Connect with us

Politica

Parlamentul pregătește interzicerea plății salariilor cu cash. Există acuzații de excluziune financiară!

Published

on

Parlamentul vine cu modificări la mai multe legi, prin care plata salariilor în cash va fi interzisă atât la stat, cât și în privat, cu anumite excepții. Proiectul de lege, sprijinit de băncile comerciale, BNR și un procesator de carduri, a primit raport de admitere în comisii și urmează să fie votat în plen. Unii deputați au acuzat că inițiativa va duce la restrângerea incluziunii financiare.

Proiectul de lege instituie obligația ca plata veniturilor de natură salarială, a celor asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială să se facă doar prin mijloace de plată fără numerar, prin modificarea Legii 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

Inițiativa aparține deputatului PNL George-Cristian Tuță, care a susținut proiectul la comisii, și mai multor parlamentari de la PNL, PSD, USR, UDMR și minorități. Tuță susține că legea are scopul de a crește incluziunea financiară, însă modificările sunt, în general, pentru restrângerea plăților cu numerar.

În Cameră au fost adoptate foarte multe amendamente care au eliminat mare parte din modificările aduse inițial la Senat, și despre care Profit.ro a scris anterior.

Excepții

De la încasarea salariilor doar în conturi bancare sunt excluse persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar, potrivit Legii 258/2017 – persoane cu venituri lunare care nu depășesc 60% din salariul mediu brut pe economie (stabilit la 6.789 de lei pentru acest an).

”Într-adevăr, trebuie să recunoaștem că schimbările necesită o perioadă de adaptare, de aceea am propus ca beneficiarii de pensii și de ajutoare sociale să nu fie astăzi cuprinși în această formă de a-și încasa veniturile în contul respectiv, putând să opteze pentru cash”, declara Tuță la dezbaterile pe marginea proiectului de lege din Comisia de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, care a precizat că cei cu venituri de sub 4.000 de lei nu ar fi obligați de lege să primească banii doar în cont.

În realitate, însă, e vorba despre venituri brute de 4.073 de lei, ceea ce înseamnă, în cazul salariilor, de circa 2.400 de lei net – spre comparație, salariul minim net este de 1.900 de lei. Totodată, pensionarii nu sunt scutiți automat de obligația de a încasa în cont pensia, pentru că unii trec cu veniturile lunare peste plafon. La finele anului trecut erau aproape 5 milioane de pensionari în România, cu o pensie medie de aproape 1.800 de lei. Mai mult, salariații și pensionarii, precum și alți beneficiari de fonduri asistență socială, ar trebui să facă cerere pentru a primi banii cash. O excepție generală este introdusă pentru salariații din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională (Armată, Jandarmerie, Poliție, SRI și SIE).

”Este un proiect care nu este, de fapt, despre acces și educație. Este un proiect, care mai degrabă, vine cu obligativități”, declara la dezbateri deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în guvernul PNL-USR.

”Partea aceea cu obligativitatea plății salariului pe card, unde iarăși se face același amalgam că toți românii sunt niște infractori, deși noi știm că sunt undeva la mai puțin de 1% din ei care fac nefăcute, acum vrem să reglementăm și să impunem o regulă pentru un domeniu întreg doar pentru câteva cazuri. Nu mi-e clar cum obligativitatea plății salariului pe card combate munca la negru. Cineva care plătește pe cineva la negru poate în continuare foarte bine să folosească cash-ul pentru a plăti diferența la negru, e partea aceea de muncă la gri”, spune Năsui.

Ilie-Alin Colesa, deputat AUR, a acuzat inițiatorul că vrea, de fapt, să excludă financiar o parte din populație, dat fiind faptul că nu toată lumea are în preajmă unități bancare.

foto cu rol ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!