Connect with us

Actual

Pericol pentru constănţeni: Ape menajere deversate în Marea Neagră

Maria Ionescu

Publicat

la

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a reacționat prompt încă de săptămâna trecută la sesizarea din mediul on line a unui constănțean privind  deversarea de ape menajere în Marea Neagra, din zona Poarta 1.

Reprezentanții instituției au luat primele măsuri și au trimis un inspector la fața locului, care  din primele verificări efectuate a stabilit că dintr-o conductă a RAJA Constanța sunt deversate ape menajere în Marea Neagră. Aceasta a anunțat avaria produsă, conform avizului de gospodărirea apelor obţinut pentru această parte a sistemului de canalizare a municipiului Constanța si a început lucrările de remediere a defecțiuni, în regim de urgență și la insistențele conducerii A.B.A.D.L. a promis că va remedia defecțiunea în cel mai scurt timp.

De la momentul producerii avariei, în data de 06.03.2020 şi până în prezent în data de 09.03.2020 inclusiv, inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au monitorizat zona şi au prelevat probe. Mai mult, în data de 06.03.2020, A.B.A.D.L. a solicitat societăţii RAJA SA, în regim de urgență, clarificări privind derularea lucrărilor de remediere a avariei, precum și modul de monitorizare cantitativă și calitativă a apelor descărcate în Marea Neagră.

În data de 09.03.2020, A.B.A.D.L. a prelevat o nouă probă de ape uzate. Proba a fost prelevată din căminul de aport al SP Poarta 3, de unde pleacă și conducta de descărcare de siguranță, fiind o probă concludentă întrucât permite determinarea gradului de încărcare al apelor uzate și nu din Marea Neagră unde se produce o diluție. Menţionăm că având în vedere aportul de ape uzate de tip menajer, influențat de consumul casnic al locuitorilor racordați la sistemul de canalizare aferent SP Poarta 3, descărcarea apelor în Marea Neagră are un caracter discontinuu. Această descărcare se realizează numai când consumul este foarte mare, implicit și aportul de ape uzate și nu se poate asigura vidanjarea decatorului din SP Poarta 3.

Pentru aproximarea finalizării lucrărilor, A.B.A.D.L. a solicitat conducerii RAJA SA, prin adresa nr. 4332/09.03.2020 prezentarea unui grafic  cu lucrările de remediere și termenele de finalizare. De asemenea, prin adresa nr. 4333/09.03.2020  a solicitat G.N.M. – Comisariatul Județean Constanța comunicarea de urgenta a măsurilor intreprinse de această instituție.

“Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan Bola anunţă că  inspectorii A.B.A.D.L  continuă să supraveghează situația și vor informa corect publicul până la remedierea situației. Acesta roagă cetățenii să sesizeze astfel de cazuri la dispeceratul instituției la nr de tel. 0241-673.024 și la adresa de email dispecer@dadl.rowater.ro, iar toate datele de contact le pot găsi pe site-ul instituției www.roater.ro.”, precizează Biroul de presă al ABADL.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident mortal pe DN2A Constanța – Hârșova. Două persoane au decedat, iar alta este în comă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN2A (E60) Constanța – Hârșova, în zona localității Ghindărești, județul Constanța, a avut loc o coliziune frontală între două autoturisme. În urma impactului, două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite grav. Circulația este oprită total și s-a format o coadă de mașini de câțiva kilometri. La fața locului s-a deplasat un elicopter SMURD și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean. Potrivit Poliției, în urma accidentului două persoane au decedat, o persoana este în comă și o altă victimă este conștientă.

Update: Trei persoane și-au pierdut viața în urma acestui dramatic accident.  O a patra persoană a fost preluată inconștientă de elicopter.

Oficial din partea IPJ Constanța. Astăzi, în jurul orei 15.40, un bărbat de 26 de ani a condus un autoturism pe DN 2A, în afara localității Hârșova, dinspre Hârșova către Constanța, iar la km 131, a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus, din sens opus, de către un bărbat, de 52 de ani.

În urma accidentului rutier, a rezultat decesul a trei persoane: cei 2 conducători auto, precum și pasagera din dreapta față din al doilea auto, o femeie de 54 de ani. Totodată, o pasageră din primul autoturism, o femeie, de 26 de ani a fost rănită grav.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cadavrul unui bărbat plutea pe lacul Tăbăcărie. Identitatea sa nu a fost stabilită

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pompierii au fost solicitați să intervină pentru recuperarea unei persoane care plutea pe lacul Tăbăcărie, în spatele City Park Mall. La fața locului au ajuns rapid o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Fripis cu un echipaj din cadrul SAJ Constanța.

”Colegii mei au ajuns la fața locului și au scos persoana din lac.”, a precizat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Constanța.

Și polițiști din cadrul Secției 1 au ajuns la fața locului. Au stabilit că este vorba despre un bărbat, de aproximativ 60 de ani, care plutea la 5-6 metri de malul lacului Tăbăcăriei.

Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, nu sunt urme vizibile de violență la nivelul feței sau trunchiului. Identitatea persoanei nu a fost stabilită până la acest moment.

”În cauză, polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Portul Constanța. Focuri de armă pentru prinderea unor contrabandiști de țigări, marinari sirieni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în Portul Constanța Sud Agigea, cinci marinari sirieni care comercializau țigări de contrabandă. În urma acțiunii au fost confiscate aproximativ 14.000 de pachete cu țigări de contrabandă.

În data de 19 septembrie, în jurul orei 23.00, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonați de procurorul din cadrul Parchetului Curții de Apel Constanța, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în Portul Constanța Sud, au desfășurat o acțiune în vederea combaterii contrabandei cu țigări, în cadrul unui dosar penal.

Astfel, la țărm, în dreptul unei nave sub pavilion Panama, polițiștii de frontieră au depistat 5 persoane care au descărcat 6 baxuri de țigări netimbrate, în vederea comercializării. Polițiștii de frontieră au intervenit pentru reținerea persoanelor, iar întrucât acestea nu s-au supus somațiilor verbale, încercând să fugă, au fost  executate 12 focuri de avertisment, în plan vertical.  La cercetări s-a stabilit ca cele cinci persoane sunt marinari  sirieni pe nava acostată în port, având  vârste cuprinse între 21 și 54 de ani.

În continuarea acțiunii s-a efectuat un supracontrol asupra navei sub pavilion Panama, în urma căruia au mai fost descoperite, disimulate într-un tanc de apă, alte pachete cu  țigări netimbrate, de diferite mărci.

Întreaga cantitate de țigarete, 13.820 pachete în valoare de aproximativ 207.300 lei, a fost confiscată, iar în cauză, polițiștii de frontieră au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: