Connect with us

Energie&Mediu

Petiție împotriva proiectului OMV-Exxon de construire a unei stații industriale între Farul Tuzla și Epava Evaghelia

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Un activist civic din Costinești, implicat totodată în activitatea Partidului Ecologist Român, a transmis o petiție către OMV Petrom, Transgaz și ministerele energiei, turismului și mediului. Vasile-Marius Oprea, căci despre el este vorba, atrage atenția asupra posibilei încălcări a Constituției României și a legislației naționale și europene de mediu în privința avizării proiectului de construire a gazoductului Tuzla-Podișor și a facilităților industriale conexe ce urmează a fi amplasate într-o zonă destinată dezvoltării turistice.

Petitie Costinesti Tuzla

”Avizarea unui astfel de proiect este în neconcordanţă cu legislaţia naţională şi europeană, activitatea turistică de la ţărmul Mării Negre fiind de interes naţional. Dacă totuşi se avizează această cerere, pe malul Mării Negre, între Epava Evanghelia şi Farul Tuzla, se va edifica un terminal de gaze naturale şi o staţie de tratare gaze, similare celor existente deja la Terminalul Midia, unde se procesează gazul natural extras din mare. (…) Staţia de tratare a gazelor de la Tuzla va procesa de 6 ori mai mult gaz faţă de staţia din Vadu, prin urmare emisiile în atmosferă vor fi mai mari şi foarte aproape de locuinţe, pensiuni, hoteluri şi plajă, iar proiectul în forma actuală va periclita activitatea turistică care este în neconcordanţă cu activităţile industriale şi va duce la devalorizarea proprietăţilor din Costineşti şi Tuzla.”, se arată în petiția lui Vasile-Marius Oprea. Acesta subliniază faptul că ”entităţile implicate în proiect nu au informat corespunzător (deloc) populaţia cu privire la acest proiect”. Activistul din Costinești cere autorităților să mute proiectul stației de gratare a gazelor din zona Tuzla-Costinești la o distanță de 3-5 kilometri vest față de DN 39.

Vasile-Marius Oprea

Așa cum am informat în cadrul mai multor articole publicate în ziarul Ordinea.Ro, gazele ce vor fi extrase din largul Mării Negre vor fi introduse în circuitul comercial prin intermediul a cel puțin două stații de tratare ce urmează a fi constuite la Tuzla și la Vadu. Transgaz SA Mediaș, compania națională care asigură transportul gazelor naturale, a demarat deja proiectul de construire a unei conducte pentru transportul gazelor naturale, pe ruta Tuzla-Podișor (Giurgiu).

Comments

comments

Energie&Mediu

Nuclearelectrica: Unitatea 2 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala, lucrarile de reparatie la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei)  fiind finalizate.

Reamintim ca lucrarile de reparatie se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor s-au efectuat  in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Citiți și:

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va functiona, incepand cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusa in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei).

Lucrarile de reparatie se pot efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2. Estimam ca Unitatea 2 va functiona la putere redusa (cca 300-350 MW) pentru o perioada de 12 ore.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor se vor efectua in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei, transmite conducerea Nuclearelectrica prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Premieră în România. Prima staţie pentru stocarea energiei, inaugurată la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prima staţie pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată la Constanța de către EDP Renewables. Este un sistem de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1.

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, citat de ziarul Bursa.

Decalaj între autoritățile statului și mediul privat de afaceri

Stația are o capacitate de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă poate fi stocat în baterii și eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de necesități.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă. Nu pot sa nu observ o defazare, un decalaj intre autoritatile statului si mediul de privat de afaceri: in contextul in care in noua strategie energetica realizata de ministerul Energiei se vorbeste despre realizarea unui nou grup de producere prin arderea carbunelui si captarea emisiilor poluante de carbon, investitorii privati vin cu solutii de actualitate pentru dezvoltarea morderna a sectorului energetic romanesc.”, ne spune George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, prezent la evenimentul de inaugurare.

EDPR are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România. Sistemul de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1 este primul proiect al EDPR în Europa, nu doar în România. EDP Renewables (Energias de Portugal) şi-a început activitatea în România în 2008 prin achiziţia mai multor proiecte eoliene, notează investenergy.ro.

Sistemele de stocare a energiei pe bază de acumulatori se dovedesc extrem de căutate, deoarece furnizează companiilor de utilități servicii de echilibrare a sarcinii în rețeaua electrică cu răspuns extrem de rapid. În plus, prin natura lor modulară reprezintă o soluție care poate fi extinsă în timp. Potențialul acestei tehnologii este atât de mare, încât se așteaptă instalarea unor capacităţi de stocare a energiei de circa 11 GW, până în 2020, în 22 de țări, conform Navigant Research.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: