Connect with us

Politica

Palaz de la PMP Constanța îi scrie ministrului Transporturilor: “Nu fiți părtaș la practici care acoperă infracțiuni”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, cu sediul în Constanța, bdul. Mamaia nr. 213, supun atenției Dvs următoarea situație legată de modul de“comunicare” și felul în care A.N.R. (Autoritatea Navală Română) ascunde, invocând diverse motive puerile, informații publice care ar putea face lumină într-o speță în care a fost înstrăinat un bun aflat în proprietatea publică a statului conf. H.G. nr. 827/28.03.2001, fiind complici practic la acest lucru.

         În fapt, prin adresa nr. 96947/26.09.2018, P.M.P. Constanța a solicitat A.N.R. date referitoare la înstrăinarea unei construcții nefinalizate (C1 corp cazare), în suprafață de 764,79 mp, către S.C. J.J. Marine S.R.L..

         Această înstrăinare s-a realizat prin contractul nr. 2188/08/03/2005, contract pe care A.N.R. refuză să îl facă public!!

         Cum este posibil ca un bun care face parte din Patrimoniul Statului Român să fie înstrăinat în mod netransparent? Care este motivul pentru care acest contract nu poate fi făcut public?

         Refuzul A.N.R. de a ne răspunde în mod punctual la adresa menționată ne întărește convingerea că acest imobil a fost înstrăinat în mod nelegal, iar răspunsul ambiguu și total netransparent nu face altceva decât să oprească demersurile subsemnatului de a face lumină în acest caz.

         Domnule Ministru, nu fiți părtaș la astfel de practici care acoperă infracțiuni ce constau în înstrăinarea bunurilor din Patrimoniul Statului Român!

         Cum să aibă tupeul Directorul Alexandru Mezei să precizeze, în răspunsul dat, că un contract ce are ca obiect un bun al statului nu poate fi făcut public și solicitarea noastră nu se incadrează în prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public?

         De ce atâta “SECRETOMANIE” în vânzarea acestui bun? Este cumva contractul “clasificat” coform unei dispoziții a serviciilor de informații române sau străine?

         De ce se refuză să se răspundă la întrebarea legată de persoanele care sunt semnatarele documentelor solicitate?

         P.M.P. nu a solicitat decât numele acestora! Nicidecum date cu caracter personal ale angajaților A.N.R.!

         Având în vedere cele menționate și în speranța că nu puneți “batista pe țambal” așa cum a făcut directorul A.N.R., Alexandru Mezei, vă rog, domnule ministru, să ne sprijiniși în aflarea răspunsurilor la următoarele întrebări:

1. Situația juridică a construcției înstrăinate la data efectuării vânzării acesteia către S.C. J.J.  Marine S.R.L.(dacă făcea parte din domeniul public sau privat al statului și care este actul normativ care reglementează acest aspect).

2. Care este documentul sau actul normativ care a dat posibiliatatea ca A.N.R. să înstraineze o construcție aflată în patrimoniul său (chiar și nefinalizată).

3. Care este modalitatea în care a fost înstrainată construcția ce face obiectul contractului autentificat sub nr. 2188 din 08.03.2005; licitație publică, vînzare prin negociere directă sau orice formă de înstrăinare a acesteia.

4. Dacă pentru aceasta construcție a fost întocmit proces verbal de recepție parțială și dacă a fost inventariată în patrimoniul statului, a unui minister sau în patrimoniul instituției dumneavoastră.

5Care sunt persoanele care aveau atribuții, conform fișei postului, să urmarească și să propună recepția parțială și inventarierea clădirii care a fost înstrainată către S.C. J.J. Marine S.R.L..

6Care sunt persoanele care au aprobat sau semnat documetele de înstrăinare ale construcției menționate mai sus .

7. Dacă societatea J.J. Marine S.R.L. avea sau are legături comerciale sau relaționale cu A.N.R.

8. Având în vedere prevederile contractului nr. 6881 din 16.01.2002 încheiat cu Primăria Constanța pentru concesionarea terenului în vederea realizării construcției amintitie mai sus, vă rugăm să ne menționați dacă ați făcut uzanță de prevederile capitolului 7, art. 17 al. 17.1 ale acestuia și ați notificat Primăria Constanța despre faptul că A.N.R este în imposibilitatea să finalizeze investiția drept pentru care să propuneți ca această cladire să fie răscumparată de către Primărie în vederea realizarii unui obiectiv de interes public pentru municipalitate

         Totodată vă rugăm să dispuneți urgent un control la A.N.R. Constanța, în vederea verificării modului de înstrăinare a imobilului situat în strada Pescarilor, cartier Faleză Nord (conf. PUD – S+P+5E) și în cazul constatării unor fapte infracționale în care să se contureze suspiciunii rezonabile legate de fapte de corupție sau abuz în serviciu, să sesizați autoritățile statului.

         Sunt sigur ca dumneavoastră, domnule ministru, nu veți fi părtaș la astfel de fapte si veți face o anchetă internă corectă și transparentă.

Alăturat anexez:

         1. Adresa către A.N.R. nr. 96941/26.09.2018

         2. Adresa către Primăria Constanța nr. 162061/26.09.2018

         3. Comunicat de presă al P.M.P. Constanța din data de 26.09.2018

         4. Răspuns A.N.R. nr. 96941/04.10.2018

         P.S.  Fac precizarea, în final, că imobilul ce face obiectul prezentei solicitări  a avut, de-a lungul timpului, mai multi proprietari, inclusiv pe Albu Ilie, socrul procurorului general  al Curții de Apel Constanța, Gigi Ștefan Valentin, iar la această dată este al unei firme de care domnul procuror nu este străin.  

         Sper ca această ultimă informație să nu vă sperie și să vă facă să nu-mi răspundeți la solicitare sau să vă dați demisia de frica celor implicați! (comunicat de presă PMP Constanța)

Clarificări de la ANR

Facem precizarea că liderul PMP Constanța a solicitat punct de vedere și de la Autoritatea Navală Română. Astfel, printr-un comunicat remis redacției, Palaz solicita conducerii să facă lumină și să clarifice statutul juridic al unei clădiri înstrăinate de către ANR către un privat (J.J. Marine), conform contractului autentificat sub nr. 2188/08.03.2005, fără a menționa dacă această clădire se află în domeniul public sau privat al statului.

Detalii, în articolul Ordinea.ro:

Claudiu Palaz cere explicații publice conducerii ANR

 

 

Comments

comments

Politica

Traian Băsescu, despre Liviu Dragnea: “Mare nemernic”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Fostul președinte Traian Băsescu susține că liderul PSD, Liviu Dragnea, declanșează ”inutil” o nouă criză politică și a pus la cale ”cea mai stupidă remaniere din istoria postdecembristă”.

”Dragnea declanşază inutil o criza politică !
Părându-i-se că are nevoie de un exerciţiu de autoritate, Dragnea a declanşat cea mai stupidă remaniere din istoria postdecembristă.
O remaniere care foarte probabil nu va avea sprijinul Preşedintelui, o remaniere făcută într-o perioadă de sărbători catolice şi ortodoxe, când ,foarte probabil, va fi greu să treacă rapid o reorganizare guvernamentală prin Parlament, o remaniere făcută într-o perioadă în care UDMR-ul a intrat într-un noncombat tactic.
Şi uite aşa, Dragnea declanşează o criză politică, obligând trei miniştri să demisioneze prematur, într-un moment nepotrivit, doar pentru a-şi reafirma puterea şi autoritatea.
Mare nemernic.”, scrie Traian Băsescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Candidații Alianței 2020 USR-PLUS la Parlamentul European vin miercuri la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Trei dintre candidații Alianței 2020 USR PLUS la europarlamentare vor sosi miercuri, 24 aprilie la Constanța. Aceștia au străbătut țara pentru a discuta cu generația tânăra și pentru a afla care sunt dorințele și așteptările tinerilor români de la liderii lor politici. Candidații despre care vorbim sunt Anca Majaru (PLUS), Teodora Stoian (USR) și Ștefan Pălărie (PLUS). Tineri și dezinvolți, oameni simpli ca noi toți, obligați să se implice în politică  de situația actuală în care a ajuns România.

Cei trei candidați vor campa van-ul în zona falezei din Constanța, vizavi de Comandamentul Flotei, începând cu ora 17.00.

Având o bogată experienţă în zona de educaţie şi tineret, candidații USR PLUS la europarlamentare vor să asculte vocea tinerilor din Constanța, să afle care sunt dorinţele acestei generaţii active, creative şi implicate şi cum pot să le reprezinte responsabil valorile comune. La rândul lor, tinerii care vor veni la întâlnire vor afla care sunt oportunităţile pe care Uniunea Europeană le oferă:

  • Erasmus
  • Practică în instituțiile europene
  • Studii
  • Educaţie financiară şi antreprenorială.

Anca Majaru, Teodora Stoian și Ștefan Pălărie îsi propun să vorbească deschis și cinstit  cu tinerii despre oportunități, implicare și Despre Alegeri în viață!  

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Proiect PSD: Mandatele primarilor și consilierilor județeni ar putea crește la cinci ani

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Mai mulți parlamentari PSD au depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor locali/județeni, de la patru la cinci ani. Inițiatorii argumentează că o astfel de măsură ar duce la realizarea proiectelor asumate, scrie Mediafax.

Propunerea legislativă privind modificarea articolului 24, alin.1, secţiunea 2, din Legea Nr.215/2001 – Legea Administraţiei Publice Locale prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor județeni de la patru la cinci ani.

Inițiatorii sunt mai mulți parlamentari din PSD, printre care și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, senatorul PSD Șerban Nicolae dar și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. Ei susțin că proiectele de finanțare europene nu pot fi finalizate într-un mandat de patru ani, iar echipei care preia următorul mandat îi este greu să ducă la bun sfârșit proiectul în derulare.

„În prezent, durata mandatului în situația descrisă la motivul proiectului legislativ este de patru ani. Majoritatea proiectelor de finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinzi ani. Este greu pentru o echipă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes, prin mpsuri potrivite, proiectul aflat în derulare. Modificarea propusă, în sensul arătat de prezenta expunere de motive nu generează costuri imputabile bugetului consolidat al statului, bugetelor locale, cât și terților, părți active, pasive și reactive în societatea românească”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, PSD propune ca mandatul primarilor și consilierilor locali sau județeni să fie egal cu cel al președintelui României, respectiv de cinci ani.

„În legislatura românească, mandatul aleșilor locali, conform articolului 24, alin 1 secțiunea 2 din Legea nr. 215/2001-Legea Administrației Publice Locale, stabilește durata mandatului în cazul primaruluim al consilierilor locali și consilierilor județeni, la o perioadă de patru ani de la data scrutinului. Situația reală, întâlnită în acrivitatea administrațiilor locale/județene, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în contextul biocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de cinci ani, implementarea acestei perioade și în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor județeni se susține fără echivoc, crează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficient îndeplinirii obligațiilor asumate”, se mai arată în proiectul legislativ.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest sens.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: