Connect with us

Politica

Peste 1.000 de acte normative, aflate în procedură parlamentară la început de sesiune. Vezi ce activități vor avea deputații și senatorii din septembrie

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Peste 1.000 de acte normative se află în procedură parlamentară la început de sesiune, relevă o statistică întocmită de IPP, care susține că Guvernul face agenda de lucru a Legislativului, că Opoziția nu folosește toate pârghiile regulamentare, iar prezența rămâne “o mare problemă, inclusiv pentru conducerea partidelor”.

“Parlamentarii se organizează greu la începutul mandatului, se ocupă cu numiri în funcții, inclusiv numiri de cunoștințe în staff-urile parlamentare, cu diverse dezbateri și mese rotunde, nefiind pregătiți să depună proiecte de lege identificate și lucrate în perioada premergătoare candidaturii la Parlament. Aceasta este concluzia unei succinte evaluări a Institutului pentru Politici Publice (IPP) la finalul primei sesiuni parlamentare recent încheiate. Solicităm parlamentarilor să trateze cu mai multă responsabilitate problema prezenței la lucrările Camerei din care fac parte și, în condițiile resurselor financiare crescute de care dispun, să adreseze problemele societății prin proiecte de lege documentate”, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit IPP, care a accesat site-urile celor două Camere parlamentare, în prima sesiune a mandatului 2016 — 2020 (februarie — iunie 2017), au fost înregistrate 581 de inițiative legislative, 247 la Camera Deputaților și 334 la Senat.

“Acestea se adaugă celor peste 790 de inițiative legislative deja intrate în procedură legislativă. Peste 1.000 de acte normative se află așadar, în prezent, pe masa parlamentarilor, fără a putea să apreciem seriozitatea documentării și pregătirii respectivelor propuneri. Guvernul este în continuare principalul inițiator și cel ale cărui proiecte de acte normative se adoptă și devin legi, spre deosebire de inițiativele parlamentarilor care, din diferite motive (inclusiv de nesusținere politică), rămân mult timp în arhiva de restanțe a Parlamentului sau sunt respinse. În cazul proiectelor inițiate de parlamentari, în continuare, nu se poate stabili care persoană, dintr-o listă de semnături, a fost cea care a avut ideea și cea mai consistentă contribuție. Majoritatea proiectelor sunt depuse, pentru a crește șansele de adoptare, cu semnături multiple, aceștia făcând parte, de regulă, din partide diferite”, menționează sursa citată.

O analiză a listei priorităților legislative ale Guvernului întocmită de IPP pentru prima sesiune ordinară a anului 2017 cuprinde 118 proiecte de lege. 59 au parcurs diferite etape ale procesului legislativ. Cele mai multe inițiative adoptate, la nivelul ambelor Camere, s-au referit la domeniul fiscal, al agriculturii sau al mediului.

“Remarcăm faptul că Parlamentul adoptă mai ales proiecte de lege de aprobare a ordonanțelor inițiate de Guvern. România are o mare problemă cu reglementarea prin ordonanțe, iar prima sesiune parlamentară confirmă acest trend îngrijorător pentru calitatea reglementărilor. O parte a ordonanțelor sunt inițiate în 2016 de Guvernul cu mandat de un an, iar alta de actualul Guvern”, se mai arată în comunicat.

IPP atrage atenția că practica proiectelor adoptate tacit de către Camera Deputaților ori Senat continuă.

“Pe lângă eventuale calcule de oportunitate politică pe care unii dintre liderii din Parlament le-ar putea explica, datoria noastră ca cetățeni este să atragem atenția că, odată depuse, proiectele de acte normative se discută, nu se adoptă pe sub ușă, iar practica adoptării tacite, la acest nivel, este dăunătoare”, punctează IPP.

Potrivit comunicatului, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a condus 14 ședințe de plen din cele 58 (inclusiv plenuri comune cu Senatul) în perioada ianuarie — iunie 2017, iar președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a condus 16 ședințe ale Senatului din totalul de 63 (inclusiv plenuri comune cu Camera Deputaților).

“Programul de lucru în sine încurajează chiulul”, consideră directorul IPP, Adrian Moraru, care opinează că acesta trebuie schimbat cât mai repede.

Pe de altă parte, IPP susține unificarea serviciilor tehnice sau/și a modului de prezentare a informațiilor de către cele două Camere.

“Cel mai grav însă ni se pare faptul că nu se afișează informații (nici prompt, nici complet și nici uniform) despre activitatea comisiilor. Între Senat (indolent la toate apelurile presei și ale societății civile) și Camera Deputaților rămâne o diferență enormă, din perspectiva accesibilității celor câteva informații despre activitatea comisiilor permanente. IPP susține, de cel puțin 10 ani, unificarea serviciilor tehnice sau/și a modului de prezentare a informațiilor de către cele două Camere. Dacă la Camera Deputaților există chiar și un sistem de transmitere în direct a ședințelor de comisii permanente (a unora) și un nivel încurajator de actualizare a informațiilor despre ordinea de zi a ședințelor de comisii sau a proiectelor aflate în dezbatere, la Senat aceste lucruri nu există sau se accesează extraordinar de greu, ca și când îndeamnă cetățeanul să renunțe”, evidențiază IPP.

Despre întrebări și interpelări cele mai multe adresate Guvernului și/sau altor instituții publice au fost formulate la Camera Deputaților de PMP, urmat de USR și de PNL, în timp ce în Senat ordinea se schimbă: USR, PNL și apoi PMP.

Despre Comisia parlamentară de anchetă a prezidențialelor din 2009, IPP susține că, “deși reprezintă în fond un progres, tinde să intre în derizoriu din cauza substanței anchetei și transformării acestui instrument într-un talk-show mutat din studiourile TV în Parlament”.

“Atragem atenția că aceste comisii trebuie să fie constituite din oameni care caută adevărul, încearcă să identifice probleme legale ce trebuie corectate și în niciun caz de oameni nepregătiți care nu cunosc subiectul anchetei, pun întrebări fără legătură cu ancheta sau care au ca rol să umilească persoanele chemate la audieri. Astfel de scene, în care cei audiați sunt net superior pregătiți celor care le pun întrebări, creează un imens deserviciu nu doar acestor parlamentari, dar și imaginii Parlamentului în ansamblu”, apreciază IPP în comunicatul citat.

Reprezentanții IPP concluzionează că acest material se constituie și într-un apel adresat parlamentarilor la începutul celei de a doua sesiuni din actualul mandat, experiența de monitorizare indicând că deciziile de eficientizare/creștere a transparenței se iau (dacă există voință politică) la începutul unei legislaturi.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Deputatul Mircea Dobre: „Guvernul PNL distruge total agricultura din România. A triplat taxele!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul de Constanța al PRO România, Mircea-Titus Dobre, acuză Guvernul PNL că distruge total agricultura din România! Asta pentru că, spune parlamentarul, printr-un ordin al Ministerului Agriculturii taxele fitosanitare au fost mărite de trei ori. Parlamentarul citează site-ul agrointel.ro, care notează că taxele au fost modificate la mai puțin de un an de când acestea au suferit o altă majorare.

„Prin Ordinul 261/2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 25 septembrie 2020, şi care se află în vigoare de la 25 octombrie, MADR stabileşte noile taxe fitosanitare. Astfel, începând cu data de 25 octombrie, toate acţiunile din această categorie costă 450 de lei. Actualul ordin îl modifică pe cel intrat în vigoare la începutul anului, pe 12 ianuarie, dată de la care noile preţuri erau majorate la 166 de lei faţă de cele, sensibil mai mici, care datau din 2016.“, notează agrointel.ro.

„Ne-am săturat de minciuna ordinară și de promisiunile guvernului PNL, care tocmai a mai dat o lovitură economiei României. După ce și-au bătut joc de firmele care nu mai primesc niciun fel de ajutor de la stat, dar și de agricultorii care așteptau sprijin, după un an dezastruos, acum au triplat taxele pentru agricultori. Pe 25 octombrie a intrat în vigoare Ordinul 261/2020 care crește taxele fitosanitare, după ce mai fuseseră mărite o dată, din ianuarie. Un certificat fitosanitar costă, de alaltăieri, 450 de lei, iar pentru mai multe certificate se adaugă 5 lei pentru fiecare în parte. Din mizeria pe care o face guvernul PNL reiese doar atât: guvernul dorește falimentarea României și foametea!“, spune deputatul Mircea-Titus Dobre.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a rămas fără imunitate

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului Pro România, Nicolae Bănicioiu. Votul a fost 202 pentru și 12 împotrivă. Procurorii au cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității pentru Nicolae Bănicioiu, fost ministru din perioada 2012 – 2014, acuzat de luare de mită și trafic de influență pe lângă ministrul Sănătății din acea perioadă. Procurorii fac o investigație care vizează suspiciuni de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice din București și județul Ilfov, aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, pentru a fi sesizată Camera Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Mesajul consilierului județean Marian Crușoveanu de Ziua Armatei Române

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierul județean Marian Crușoveanu, alături de mai mulți colegi din PNL, a depus astăzi o coroană de flori în cinstea ostașilor români, la Monumentul Eroilor din Murfatlar. Cu această ocazie, liderul liberal a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Armate Române.

„Alături de colegii mei, Bogdan Bola și George Niculescu, am depus, astăzi, o coroană de flori, în cinstea ostașilor români, la Monumentul Eroilor din Murfatlar. Ziua Armatei este, pentru noi toți, un prilej prin care glorificăm sacrificiul militarilor pentru păstrarea independenței și a integrității naționale. Ne înclinăm, cu respect și prețuire, în fața militarilor români, care, prin sacrificiul lor, poartă cu mândrie drapelul, în teatrele de operațiuni, îndeplinind, cu profesionalism și dăruire, misiunile încredințate. Libertatea, idealul național și integritatea națională au fost îndeplinite, cu prețul sacrificiului ostașilor români. Cu ocazia Zilei Armatei, urez militarilor români și tuturor celor care activează în domeniul militar, la mulți ani și felicitări pentru devotamentul față de țară!“, a declarat Marian Crușoveanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: