Administratie
Organizația Patronală Mamaia: „Este foarte periculoasă dorința de revocare a PUZ-ului stațiunii dacă nu există o viziune clară de dezvoltare“

Administratie
Hanul Balcan ar putea intra în patrimoniul Constanței. Viceprimarul Cocargeanu: „Este o clădire istorică“

Clădire istorică și de patrimoniu, Hanul Balcan de pe Strada Ștefan cel Mare poate deveni un monument de referință al Constanței și un pol de atracție în jurul căruia poate fi revitalizată o întreagă zonă aflată în moarte clinică, spune viceprimarul USR Florin Cocargeanu.
„Dat fiind faptul că Ministerul Culturii nu își exercită dreptul de preemțiune asupra clădirii, iar proprietarii acesteia s-au îndreptat în continuare către autoritățile locale, i-am transmis domnului primar punctul meu de vedere oficial potrivit căruia acest drept să fie exercitat de Consiliul Local Municipal Constanța. Concretizarea acestui demers va permite achiziționarea Hanului de către municipalitate. Prețul de achiziție este de 650.000 de euro, fără TVA, o sumă mai mult decât acceptabilă pentru o clădire a cărei valoare istorică este de neprețuit.
De asemenea, amintesc că la propunerea consilierilor USR Constanța, în bugetul pentru 2022 a fost inclusă și aprobată o linie bugetară pentru finanțarea unui studiu de prefezabilitate în vederea transformării Hanului Balcan într-un centru cultural, acest proiect fiind parte a strategiei culturale și de dezvoltare turistică a orașului nostru.
După 30 de ani în care multe clădiri emblematice ale orașului, precum Palatul Regal din Mamaia, Bar Orient, Vila Dalles sau Sinagoga, au fost lăsate de izbeliște de către autorități sau au ajuns în mâinile unor privați pe care i-a interesat doar profitul, nu și conservarea patrimoniului cultural și arhitectural, achiziția de către Primăria Constanța a Hanului Balcan ar reprezenta un pas extrem de important pentru renovarea unei bijuterii arhitecturale și crearea unui precedent prin care și alte clădiri valoroase ale orașului ar putea fi salvate de la distrugere și uitare.“, spune Florin Cocargeanu.
Comments
Administratie
Anunțul făcut de Primăria Năvodari: Parcul „Front Canal“ va intra în reabilitare

Dacă în urmă cu câteva zile anunța refacerea locurilor de joacă, astăzi, primarul orașului Năvodari a anunțat că autoritatea locală va trece la reabilitarea Parcul „Front Canal“, situat între strada Mării și strada Rândunelelor.
„Vom reface spațiile verzi, vom introduce sistem automat de irigații, copacii vor fi toaletați, vom asfalta aleile pietonale și vom reface marcajele pietonale. În același timp, vom amenaja un țarc pentru câini pentru iubitorii animalelor de companie. De asemenea, locurile de joacă și mobilierul urban vor intra în reabilitare. Ca măsură de urgență, zilele următoare vom aduce nisip proaspăt și curat pentru locurile de joacă din parcul Front Canal și Ion Dobre.“, a declarat primarul Florin Chelaru.
Amintim că, în urmă cu câteva zile, ediul a spus că autoritatea locală va reabilita locurile de joacă din oraș.

Comments
Administratie
(FOTO-VIDEO) Constanța ar putea avea un nou parc pe vechiul amplasament al fostei căi ferate care ducea în Portul Constanța

Consilierul local al USR Mihai Ochiuleț le cere mâine votul consilierilor locali pentru un proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării către Guvernul României pentru trecerea unei suprafețe mari de teren din domeniul public al statului român și administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al municipiului Constanța. Terenul, care măsoară 124.133 de metri pătrați, este vechiul amplasament al fostei căi ferate care ducea direct în Portul Constanța. În prezent, calea ferată este dezafectată și poate fi un excelent loc pentru amenajarea unui parc de mari dimensiuni sau locuri de joacă ori pentru practicarea unor sporturi, spune inițiatorul.
CFR deține pe raza sucursalei regionale de Căi Ferate Constanța, un teren aferent liniei de cale ferată 816 Palas – Port ”A”, de la km CF 222+878 la km CF 224+687. În prezent, această linie nu se mai află în exploatare, fiind scoasă din funcțiune în vederea casării.
Terenul pe care se află amplasată linia de cale ferată are o suprafață de 124.133 mp, se află în proprietatea Statului Român – domeniu public, cu drept de administrare în favoarea Ministerului Transporturilor și drept de concesiune în favoarea CNCF CFR SA. În multe cazuri au existat sesizări privind depozitarea nelegală de deșeuri menajere și de construcții, fapt care a necesitat suportarea unor cheltuieli importante de către concesionar în vederea igienizării terenului.
Față de posibilitatea de trecere a terenului menționat în domeniul public al Primăriei municipiului Constanța, se poate constata că există o corespondență purtată între Sucursala Regională de Căi Ferate Constanța și primărie conform căreia a rezultat deschiderea din partea proprietarului și administratorului terenului în vederea realizării acestei operațiuni administrative.
Justificarea preluării de către municipalitate a terenului CFR se bazează pe faptul că acesta se pretează a fi transformat în parc public sau grădină urbană, mai ales că acest demers ar fi în concordanță cu interesele cetățenilor în condițiile în care cartierele din zona respective nu beneficiază de spații verzi.
Având în vedere faptul că unul dintre obiectivele autorității publice locale este creșterea suprafeței de spații verzi pentru a se atinge dezideratul stabilit la nivelul Uniunii europene, de 26 mp de spații verzi pe cap de locuitor“, se arată în referatul de aprobare semnat de Mihai Ochiuleț.
Consilierul USR spune că terenul în cauză poate fi amenajat cu fonduri europene, iar avantajul ar fi că Primăria Constanța nu trebuie să aloce bani pentru exproprieri.
Cu toate astea, se pare că proiectul, de altfel îmbrățișat de mulți consilieri locali, nu este și pe placul City Managerului orașului, Felicia Ovanesian, care a invocat tot felul de motive pentru a nu trece acest teren în proprietatea autorității locale. Unul dintre aceste motive ar fi că terenul, deși este foarte lung, ar avea numai 39 de metri lățime.
În prezent, terenul în cauză s-a transformat într-un loc de aruncat gunoiul, deșeuri din construcții, construcții ilegale, ori loc de crescut oi.
Comments
-
Administratie20 de ore ago
(FOTO-VIDEO) Constanța ar putea avea un nou parc pe vechiul amplasament al fostei căi ferate care ducea în Portul Constanța
-
Societate4 săptămâni ago
Unitatea Militară nr. 02191 Constanța face angajări. Vezi ce posturi sunt vacante
-
Exclusiv4 săptămâni ago
Retrocedarea Zoea Rădulescu. Acte false, desființate după 23 de ani
-
Societateo săptămână ago
Spitalul Clinic Județean Constanța face noi angajări. Sunt vacante 15 posturi
-
Societate3 săptămâni ago
ANR Constanța face angajări. Vezi ce posturi sunt scoase la concurs
-
Societate4 săptămâni ago
MAI face angajări la hotelul ”Meridian” din stațiunea Mamaia. Vezi ce posturi sunt vacante
-
Actual23 de ore ago
Valentin Vrabie, condamnat pe fond la un an și șapte luni de închisoare, CU EXECUTARE, pentru fals intelectual
-
Politica2 săptămâni ago
Consilierul județean Răzvan Filipescu: „Am impresia că turismul constănțean e lăsat la voia întâmplării“