Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

Peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită, în sudul litoralului

Published

on

festivalul serban ionescu

Cea de-a treia ediție a Festivalul de Teatru și Film ”Șerban Ionescu” se desfășoară între 22 și 29 iulie, în stațiunea 2 Mai din comuna Limanu, județul Constanța și cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită – concerte, proiecții de film în aer liber, spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up comedy.

Teatrul de Stat Constanța este coproducător alături de Asociația Culturală ”Șerban Ionescu”, festivalul înscriindu-se în obiectivul Teatrului de Stat Constanța de a sprijini și a participa la proiecte de activare culturală și comunitară în zone din județul Constanța în care accesul oamenilor la cultură este limitat. Proiectul abordează teme de maximă relevanță în societatea românească, teme insuficient explorate, precum intoleranța, alienarea socială, comunicarea intergenerațională disfuncțională, proliferarea prin prejudecăți a discursurilor și comportamentelor extremiste și lipsa unui dialog real și deschis între artiști și publicul eterogen din România.

În deschiderea festivalului este programat taraful Șaraimanii din Clejani, iar printre cele mai așteptate evenimente se numără ”Concert în 2” cu Ada Milea și Bobo Burlăcianu și concertul trupei de rock alternativ Omul cu Șobolani.

Odată cu împlinirea a 40 de ani de la premiera filmului ”Imposibila iubire” (1983), care îl are ca protagonist pe Șerban Ionescu, publicul este invitat la o incursiune prin cinematografia românească, pentru a descoperi filme emblematice ale deceniilor trecute, între care ”Imposibila iubire” (regia Constantin Vaeni, 1983) ”È pericoloso sporgersi” (regia Nae Caranfil, 1993), ”Niki Ardelean, colonel în rezervă” (regia Lucian Pintilie, 2003) și Poziția copilului (regia Călin Peter Netzer, 2013).

Advertisement
palaz

Un eveniment special al secțiunii expoziționale marchează începutul unei tradiții a Festivalului de Teatru și Film ”Șerban Ionescu”. Precedat de prezența în festival a artiștilor Valeriu Mladin și Ana Bănică, evenimentul „Artist in Focus” își propune să ofere publicului șansa unică de a se întâlni cu universul unor artiști vizuali reprezentativi ai scenei de artă contemporană din România.

Anul acesta, opera lui Ion Barbu va fi în centrul atenției atât în 2 Mai, cât și în mediul virtual, iar o creație de artă murală site specific va fi realizată de artist în curtea festivalului, pornind de la tema ediției curente: „la fel. aproape la fel. altfel.”

În secțiunea competițională de teatru și film dedicată tinerilor creatori se regăsesc cinci spectacole și zece scurtmetraje, care urmează a fi jurizate de Maria Popistașu (actriță), Mimi Brănescu (actor, scenarist și dramaturg), Velica Panduru (scenografă), Vlad Cristache (regizor și director al Teatrului Excelsior București).

Publicul va avea șansa să-i cunoască îndeaproape pe cei peste 100 de artiști prezenți la festival, prin participarea la evenimentele secțiunii FORUM, dedicate întâlnirilor cu tinerii creatori de teatru și film, cu juriul ediției, dar și cu invitați speciali precum Erwin Șimșensohn, regizor și directorul Teatrului de Stat Constanța, și dramaturgul Peca Ștefan, care va susține o lectura antiperformativă și interactivă a celei mai recente creații ale sale: : nouameapiesă?, concepută inițial în mediul online, în timpul pandemiei.

Festivalul este co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Limanu prin programul Cultura la Liman. Co-finanțator este Centrul Național al Cinematografiei.

Advertisement
palaz

Parteneri de tradiție: Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Alți parteneri: Apollo 111, The Change Hub, The Fool, Nemira, Librăriile Humanitas, Ideo Ideis.

Întregul program este disponibil pe site-ul festivalului : www.festivalulserbanionescu.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions