Connect with us

Politica

Paleologu distruge miturile din politica românească. De la mitul neamțului, la gospodina neconflictuală

Tatian Iorga

Publicat

la

Diplomat și fost ministru al culturii, Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale, distruge miturile din politica românească. Într-un interviu acordat în exclusivitate news.ro, Paleologu a vorbit de mitul neamțului, de mitul gospodinei, de mitul salvatorului și de mitul omului cumsecade. Întrebat de jurnaliștii de la news.ro cum i-ar caracteriza pe principalii săi contracandidaţi în câteva cuvinte, Paleologul vorbește că mulți dintre cei care s-au înscris în cursa electorală pentru Președinție și-au creat o imagine falsă de oameni profesioniști și serioși

„Reprezintă nişte mituri şi trebuie dezumflate aceste mituri, aceste baloane umflate. Spuneam de mitul neamţului. Întotdeauna l-am apărat pe preşedintele Iohannis de atacurile asupra faptului că ar fi de origine germană. Întotdeauna l-am apărat. Mi se pare absolut inadmisibil să ataci pe cineva pentru că ar avea origini germane, cu atât mai mult cu cât comunitatea saşilor este în Transilvania din Evul Mediu. Ei au o legitimitate extraordinară. Eu admir cultura saşilor din Transilvania. În copilărie mergeam la Ghimbav în fiecare an, în fiecare vacanţă, în familia unui pastor luteran din Ghimbav. Şi acum organizez cursuri în biserici fortificate din Transilvania. Problema e alta, problema e mitul neamţului, ce cred mulţi români despre neamţ – că e serios, că e muncitor, că este implicat. Nu-i adevărat. Pur şi simplu nu-i adevărat. Nici muncitor, nici implicat, nici prea serios şi, din păcate, are foarte multe metehne de politician român, e foarte dâmboviţean în genul de manevre pe care le face“, a spus Paleologu.

Fostul ministru al Culturii a afirmat că un alt mit este mitul gospodinei neconflictuale. Candiatul PMP s-a referit în interviu la actualul premier Viorica Dăncilă, care este exact opusul imaginii de politician împăciuitor.

„De fapt, dna Dăncilă este extrem de conflictuală şi ambiţia ei nemăsurată riscă să arunce România în aer şi oricum a făcut foarte mult rău, lasă în urma ei numai ruină. Cât despre Dan Barna, e un mit al salvatorului. E un mit cu care ne întâlnim de mai multe ori în istorie, şi nu doar în România, mitul salavatorului apare“, a punctat Paleologu.

Reporterii l-au întrebat pe candidatul PMP dacă nu cumva și Traian Băsescu nu a fost văzut tot ca un salvator.

„Ba da, probabil. Într-o anumită măsură a existat acest mit. Nu-mi dau seama, cred că mai degrabă e un mit al căpitanului de vas. Posibil să fie genul ăsta de mit al căpitanului de vas care are autoritate şi preia toată responsabilitatea şi aşa mai departe. Iar în cazul lui Mircea Diaconu e mitul omului cumsecade. Sigur că în filmele lui apare adesea acest rol al omului naiv şi cumsecade. Or, Mircea Diaconu este orice, numai naiv şi cumsecade nu“, a conchis Paleologu.

Întregul interviu îl puteți urmări aici: https://www.news.ro/politic-intern/interviu-theodor-paleologu-psd-tinut-carantina-propun-pact-anti-psd-cordon-sanitar-cumva-prevederea-lege-privind-desfiintarea-partidelor-politice-aplica-psd-video-1922400004002019091019104339

Comments

comments

Politica

Viorica Dăncilă, ȘOMERĂ: “Când ai pierdut, rămân foarte puţini lângă tine”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat, joi seara, că „deocamdată” nu s-a angajat, deși a primit mai multe propuneri, lăsând să se înțeleagă că o decizie ar urma să ia săptămâna viitoare. Pe de altă parte, Dăncilă a afirmat că nu va candida pentru nicio funcție la congresul PSD care va avea loc în februarie.

Întrebată la interviurile Mediafax dacă s-a angajat după ce a părăsit funcția de premier, Viorica Dăncilă a răspuns:

„Nu am un serviciu deocamdată. Am mai multe propuneri. (…) Când ai pierdut, rămân foarte puţini lângă tine”.

Fostul premier a mai declarat că nu va candida la nicio funcție în conducerea PSD, obiectivul său fiind în continuare șefia organizației pentru femei.

”La acest Congres nu o să candidez pentru nicio funcţie. Voi susţine echipa, colegii care vor candida. (…) Există o conferinţă de alegeri pentru organizaţia de femei. Voi candida pentru a fi preşedinţa organizaţiei naţionale a femeilor social-democrate, funcţie pe care am mai deţinut-o”, a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă a decis, în luna noiembrie, să demisioneze din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale. (sursa: hotnews.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis: „Decizia Guvernului privind două tururi pentru primari nu contravine normelor Consiliului Europei“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Palatul Cotroceni, ca este „destul de sceptic” cu privire la moțiunea de cenzură pe care a anunțat-o PSD și pe care o susține și UDMR după angajarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor in doua tururi. Șeful statului a zis că nu este nimic în neregulă cu modificarea legislației în acest fel cu puțin timp înaintea alegerilor.

„Este un argument invocat în ultima vreme de cei care în ultimii 3 ani au demonstrat că vor să reducă democrația din România așa cum s-a exprimat cineva din PSD. Nu contravine normelor Consiliului Europei. Da mai multe opțiuni alegătorilor, nu mai puține opțiuni. Nu se restrâng drepturi, dimpotrivă. Este o chestiune cerută insistent de-a lungul anilor de partide și cetățeni. Am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențiala și nu contravine niciunei norme”, a declarat Iohannis.

Declarația lui Iohannis vine după ce fostul ministru de Externe Titus Corlățean a declarat că cei de la Consiliul Europei monitorizează Guvernul de la București pentru modificarea legilor electorale.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Asociația Elevilor din Constanța depune o plângere penală împotriva membrilor Guvernului

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță că va depune, marți, 21 ianuarie, o cerere de începere a urmăririi penale pe numele membrilor Guvernului la Administrația Prezidențială și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Elevii constănțeni spun că plângerea vine ca urmare a expirării termenului de 15 ianuarie acordat pentru că nu li se decontează transportul până la școală. Elevii le transmit celor de la Guvern că sunt responsabili de problema transportului elevilor.

„În 8 ianuarie, reprezentanții AEC au transmis către membrii Guvernului pachete cu revendicările pe care le au față de guvernanți în privința problemei transportului, povești ale unor copii care nu pot ajunge la școală sau se confruntă cu probleme din cauza lipsei banilor de transport, precum și autobuze de jucărie, ca însemn pentru lipsa de interes a miniștrilor față de situația elevilor. Această acțiune a reprezentat începutul campaniei #VremTransport.

Alături de pachete a fost lansat și un ultimatum pentru guvernanți: dacă problema transportului elevilor nu va fi rezolvată până la data de 15 ianuarie, AEC va cere urmărirea penală a persoanelor responsabile. Seria de revendicări a fost următoarea:

  • respingerea în Parlament a Ordonanței „abandonului școlar” nr. 51/2019, care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice și, astfel, a dus la imposibilitatea acordării reducerilor pentru elevi și alte categorii dezavantajate, precum și abandonarea traseelor neprofitabile, lăsând mii de comunități fără transport.
  • abrogarea HG nr. 309/1996 și modificarea art. 105 din Legea educației pentru a elimina contradicțiile legislative în ceea ce privește acordarea reducerilor pentru elevi
  • abrogarea HG nr. 863/2016, pentru a debloca decontarea integrală a navetei elevilor în România.

Până la acest moment, guvernanți nu au transmis niciun răspuns cu privire la solicitările AEC, acestea fiind total ignorate. Din lipsa de acțiune nu putem înțelege decât o dovadă de dezinteres față de elevii care merg kilometri întregi pe jos până la școală, unii dintre ei prin zone ce îi pun în pericol, precum păduri, așa cum a fost cazul din Buzău, față de elevii care sunt nevoiți să folosească cursele „la ocazie” și față de elevii ai căror familii fac sacrificii foarte mari pentru a le asigura transportul până la școală. În acest sens, ne dorim să anunțăm că reprezentanții elevilor pun piciorul în prag și vor trece la măsuri drastice, începând cu cererea urmăririi penale a membrilor Guvernului. Ne dorim ca în perioada ce urmează să anunțăm organizarea unor proteste, atât în Constanța, cât și în capitală.“, se arată într-un comunicat al AEC.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016).

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: