura cvorumul la ședința din plenul reunit, care va avea loc joi, la ora 16:00. Parlamentarii PSD, 157 la număr, se vor prezenta mâine la ședința pentru citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. (Sursa: antena3.ro)

Comments

comments

Politica

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la evaziunea fiscală la TVA

Publicat

la data de

Scris de

Deficitul de încasare a TVA în România a crescut de la 29,1 miliarde lei în 2018, până la 35,1 miliarde lei în 2019, arată un nou raport publicat joi de Comisia Europeană, scrie Agerpres. Pierderile de venituri din TVA au un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor pe care administraţiile publice le alocă bunurilor şi serviciilor publice de care depindem cu toţii, cum ar fi şcolile, spitalele şi transporturile. În acelaşi timp, TVA neîncasată ar putea avea şi un efect pozitiv, întrucât statele membre depun eforturi pentru a acoperi datoria contractată în timpul redresării iniţiale în urma pandemiei de COVID-19 sau pentru a ridica nivelul ambiţiilor în materie de finanţare a combaterii schimbărilor climatice. Conform acestui document, în 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, cu o pierdere de 34,9% din veniturile din TVA (comparativ cu 32,7% în 2018), urmată de Grecia (25,8%) şi Lituania (23,5%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croaţia (1%), Suedia (1,4%) şi Cipru (2,7%). Comisia Europeană subliniază că, în termeni relativi, România a avut cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE pe întreaga perioadă 2015-2019.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Nicolae Ciucă anunță VOTAREA certificatului verde PÂNĂ LA FINELE ANULUI

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă spune că certificatul verde va fi votat în Parlament până la finele anului. Acesta spune și că documentul ar putea fi folosit și în biserici, deși reprezentanții cultelor au cerut acest lucru.

“Aș putea spune că activitatea a debutat printr-un mesaj care ne-a plăcut tuturor. Ne iubim țara și ne iubim comunitățile. Mesajul nostru a fost clar, prin astfel de activități nu facem decât să redăm oamenilor încrederea și speranța. Asta se întâmplă în baza unui dialog pe care îl avem cu societatea civilă. Este o modalitate de  dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile pentru a putea lua decizii pentru cetățeni. A fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. E un proiect în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști, și sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament și să avem această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri în ceea ce privește incidența bolii și va include oamenii care au trecut prin boală”, a declarat Nicolae Ciucă citat de stiripesurse.ro.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

De ce au lipsit reprezentanții USR Constanța de la ceremoniile dedicate Zilei Naționale. Vezi ce spune consilierul Mihai Ochiuleț

Publicat

la data de

Scris de

Capetele de afiș politice la ceremoniile dedicate sărbătorii Zilei Naționale la Constanța au fost primarul Vergil Chițac și viceprimarul Ionuț Rusu, aflați în prima linie, iar în plan secund s-a aflat și City Managerul orașului, Felicia Ovanesian. Mulți s-au întrebat de ce lipsesc reprezentanții USR și PSD de la ceremonii. În ceea ce îi privește pe cei de la USR, consilierul Mihai Ochiuleț vine cu o explicație, care se dovedește a fi și un răspuns la un material publicat de un ziar constănțean.

„Nu am aflat de ce nimeni de la PSD nu a fost prezent la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naționale de la Constanța și nici nu mă interesează, dar pot să vă spun de ce nu a fost nimeni de la USR: pentru că nimeni nu ne-a invitat! Cei de la Replica ar fi aflat asta dacă făceau un minim de efort să ne întrebe. Dar e ok, nu ne supărăm. Crema liberalilor constănțeni a vrut să acapareze evenimentul. Au dat bine la poză și chiar îi felicit! Cu toate acestea, regret profund că primarul Chițac a fost huiduit în timp ce încerca să rostească ce avea scris pe foaie, dar se mai întâmplă atunci când apari rar, iar oamenii sunt nemulțumiți, deși tu crezi că ei sunt foarte bucuroși să te vadă. Realitatea 1 – Chițac 0.“, a scris pe Facebook Mihai Ochiuleț.

Amintim că, primarul Vergil Chițac a fost huiduit la scenă deschisă atunci când a luat cuvântul în cadrul ceremoniilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: