Politica

Peste 3.000 de constănțeni au semnat inițiativa USR “Fără penali în funcții publice”

apr. 16, 2018 Mihaela Tîrpan

Liderii Uniunii Salvați România au anunțat declanșarea unei campanii de strângere pentru reviziuirea Constituției. Prin această modificare, USR cere ca personele condamnate penal să nu mai poată fi alese în administraţia locală, în Parlament sau în funcţia de preşedinte al României.

Astfel, de la începutul lunii aprilie au fost strânse peste 30.000 de semnături la nivel național, informează pentru “Ordinea.ro” președintele USR Constanța, Remus Negoi. La nivelul Constanței, Negoi transmite că peste 3.000 de constănțeni au semnat inițiativa “Fără penali în funcții publice”.

“De la debutul campaniei, acum doua saptamani, in judetul Constanta am strans 3.100 semnaturi, iar la nivel national sunt aproximativ 33.000 de semnaturi”, a declarat Remus Negoi pentru ziarul nostru.

500.000 de semnături pentru eliminarea penalilor din rândul candidaților pentru funcții publice

Facem precizarea că pentru declanșarea procedurilor legale pentru modificarea Constituției, USR are nevoie de 500.000 de semnături.

Obiectivul USR este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.

Astfel, se doreşte ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut:

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

 

 

Comments

comments