Connect with us

Politica

Paleologu distruge miturile din politica românească. De la mitul neamțului, la gospodina neconflictuală

Tatian Iorga

Publicat

la

Diplomat și fost ministru al culturii, Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale, distruge miturile din politica românească. Într-un interviu acordat în exclusivitate news.ro, Paleologu a vorbit de mitul neamțului, de mitul gospodinei, de mitul salvatorului și de mitul omului cumsecade. Întrebat de jurnaliștii de la news.ro cum i-ar caracteriza pe principalii săi contracandidaţi în câteva cuvinte, Paleologul vorbește că mulți dintre cei care s-au înscris în cursa electorală pentru Președinție și-au creat o imagine falsă de oameni profesioniști și serioși

„Reprezintă nişte mituri şi trebuie dezumflate aceste mituri, aceste baloane umflate. Spuneam de mitul neamţului. Întotdeauna l-am apărat pe preşedintele Iohannis de atacurile asupra faptului că ar fi de origine germană. Întotdeauna l-am apărat. Mi se pare absolut inadmisibil să ataci pe cineva pentru că ar avea origini germane, cu atât mai mult cu cât comunitatea saşilor este în Transilvania din Evul Mediu. Ei au o legitimitate extraordinară. Eu admir cultura saşilor din Transilvania. În copilărie mergeam la Ghimbav în fiecare an, în fiecare vacanţă, în familia unui pastor luteran din Ghimbav. Şi acum organizez cursuri în biserici fortificate din Transilvania. Problema e alta, problema e mitul neamţului, ce cred mulţi români despre neamţ – că e serios, că e muncitor, că este implicat. Nu-i adevărat. Pur şi simplu nu-i adevărat. Nici muncitor, nici implicat, nici prea serios şi, din păcate, are foarte multe metehne de politician român, e foarte dâmboviţean în genul de manevre pe care le face“, a spus Paleologu.

Fostul ministru al Culturii a afirmat că un alt mit este mitul gospodinei neconflictuale. Candiatul PMP s-a referit în interviu la actualul premier Viorica Dăncilă, care este exact opusul imaginii de politician împăciuitor.

„De fapt, dna Dăncilă este extrem de conflictuală şi ambiţia ei nemăsurată riscă să arunce România în aer şi oricum a făcut foarte mult rău, lasă în urma ei numai ruină. Cât despre Dan Barna, e un mit al salvatorului. E un mit cu care ne întâlnim de mai multe ori în istorie, şi nu doar în România, mitul salavatorului apare“, a punctat Paleologu.

Reporterii l-au întrebat pe candidatul PMP dacă nu cumva și Traian Băsescu nu a fost văzut tot ca un salvator.

„Ba da, probabil. Într-o anumită măsură a existat acest mit. Nu-mi dau seama, cred că mai degrabă e un mit al căpitanului de vas. Posibil să fie genul ăsta de mit al căpitanului de vas care are autoritate şi preia toată responsabilitatea şi aşa mai departe. Iar în cazul lui Mircea Diaconu e mitul omului cumsecade. Sigur că în filmele lui apare adesea acest rol al omului naiv şi cumsecade. Or, Mircea Diaconu este orice, numai naiv şi cumsecade nu“, a conchis Paleologu.

Întregul interviu îl puteți urmări aici: https://www.news.ro/politic-intern/interviu-theodor-paleologu-psd-tinut-carantina-propun-pact-anti-psd-cordon-sanitar-cumva-prevederea-lege-privind-desfiintarea-partidelor-politice-aplica-psd-video-1922400004002019091019104339

Comments

comments

Politica

Marcel Ciolacu: PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului dacă vor fi schimbate legile electorale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PSD va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului dacă vor fi schimbate legile electorale, dar nu va face acest demers după asumarea răspunderii Executivului pe modificarea legilor justiţiei, OUG 51 privind transportul şcolar şi legea plafoanelor bugetare, a declarat marţi, la RFI, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă asumarea răspunderii Guvernului pe modificarea legilor justiţiei, OUG 51 privind transportul şcolar şi legea plafoanelor bugetare este suficientă pentru ca PSD să depună o moţiune de cenzură, Marcel Ciolacu a răspuns:

“Nu, nu, nu are nici un… în fiecare an, când vine vacanţa parlamentară din luna ianuarie, se depune aşa ceva. Mai mult, legea cu plafoanele este o lege premergătoare bugetului de stat. Am dori să vedem nişte legi de asumare concrete şi care să nu fie în traseul parlamentar”.

El a explicat apoi în ce condiţii va depune PSD o moţiune de cenzură: “Prima decizie a noastră este că, dacă vor fi schimbate legile electorale, categoric, PSD şi nu numai PSD vom depune o moţiune de cenzură, pentru că nu este corect să schimbi regulile în timpul jocului”, a afirmat Ciolacu.

Potrivit liderului social-democrat, Cabinetul Orban trebuie “să-şi asume guvernarea”, să vină cu măsuri şi cu explicaţii concrete.

“Fără să fiu interpretat nici ironic, nici prea critic, până acum guvernarea Orban nu există. Singura decizie a guvernării a fost să ne împrumutăm cu zece miliarde şi la costuri destul de substanţiale. (…) Este un impact foarte mare ca într-o singură lună să te împrumuţi 10 miliarde. Semnalele, mai ales economice, prin Ministerul de Finanţe, sunt foarte-foarte slabe şi incoerente. Dânşii trebuie să-şi asume guvernarea. (…) În acest moment există un guvern, chiar şi minoritar, care trebuie să guverneze. Cred că cu “vechea moştenire” este depăşit momentul. După o lună de zile este cazul să vii cu măsuri concrete şi explicaţii concrete”, a spus Marcel Ciolacu. (sursa: agerpres.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liviu Dragnea vrea să iasă din pușcărie. Ce a declarat la ieșirea de la Înalta Curte de Casație și Justiție

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liviu Dragnea a fost adus, marți dimineață, de la Penitenciarul Rahova la sediul instanței supreme, pentru dezbaterea recursului în casație formulat față de condamnarea de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare din dosarul DGASPC. Dragnea este asistat de avocata Flavia Teodosiu, prodecan al Baroului Bucureşti, cea care l-a asistat şi la DNA, în timpul urmăririi penale.

La ieșire, Liviu Dragnea a spus că nu poate vorbi cu presa.

”Nu pot să vorbesc, îmi pare rău!”, a spus Liviu Dragnea, la ICCJ.

Judecătorii au rămas în pronunțare, iar instanța urmează să stabilească dacă admit de principiu contestația in anulare facuta de cei din dosarul DGASPC. Daca se admite de principiu judecatorii vor discuta fondul contestatiei in anulare, iar la final vor decide daca o resping sau admit, in ultimul caz fiind anulata decizia definitiva de condamnare, iar Liviu Dragnea eliberat.

Amintim că Liviu Dragnea a formulat prin avocaţi, în 22 octombrie, la instanţa supremă, recurs în casaţie, o cale de atac faţă de condamnarea de 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. De asemenea, fostul lider PSD a depus, tot la ÎCCJ, şi o contestaţie în anulare în acelaşi dosar.

Potrivit legii, odată cu admiterea în principiu a contestației sau ulterior acesteia, instanţa poate suspenda motivat, în tot sau în parte, executarea hotărârii supuse revizuirii.

În prezent, Liviu Dragnea este încarcerat în Penitenciarul Rahova.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Adoptarea moțiunii simple, inutilă. Orban îl susține în continuare pe Cîțu la șefia Finanțelor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Cu toate că majoritatea din Senat a votat moțiunea simplă împotriva ministrului de Finanțe, premierul Ludovic Orban a declarat că îl susține în continuare pe Florin Cîțu. Orban a afirmat că nu o să-l dea pe ministru afară din Guvern și că ar trebui ca fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, „sa dea seama în alta parte pentru dezastrul bugetar lăsat”.

„Ar fi culmea sa accept ca ministrul Finanțelor din guvernul PNL să fie judecat de cei care au făcut praf bugetul în ultimii 3 ani. Ultimul partid care poate să exprime o opinie pe tema finanțelor publice este PSD. Asta este o mișcare politicianistă ieftină. În mod normal, dl. Teodorovici, inițiatorul moțiunii, ar trebui să dea seama prin altă parte pentru dezastrul bugetar lăsat”, a zis Orban, citat de stiripesurse.ro.

Amintim că Plenul Senatului a adoptat, în urmă cu câteva minute, moțiunea depusă împotriva ministrului Finanțelor, Florin Cîțu (PNL). Au fost 59 de voturi pentru, 56 contra si 2 abtineri. Adoptarea motiunii nu atrage dupa sine demiterea ministrului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: