Connect with us

Administratie

Palaz acuză Comitetul pentru Situații de Urgență: „Oamenii mici se opun înăspririi condițiilor de transport persoane“

Tatian Iorga

Publicat

la

Ordinea.ro a notat de mai multe ori faptul că mulți dintre operatorii de transport în comun din județ nu respectă restricțiile impuse de ordonanțele militare. Cotidianul nostru aducea în atenția opiniei publice două situații pe rutele Cumpăna – Constanța și Năvodari – Constanța. După apariția articolelor, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța Claudiu-Iorga Palaz, a înaintat conducerii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență o adresa prin care să fie impuse o serie de măsuri. Palaz spune că, în urma controalelor efectuate de CJC pe cele două rute, Cumpăna – Constanța și Năvodari – Constanța, s-a constatat faptul că operatorii de transport nu respectă măsurile generale de prevenire a răspândirii virusului. În plus, spune Palaz, nu se realizează dezinfectarea autovehiculelor și nu se respectă distanța de siguranță între călători de minim 1,5 metri.

Astfel, vicepreședintele CJC a propus:

„Art.1 (1) Furnizorii publici și privați de transport persoane au obligația de a respecta distanța socială de minim un loc în mijloacele de transport utilizate în timpul efectuării transportului de călători.

(2) În vederea respectării menținerii distanței sociale în mijloacele de transport, operatorii de transport vor marca locurile ce trebuiesc lăsate libere astfel încât să rămână cel puțin un loc liber între pasageri atât în lateral cât și în față/spate .

Art.2  (1) Operatorii de transport persoane publici și privați au obligația să efectueze dezinfectarea autovehiculelor folosite în prestarea serviciului de transport, în capătul de traseu, la sfârșitul fiecărei curse efectuate, precum și dotarea mijloacelor de transport cu covorașe îmbibate cu soluție dezinfectantă ce vor fi schimbate/reamprospatate la fiecare dezinfectare.

(2) Operațiunea de dezinfectare a autovehiculelor precum și completarea cu soluție dezinfectantă/schimbarea covorașului dezinfectant se vă face în prezența și sub atenta supraveghere a unui reprezentant al unității administrativ teritoriale pe raza căreia se afla capul de traseu, acesta având obligația să încheie un proces verbal de constatare a efectuării dezinfecției.

(3) Procesul verbal menționat la pct. 2 vă fi completat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte și semnat de ambele părți ( conducătorul auto și reprezentantul U.A.T.)

(4) În sensul dovedirii efectuării operațiunii de dezinfectare a autovehiculelor, conducătorii auto au obligația să prezinte organelor de control procesul verbal încheiat conform pct. 3

Art.3  (1) Conducătorii auto ai mijloacelor de transport sunt direct răspunzători de respectarea măsurilor impuse la art.1 și art.2

(2) Sancțiunile ce se aplica în cazul nerespectării obligațiilor prevăzute în prezenta hotărâre vor fi prevăzute în Ordonanță militară nr. / pentru stabilirea distanței sociale atât în spațiile publice cât și în mijloacele de transport.

Art.4 Se împuternicesc persoanele abilitate să aplice sancțiuni, conform Ordonanței militare nr. /

Art.5  Persoanele abilitate la art.4 vor dispune filtre de control permanente la ieșirile/intrările în municipii.

Art.6 Prezenta hotărâre are aplicabilitate pe toată perioada stării de urgență.“

Membrii CJSU, acuzați că închid ochii la neregulile privind transportul de persoane din județ

Deși propunerile vicepreședintelui CJC Claudiu-Iorga Palaz au fost acceptate de președintele CJSU, prefectul George Niculescu, atunci când au fost supuse la vot, au picat, deoarece mai mulți membrii s-au opus înăspririi condițiilor de transport persoane în județ. După votul negativ din ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Palaz a reacționat pe Facebook.

„Acum câteva zile am înaintat către INSTITUȚIA PREFECTULUI o solicitare cu măsuri preventive în condițiile actuale ce ar trebui aplicate transportului de călători în județul Constanța. Prefectul a fost de acord și a răspuns solicitării mele și îi mulțumesc pentru deschidere. Azi, am aflat cu stupoare ca FACTORII POLITICI ȘI OAMENI MICI (care pun orgoliile lor înaintea MĂSURILOR DE PREVENȚIE LEGATE DE SĂNĂTATEA CETĂȚENILOR CONSTANȚEI) au votat împotriva acestor propuneri sau nu le-au susținut, doar pentru că au fost concepute de PALAZ de la PMP! Pentru lămurirea acestei poziții cer să se facă PUBLIC procesul verbal de ședința și să vedem și noi, MURITORII ȘI FRAIERII, care sunt “ȘMECHERII” care au votat împotriva măsurilor privind SĂNĂTATEA CONSTĂNȚENILOR?! Și să vedem MOTIVELE care au dus la un vot NEGATIV în comitetul județean!? Eu unul m-am săturat de “bla, bla-urile” așa zișilor politicieni ce se visează în OGLINDĂ DIMINEAȚA “LIDERI POLITICI”! Concluziile vă las să le trageți singuri dumneavoastră, constănțenii! Nu trebuie să-i lăsam să-și facă jocurile politice de imagine pe seama sănătății noastre! Este cel mai MIZERABIL LUCRU pentru un politician să “calci pe cadavre” doar să “pari băiatul bun”! Băi TĂVĂLIȚILOR, cântarul politic va fi după COVID! Să vedeți atunci ce greutate de…FULGI POLITICI veți avea în fata constănțenilor cu a căror sănătate va jucați azi prin comandamentul vieții!“, se arată în mesajul lui Palaz.

Citește și:

INCONȘTIENȚĂ! Navetiștii de pe ruta Cumpăna – Constanța, transportați la grămadă

Cum se circulă cu microbuzele între Constanța și Năvodari, după rărirea curselor

 

Comments

comments

Administratie

DNA: Radu Mazăre și Decebal Făgădău, TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ pentru ABUZ ÎN SERVICIU

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor angajați din Primăria Constanța. Pe lista procurprilor se află și foștii primari Radu Mazăre Decebal Făgădău. Cu o singură mențiune: trimiterea în judecată a fostului primar Decebal Făgădău este făcută astăzi, când conducerea centrală a partidului discută ÎNCĂ listele pentru alegerile parlamentare. Surse din PSD Constanța au spus pentru Ordinea.ro că fostul primar Făgădău ar ocupa poziția 2 în lista pentru Camera Deputaților.

Revenim cu informații imediat ce listele social democraților pentru alegerile parlamentare vor fi oficiale și publice. Până atunci, iată comunicatul DNA:

În completarea comunicatului nr. 566/VIII/3 din 3 iulie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

FĂGĂDĂU DECEBAL, la data faptei viceprimar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

CONSTANTIN NICOLETA, la data faptei șef al Serviciului autorizații în construcții din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

DINESCU FULVIA ANTONELA, la data faptei director executiv adjunct al Direcției administrației publice locale din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

TĂNASE LUIZA ELENA, la data faptei arhitect șef al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MAZĂRE RADU ȘTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MUNTEANU MARIANA, la data faptelor inspector în cadrul Primăriei municipiului Constanța – Direcția de urbanism, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– fals intelectual în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptei arhitect, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Cei șase inculpați, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, în cursul anului 2013, ar fi reautorizat, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporție de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care anterior, autorizația de construire inițială fusese anulată definitiv și irevocabil de instanța civilă.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

Pe plaja din stațiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, ar fi fost construit, cu nerespectarea dispozițiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța.
În același an, Primăria municipiului Constanța și societatea constructoare au fost date în judecată de o altă societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizației de construire.
Prin decizia civilă definitivă pronunțată de Curtea de Apel Constanța în anul 2012, autorizația de construire emisă de Primăria municipiului Constanța a fost desființată.
Instanța a reținut că, la emiterea autorizației de construire, nu s-ar fi respectat interdicția de a construi în interiorul zonei de protecție și că amplasarea imobilului ar fi situată în zona benzii litorale a Mării Negre în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcții definitive. De asemenea s-a mai reținut că autorizația de construcție ar fi fost emisă cu încălcarea dispozițiilor legale referitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere și servitute privind distanța dintre construcții.
În anul 2013, ca urmare a anulării autorizației de construcție, societatea reclamantă a cerut în instanță, printr-o nouă acțiune, și demolarea imobilului de lux, precum și obligarea Primăriei municipiului Constanța să emită actul administrativ de desființare a lucrărilor ce fuseseră executate în baza autorizației anulate.
La data de 22 august 2013, Primăria municipiului Constanța a cerut respingerea acțiunii ca nefondată, susținând că autorizația de construire anulată de instanță a fost modificată printr-o altă autorizație de construire emisă la data de 24.03.2011, autorizație neanulată și perfect valabilă.
Ulterior, în cursul aceluiași an, Primăria municipiului Constanța a venit cu o completare prin care înștiința instanța de judecată că a intervenit un element nou, respectiv că a fost emisă, la data de 03 septembrie 2013 o nouă autorizație de construire, pentru imobilul a cărui demolare se cere. Prin urmare, Primăria municipiului Constanța considera că nu mai există temei legal pentru ca societatea reclamantă să solicite și să obțină demolarea construcției edificate în regim P+5E-6E.
Aceleași aspecte, întemeiate pe existența unei autorizații valabile din data de 03 septembrie 2013, au fost invocate în apărare și de societatea constructoare a imobilului.
În anul 2016, prin sentința civilă nr.745/2016, Tribunalul Constanța a dispus anularea autorizației de construire emisă la data de 03 septembrie 2013 de Primăria Municipiului Constanța, întrucât pe terenul pentru care s-a emis autorizația era deja construită o clădire (imobilul rezidențial ce fusese construit în proporție de 95% în baza autorizației anulate) prin urmare autorizația din anul 2013 a fost emisă nelegal.
Decizia a fost anulată ulterior, ca urmare a faptului că părțile au ajuns la o înțelegere amiabilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Pentru a înțelege la ce fac referire procurorii DNA, vă recomandăm două anchete Ordinea.ro:

Dosarul penal care zguduie Constanța. Beneficiarul faptelor lui Făgădău este omul de afaceri Florin Cârstocea

 

Dosarul lui Făgădău. Florin Cârstocea, petreceri extravagante cu Radu Mazăre

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Atenție, șoferi! Restricții de trafic pe două artere importante din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța informează că traficul rutier va fi restricționat alternativ miercuri, 21 octombrie, joi, 22 octombrie și vineri, 23 octombrie, în intervalul orar 07:30- 16:00, pe strada Hatman Luca Arbore. Echipele SC Confort Urban SRL vor interveni cu utilaje pentru decopertarea carosabilului. Sursa citată notează că pe strada Mihai Viteazu, tronsonul delimitat de bulevardul Mamaia și bulevardul Ferdinand, continuă procesul de modernizare a carosabilului. Lucrările de asfaltare se vor desfășura miercuri, joi și vineri noapte, traficul rutier fiind restricționat total pe porțiunea pe care se lucrează, în intervalul orar 19:30 – 05:00.

De asemenea, traseul autobuzelor care deservesc liniile 42, 44, 51, 48 și 101 se modifică în perioada 21 – 23 octombrie 2020, în intervalul orar 19:30 – 05:00, după cum urmează:

– LINIA 42:

– sens de deplasare spre Poarta 2: bd. Tomis – bd. Mamaia – str. I.G. Duca – bd. Ferdinand – str. Mihai Viteazu – Poarta 2;

– sens deplasare spre Tomis Nord: Poarta 2: str. Mihai Viteazu – bd. Ferdinand- str. Mircea cel Bătrân – bd. Mamaia – bd. Tomis;

– LINIILE 44 și 51:

– sens de deplasare spre Poarta 1: str. I.G. Duca – bd. Ferdinand- str. Mihai Viteazu – Poarta 1;

– sens de deplasare spre Casa de Cultură:  Poarta 1 – str. Traian – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand – str. I.G.Duca;

– LINIA 48:

– sens deplasare spre Palas: Poarta 2 – str. Traian – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand;

– LINIA 101:

– sens deplasare spre Zona Industrială: Poarta 1 – str. Traian – str. Negru Vodă -str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand.

„Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zona respectivă sunt rugați să NU își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil. Participanții la trafic sunt rugați să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenție sporită în zona în care se efectuează lucrări.“, mai notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac îl trage de ureche pe Făgădău: “Cu bagajele făcute, își recompensează clientela din bani publici”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nu a fost instalat încă în funcția de primar al municipiului Constanța, dar Vergil Chițac este atent la fiecare mișcare pe care o face deja fostul primar al municipiului reședință de județ. Astfel, într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul ales al municipiului Constanța scrie că Decebal Făgădău își recompensează clientela din bani publici, deși are bagajele făcute. Vergil Chițac face referire la o achiziție urcată în SICAP de administrația constănțeană în data de 13 octombrie pentru achiziția de servicii de consultanță care vor fi atribuite fără licitație.

Primarul ales susține că fostul primar Făgădău a avut și o strategie în atribuirea contractelor, respectiv a fixat ca dată limită pentru depunerea ofertelor zilele de 19,20 sau 22 octombrie, adică înainte de învestirea sa.

Iată mesajul complet:

“Povara recunoștinței sau cum își recompensează domnul Făgădău, până în ultimul moment, clientela din bani publici

Cu bagajele deja cărate din Primărie, Decebal Făgădau și-a făcut timp, marți 13 octombrie să urce pe SICAP (platforma de achiziții publice), mai multe anunțuri de achiziție de servicii de consultanță😀 , care vor fi atribuite fără licitație în limita sumei de 130.000 de lei. Unul din exemple îl găsiți în foto.

În plus, ca să se asigure că nu-i încurc socotelile, a fixat termenul limită de depunere a ofertelor pe 19, 20 sau 22 octombrie!!!”

Fotografia la care făce referire primarul Chițac este aceasta:

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: