Connect with us

Politica

Parlamentarii PSD de Constanța cer explicații de la președintele Iohannis pentru piedicile proiectului Spitalului regional

Publicat

la

Cinci parlamentari de Constanța ai PSD, senatorii Nicolae Moga, Tit-Liviu Brăiloiu și Ștefan Mihu, și deputații Radu Babuș și George Vișan, l-au criticat dur, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, pe președintele Klaus Iohannis. Motivul l-a constituit faptul că șeful statului a atacat la Curtea Consituțională a României unui proiect lege adoptat recent în Parlament și care vizează construirea la Constanța a unui Spital militar regional. Rând pe rând, cei cinci parlamentari social democrați constănțeni au spus că nu înțeleg care a fost motivația adevărată pentru care Iohannis a atacat la CCR o lege care prevedea construirea unui spital regional militar, mai ales că, spun PSD-iștii constănțeni acesta ar urma să deservească nu numai militarii români și cei ai NATO, dar și simpli cetățeni din regiunea sud-est a României. Cei cinci parlamentari ai PSD din Constanța spun că gestul lui Iohannis este cu atât mai de neînțeles în condițiile în care proiectul a trecut de cele două Camere ale Parlamentului cu un vot covârșitor. Adică, în favoarea acestui proiect au votat peste 300 de parlamentari, inclusiv cei ai PNL. Mai mult decât atât, spun social democrații, inclusiv ministrul Apărării Gabriel Leș și-a dat acordul pentru construirea acestui spital militar regional la Constanța. Deputații și senatorii PSD au spus că un spital regional la Constanța este vital în condițiile în județul Constanța, la Mihail Kogălniceanu, ar urma să fie amenajată o bază NATO, unde ar urma să vină peste 30.000 de militari. În plus, spitalul ar fi extrem de util și prisma faptului că România se confruntă cu o pandemie de coronavirus, care nu va dispărea prea curând. În al treilea rând, social-democrații au mai afirmat faptul că județul Constanța este extrem de deficitar la capitolul unități spitalicești.

„Este un obiectiv național, dar și strategic. Am aprobat în Parlament o investiție de 2,2 miliarde de euro, pentru modernizarea infrastructurii din regiunea Mării Negre, la baza de la Mihail Kogălniceanu. Spitalul militar este suport și pentru medicina civilă, dar este vital și în lupta cu noul coronavirus. Cu toate astea, actuala putere atacă la CCR proiecte de lege care sunt în interesul românilor, printre se numără și cea care prevede construirea la Constanța a unui spital militar regional. În schimb, Iohannis acceptă acte normative ce vizează jocurile de noroc.“, a declarat Babuș.

Din ce bani ar urma să fie ridicat spitalul

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu a spus că spitalul nu este nici pentru PSD, nici pentru PNL, ci pentru cetățeni.

„Am constat cu stupoare că președintele este împotriva actului medical la Constanța. Iohannis ne spune, pe de o parte, că noi vrem să facem un spital fără să știm numărul de cazuri medicale concrete. Adică noi ar trebui să știm câtă lume se va îmbolnăvi mâine. E un atentat la dreptul oamenilor de a avea un act medical de calitate. Nu construim restaurant, hotel sau SPA-uri, ci spital pentru oameni“, a spus Brăiloiu.

Radu Babuș a punctat că invesția pentru acest spital era încadrată, după discuțiile cu MApN, în cei 2% alocați Apărării. Ca sursă alternativă pentru finanțarea lucrării erau trecute și fondurile europene.

Vișan: „Iohannis a judecat cu dublă măsură“

Deputatul George Vișan a afirmat, la rândul său, că președintele Klaus Iohannis a joacă politic în această cauză și că pregătește campania electorală din toamnă.

„Folosește dublă măsură pentru Constanța. M-am uitat pe cererea de motivare a lui Iohannis, șeful statului spune că prin această lege se reglementează un singur obiectiv, că sunt discriminați unii cetățeni și că nu este indicată cu claritate sursa de finanțare. Referitor la acest aspect, îi aduc aminte lui Iohannis că la proiectul de construcție a Autostrăzii Unirii Târgu Mureș – Iași, promulgat de același Iohannis, se stipula aproximativ aceleași surse de finanțare de noi, adică de la bugetul de stat – credite externe și fonduri europene nerambursabile și/sau parteneriate publice private. Noi în legea ce privește spitalul am avut același tip de exprimare. De aceea spun că Iohannis are dublă măsură. La autostradă a fost OK menționarea surselor de finanțare, la noi nu mai este valabilă exprimare. Pe de altă parte, președintele nu vede că noi, cei din Dobrogea, suntem discriminați, pentru că trebuie să plătim taxă de pod pentru a trece Dunărea.“, a spus George Vișan.

În fine, senatorul Nicolae Moga, inițiatorul acestui proiect, a spus că spitalul militar din Constanța, cu 170 de paturi, are o vechime de 179 de ani, iar Spitalul Județean are o vechime de 50 de ani. Acesta a reiterat că sistemul medical din Constanța este sufocat în timpul verii.

„Județul Constanța are doar 11 unități spitalicești, în schimb, Cluj are 19, iar Iași și Craiova au câte 17 spitale. Asta în contextul în care județul Constanța are un milion de turiști vara. La Spitalul Județean sunt și peste 600 de intervenții la Urgență. Este de neînțeles opoziția lui Iohannis. Probabil că e proiectul PSD și de aceea s-a opus. În contextul geo-politic în care aflăm, necesitatea unui spital militar la Constanța nu mai încape în discuție. Spitalul ar urma să deservească inclusiv partea civilă. Toate lucrurile astea le-am discutat și cu actuala putere. Nu știm de ce s-au sucit“, a spus Moga.

Amintim că, președintele Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, astăzi, o sesizare asupra Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I”, din Constanța, pe care o consideră neconstituțională în ansamblu.

Comments

comments

Politica

Negocierile dintre PNL și PSD au eșuat. Cîțu le cere social-democraților și USR-iștilor să se predea fără condiții

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, se crede liderul suprem al politicii și bate cu pumnul în masa PSD și USR. După eșuarea negocierilor dintre PSD și PNL, liderul liberalilor spune că e nevoie de responsabilitate din partea social-democraților și useriștilor și că aceștia trebuie să lase deoparte interesele politice în această perioadă. Cu alte cuvinte, Cîțu le cere celor două formațiuni să voteze un guvern minoritar al PNL.

„Responsabilitate – aceasta este singura soluție în acest moment. Cei de la USR și PSD trebuie să înțeleagă și să arate că pot lăsa deoparte interesele politice, măcar în această perioadă critică. L-am propus pe Nicolae Ciucă pentru formarea noului Guvern, am dovedit responsabilitate și dorința de a găsi soluții. În acest moment nu trebuie să fie vorba despre negocieri obscure sau despre persoane. Și, mai important, trebuie să și arătăm că suntem dispuși să facem ceea ce spunem. Mesajul PNL este unul foarte clar: România are nevoie de responsabilitate, stabilitate și liberalism!“, a scris Florin Cîţu, astăzi, într-o postare pe Facebook.

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că nu va face parte din viitorul Executiv şi a exclus posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD. Pe de altă parte, Cîțu speră ca Guvernul Ciucă să pice la vot pentru ca Iohannis să îl propună tot pe el.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

TSD Constanța are un nou lider! Cosmin Ciobanu, ales președinte

Publicat

la data de

Scris de

Organizația de tineret a PSD Constanța și-a ales președintele pentru următorii doi ani. Au fost depuse candidaturi pentru cele 23 de funcții ale biroului TSD Constanța. Astfel, Biroul Organizației Județene a TSD Constanța este format din:

Cosmin Ciobanu – președinte – Constanța

Nicolae lascu – președinte executiv – Constanța

Ana-Maria Malciu – secretar – Constanța

Marian Șerbănescu – secretar – Constanța

Ana-Maria Oprea – vicepreședinte – Năvodari

Victoraș Bogdan Crăciun – vicepreședinte – Limanu

Silviu Șerbănescu – vicepreședinte – Medgidia

Bianca Mirea – vicepreședinte – Poarta Albă

Andreaș Călin – vicepreședinte – Mangalia

Elena Hodorogea – vicepreședinte – Cumpăna

Marian Alin Goidea – membru – Lumina

Ana-Maria Gherase – membru – Ovidiu

Mihai Butnaru – membru – Murfatlar

Roxana Gherghișan – membru – Grădina

Florian Cristian Bodea – membru – Saraiu

Andra Gurgu – membru – Ciobanu

Mihaela Botea – membru – Chirnogeni

Mihaela Gabriela Dia – membru – Hârșova

Sebastian Pislac – membru – Costinești

Ionela Cioacă – membru – Tuzla

Andrei Albu – membru – Nicolae Bălcescu

Victoria Soca – membru – Mihail Kogălniceanu

Răzvan Dan – membru – Deleni

Cosmin Ciobanu preia funcția de președinte al Organizației Județene Constanța a TSD de la Nicu Roșu, care a fost până acum liderul tineretului social-democrați. Alegerile au avut loc vineri, 22 octombrie, iar la Conferința de alegeri la TSD au participat 109 delegați. Noul președinte TSD, Cosmin Ciobanu a spus că are încredere în potențialul tinerilor PSD-iști și că se va implica în proiectele partidului.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis a inventat un nou cuvânt: „crizator!“

Publicat

la data de

Scris de

Președintele României Klaus Iohannis și-a găsit un nou inamic public: USR. După ce ani la rând ne-a exasperat cu PeSeDe, acu că social democrații sunt băieți buni, șeful statului a întros armele către cei de la USR. În vâltoarea declarațiilor date azi de la Buxelles, Iohannis a inventat un nou cuvânt: CRIZATOR. El a taxat, astăzi, „crizatorii” (cu referire la USR) care au dus la destrămarea Guvernului Cîțu.

„Zilele trecute au cam arătat cine au fost crizatorii. Criza a fost făcută de unii care au vrut să arate cât de importanți sunt, dar au reușit să se vadă cât de neimportanți sunt. Cei care în loc să facă reforme au produs crize. Trebuie să ne apucăm de treabă. Acesta e calculul politic făcut de mine pentru România și pentru români. Dacă Guvernul rămâne așa un an, doi, trei vom vedea. Cineva trebuie să lucreze. Asta cu vehiculatul e cam așa: am luat o decizie, se face un guvern si nenumărați se exprimă. Este drăguț. Problema practică este formarea Guvernului. Și domnul Ciucă a fost propus de PNL după cum știți”, a subliniat președintele României, Klaus Iohannis.

În replică, USR-PLUS au spus: „Ca să o spunem foarte franc: „crizatorii” sunt Florin Cîțu, echipa câștigătoare și președintele Klaus Iohannis.

– au dat afară din guvern miniștrii USR,

– au blocat reformele din Justiție,

– au lăsat Sănătatea fără bani atunci când trebuia să pregătim valul 4,

– au băgat 50 de miliarde de lei în buzunarele baronilor locali,

– refuză să susțină o majoritate politică de dreaptă.“

Tot cei de la USR au veenit, în mod ironic, cu o explicație a cuvântului crizator: “CRIZATOR, crizatoare, s. n. 1. Care nu tolerează corupția sau cheltuirea clientelară a banului public. 2. Care nu acceptă conducerea discreționară a unui guvern. 3. (Înv.) Cineva care nu e pe placul președintelui unei țări și este exclus de la guvernare. 4. Totalitatea miniștrilor unui partid politic care își dau demisia pentru a trage un semnal de alarmă atunci când guvernarea este împotriva intereselor cetățenilor. Din fr. crise. 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: