Connect with us

Politica

Parlamentarii PSD de Constanța cer explicații de la președintele Iohannis pentru piedicile proiectului Spitalului regional

Tatian Iorga

Publicat

la

Cinci parlamentari de Constanța ai PSD, senatorii Nicolae Moga, Tit-Liviu Brăiloiu și Ștefan Mihu, și deputații Radu Babuș și George Vișan, l-au criticat dur, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, pe președintele Klaus Iohannis. Motivul l-a constituit faptul că șeful statului a atacat la Curtea Consituțională a României unui proiect lege adoptat recent în Parlament și care vizează construirea la Constanța a unui Spital militar regional. Rând pe rând, cei cinci parlamentari social democrați constănțeni au spus că nu înțeleg care a fost motivația adevărată pentru care Iohannis a atacat la CCR o lege care prevedea construirea unui spital regional militar, mai ales că, spun PSD-iștii constănțeni acesta ar urma să deservească nu numai militarii români și cei ai NATO, dar și simpli cetățeni din regiunea sud-est a României. Cei cinci parlamentari ai PSD din Constanța spun că gestul lui Iohannis este cu atât mai de neînțeles în condițiile în care proiectul a trecut de cele două Camere ale Parlamentului cu un vot covârșitor. Adică, în favoarea acestui proiect au votat peste 300 de parlamentari, inclusiv cei ai PNL. Mai mult decât atât, spun social democrații, inclusiv ministrul Apărării Gabriel Leș și-a dat acordul pentru construirea acestui spital militar regional la Constanța. Deputații și senatorii PSD au spus că un spital regional la Constanța este vital în condițiile în județul Constanța, la Mihail Kogălniceanu, ar urma să fie amenajată o bază NATO, unde ar urma să vină peste 30.000 de militari. În plus, spitalul ar fi extrem de util și prisma faptului că România se confruntă cu o pandemie de coronavirus, care nu va dispărea prea curând. În al treilea rând, social-democrații au mai afirmat faptul că județul Constanța este extrem de deficitar la capitolul unități spitalicești.

„Este un obiectiv național, dar și strategic. Am aprobat în Parlament o investiție de 2,2 miliarde de euro, pentru modernizarea infrastructurii din regiunea Mării Negre, la baza de la Mihail Kogălniceanu. Spitalul militar este suport și pentru medicina civilă, dar este vital și în lupta cu noul coronavirus. Cu toate astea, actuala putere atacă la CCR proiecte de lege care sunt în interesul românilor, printre se numără și cea care prevede construirea la Constanța a unui spital militar regional. În schimb, Iohannis acceptă acte normative ce vizează jocurile de noroc.“, a declarat Babuș.

Din ce bani ar urma să fie ridicat spitalul

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu a spus că spitalul nu este nici pentru PSD, nici pentru PNL, ci pentru cetățeni.

„Am constat cu stupoare că președintele este împotriva actului medical la Constanța. Iohannis ne spune, pe de o parte, că noi vrem să facem un spital fără să știm numărul de cazuri medicale concrete. Adică noi ar trebui să știm câtă lume se va îmbolnăvi mâine. E un atentat la dreptul oamenilor de a avea un act medical de calitate. Nu construim restaurant, hotel sau SPA-uri, ci spital pentru oameni“, a spus Brăiloiu.

Radu Babuș a punctat că invesția pentru acest spital era încadrată, după discuțiile cu MApN, în cei 2% alocați Apărării. Ca sursă alternativă pentru finanțarea lucrării erau trecute și fondurile europene.

Vișan: „Iohannis a judecat cu dublă măsură“

Deputatul George Vișan a afirmat, la rândul său, că președintele Klaus Iohannis a joacă politic în această cauză și că pregătește campania electorală din toamnă.

„Folosește dublă măsură pentru Constanța. M-am uitat pe cererea de motivare a lui Iohannis, șeful statului spune că prin această lege se reglementează un singur obiectiv, că sunt discriminați unii cetățeni și că nu este indicată cu claritate sursa de finanțare. Referitor la acest aspect, îi aduc aminte lui Iohannis că la proiectul de construcție a Autostrăzii Unirii Târgu Mureș – Iași, promulgat de același Iohannis, se stipula aproximativ aceleași surse de finanțare de noi, adică de la bugetul de stat – credite externe și fonduri europene nerambursabile și/sau parteneriate publice private. Noi în legea ce privește spitalul am avut același tip de exprimare. De aceea spun că Iohannis are dublă măsură. La autostradă a fost OK menționarea surselor de finanțare, la noi nu mai este valabilă exprimare. Pe de altă parte, președintele nu vede că noi, cei din Dobrogea, suntem discriminați, pentru că trebuie să plătim taxă de pod pentru a trece Dunărea.“, a spus George Vișan.

În fine, senatorul Nicolae Moga, inițiatorul acestui proiect, a spus că spitalul militar din Constanța, cu 170 de paturi, are o vechime de 179 de ani, iar Spitalul Județean are o vechime de 50 de ani. Acesta a reiterat că sistemul medical din Constanța este sufocat în timpul verii.

„Județul Constanța are doar 11 unități spitalicești, în schimb, Cluj are 19, iar Iași și Craiova au câte 17 spitale. Asta în contextul în care județul Constanța are un milion de turiști vara. La Spitalul Județean sunt și peste 600 de intervenții la Urgență. Este de neînțeles opoziția lui Iohannis. Probabil că e proiectul PSD și de aceea s-a opus. În contextul geo-politic în care aflăm, necesitatea unui spital militar la Constanța nu mai încape în discuție. Spitalul ar urma să deservească inclusiv partea civilă. Toate lucrurile astea le-am discutat și cu actuala putere. Nu știm de ce s-au sucit“, a spus Moga.

Amintim că, președintele Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, astăzi, o sesizare asupra Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I”, din Constanța, pe care o consideră neconstituțională în ansamblu.

Comments

comments

Politica

Palaz propune Prefecturii folosirea Pavilionului Expozițional ca punct de distribuție/colectare a buletinelor de vot

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Vicepreședintele CJ Constanța Claudiu-Iorga Palaz, în calitate de președinte al Partidului Mișcarea Populară Constanța, propune ca urmare a condițiilor impuse de starea de alertă, analizarea posibilității de către Instituția Prefectului Județului Constanța de a folosi Pavilionul Expozițional Constanța ca punct de distribuție/colectare a buletinelor de vot pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020. Palaz face face precizarea că Pavilionul Expozițional Constanța îndeplinește condițiile pentru o astfel de acțiune (circuit separat pentru acces cu intrări separate, posibilitatea facilă pentru pază, locuri de parcare etc).

„Personal, în calitate de Vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța îmi arăt deschiderea pentru a pune la dispoziție Pavilionul Expozițional Constanța în vederea organizării alegerilor locale din 27 septembrie 2020”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Mihai Lupu candidează pentru Consiliul Județean Constanța sub egida ÎMI PASĂ

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, spune că aduce conceptul administrației liberale sub semnul „Îmi pasă”.

„Mihai Lupu aduce experiența sa de management, alături de experiența sa legislativă de 8 ani, în slujba constănțenilor și își propune să aducă la lumină Constanța lăsată în urmă, cu sate izolate, cu comunități vulnerabile, cu copii flămânzi, cu oameni fără acces la servicii medicale și cu școli cu toaleta în curte. Regiunea de Sud-Est a României, formată din județele Tulcea, Galați, Brăila, Buzău, Constanța şi Vrancea, este pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește indicatorul de competitivitate, potrivit Indicelui European Regional al Competitivității. Aici se ajunge când cei care conduc aceste județe sunt incompatibili cu funcția. Adevărata incompatibilitate vine din nepăsare, din reaua intenție și din neputința de a depăși interesele meschine. Incapacitatea lor ține un județ captiv. Din cauza administrației PSD care a ținut județul captiv în ultimele două decenii, Constanța are un grad de depopulare de aproximativ 13.000 de persoane pe an. Tinerii pleacă, județul Constanța se confruntă cu un ritm alert de îmbătrânire, generând un dezechilibru pe termen lung. Obiectivul lui Mihai Lupu este de a aduce în prim plan poveștile acestor oameni ignorați de administrația PSD timp de zeci de ani și de a contura o strategie pe termen lung pentru consolidarea dezvoltării județului Constanța, sub semnul „Îmi pasă”.“, spun liberalii într-un comunicat de presă.

„În ultimele două luni și jumătate, am fost în fiecare zi în județul Constanța. Am vizitat cele mai defavorizate comunități, am văzut realitatea pe care PSD nu doar că a ținut-o ascunsă, dar a ignorat-o cu desăvârșire timp de 20 de ani. Timp de două decenii, sărăcia s-a transformat într-o grea sentință ereditară. Accesul la educație și la servicii medicale a devenit un lux de neimaginat pentru mulți dintre constănțenii din județ. Familiile defavorizate nu au avut niciun sprijin real pentru integrarea în câmpul muncii și pentru stimularea școlarizării. Persoanele cu dizabilități nu au beneficiat de faptul că suntem la malul mării, avem facilități balneare și putem oferi îngrijire de cea mai bună calitate. Mediul de afaceri nu a fost încurajat absolut deloc. În ciuda amplasamentului strategic şi a infrastructurii destul de bune, Constanța nu a reuşit să atragă niciun investitor major în ultimii ani. Din punctul de vedere al salariului mediu, se situează abia pe locul 11 în rândul celor 41 de oraşe mari din ţară, conform studiilor realizate de Banca Mondială. Suntem județul fără niciun parc industrial, deși avem autostrăzi, port și aeroport și canal Dunăre-Marea Neagră. Avem cetăți antice, dar nu avem infrastructură să ajungă turiștii la ele. Avem podgorii, dar nu avem turism viticol. De ce? Din nepăsarea autorităților. Tocmai pentru că vreau să pun punct acestei ere în care sfidarea și nepăsarea au mers mână în mână, candidez la funcția de Președinte al Consiliului Județean, sub semnul ÎMI PASĂ. Vreau ca toți acei oameni cu care am vorbit zi de zi în ultimele luni să știe că avem proiecte și soluții pentru ei și că am alături de mine o echipă puternică ce va pune Constanța pe locul pe care îl merită.”, a declarat Lupu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(FOTO-VIDEO) Care este viziunea PRO România pentru cartierele Km. 4-5 și CET

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul Pro România la Primăria Constanța, deputatul Mircea Titus Dobre, a continuat seria de prezentări de proiecte pentru fiecare zonă a municipiului. De data aceasta, zonele vizate de Mircea Dobre au fost cartierele Km. 4-5 și CET. Candidatul PRO România a spus în cadrul unei conferințe de presă că una dintre cele mai mari probleme pe care a regăsit-o în aceste zone este Baza sportivă Trunghi, care ajuns la ora actuală o savană.

„E un teren de peste 37.000 mp și cred că este singurul teren așa de mare în municipiul Constanța, și cred nimeni nu a pus nimeni ochii pe el din două motive: este bază sportivă și este înconjurat de cale ferată. Din aceste motive, administrația publică locală l-a lăsat în paragină. Cred că nici șerpii nu stau acolo. Am fost și am văzut și pot să spun că este o pârloagă. Ne propunem să o regândim zona în special pentru atletism“, spus Dobre.

El a afirmat că, totodată, pe acel teren există o sală, care nu poate fi numit nici măcar grajd și unde se antrenau cândva cei care făceau lupte.

„Am avut un campion olimpic. Avem un sport olimpic cu rezultate bune în Constanța, prin Draica, dar acum pentru acest sport nimeni nu mai reprezintă nimic“, a punctat Dobre.

Conferința de presă PRO România#PRO #România #MirceaDobre #RazvanFilipescu

Publicată de Mircea Titus Dobre pe Vineri, 7 august 2020

Iată ce prevede proiectul pentru Km 4-5 și CET

„Se propun mai multe proiecte pentru zonele din cartierele KM 4-5 și CET, proiecte menite să rezolve probleme reale cu care locuitorii cartierului se confruntă:

– Trotuarele destinate pietonilor sunt ocupate de mașini care împiedica circulația în condiții de siguranța a oamenilor

– Aglomerație de mașini și cartierul duce lipsa de locuri de parcare amenajate

– Spațiile verzi existente nu sunt intreținute

– Lipsa locurilor de joacă amenajate pentru copii

– Lipsa terenurilor de sport pentru antrenament

– Zonele de ghene pentru pubelele de gunoi sunt insalubre

În scopul îmbunătățirii mediului de viață a constănțenilor, echipa Pro România Constanța vine cu mai multe proiecte și soluții, care realizate împreună, sunt menite să contribuie la îmbunătățirea mediului urban. Printre aceste proiecte se numără:

  1. Modernizarea bazei sportive TRIUNGHIUL

În suprafață de 37 099 mp, cu acces din Strada Caraiman. Vor fi spații pentru pentru mai multe categorii de sport, iar sala de antrenament pentru lupte vă fi reconstruită.

  1. Modernizarea terenului de sport existent, realizarea unui loc de joaca pentru copii

și realizarea unei parcări subterane publice cu 228 locuri de parcare – în apropierea Școlii cu clasele I-VIII AUREL VLAICU (Aleea Albatrosului)

  1. Modernizarea parcului Viitorului – amenajarea de 15 236 mp de spațiu verde și spațiu public – Str. Caraiman
  1. Amenajarea unui loc de joacă pentru copii, a unei zone cu spațiu verde și spațiu

public și a unei parcări subterane de 178 de locuri de parcare – în apropiere de Strada

Prelungirea Liliacului

  1. Realizarea unei parcări publice etajate P+4E+Terasa circulabilă, cu o capacitate de 219 de locuri de parcare – în apropierea Străzii Progresului și Aleii Progresului
  1. Realizarea unei parcări publice etajate P+4E+Terasa circulabilă, cu o capacitate de 219 de locuri de parcare – în apropierea străzilor Arcului și Progresului
  1. Realizarea unei parc pentru picnic și grătare – PARC “LA GRĂTARE” – amenajare spațiu verde și spatiu public pe o suprafață de 17 586mp. Vor fi prevăzute locuri pentru picnic și grătare acoperite și neacoperite, grupuri sanitare, locuri de parcare, teren de sport, loc de joacă pentru copii, spații verzi.

Pentru siguranța circulației pietonale, se vor prevedea 2 pasaje subterane, unul va fi pe sub Șoseaua Mangaliei iar celălalt vă subtraversa o bretea de circulație ce duce spre Șoseaua Mangaliei.“

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: