Conecteaza-te cu noi

Politica

Ordonanța privind taxa pe lăcomie va fi modificată! Principiile vor rămâne aceleași

Published

on

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene a creat panică în mediul de afaceri românesc, în special în cel bancar. Ordonanța ar afecta băncile din România, care vor plăti din 2019 o taxă pe active, denumită în termeni populari „taxa pe lăcomie”, dacă ROBOR depăşeşte o anumită valoare. Îngrijorarea este că taxa ar putea să lase băncile fără aproximativ 70% din profit. După valul de critici, cei din coaliția de guvernare au acceptat să discute o eventuală modificare a actului normativ. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, la Constanța, că OUG 114/2018 va fi modificată.

„Suntem într-un proces avansat de discuții cu operatorii economici. Împreună cu cei din coaliție am organizat o suită de consultări cu reprezentanții mediului economic, începând cu mediul bancar, și care ne-au permis să sesizăm care sunt ajustările necesare. În mare parte, aceste modificări sunt pregătite și urmează ca, săptămâna viitoare, să încheiem discuțiile din coaliție, iar până la finele lunii Guvernul să vină cu modificările“, a punctat Tăriceanu.

Cu toate acestea, cel de-al doilea om în stat a spus că OUG 114/2019 își va păstra principiile pe care s-a clădit.

„Principala îngrijorare a noastră pentru care a fost dată această ordonanță a fost intenția de a majora prețurile la gaze cu 17% pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2019. De aceea am plafonat prețurile la gaze prin această OUG. Și acest lucru va rămâne, mai ales că legislația europeană ne permite să plafonăm prețurile. De asemenea, am sesizat că nivelul dobânzilor practicate de bănci pentru credite este cu mult mai ridicat decât cel practicat în Europa centrală și de vest. Le-am explicat celor din sistemul bancar că acest lucru nu mai poate să continue. De aceea a fost introdusă taxa pe activele bancare. În plus, nu se modifică nici prevederea privind salarizarea personalului din construcții. Repet, Ordonanța nu a fost dată pentru a pune cuiva bețe în roate, ci pentru a corecta anumite lucruri. Spre exemplu, de ce în România băncile să meargă în continuare cu aceeași placă: riscul de țară. Economia României este matură în momentul de față și avem creșteri economice cum nu sunt în alte state. Iar noi auzim aceeași poveste cu riscul de țară. Hai să vedem cât e riscul de țară? Băncile nu sunt instituții de ajutor social, dar ele trebuie să facă profit, dar un nivel defavorizat pentru clienții din România“, a afirmat Tăriceanu.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions